לידיעת האנושות

קלייטון.ש

Well-known member
היער מלא בשיירות תהלוכן האורן. שתדעו.
אני יודע שהאנושות רואה ביצורים האלה אויב, אבל אני כהרגלי מתייצב לצד מי שהאנושות רואה בו אויב, ולא לצד האנושות.
בשנה שעברה לא ראינו, וחשבנו שזה בגלל שהאנושות באה והשמידה. השנה אולי בגלל הקורונה ואולי מסיבה אחרת, הם ישנם.
בכל סיבוב אנחנו רואים שיירה. זו לא אותה אחת, רואים אותן במקומות מרוחקים זה מזה.
אני מלא הערצה לחברה האלה. מתייצבת בחורה אחת (אומרים שזו בדרך כלל נקבה) בראש, והולכת.
אחריה הולכים בצייתנות כל החברים, והדבר היחיד שהם מבינים הוא שצריך ללכת בכיוון שהולך זה שלפניך.
זהו פשוט. אם זה שלפניך עצר, תעצור. ממשיך, תמשיך. הכיוון הוא אחד: קדימה.
האחרון לא יודע לאן הולכים. הוא אפילו לא יודע אם הולכים לאיזה מקום. הוא לא יודע מי מוביל, אם יש בכלל מישהו שמוביל.
הוא מאמין שיהיה טוב, הוא אופטימי, וזה מספיק לו.

Zadig

Well-known member
התולעות האלה זכורות לי היטב כי
פעם אספתי אותן לכיסים
ופריחה שורפת ועוקצנית התפשטה לי
סביב ועל מערכת הפיקוד !
ליומיים הושבתתי מפוסק עם צינק וטלק 8-{

סופהו 1

Well-known member
אנחנו יודעים.
זו העונה "שלהם".
בין מרץ למאי, בדיוק התקופה של כל חגי הפיקניקים, אחרי שסיימו להזיק לעצי האורן, הם יורדים מהעצים בתהלוכות.
אם לא נוגעים בהם, או אם שערה (המכילה חומר צורב) מגופם אינה מגיעה אל גופנו, אין כל בעיה. אבל מי שכן נגע, או מי ששערה זעירה חדרה, חס וחסה, לעינו, ושערות של טוואי מתעופפות באויר, יסבול קשות. (עור, עיניים, דרכי נשימה, דלקת, חום, ואפילו התקף אלרגיה פתאומי-שוק אנפילקטי, מסכן חיים).
אגב, אין צורך לדאוג לאחרון. למיטב זכרוני, טוואי התהלוכה טווה קור בדרכו אל... כדי שיידע לאן לחזור.
ואופטימיות זה טוב, אבל עדיפה אופטימיות זהירה.

קלייטון.ש

Well-known member
אחרי שסיימו להזיק לעצי האורן
אני די בטוח שאף אחד לא שאל את האורנים אם הם מרגישים ניזוקים. ואף אחד לא שאל אותם ממי הם מפחדים יותר, מחרקים או מבני אדם. אבל אני יודע את התשובה.
כל איזה זמן באים אנשים עם דחפורים ומשאיות ומסורים וכורתים עצים. כרתו כמה מהעצים הכי יפים ביער. עצים ותיקים, גבוהים ועבים, רק כי היה נראה שהם עלולים לקרוס על שביל שעוברים בו מטיילים. אני לא מבין את ההגיון. השביל מסוכן למטיילים בגלל העצים, אז תסגרו את השביל למטיילים.
באיזור אחד באו והורידו חצי מהעצים. אולי כי עובר שם שביל לאופניים. צמחו שם האורנים בצפיפות והיה כיף לעבור ביניהם. עכשיו רואים בעיקר גדמים. רק כי הצפיפות הקשתה על רוכבי האופניים.
אז מי מזיק פה לעצי האורן?

סופהו 1

Well-known member
אני די בטוח שאף אחד לא שאל את האורנים אם הם מרגישים ניזוקים. ואף אחד לא שאל אותם ממי הם מפחדים יותר, מחרקים או מבני אדם. אבל אני יודע את התשובה.
כל איזה זמן באים אנשים עם דחפורים ומשאיות ומסורים וכורתים עצים. כרתו כמה מהעצים הכי יפים ביער. עצים ותיקים, גבוהים ועבים, רק כי היה נראה שהם עלולים לקרוס על שביל שעוברים בו מטיילים. אני לא מבין את ההגיון. השביל מסוכן למטיילים בגלל העצים, אז תסגרו את השביל למטיילים.
באיזור אחד באו והורידו חצי מהעצים. אולי כי עובר שם שביל לאופניים. צמחו שם האורנים בצפיפות והיה כיף לעבור ביניהם. עכשיו רואים בעיקר גדמים. רק כי הצפיפות הקשתה על רוכבי האופניים.
אז מי מזיק פה לעצי האורן?
אני די בטוחה שאם האורנים יכלו לדבר, היו מתלוננים. חשוב על עצמך. פאום מישהו מטפס עלי ומתחיל לכרסם לך את .. העור? הציפורניים? הזרת שמאלית? יהיה לך נעים?

אני לא בטוחה לגבי הפרשנות למקרה, כך שאני נוטה לחשוב דוקא בכיוון של טיפול בטיחותי מצד היערנים.
אבל לך תדע.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אני די בטוחה שאם האורנים יכלו לדבר, היו מתלוננים. חשוב על עצמך. פאום מישהו מטפס עלי ומתחיל לכרסם לך את .. העור? הציפורניים? הזרת שמאלית? יהיה לך נעים?

אני לא בטוחה לגבי הפרשנות למקרה, כך שאני נוטה לחשוב דוקא בכיוון של טיפול בטיחותי מצד היערנים.
אבל לך תדע.
ככל שידוע לי, הרט"ג פנו לציבור וביקשו לקבל דיווחים על כל תושבת של טוואי התהלוכה, תוך שהבטיחו כי יעשו הכל כדי להשתלט על אלה.
כאשר התושבות מתרבות, הן כן מסוגלות לפגוע בעצי האורן וזה לא רק "פגיעה בציפורן בודדת" שעם זה עוד אפשר להסתדר.
וכן. יש עם החולרה הזה עוד 2 בעיות: בעיה ראשונה, שהוא באמת מסכן בני אדם שעוברים מתחת לאורנים באקראי ושערות נושרות עליהם. די בשערה אחת שתיפול על הפנים, כדי לגרום לצרות קשות ועל זה כבר נכתב כאן בשירשור.
והשנייה? אם בעבר סומנו כמה אזורים ספורים בארץ, שבהם נמצאו תושבות של הזחל הזה, הרי שככל שנוקפות השנים, נמצא כי הארץ מתמלאת אט אט בעוד ועוד אזורים נגועים. אז לידיעה כללית: גם את המכה הזו, הרט"ג מעוניינת מאד לעצור ובצדק.

קלייטון.ש

Well-known member

אבל לך תדע.
אציין שיש אינספור יצורים שמטפסים עלי, ועל כל אדם, ומכרסמים וניזונים ומתרבים.
על העור, בפה, בתוך הגוף.
אנחנו אפילו לא רואים אותם ולא מתייחסים אליהם. אבל הם שם.
אני די משוכנע שאורנים מתייחסים ליצורים שמתרוצצים עליהם באותו אופן.
בכלל עצים הם יצורים סטואים להפליא.
בניגוד לכל אדם אחר שאני מכיר (לא מכיר ממש הרבה, אבל מכיר) אני נמצא בין אורנים יותר מכולם - ביחד.
אם כל מי שאני מכיר יגיד כמה זמן ביום הוא מבלה ביער, וכולם יחברו את הזמן שהם מבלים ביער, הם לא יגיעו ביחד אפילו קרוב לזמן שאני ביליתי ביניהם.
אני לא יודע את התאוריה (הבת הקטנה שלי מומחית בזה ומספיק מומחית לבוטניקה אחת במשפחה) אבל את החיים המעשיים אני חי.
חוץ מזה יש ביער גם ברושים ויש אלונים. לא רבים כמו האורן אבל הם שם. הבת הקטנה שלי מזהה עוד שלל מינים אבל אני שוכח את השם שלהם דקה אחרי שהיא אומרת.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אז כככה. קודם כל, יש גם זחלי קרקע שטווים קורים והולכים בתהלוכות ויש כמובן את טוואי התהלוכה של האורן. אורן שנגוע במושבת זחלים כזו נראה למרחוק בשל כדורי הקורים הלבנבנים שנמצאים בקצות הענפים.
מה שכתבו כאן על הזחלים נכון והזחלים הדומים הם זחלים שנקראים "דובון". https://he.wikipedia.org/wiki/דובון_הקורים
אני אישית איני "חבר" של עצי האורן, שהם אותם עצים ארורים שיצרו את שריפת הענק של אסון הכרמל.
לא אלאה אותך בדעתי על רמת הסכנה הגבוהה שעץ זה יוצר, אף כי בעבר כתבתי על זה רבות.

סופהו 1

Well-known member
אז כככה. קודם כל, יש גם זחלי קרקע שטווים קורים והולכים בתהלוכות ויש כמובן את טוואי התהלוכה של האורן. אורן שנגוע במושבת זחלים כזו נראה למרחוק בשל כדורי הקורים הלבנבנים שנמצאים בקצות הענפים.
מה שכתבו כאן על הזחלים נכון והזחלים הדומים הם זחלים שנקראים "דובון". https://he.wikipedia.org/wiki/דובון_הקורים
אני אישית איני "חבר" של עצי האורן, שהם אותם עצים ארורים שיצרו את שריפת הענק של אסון הכרמל.
לא אלאה אותך בדעתי על רמת הסכנה הגבוהה שעץ זה יוצר, אף כי בעבר כתבתי על זה רבות.
האורנים לא יצרו שריפת ענק. שריפות (ברובן) הן תוצאה של פעילות אדם, בין אם מכוונת ובין אם בשגגה.

בסיור בעקבות אחת השריפות שמענו את דברי רט"ג וקק"ל.
לדעת קק"ל, בשונה מדעתך, הבעיה בכיבוי לא נבעה מסוג העץ, אלא מחוסר דרכי גישה. לדבריהם, ימשיכו לטעת יחד עם עצי חורש, גם אורנים בגלל יתרונותיו של העץ.
(אינו מפונק ומתאקלם בתנאים שונים בקלות יחסית, נחשב מין חלוץ=זה שניטע או מתבסס ראשון בשטח בו תנאי הקרקע ומשטר המים גרועים ומשפר את תנאי הסביבה לבאים אחריו, ועוד).

(אגב, לדברי רט"ג, לשריפה, עם כל הנורא שבה, יש בסופו של דבר, גם צדדים חיוביים.
זרעים שהיו שנים בתרדמת התעוררו לחיים, ונבטו. זרעי האורנים שהיו באיצטורבלים נפוצו ונבטו , גם מספר מיני הצמחים בשטח השרוף עלה לעומת השטח שלא נשרף.)

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
האורנים לא יצרו שריפת ענק. שריפות (ברובן) הן תוצאה של פעילות אדם, בין אם מכוונת ובין אם בשגגה.

בסיור בעקבות אחת השריפות שמענו את דברי רט"ג וקק"ל.
לדעת קק"ל, בשונה מדעתך, הבעיה בכיבוי לא נבעה מסוג העץ, אלא מחוסר דרכי גישה. לדבריהם, ימשיכו לטעת יחד עם עצי חורש, גם אורנים בגלל יתרונותיו של העץ.
(אינו מפונק ומתאקלם בתנאים שונים בקלות יחסית, נחשב מין חלוץ=זה שניטע או מתבסס ראשון בשטח בו תנאי הקרקע ומשטר המים גרועים ומשפר את תנאי הסביבה לבאים אחריו, ועוד).

(אגב, לדברי רט"ג, לשריפה, עם כל הנורא שבה, יש בסופו של דבר, גם צדדים חיוביים.
זרעים שהיו שנים בתרדמת התעוררו לחיים, ונבטו. זרעי האורנים שהיו באיצטורבלים נפוצו ונבטו , גם מספר מיני הצמחים בשטח השרוף עלה לעומת השטח שלא נשרף.)
אז כאן בדיוק נמצא גם שורש הבעיה ואמנה כמה סיבות.
א. איני יודע אם יצא לך לראות אורן מתלקח. האורן הוא העץ הגבוה ביותר בחורש (או ביער), ועל כן, מדובר בוואחד לפיד שבוער לגובה כאשר ענפיו הלוהטים נושרים ממנו ומבעירים ומפשטים את האש במהירות.
ב. בשל השרף הדליק שנמצא בכל חלקי האורן, הוא מתלקח זקוף וירוק. זה לא עץ שצריך קודם "לבשל" אותו כדי שיסכים לבעור. הוא בוער ומתלקח במהירות רבה.
ג. האצטרובלים שלו נבקעים מהחום ופיצוחם גורם להם להינתק מהענפים ולעוף למרחק של עד 50 מ'. אז עוד קצת רוח? והם מלבים אש חדשה במקום שהאש הקודמת לא הגיעה אליו.
ד. זרעי האורן נובטים בעיקר בשטחים שבערו קודם וכך האורן מפיץ את עצמו מאד מאד.

אז בסדר. אם הרט"ג והקרן האובדת לישראל מתחזקים, גוזמים, מדללים ומותירים שבילי גישה, אפשר עוד לחיות איכשהו עם העץ החלוץ הזה. אבל אם תטיילי בכרמל של שנות ה-2000, את תיווכחי מהר מאד שהאורנים נבטו וצמחו במהירות לגובה ללא כל תחזוקה וללא כל דילול. אז מאד ייתכן, שהתפתחה כאן הזנחה רבתי והעצים לא תוחזקו ולא דוללו. אבל כשזה היה המצב בעת התפרצות השריפה הגדולה בכרמל, עצי האורן שצמחו שם כגידול סרטני חסר שליטה, הרי שבסופו של קיץ ממושך, חם ויבש, האסון היה בלתי נמנע. וכן. כאן דווקא כן הייתה מעורבת גם אצבע אלוהים במידה כלשהי. כי באותה תקופת שנה, בשנים רגילות היינו כבר אחרי יורה ואחרי כמה מטרות טובים, שהיו מנביטים עשבייה רכה והיו ממלאים את גזעי העמים במים. אבל באותה שנה דווקא, היורה איחר וניחת עלינו רק לאחר שהשריפה שככה. אז כן. גם עלי האלונים היו כבר כמעט יבשים, וגם הם התלקחו במהירות. :-(

אז תגידי גם, שאם בעבר חיל האוויר נרתם למשימות הכיבוי ותרם מסוקים שמילאו מיכלי מים מהים ושפכו מאות טונות של מים על האש הלוהטת, אך בשנים האחרונות הוא מיאן לעשות זאת בתואנה שפעולה זו שוחקת את המסוקים למוות... ולכן יכולת ההשתלטות על האש צנחה באופן ניכר, כי בישראל לא היו אז מטוסי כיבוי ייעודיים? בעיה.

ואז תגידי שכבר בשעות הבוקר זוהה עמוד עשן מאיים (שהיה ניתן עדיין לכיבוי מהיר), אבל כל הגופים הרלוונטיים נרדמו בשמירה ואיש לא פעל מיידית כדי לעצור את מה שהפך מאוחר יותר לאסון? אומר לך שכן. זה בהחלט נכון. אבל אנו בוחנים כעת את מבחן התוצאה ולא את מבחן ה"אילו לסבתא היו אשכים". כי לא היו לה כאלה ולכן אין כאן סוגיה של "אילו".

ויתרה מזה (ומעניין): באותה תקופה, דרעי לא היה ח"כ ומי שפעל במקומו מטעם אותה מפלגה כשר הפנים היה אלי ישי. ומי שהיה אז ראש ממשלה, הוא זה שגם היום מכהן "בכאילו" ראש ממשלה של ממשלת מעבר אינסופית. אז כן. גם אז וגם היום, אנשי ש"ס פעלו כאנשי משרד הפנים ו-BB פעל כראש ממשלה.
האם אפשר לראות דווקא בעובדה הזו את הסיבה? חומר למחשבה.........

אבל בעצם? לא. כי דרעי הרי אמר היום, שהכל מידי בונה עולם ואין איש שאשם בכל מה שקרה. אז אם להאמין לדרע(ק)י הזה? רק בונה עולם אשם. לא האורנים, לא ההזנחה, לא הטיפול הכושל ביער (או במירון או בכל דבר אחר), ולא חוסר הזרמת תקציבים ותכנון נכון. רק בונה עולם אשם.

עד כאן חומר למחשבה שנועד במיוחד לסופה, אבל גם לקלינטון היקר, האיש שאינו טורח להסיר מסכה.

ואני מודה: בתור מנהל פורום הגינון מזה שנים, היה לי וויכוח מתמשך עם וותיקי הפורום, שגם הם טענו (וטוענים) נגדי, שהאורן הוא עץ מבורך בניגוד לטענותיי.
אבל העובדות מלמדות אחרת. שריפות אורנים היו כבר בעבר (גם באזור העליות לירושלים). המזל הגדול היה שרק שרפה אחת נזכרת כאסון, ואת השאר שכחו.

סופהו 1

Well-known member
א. איני יודע אם יצא לך לראות אורן מתלקח. האורן הוא העץ הגבוה ביותר בחורש (או ביער), ועל כן, מדובר בוואחד לפיד שבוער לגובה כאשר ענפיו הלוהטים נושרים ממנו ומבעירים ומפשטים את האש במהירות.
ב. בשל השרף הדליק שנמצא בכל חלקי האורן, הוא מתלקח זקוף וירוק. זה לא עץ שצריך קודם "לבשל" אותו כדי שיסכים לבעור. הוא בוער ומתלקח במהירות רבה.
ג. האצטרובלים שלו נבקעים מהחום ופיצוחם גורם להם להינתק מהענפים ולעוף למרחק של עד 50 מ'. אז עוד קצת רוח? והם מלבים אש חדשה במקום שהאש הקודמת לא הגיעה אליו.

עד כאן חומר למחשבה שנועד במיוחד לסופה, אבל גם לקלינטון היקר, האיש שאינו טורח להסיר מסכה.

ואני מודה: בתור מנהל פורום הגינון מזה שנים, היה לי וויכוח מתמשך עם וותיקי הפורום, שגם הם טענו (וטוענים) נגדי, שהאורן הוא עץ מבורך בניגוד לטענותיי.
לעומת הניסיון שלי בגידול עץ לימון עתיר פירות וצמחי בית וחצר, הניסיון שלי בגידול אורנים אפסי. לא ערכתי מחקר לגבי השריפות, אבל אחרי אותו סיור, אני מבינה ש..
- באורן יש שרף. גם בעצי חורש אחרים, רחבי עלים, יש שמנים אתריים דליקים.
- שלדעת היערנים אין הבדל משמעותי במהירות השריפה/עוצמת האש בין סוגי העצים השונים. מה שמשפיע או קובע הם אחוזי הלחות באוויר, פני השטח, עוצמת הרוח, הצטברות מאגר החומר הדליק ביער וכו'.
- חשוב לשמור על דרכי גישה ועל דילול מבוקר. (אולי זה מה שקלייטון ראה?)
-יש מי שמתעקשים שהכל בגלל האורן. יש מי שחושבים שאי אפשר לוותר עליו, למרות הבעייתיות, בגלל היתרונות.

ליל מנוחה
:sleep:

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
לעומת הניסיון שלי בגידול עץ לימון עתיר פירות וצמחי בית וחצר, הניסיון שלי בגידול אורנים אפסי. לא ערכתי מחקר לגבי השריפות, אבל אחרי אותו סיור, אני מבינה ש..
- באורן יש שרף. גם בעצי חורש אחרים, רחבי עלים, יש שמנים אתריים דליקים.
- שלדעת היערנים אין הבדל משמעותי במהירות השריפה/עוצמת האש בין סוגי העצים השונים. מה שמשפיע או קובע הם אחוזי הלחות באוויר, פני השטח, עוצמת הרוח, הצטברות מאגר החומר הדליק ביער וכו'.
- חשוב לשמור על דרכי גישה ועל דילול מבוקר. (אולי זה מה שקלייטון ראה?)
-יש מי שמתעקשים שהכל בגלל האורן. יש מי שחושבים שאי אפשר לוותר עליו, למרות הבעייתיות, בגלל היתרונות.

ליל מנוחה
:sleep:
אז בואי ואביע עוד שאלה בפנייך:
יש האומרים, שהאורן היה ונותר עץ מעצי א"י המקוריים, ויש הגורסים שהאורן יובא לארץ לאחר שהתורכים הבעירו ים של אלונים ואלות כדי להתניע את הרכבות ובדרך זו, הם פגעו בצורה אנושה בחורשים וביערות הארץ. לכן, חלוצי היערנים בארץ נאלצו לחפש פתרון מהיר להורקה מחודשת של החורש, ונוצר כמובן גם צורך לטעת יערות חדשים.
הם חיפשו עץ שיצמח מהר, ויטיל צל רב, כדי שתחתיו יוכלו לטעת עצים איטיים, שצמיחתם הראשונה זקוקה לתנאים מפנקים יותר (צל ולחות). אז האורן התאים להם מאד.
וכידוע לך, קיימים בארץ מספר זני אורן כמו אורן הסלע, אורן ירושלים ואורן הצנוברים. וכן. האורן הנפוץ שמשתלט על הכרמל הוא אורן הסלע המיובא, שלא צמח קודם לכן בכרמל.
ובכן, טענתו של האיש שרואה עצמו מומחה ממני (וזכויותיו שמורות לו), טוען שמה שמביא לשרפות זה לא עץ האורן כשלעצמו, אלא תחזוקה לא נכונה שלו. כלמר: הכל בידי האדם.
אני לעומתו טוען, שאילולא איפשרו לאורן להתפשט מלכתחילה, יערות הכרמל אולי היו בוערים (יש ער אציל ובטח יש עוד כמה צמחים "אתריים" כפי שציינת ולא אתווכח על כך), אבל האש לא הייתה מתפרצת באופן בו התפרצה, ואסון שמשלב רוח עזה ובעירה מהירה של עצים גבוהים לא הייתה קוטלת אוטובוס מלא בנוסעים + שוטרת אהובה תומר..
ואני דווקא מפרגן לך מאד, אם הצלחת לגדל עץ לימון עתיר פירות. לי זה לא מצליח.

סופהו 1

Well-known member
ככל שידוע לי, הרט"ג פנו לציבור וביקשו לקבל דיווחים על כל תושבת של טוואי התהלוכה, תוך שהבטיחו כי יעשו הכל כדי להשתלט על אלה.
כאשר התושבות מתרבות, הן כן מסוגלות לפגוע בעצי האורן וזה לא רק "פגיעה בציפורן בודדת" שעם זה עוד אפשר להסתדר.
וכן. יש עם החולרה הזה עוד 2 בעיות: בעיה ראשונה, שהוא באמת מסכן בני אדם שעוברים מתחת לאורנים באקראי ושערות נושרות עליהם. די בשערה אחת שתיפול על הפנים, כדי לגרום לצרות קשות ועל זה כבר נכתב כאן בשירשור.
והשנייה? אם בעבר סומנו כמה אזורים ספורים בארץ, שבהם נמצאו תושבות של הזחל הזה, הרי שככל שנוקפות השנים, נמצא כי הארץ מתמלאת אט אט בעוד ועוד אזורים נגועים. אז לידיעה כללית: גם את המכה הזו, הרט"ג מעוניינת מאד לעצור ובצדק.
פספסתי משהו? תושבת??

אז בואי ואביע עוד שאלה בפנייך:
יש האומרים, שהאורן היה ונותר עץ מעצי א"י המקוריים, ויש הגורסים שהאורן יובא לארץ לאחר שהתורכים הבעירו ים של אלונים ואלות כדי להתניע את הרכבות ובדרך זו, הם פגעו בצורה אנושה בחורשים וביערות הארץ. לכן, חלוצי היערנים בארץ נאלצו לחפש פתרון מהיר להורקה מחודשת של החורש, ונוצר כמובן גם צורך לטעת יערות חדשים.
הם חיפשו עץ שיצמח מהר, ויטיל צל רב, כדי שתחתיו יוכלו לטעת עצים איטיים, שצמיחתם הראשונה זקוקה לתנאים מפנקים יותר (צל ולחות). אז האורן התאים להם מאד.
וכידוע לך, קיימים בארץ מספר זני אורן כמו אורן הסלע, אורן ירושלים ואורן הצנוברים. וכן. האורן הנפוץ שמשתלט על הכרמל הוא אורן הסלע המיובא, שלא צמח קודם לכן בכרמל.
ובכן, טענתו של האיש שרואה עצמו מומחה ממני (וזכויותיו שמורות לו), טוען שמה שמביא לשרפות זה לא עץ האורן כשלעצמו, אלא תחזוקה לא נכונה שלו. כלמר: הכל בידי האדם.
אני לעומתו טוען, שאילולא איפשרו לאורן להתפשט מלכתחילה, יערות הכרמל אולי היו בוערים (יש ער אציל ובטח יש עוד כמה צמחים "אתריים" כפי שציינת ולא אתווכח על כך), אבל האש לא הייתה מתפרצת באופן בו התפרצה, ואסון שמשלב רוח עזה ובעירה מהירה של עצים גבוהים לא הייתה קוטלת אוטובוס מלא בנוסעים + שוטרת אהובה תומר..
ואני דווקא מפרגן לך מאד, אם הצלחת לגדל עץ לימון עתיר פירות. לי זה לא מצליח.
מה השאלה?

סיכמת את העניין.
אילולא איפשרו לאורן להתפשט- מי איפשרו?
לא האורן אשם. אפילו זה שאינו בן המקום 'עשה מלאכתו נאמנה' ומלא את כל מה שציפו ממנו.
אנחנו, בני האדם, אשמים.
אשמים בחוסר מחשבה, חוסר טיפול ואי שמירה על החוקים.
אולי גם האש, אם צריך להאשים את הש.ג.
לצערנו, בני אדם שילמו בחייהם.

יומנעים

אז בסדר. אם הרט"ג והקרן האובדת לישראל מתחזקים, גוזמים, מדללים ומותירים שבילי גישה, אפשר עוד לחיות איכשהו עם העץ החלוץ הזה. אבל אם תטיילי בכרמל של שנות ה-2000, את תיווכחי מהר מאד שהאורנים נבטו וצמחו במהירות לגובה ללא כל תחזוקה וללא כל דילול. אז מאד ייתכן, שהתפתחה כאן הזנחה רבתי והעצים לא תוחזקו ולא דוללו. אבל כשזה היה המצב בעת התפרצות השריפה הגדולה בכרמל, עצי האורן שצמחו שם כגידול סרטני חסר שליטה, הרי שבסופו של קיץ ממושך, חם ויבש, האסון היה בלתי נמנע. וכן. כאן דווקא כן הייתה מעורבת גם אצבע אלוהים במידה כלשהי. כי באותה תקופת שנה, בשנים רגילות היינו כבר אחרי יורה ואחרי כמה מטרות טובים, שהיו מנביטים עשבייה רכה והיו ממלאים את גזעי העמים במים. אבל באותה שנה דווקא, היורה איחר וניחת עלינו רק לאחר שהשריפה שככה. אז כן. גם עלי האלונים היו כבר כמעט יבשים, וגם הם התלקחו במהירות. :-(

אז תגידי גם, שאם בעבר חיל האוויר נרתם למשימות הכיבוי ותרם מסוקים שמילאו מיכלי מים מהים ושפכו מאות טונות של מים על האש הלוהטת, אך בשנים האחרונות הוא מיאן לעשות זאת בתואנה שפעולה זו שוחקת את המסוקים למוות... ולכן יכולת ההשתלטות על האש צנחה באופן ניכר, כי בישראל לא היו אז מטוסי כיבוי ייעודיים? בעיה.

ואז תגידי שכבר בשעות הבוקר זוהה עמוד עשן מאיים (שהיה ניתן עדיין לכיבוי מהיר), אבל כל הגופים הרלוונטיים נרדמו בשמירה ואיש לא פעל מיידית כדי לעצור את מה שהפך מאוחר יותר לאסון? אומר לך שכן. זה בהחלט נכון. אבל אנו בוחנים כעת את מבחן התוצאה ולא את מבחן ה"אילו לסבתא היו אשכים". כי לא היו לה כאלה ולכן אין כאן סוגיה של "אילו".

ויתרה מזה (ומעניין): באותה תקופה, דרעי לא היה ח"כ ומי שפעל במקומו מטעם אותה מפלגה כשר הפנים היה אלי ישי. ומי שהיה אז ראש ממשלה, הוא זה שגם היום מכהן "בכאילו" ראש ממשלה של ממשלת מעבר אינסופית. אז כן. גם אז וגם היום, אנשי ש"ס פעלו כאנשי משרד הפנים ו-BB פעל כראש ממשלה.
האם אפשר לראות דווקא בעובדה הזו את הסיבה? חומר למחשבה.........

אבל בעצם? לא. כי דרעי הרי אמר היום, שהכל מידי בונה עולם ואין איש שאשם בכל מה שקרה. אז אם להאמין לדרע(ק)י הזה? רק בונה עולם אשם. לא האורנים, לא ההזנחה, לא הטיפול הכושל ביער (או במירון או בכל דבר אחר), ולא חוסר הזרמת תקציבים ותכנון נכון. רק בונה עולם אשם.

אבל העובדות מלמדות אחרת. שריפות אורנים היו כבר בעבר (גם באזור העליות לירושלים). המזל הגדול היה שרק שרפה אחת
קראתי מזמן דעה כמו שלך על עצי האורן. אחת הטענות הייתה שהם לא מתאימים לאקלים בישראל והם הובאו לחורשות בארץ בתקופה שלא הייתה מודעות להתאמת הצומח לסביבה.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
קראתי מזמן דעה כמו שלך על עצי האורן. אחת הטענות הייתה שהם לא מתאימים לאקלים בישראל והם הובאו לחורשות בארץ בתקופה שלא הייתה מודעות להתאמת הצומח לסביבה.
קודם כל, קראי את תשובתי האחרונה לסופה 1. (נדמה לו שהיא נמצאת בדיוק מעל תשובתי אלייך). שם הסברתי מדוע בחרו להביא לארץ את עצי האורן.
ואם את מזכירה צמחים שלא התאימו לסביבה ויובאו לארץ, אז אתן לך לפחות 3 דוגמאות שכאלה:
1. כשהיינו ילדים, למדנו בשיעורי ידיעת הארץ על כך שהביאו אקליפטוסים כדי לייבש ביצות.
אז מאד יתכן שקיימים זני איקליפטוס "שותי מים", אבל האיקליפטוס שיובא לארץ אינו כזה... האיקליפטוסים שהובאו לארץ הם עצים מהירי צמיחה, שמגיעים למימדים גדולים מאד יחסית לעצי א"י. לכן, רוח חזקה גורמת לשבירה של ענפים גדולים מצמרתם, ובשנים האחרונות היינו עדים לכמה אסונות, בהם נהרגו אנשים / ילדים בגלל שישבו בצל האיקליפטוס, וענף שקרס, נפל עליהם והרגם.
2. שיטה מכחילה. עץ די יפה, שצומח מהר ופורח בכדורים צהובים בולטים ו"נחמדים". https://www.google.com/search?q=שיט...4UxUIHQPqAE0Q_B16BAgiEAE#imgrc=RqFGgj5gQUp-CM
העץ גדל מהר ומפיץ זרעים בשפע. זרעים אלה נובטים בכמויות והעץ הפך להיות עץ שתלטן מאד. וכדי להפוך את הסיפור לרע עוד יותר, לזרעים אלה אין גל נביטה אחד, ובנק הזרעים שנותר באדמה יכול לנבוט הלאה והלאה שנה אחר שנה. קשה מאד לחסל שטח שהשיטה השתלטה עליו, כי ילדיה יצוצו שוב ושוב מדי שנה בשנה לאורך שנים רבות.
אילנתה בלוטית: עוד עץ שרצו לעשות בו שימוש בעיקר כעץ שדרות. גם הוא זורע את עצמו מאד, אבל כל שורש שנפגע מכל סיבה שהיא, מוציא נצר חדש שהופך חיש קל לעוד עץ. קשה מאד להשתלט על נביטת השורשים, שהיא מהירה בהרבה מנביטה של זרע זעיר ומתחילה בשתיל קטן ורך. https://www.google.com/search?q=איל...0QRUIHTKQCqgQ_h16BAgaEAE#imgrc=SJyF61Hb5Up45M
אז הנכד ה0מולני מאד של מנחם בגין ז"ל שהוא מתכנן גנים מוכשר, יצא בשורה של כתבות על הצורך בחיסול האילנתות, (בירושלים הן מהוות מכה של ממש) וכדאי לקרוא קצת ממה שכתב. http://www.batha.co.il/wordpress/?p=5057
ועוד משהו? אנשים ייבאו רהיטים מאפריקה, ובאפריקה אורזים משלוחים בארגזים שעשויים מעץ פיקוס (כנראה שיש שם הרבה כאלה). ומה התחבא בקרשי הפיקוס? הטלה וזחלים של יקרונית התאנה. ומה עושה יקרונית התאנה? זחלי היקרונית הזו (דרנים), מחסלים בארץ כל עץ תאנה רענן. יקרונית התאנה שהוא גר מהגר הורסת כאן את אוכלוסיית עצי התאנים. https://www.google.com/search?q=יקר...pRhUIHXKZBpQQ_B16BAgiEAE#imgrc=qrXTJwNVPs1FCM

קלייטון.ש

Well-known member
קודם כל, קראי את תשובתי האחרונה לסופה 1. (נדמה לו שהיא נמצאת בדיוק מעל תשובתי אלייך). שם הסברתי מדוע בחרו להביא לארץ את עצי האורן.
אני קורא את דבריך בעניין רב ואתה מפגין בקיאות רבה, אבל מתעוררת בי תמיהה: אהבה לצומח יש בך?
כי אני רואה פה המון ידע שבוודאי נרכש בעמל רב, וכולו משמש להכפשת והשמצת מין עצים זה אחר זה.

קלייטון.ש

Well-known member
אם שריפת יערות הכרמל היא הבסיס לגיבוש החברויות שלך, אז לדעתי עליך להיות לא-חבר של האש, ולא של האורנים.
הרי האש היא היא האשמה בשריפה.
האורנים נפגעו בהמוניהם גם הם. הם בצד הקורבנות. רק האש שגשגה שם ורק היא הרויחה.
בכל אופן הן האש והן האורנים הם חלק מהטבע ופועלים בהתאם לטבעם בטבע.
האדם הוא שזר והוא שחריג.

נערך לאחרונה ב:

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אם שריפת יערות הכרמל היא הבסיס לגיבוש החברויות שלך, אז לדעתי עליך להיות לא-חבר של האש, ולא של האורנים.
הרי האש היא היא האשמה בשריפה.
האורנים נפגעו בהמוניהם גם הם. הם בצד הקורבנות. רק האש שגשגה שם ורק היא הרויחה.
בכל אופן הן האש והן האורנים הם חלק מהטבע ופועלים בהתאם לטבעם בטבע.
האדם הוא שזר והוא שחריג.
אכן האדם. אבל כפי שכתבת: אורנים ואש הם לא צמד שמתאים ליערות ולחורשים הישראליים. ומי שמזניח את האורנים, פשוט מזמין את האש שתכלה בהם.

למעלה