פסח - הכנות לחג
שואלים בהלכות הפסח קודם הפסח שלשים יום ומצוה על כל אחד ואחד ללמוד הלכות הרגל כדי שיהיה בקיא בהם ובמיוחד בהלכות פסח המרובים. נחלקו הפוסקים מתי זמן הביעור; האם בערב חג ראשון של פסח, או בשביעי של פסח. לדעת השו"ע: זמן הביעור ערב יו"ט אחרון של פסח. ויש פוסקים: בערב יו"ט ראשון כדלעיל. ולכן מן הראוי לנהוג כשתי הדעות. המצוה כוללת הפרשת תרומות ומעשרות והפרשת חלה, מכל הפירות שברשותו מטבל ודאי ומספק. מטבל ודאי יתן את המעשר עני לעני. ולנוהגים, יש לתת את המעשר ראשון, ללוי. את המעשר שני ורבעי, יפדה. מטבעות שפדה עליהם מעשר שני ורבעי, יחללם על מטבע קטן ואותו מטבע, יש לשוחקו, או לזרקו לים. מה צריך לנקות לפסח? לפני חג הפסח יש לנקות את החמץ מהבית. שקדי מרק, פירורי לחם, חלקי ביסקויטים, רסיסי ביסלי וסנדביצ'ים שנשכחו בילקוט, הם חמץ גמור. יש להתמקד באזורי הבית, בהם שכיח להכניס חמץ כגון: משחקי הילדים, מטבח, מקרר, ספה וכדו'. הגעלת כלים: הכלל הוא: 'כבולעו - כך פולטו' ובכלים הבולעים ע"י מים, הפליטה תיעשה ע"י הרתחת מים וכו'. אמנם יש כלים שבולעים ביבש ובמקרים אלו ההכשר ע"י לבון חמור. והיות ויש כלים רבים שחוששים ללבנם, שמא יתקלקלו, על כן אין להכשירם כלל. ובכל ענין יש לשאול מורה הוראה כיצד לנהוג ואין להשתמש בכלים, בלי לשאול מורה הוראה מוסמך. הברזים יש לנקותם היטב ויפתח את המים החמים בדרגת חם הגבוהה ביותר. כמו כן יש לערות מים רותחים על גבי ידיות הברזים. יש להכשיר את הגז עם חלקיו, את החצובות והמבערים יש להכשיר על ידי לבון קל ואת משטח הגז יש לערות עליו מים רותחים. המבערים יש לנקותם היטב ולאחר מכן יש להדליקם עד שיהיו חמים מאד. ויש העוטפים בניר כסף את משטח הגז והחצובות, או שמניחים טס חדש על החצובות. ויש, שיש להם גז מיוחד לפסח. וכל המחמיר בענינים אלו, תבוא עליו ברכה. אין לבשל בשבת זו, מאכלים מקמח העשויים להדבק בדופני הכלים. ולכן מיני דייסות ובצקים הנדבקים לדפנות הכלי, יש להמנע מלאפותן לשבת זו. מהו בעצם חמץ? כל דבר שמכיל בתוכו תערובת של אחד מחמשה מיני דגנים שבאו במגע עם מים והחמיצו, הוא חמץ. (חמשת המינים הם : חיטה, שעורה, כוסמת, שיבולת שועל ושיפון). עקב תהליכי היצור המודרני עלול חמץ להסתנן גם למוצרים שאינם עשויים מדגן, לפיכך יש להקפיד על רכישת מוצרים שנבדקו בידי גוף כשרות מוסמך ונמצאו 'כשרים לפסח'. סוגים מסוימים של משקאות חריפים, תרסיסי דאודורנט, בשמים, מוצרי קוסמטיקה ותרופות עלולים להכיל חמץ. יש לברר את כשרותם המוצרים הללו אצל רב מוסמך. בכל מקרה של ספק לגבי כשרותו של מוצר מזון כלשהו, ניתן לברר בטל: 03-5741167 איך עושים 'מכירת חמץ'? אסור שחמץ ימצא ברשותו של יהודי בימי הפסח, לפיכך חמץ יקר ערך, יש למכור מראש לנכרי. את המכירה מבצעים באמצעות רב מוסמך. חשוב להדגיש! חמץ שעבר עליו הפסח בלי שנמכר, אסור לשמוש גם אחרי החג. על כן אחר הפסח, יש לבדוק מהיכן קונים את המוצרים והאם לבעל הקיוסק, או המכולת, יש אשור מכירת חמץ כדין? ואם לאו, אין לקנות מהם כלל והדבר מצוי מאד. רצוי לא להשאיר חמץ גמור, על מנת למכרו. אלא יגמור הכל מלפני הפסח. אמנם בהפסד מרובה וכדומה, מותר ובתנאי שיתיעץ. כמו כן יש למכור הדברים שבחשש חמץ, כגון: תרופות וחמץ הדבוק בכלים וכדומה. לכן כיום רבים נהגו למכור חמץ, כדי שאפילו בטעות לא יכשלו כלל. מתי עושים 'בדיקת חמץ'? בלילה שלפני פסח עושים 'בדיקת חמץ'. יש להקפיד לעשות את הבדיקה מיד בצאת הכוכבים. אמנם אם לא בדק בצאת הכוכבים, יוכל לבדוק במשך כל הלילה. איך בודקים? לפני הבדיקה יש לרכז את החמץ הנותר בבית לאכילה עד ביעור חמץ במקום משומר. יש לבדוק בכל המקומות שמצוי בהם חמץ, או שעלול החמץ להגיע. כגון: ארונות מטבח, מקרר, מקפיא, פינות הרחוקות, גם בחדר המדרגות, ארונות חשמל, מקלט, מחסנים, משרדים, בתוך המכונית וכן כל המקומות שעלולים ילדים להכניס חמץ. ואם יש לו כמה בתים, חייב לבדוק גם שם. יכול בעל הבית להיעזר ע"י בניו הגדולים בבדיקת חמץ, שישמעו הברכה מבעה"ב וכל אחד יבדוק במקום מסוים. וכמו כן מה שקשה לו מאד לבדוק בעצמו יוכל למנות שליח לבדוק. יש שנוהגים לפזר בבית עשר חתיכות חמץ, קודם לבדיקה כדי 'למצא' אותם במהלך הבדיקה. יש להקפיד לעטוף כראוי את החתיכות הללו כדי שלא יתפזרו מהם פרורים. הבדיקה תיעשה לאור נר שעוה (לא בנר של הבדלה). בהעדר נר, או במקום שקשה לבדוק באמצעות נר, ניתן לבדוק גם באמצעות פנס חשמלי. קודם הבדיקה מברכים "…אשר קדשנו במצותיו וצונו על ביעור חמץ". בתום הבדיקה יש לעשות 'בטול חמץ'. אומרים את נוסח הבטול ומכוונים להפקיר את כל החמץ הנותר ולעשותו כעפר הארץ. להלן נוסח הבטול 'כל חמץ ושאור שישנו ברשותי שלא ראיתיו ושלא ביערתיו יתבטל ויהיה כעפר הארץ'. . אוכלי קטניות: הנוהגים לאכול קטניות צריכים להזהר, שאכן לא יהיה חשש של תערובת חמץ, כגון: במליחת קטניות שמערבים קמח וכדו' על כן יש לנהוג בזהירות בקנייתם. כמו כן הנוהגים לאכול אורז ושאר קטניות יש לבדקם כמה וכמה פעמים שהרי מצוי בהם תערובת של חיטה וכדו' במיוחד באורז וחילבה. כלים לפסח: ראוי שיהיה לאדם כלים מיוחדים לפסח, כדי שלא להיכשל באיסורי חמץ ולא יצטרך בכל שנה להגעיל כלי החול וע"י כך נמנע מהרבה חששות. כל כלי הנקנה מגוי, או הנעשה במפעלי גוי, צריך טבילה. אמנם יש כלים החיבים בטבילה בברכה ויש כלים שאינם חיבים טבילה כלל. יש כלים שטבילתם ללא ברכה, על כן יש לשאול מורה הוראה מוסמך, בקנית כלים אלו, לפני שמושם. הרוצה להגעיל כלי חמץ, להשתמש בהם בפסח, עליו לנקותם היטב לפני שמגעיל, כאשר ההגעלה תיעשה ע"י מים רותחים. משום שדיני הגעלה רבים הם וכמו כן ישנם הרבה כלים שלא מועיל להם ההגעלה ויש כלים הטעונים לבון, לכן בכל מקרה יש לשאול מורה מוסמך, או להגעיל במקומות המיוחדים לכך, שאכן נמצא תלמיד חכם בזמן ההגעלה. בכלים חדשים יש מצב שיש להגעילם לפני הטבילה, היות ומרוחים בשמנים מן החי, על כן קודם הטבילה יגעילם ולאחר מכן יטבילם במקוה הכשר לטבילת כלים. כלים שלא ישתמש בהם בפסח, ינקה אותם היטב מחמץ שבהם ויצניע במקום שלא יתקל בהם בפסח כלל. יש לזכור שאכן יש להכשיר המטבח כהלכתו כאשר מקומות שמשתמש בצונן בלבד כגון מקרר, מקפיא וארונות מטבח, די בשטיפה והדחה היטב. ובמקומות שאכן משתמשים בהם, יש להכשירם ע"י עירוי רותחים, כגון: שלחנות מטבח וכדו. הכיור שרוחצים בו כלים, אם הוא נירוסטה, יערה עליו מים רותחים. מחרסינה יערה עליו מים רותחים. ורצוי להשתמש בכיור מפלסטיק, בתוך הכיור וכן נהגו הרבה להחמיר בכך. כמו כן, יש לערות רותחין על השיש ועל הרשת הנמצאת בניקוז שבכיור וכן רצוי לעטוף את השיש בניר כסף עבה וכיום נוהגים הרבה בענין זה .
שואלים בהלכות הפסח קודם הפסח שלשים יום ומצוה על כל אחד ואחד ללמוד הלכות הרגל כדי שיהיה בקיא בהם ובמיוחד בהלכות פסח המרובים. נחלקו הפוסקים מתי זמן הביעור; האם בערב חג ראשון של פסח, או בשביעי של פסח. לדעת השו"ע: זמן הביעור ערב יו"ט אחרון של פסח. ויש פוסקים: בערב יו"ט ראשון כדלעיל. ולכן מן הראוי לנהוג כשתי הדעות. המצוה כוללת הפרשת תרומות ומעשרות והפרשת חלה, מכל הפירות שברשותו מטבל ודאי ומספק. מטבל ודאי יתן את המעשר עני לעני. ולנוהגים, יש לתת את המעשר ראשון, ללוי. את המעשר שני ורבעי, יפדה. מטבעות שפדה עליהם מעשר שני ורבעי, יחללם על מטבע קטן ואותו מטבע, יש לשוחקו, או לזרקו לים. מה צריך לנקות לפסח? לפני חג הפסח יש לנקות את החמץ מהבית. שקדי מרק, פירורי לחם, חלקי ביסקויטים, רסיסי ביסלי וסנדביצ'ים שנשכחו בילקוט, הם חמץ גמור. יש להתמקד באזורי הבית, בהם שכיח להכניס חמץ כגון: משחקי הילדים, מטבח, מקרר, ספה וכדו'. הגעלת כלים: הכלל הוא: 'כבולעו - כך פולטו' ובכלים הבולעים ע"י מים, הפליטה תיעשה ע"י הרתחת מים וכו'. אמנם יש כלים שבולעים ביבש ובמקרים אלו ההכשר ע"י לבון חמור. והיות ויש כלים רבים שחוששים ללבנם, שמא יתקלקלו, על כן אין להכשירם כלל. ובכל ענין יש לשאול מורה הוראה כיצד לנהוג ואין להשתמש בכלים, בלי לשאול מורה הוראה מוסמך. הברזים יש לנקותם היטב ויפתח את המים החמים בדרגת חם הגבוהה ביותר. כמו כן יש לערות מים רותחים על גבי ידיות הברזים. יש להכשיר את הגז עם חלקיו, את החצובות והמבערים יש להכשיר על ידי לבון קל ואת משטח הגז יש לערות עליו מים רותחים. המבערים יש לנקותם היטב ולאחר מכן יש להדליקם עד שיהיו חמים מאד. ויש העוטפים בניר כסף את משטח הגז והחצובות, או שמניחים טס חדש על החצובות. ויש, שיש להם גז מיוחד לפסח. וכל המחמיר בענינים אלו, תבוא עליו ברכה. אין לבשל בשבת זו, מאכלים מקמח העשויים להדבק בדופני הכלים. ולכן מיני דייסות ובצקים הנדבקים לדפנות הכלי, יש להמנע מלאפותן לשבת זו. מהו בעצם חמץ? כל דבר שמכיל בתוכו תערובת של אחד מחמשה מיני דגנים שבאו במגע עם מים והחמיצו, הוא חמץ. (חמשת המינים הם : חיטה, שעורה, כוסמת, שיבולת שועל ושיפון). עקב תהליכי היצור המודרני עלול חמץ להסתנן גם למוצרים שאינם עשויים מדגן, לפיכך יש להקפיד על רכישת מוצרים שנבדקו בידי גוף כשרות מוסמך ונמצאו 'כשרים לפסח'. סוגים מסוימים של משקאות חריפים, תרסיסי דאודורנט, בשמים, מוצרי קוסמטיקה ותרופות עלולים להכיל חמץ. יש לברר את כשרותם המוצרים הללו אצל רב מוסמך. בכל מקרה של ספק לגבי כשרותו של מוצר מזון כלשהו, ניתן לברר בטל: 03-5741167 איך עושים 'מכירת חמץ'? אסור שחמץ ימצא ברשותו של יהודי בימי הפסח, לפיכך חמץ יקר ערך, יש למכור מראש לנכרי. את המכירה מבצעים באמצעות רב מוסמך. חשוב להדגיש! חמץ שעבר עליו הפסח בלי שנמכר, אסור לשמוש גם אחרי החג. על כן אחר הפסח, יש לבדוק מהיכן קונים את המוצרים והאם לבעל הקיוסק, או המכולת, יש אשור מכירת חמץ כדין? ואם לאו, אין לקנות מהם כלל והדבר מצוי מאד. רצוי לא להשאיר חמץ גמור, על מנת למכרו. אלא יגמור הכל מלפני הפסח. אמנם בהפסד מרובה וכדומה, מותר ובתנאי שיתיעץ. כמו כן יש למכור הדברים שבחשש חמץ, כגון: תרופות וחמץ הדבוק בכלים וכדומה. לכן כיום רבים נהגו למכור חמץ, כדי שאפילו בטעות לא יכשלו כלל. מתי עושים 'בדיקת חמץ'? בלילה שלפני פסח עושים 'בדיקת חמץ'. יש להקפיד לעשות את הבדיקה מיד בצאת הכוכבים. אמנם אם לא בדק בצאת הכוכבים, יוכל לבדוק במשך כל הלילה. איך בודקים? לפני הבדיקה יש לרכז את החמץ הנותר בבית לאכילה עד ביעור חמץ במקום משומר. יש לבדוק בכל המקומות שמצוי בהם חמץ, או שעלול החמץ להגיע. כגון: ארונות מטבח, מקרר, מקפיא, פינות הרחוקות, גם בחדר המדרגות, ארונות חשמל, מקלט, מחסנים, משרדים, בתוך המכונית וכן כל המקומות שעלולים ילדים להכניס חמץ. ואם יש לו כמה בתים, חייב לבדוק גם שם. יכול בעל הבית להיעזר ע"י בניו הגדולים בבדיקת חמץ, שישמעו הברכה מבעה"ב וכל אחד יבדוק במקום מסוים. וכמו כן מה שקשה לו מאד לבדוק בעצמו יוכל למנות שליח לבדוק. יש שנוהגים לפזר בבית עשר חתיכות חמץ, קודם לבדיקה כדי 'למצא' אותם במהלך הבדיקה. יש להקפיד לעטוף כראוי את החתיכות הללו כדי שלא יתפזרו מהם פרורים. הבדיקה תיעשה לאור נר שעוה (לא בנר של הבדלה). בהעדר נר, או במקום שקשה לבדוק באמצעות נר, ניתן לבדוק גם באמצעות פנס חשמלי. קודם הבדיקה מברכים "…אשר קדשנו במצותיו וצונו על ביעור חמץ". בתום הבדיקה יש לעשות 'בטול חמץ'. אומרים את נוסח הבטול ומכוונים להפקיר את כל החמץ הנותר ולעשותו כעפר הארץ. להלן נוסח הבטול 'כל חמץ ושאור שישנו ברשותי שלא ראיתיו ושלא ביערתיו יתבטל ויהיה כעפר הארץ'. . אוכלי קטניות: הנוהגים לאכול קטניות צריכים להזהר, שאכן לא יהיה חשש של תערובת חמץ, כגון: במליחת קטניות שמערבים קמח וכדו' על כן יש לנהוג בזהירות בקנייתם. כמו כן הנוהגים לאכול אורז ושאר קטניות יש לבדקם כמה וכמה פעמים שהרי מצוי בהם תערובת של חיטה וכדו' במיוחד באורז וחילבה. כלים לפסח: ראוי שיהיה לאדם כלים מיוחדים לפסח, כדי שלא להיכשל באיסורי חמץ ולא יצטרך בכל שנה להגעיל כלי החול וע"י כך נמנע מהרבה חששות. כל כלי הנקנה מגוי, או הנעשה במפעלי גוי, צריך טבילה. אמנם יש כלים החיבים בטבילה בברכה ויש כלים שאינם חיבים טבילה כלל. יש כלים שטבילתם ללא ברכה, על כן יש לשאול מורה הוראה מוסמך, בקנית כלים אלו, לפני שמושם. הרוצה להגעיל כלי חמץ, להשתמש בהם בפסח, עליו לנקותם היטב לפני שמגעיל, כאשר ההגעלה תיעשה ע"י מים רותחים. משום שדיני הגעלה רבים הם וכמו כן ישנם הרבה כלים שלא מועיל להם ההגעלה ויש כלים הטעונים לבון, לכן בכל מקרה יש לשאול מורה מוסמך, או להגעיל במקומות המיוחדים לכך, שאכן נמצא תלמיד חכם בזמן ההגעלה. בכלים חדשים יש מצב שיש להגעילם לפני הטבילה, היות ומרוחים בשמנים מן החי, על כן קודם הטבילה יגעילם ולאחר מכן יטבילם במקוה הכשר לטבילת כלים. כלים שלא ישתמש בהם בפסח, ינקה אותם היטב מחמץ שבהם ויצניע במקום שלא יתקל בהם בפסח כלל. יש לזכור שאכן יש להכשיר המטבח כהלכתו כאשר מקומות שמשתמש בצונן בלבד כגון מקרר, מקפיא וארונות מטבח, די בשטיפה והדחה היטב. ובמקומות שאכן משתמשים בהם, יש להכשירם ע"י עירוי רותחים, כגון: שלחנות מטבח וכדו. הכיור שרוחצים בו כלים, אם הוא נירוסטה, יערה עליו מים רותחים. מחרסינה יערה עליו מים רותחים. ורצוי להשתמש בכיור מפלסטיק, בתוך הכיור וכן נהגו הרבה להחמיר בכך. כמו כן, יש לערות רותחין על השיש ועל הרשת הנמצאת בניקוז שבכיור וכן רצוי לעטוף את השיש בניר כסף עבה וכיום נוהגים הרבה בענין זה .