דוגמא יפה מאוד,
כיוון שזה בדיוק מה שגרם למשבר ה"סאב-פריים" שאנחנו עדיין מרגישים על בשרנו.
אסור בשום פנים ואופן שהנגיד יתערב בשיקולי הבנקים. בשוק חופשי, בו בנקים יכולים ליפול והשקעות יכולות לרדת לטמיון, הבנקאים נזהרים (זה התפקיד שלהם, אחרי הכל). בשוק שבו הבנקאים יודעים שמה שהם לא יעשו - הבנק המרכזי יחלץ אותם, אין אחריות.
הקלות שבה ניתן ליטול משכנתא היא לא מקרה שהתרחש באופן ספונטני בשוק החופשי, אלא יד מכוונת מלמעלה - שמירת הריביות על המשכנתא נמוכות. ריביות נמוכות משער הריבית שהיה נקבע בשוק החופשי זה מתכון לאסון - אנשים לווים (ובצדק, זה באינטרס שלהם, גם אם הם מבינים שזו בועה) מעבר למה שהיו לווים בשער שמשקף את ההיצע האמיתי, ובשלב מסויים מתברר שפשוט אין מספיק משאבים לכולם.
לריבית יש תפקיד מאוד חשוב בכלכלה, זה לא מספר אקראי - הוא מסמל את המחיר של כסף של מחר במונחים של כסף של היום, כלומר: כמה הבנק מוכן לקבל תמורת דחיית הסיפוק של שימוש בכסף היום. ככזה הוא מכיל מידע לגבי היצע ההון הקיים, ולכן משחק עם הריביות למעשה מעוות את המידע הזה.
אני אצטט מרשומה שכתבה ידידה שלי:
"שוק חופשי אינו חף ממשברים שמזכירים בועות שמתפוצצות – גם בשוק חופשי תיתכן נהירה של אנשים שרוצים להשקיע במשהו (למשל בגלל שמועה שגויה שהופצה בטעות או בכוונה), תהיה עליית מחירים כלשהי ואח"כ נפילה. ההבדל הוא שהבועות הכלכליות והמשברים בשוק החופשי הם הרבה פחות שכיחים כי בהיעדר סובסידיות, חילוצים, מענקים ושאר רשתות ביטחון ממשלתיות, המשקיעים נזהרים הרבה יותר מהשקעות מסוכנות, המשברים יותר קטנים מהסיבה הקודמת שמניתי (גרפית הם לא נראים כמו בועות אלא כמו עליות וירידות הרבה יותר מתונות), ומעצם היותם קטנים יותר הם מגודרים יותר סביב הקבוצה הקטנה-המקומית של המשקיעים באותו פרוייקט יזמי שנפל או מניה שנפלה ולא מתפוצצים על הראש של כלל האוכלוסיה או של נתח רחב ממנה.
האופן שבו הנזק מוגבל: בלי רשתות ביטחון שממומנות מכספי מיסים, מי שלוקח את הסיכון זה המשקיעים ולא כלל ציבור משלמי המיסים והצרכנים. מכיוון שכמות מצומצמת של מניות או פרוייקטים שמתנפחים ומתפוצצים מכילים בתוכם פחות כסף ופחות משקיעים מאשר ניפוח מלאכותי של ענף שלם, המשברים שמגיעים אחריהם הם בסדר גודל הרבה יותר קטן, ולכן יש פחות ריקושטים לשאר האוכלוסיה".
מכאן:
http://chickenman.radish.co.il/?p=1487
על מחזור העסקים (שנובע מקביעת ריביות נמוכה) תוכל לקרוא הסבר מעולה כאן בפרק 13 ("הזמנים הקשים"):
http://translatedby.com/you/economics-for-real-people-p2/into-he/?page=4
על משבר הסאב-פריים תוכל לקרוא הסבר תכליתי ומדוייק כאן:
http://www.kav.org.il/100994/b1115
בוש רוצה "בית לכל אמריקאי":
http://www.youtube.com/watch?v=kNqQx7sjoS8
וכמובן שאי אפשר בלי לשמוע קצת ראפ של קיינס מול האייק, על מחזור העסקים:
http://www.youtube.com/watch?v=UBaFeG9OMKU