לימודים חלקיים

mortsipor

New member
לימודים חלקיים

אני יודעת שנושא זה שנוי במחלוקת ונשאל פה פעמים רבות, אך לא הצלחתי לקבל תשובות מהשרשורים הקודמים אז בכל זאת: יש לי רקע עצמוני בפילוסופיה של הרפואה הסינית ומכירה קצת את כלי הטיפול, לאחר השתכשכות של שנה וחצי בתחום אני יכולה לומר שכרגע לא מעניין אותי ללמוד את כל מה שמציעים במסלול 4 שנתי של רפואה סינית וגם אין לי יכולת להתפנות ליותר מיומיים של לימודים בפועל בשבוע. השאלה היא האם מישהו מכיר אופציה ללמוד באופו חלקי ולצאת כבר אחרי שנה או שנתיים של לימודים עם כלי שאפשר להתחיל לטפל בו כמו בלימודי שיאצו, שהם אופציה טובה מבחינת הפילוסופיה והבסיס אך זהו תחום טיפולי שאני פחות מתחברת אליו. אולי דיקור אולי דיקור וטווינה, בעיקר כרגע לא צמחים. האם ניתן ללמוד בכלל דיקור איכשהו שלא במסלול של 4 שנים? כמו כן, האם טווינה/טווינא יכולה להיות כלי טיפולי שיכול לבוא בפני עצמו או שזה תמיד גם בתוספת לדיקור/צמחים/שיאצו? מישהו מכיר מטפלים כאלה? זה הגיוני? תודה... מור.

רפואה סינית

הי מור, אני מחזיק בעמדה בה אנחנו נאבקים על הכרה במקצוע הרפואה הסינית כמיקצוע טיפולי רציני, יעיל ומועיל למטופלים ומנסים בכל כוחנו להשיג הכרה ברוח זו מהממסד ומציבור המטופלים. מעבר לפילוסופיה ולצמחים יש מספר גדול של נושאים אותם צריך ללמוד, לעבד ולחזור ולפגוש מזוויות שונות. שנה או שנתיים הם בהחלט לא פרק זמן מספק על מנת להוציא מטפל טוב ברפואה סינית. ישנם מספר מטפלים, אשר בסיום לימודיהם, פנו לכיוונים מעט אחרים (הנשענים במידה זו או אחרת על עקרונות הרפואה הסינית) וזה לגיטימי ונעשה בזכות הכרתם את המקצוע ולא במקום. אולי שווה לך להתייעץ ולקבל הכוונה ממטפלים אלה. מניסיוני האישי אני יכול לומר לך שכבעל משפחה אשר יוצא לפרק ב' בחייו המקצועיים, גם אני לא יכולתי לפנות יותר מיום וחצי - יומיים ללימודים ולכן פניתי אל בית הספר בבקשה שיאפשר לי לפרוש את לימודי על פני שש שנים ולסיים עם כל המטען הדרוש במקצוע זה - דרוש אורך רוח וסבלנות אבל גם זו דרך אפשרית. לגבי טווינא, בהחלט ישנם מטפלים ואף מטפלים טובים! אשל למדו רק טוונא (וכמובן את הפילוסופיה הסינית) ועוסקים בכך. גם זה אפיק אפשרי. מקוה שתמצאי את הדרך שלך

ינוקא1

New member
היי.

קיימים מוסדות המציעים קורסים מקוצרים אני מאוד מאוד נגד זה. כפי שכתב אבי , לא יכול לצאת מטפל טוב תוך שנה שנתיים , יש צורך לעבור תהליך. לטפל באנשים זה עסק רציני לא פחות ממהנדס שלומד באוניברסיטה 4 שנים. עצם הלימוד זה לא רק טכניקה טיפולית - זה גם סטאז' , גם עצם היכולת לנהל מפגש עם המטופל בקליניקה , גם הלימוד מנסיונם של מורים אחרים וכו'. אני היום , למשל , לא עובד לפי התיאוריות הסיניות. אבל גם לדעתי לימודים צריכים להיות 4 שנים - לפחות. לא משנה באיזו שיטה. הטכניקה פחות משנה , התהליך של להפוך למטפל כן משנה. אם את מעונינת בלימודים מקוצרים ישנם תחומים רבים ברפואה משלימה שאפשר ללמוד. חלקם רווחיים לא פחות מרפואה סינית - בתנאי שאת טובה בהם ומשקיעה בהם. ההמלצה שלי היא על לימוד של טכניקת מגע מסוימת (עיסוי \ שיאצו \ טווינא) + לימוד סוג של הילינג. אבל הכי הכי חשוב זה שאת תעברי תהליך ושאת תאמיני במה שאת עושה וזה לוקח זמן. גם אם תלמדי שיטות אחרות , עד שתהפכי למטפלת מצליחה בדרך כלל יקח יותר מ4 שנים (בתנאי שתתמידי בהן ולא תנשרי באמצע). יש צורך לתרגל כל הזמן , להיפגש עם מטופלים ולהיות בתוך זה. הרבה מטפלים (כולל מטפלים ברפואה סינית) לא עובדים היום במקצוע שהם למדו , בגלל שאין להם את "אורך הנשימה" הזה. אז אם את מעונינת להיכנס לתחום , את צריכה להתאזר בסבלנות ובכח רצון עז. בהצלחה.

היי מור

התשובה שלי היא: לא. כמו שלא תלכי ללמוד רפואה מערבית שנה או שנתיים ותתחילי לטפל, או פיסכולוגיה, או פסיכיאטריה- כך גם עם רפואה סינית. לא סתם לומדים 4 שנים רפואה סינית- צריך לעבור תהליך של הכרת עולם חדש. למידה אוטודידקטית היא מצוינת, אבל לא באה במקום ללמוד את המונחים, את המושגים- שלרוב אגב, בכל שנה מקבלים רבדים נוספים, עמוקים ורחבים יותר ויותר. אני עד היום (התחלתי ללמוד ב- 1999) מבינה יותר ויותר לעומק ולרוחב מושגים בסיסיים שלמדתי בשנה א'. ממשיכה להתעסק איתם כי הם הבסיס להבנה של הרפואה הסינית והפילוסופיה הסינית. הלימודים ממשיכים גם אחרי 4 שנים, הם לא נעצרים שם, וזה משהו שחשוב לדעת. אגב, ככה זה גם ברפואה מערבית, וכל שאר המקצועות שציינתי לעיל, וכך צריך להיות- שכן אנחנו מטפלים בבני אדם, וכידוע לך, ההתפתחויות והידע הקיים בתחום רב ונרחב. מי שיציע לך מסלול מקוצר של שנה- שנתיים- דעי לך שמדובר על עבודה בעיניים (ויסלחו לי האנשים שחושבים שאני קצת בוטה או נעלבים ממני, אבל זו דעתי האישית מבלי להעליב). ואם את תסתפקי בלמידה מקוצרת שכזו- דעי לך שאת מסתכנת במתן טיפולים חלקיים ביותר (אם בכלל תצליחי לעזור), והדבר עלול לעלות לך ביוקר. את מסתכנת בשרלטנות, ואני מתארת לעצמי שלא היית רוצה את הכותרת הזו מצורפת לשמך. את יכולה בהחלט ללמוד רק שיאצו, אבל מסלול מלא, ולא רק שנה. אין קיצורי דרך ואין קסמים. רוצה ללמוד? תתחילי. אבל זה אומר 3-4 שנים. לא פחות. לא רוצה צמחים? תנסי לבדוק אם את יכולה לחלק את הלימודים, לעשות צמחים אחר כך, בנפרד. או ללמוד מגע בלבד. אבל מסלול שלם. ללא הנחות, ללא פינוקים וללא קיצורי דרך. יעל נ.ב- סליחה אם אני נשמעת קצת תקיפה, אבל זה מאוד מעצבן אותי כשאנשים חושבים שברפואה סינית אפשר לקבל "הנחות לימוד". ברפואה מערבית זה אפילו לא היה עולה על הפרק, אז למה פה כן? השיטות אולי שונות, אבל המטרה היא אחת- לתת את הטיפול הטוב ביותר שאנחנו יכולים לתת לאדם. אז מה פתאום לקצר הליכים?

רואי17

New member
תרשו לי להציג עמדה הפוכה...

הי מור, אני מאמין שאפשר ללמוד להיות מטפל טוב בדיקור תוך שנה-וחצי שנתיים. אם צמחים לא מעניינים אותך, אין סיבה ללמוד כל-כך הרבה. היכולת להביא מזור לאנשים בעזרת מחטים ולהתפרנס מכך לא תלויה בעיניי בכמה שיותר שנות לימוד. אבל יש בעיה, אנחנו חייבים ליישר קו עם הנהוג ברחבי העולם, ובעיקר עם ארה"ב, שם המכללות מתעשרות והבוגרים יוצאים עם חובות מההלוואות שלקחו לכל החיים, ללא יכולת אמיתית להחזיר אותם. עד שחוק הדיקור יעבור, אם הוא יעבור, תנסי אצל אילן הורביץ, נדמה לי שהוא מציע מסלול מקוצר. ולכל עמיתיי שמתעצבנים עכשיו - סליחה. כל ה"תהליכים" שצריך לעבור בזמן 4 שנות לימוד לא מדברים אליי, וכל הניסיון להיות כמו הרפואה המערבית גם לא.

כבר דיברנו על זה פעם לא?

אני חושבת שאתה טועה ומטעה את אלו שבאים אחריך. לא היית יכול להגיד את הדברים שאתה אומר ללא התהליך שעברת ב- 4 שנים. לא מדובר על תהליך רגשי נפשי (שיש את אלו שעוברים גם כזה אגב, וזה הרבה פעמים חלק מהעניין כשאתה נכנס למקצוע טיפולי), אלא מדובר על תהליך שמשנה את הלך המחשבה שלך. בתור אנשים שחיים את מרבית חייהם בעולם מערבי שבו אתה חולה- אתה הולך לרופא- אתה מקבל תרופה, יש שינוי תפיסתי שאתה צריך לעבור. בנוסף לזה, אתה צריך לעבור שינוי במושגים שאתה משתמש, בצורת מחשבה- וזה תהליך לא מבוטל, שלא לדבר על תהליך של הטמעת החומר. אני לא יודעת אם אתה ממשיך לעבור אותו, אבל אני יודעת על הרבה מאוד אנשים שעוברים אותו בדרך כזו או אחרת. לשלול את התהליך הזה, שהוא החשוב ביותר בעיניי הוא טעות ובעייתי ולא מאפשר לך להיות מטפל שבאמת מבין את רזי המקצוע ובריאות האדם על פי רפואה סינית. אף אחד לא מנסה להיות רפואה מערבית. אבל רפואה מערבית, בדומה לרפואה סינית, מטפלת באדם. וככזה- חובה עליך ועל כך אלו שמטפלים, להמתקצע בצורה הטובה והעמוקה ביותר על מנת להעניק למטופלים שלך את הטיפול הטוב ביותר. והדברים האלה מגיעים עם השקעת זמן, אין דרכי קיצור או קסמים. לפחות כך בעיניי. לא הכל זה קונספירציה להתעשר על חשבונם של אחרים. בארץ זה לא בדיוק התחום הנכון להתעשר ממנו, גם אם יש לך מכללה שגובה מחירים גבוהים לשנת לימוד...

רואי17

New member
לא אמרתי קונספירציה

יעל, אין לנו ויכוח על נושא ההתמקצעות. השאלה היא רק מתי אפשר "לשחרר" מטפל החוצה לציבור. אני ממשיך ללמוד כל הזמן, כפי שאת יודעת. אגב, אני לומד דברים שעוזרים לי בקליניקה הרבה יותר מכל מה שלמדתי אי פעם ב- 4 שנים מכללה. רפואה סינית זה מעניין ומרתק ומדהים ואינסופי, ומי שבאמת אוהב את זה לא צריך שום מכללה כדי שירצה להמשיך ללמוד!! רק שאם צמחים זה לא הקטע שלך, לא צריך לחייב, זה הכל. ואפשר לצאת לשוק מהר יותר. השינוי התפיסתי שאת מדברת עליו - הוא מעניין, אבל בעיניי זהו שינוי שיותר מתאים למטופלים מאשר לתלמידים נלהבים לרפואה סינית שכבר מאמינים בתפיסה החדשה ורק צמאים לקלוט את החומר. חוץ מזה, ברור של תהליך למידה הוא תהליך רב מימדי, אך שוב, לא מחייב כל כך הרבה זמן, ומה גם שהלמידה והתהליכים נמשכים אחרי המכללה כאמור. דבר אחרון - לא אמרתי שיש קונספירציה לעשות כסף - אלא שממה שאני קורא, הלימודים בארה"ב יקרים בטירוף - ונוצר שם מצב בלתי נסבל ממש של סטודנטים שלוקחים הלוואות שאין ביכולתם להחזיר כי אין עבודות בדיקור סיני - או לחילופין - רק עשירים יכולים ללמוד את זה. ובארץ אנחנו חייבים ליישר קו עם תכניות הלימוד הארוכות האלה, כי אחרת לא תהיה לנו פרסטיג'ה, וזה מצב שאין ברירה אלא לקבל אותו, אבל אני לא חייב לאהוב אותו או להצדיק אותו.

ינוקא1

New member
היי רואי

את ה"טכניקה" אפשר תוך שנה וחצי שנתיים , אולי אפילו פחות. אבל זה לא הופך את האדם למטפל. טיפול זה לא רק "פרקטיקה" !!! כשלומדים הנדסה , גם כן לומדים מליון ואחד דברים לא קשורים וכך בכל מקצוע. יש צורך לקבל את האווירה , צורת החשיבה , ללמוד איך המורה חושב ולקבל דוגמה ממורים טובים. "לנשום" את זה. כשאני מסתכל על המקום שלמדתי בו ומה לקחתי משם , אז מבחינת פרקטיקה : מהטכניקה הטיפולית של הדיקור לא לקחתי הרבה. אני עובד היום עם טכניקה אחרת (ויסלחו לי כל הסינים , היא לדעתי יעילה יותר !) עם צמחים סיניים אני כבר לא משתמש. לקחתי את הטכניקה של הטווינא והעיסוי שמשמשים אותי רבות. זה מהבחינה הפראקטית. יחסית זה לא הרבה. אבל מהבחינה הלא פראקטית : לקחתי משם את הרצינות , את הכבוד לכל נקודת דיקור , לקחתי השראה מהמטפלים והמורים הטובים שזכיתי לעבוד איתם , לקחתי הבנה איך נראה תהליך טיפולי , לקחתי ידע איך להתיחס למטופל בקליניקה , לקחתי את הפילוסופיה של ההתאמה עם הטבע ועם חמשת האלמנטים , רוני ספיר אמר ש"חובה להתקלח כל בוקר כי צריך לכבד את הגוף" - גם את זה לקחתי
, לקחתי כל מיני סיפורים קטנים שנאמרו במהלך השיעורים ומידי פעם צצים לי בזיכרון. גם ברפואה מערבית - למדנו יום שלם רפואה מערבית במשך 4 שנים , זה לא הכי פראקטי , אני הרי לא רופא. אבל זה הוכיח את עצמו כאחד הדברים הכי טובים שקיבלתי. למדתי איך חושב רופא , קיבלתי המון השראה מהרופאים שלמדתי מהם , מהאישיות שלהם. כל הדברים הללו ה"לא פראקטיים" לכאורה הם מה שעושים אותי מטפל. אם לומדים כמו בחברה מסורתית שאתה גר עם המורה וחי איתו והולך איתו למטופלים - זה משהו אחר. אבל בצורת הלימוד בימינו , אני חושב ש4 שנים זה מינימום כדי לקבל את כל הדברים הללו שהם כאילו "מסביב" אבל בתכל'ס הם אלו שעושים את ההבדל. (גם ביהדות יש מונח לזה : "גדול שימוש יותר מלימודה" כלומר הקשר היומיומי עם החכם ולשרת אותו , יותר חשוב מאשר ללמוד ממנו תורה. כי כאשר אתה משרת אותו , אתה לומד ממנו יותר. אתה קולט את כל מה שמסביב , את הדרך בה הלימוד נכנס לחיים בפועל. מוכיחים את זה מכך שכתוב "פה אלישע בן שפט אשר יצק מיים על ידי אליהו". לא כתוב "פה אלישע בן שפט אשר למד תורה מאליהו" אלא כתוב "אשר יצק מיים על ידי אליהו" להראות לך שהשימוש של תלמידי חכמים יותר חשוב מהלימוד עצמו).

רואי17

New member
דווקא הסיפא של דבריך..

מלמדים שהכי טוב להיצמד למטפל... מאשר ללמוד ממנו פרונטאלית כמו בשיעור. לא יודע... אתה מתאר משהו סוביייקטיבי שקשה להתווכח איתו. אני יכול רק לומר שמכל לימודי 4 השנים שלי שמרובם נהניתי מאד, הדבר האחרון שלמדתי שם זה איך להיות מטפל - דווקא את זה למדתי על-ידי טיפול במטופלים, בטח לא מהצפייה הקלינית או קליניקת בי"ס.

ינוקא1

New member
ברור שלהיצמד למטפל זה הדבר הכי טוב

כך גם לימדו בעבר בכל מסורת רוחנית שהיא. אבל העולם היום עובד בצורה שונה. רוב האנשים שיעשו קורס מקוצר לא ילכו אחר כך ויצמדו למטפלים. הם רק יוסיפו לעצמם עוד תעודה לאוסף.

ועכשיו אני פתאום חושבת

רואי, איך בשנתיים אתה מספיק ללמוד להיות מטפל? אנחנו כולנו יודעים הרי שזה לא מספיק לדעת מיקומים. ולא מספיק לדעת תיאוריה. צריך ללמוד הרבה מאוד דברים לפני שאתה מתחיל לטפל בבן אדם- אנטומיה, פיזיולוגיה, אם אתה מטפל הרבה בצמחים אז גם את כל הצמחים וגם פרמקולוגיה ולדעת איזה צמח אפשר לתת עם איזו תרופה ומה זה בגדר big no no, אתה צריך ללמוד על הרבה מאוד מצבים שעלולים להופיע לך בקליניקה, ואתה אמור גם לשלוט היטב בכל התיאוריה של הפילוסופיה הסינית סינדרומים, אבחנה מבדלת, מיקומי נקודות, תפקודי נקודות, ניסיון להבין את ההגיון שעומד מאחורי הדברים... שנתיים? לכל זה?? רק מלחשוב שאת כל הדברים האלו אפשר לדחוס בשנתיים נעשה לי כאב ראש!
לגבי שינוי תפיסתי- אני חושבת שאתה טועה לגבי "קהל היעד" של השינוי הזה. לדעתי, הוא נכון גם לסטודנטים הנלהבים, לא רק למטופלים. יש הרבה סוגיות שקשות לתפיסה, ואני יודעת רק לספר מניסיוני, שהרבה מאוד דברים הובנו לעומק רק לאחר עוד ועוד לימוד והתעסקות עם העניין- בצד התיאורטי דווקא, ולאו דווקא ברמה קלינית. ברמה קלינית הובנו דברים אחרים, והרבה מהדברים התיאורטים (אם לא כולם) שהבנתי, יושמו בקליניקה בהצלחה. גם להרבה "סטודנטים נלהבים" יש התפכחות במעבר משנה א', שהיא חווייתית כמעט כולה, לשנה ב', שהיא חרישה רצינית של החומר. הרבה מהם מתבלגנים בנקודה זו של הזמן ולוקח להם זמן להתאפס. אתה באמת חושב שאחרי שנתיים אתה מיצית את היין והיאנג? את תיאורית חמשת האלמנטים? על כל הדקויות? על כל הרמות? על כל ההבנה שאתה מגיע אליה לאחר 4 שנים? גם אחרי 4 שנים לא מגיעים להבנה מעמיקה מאוד, אבל מגיעים ליותר מאשר מגיעים בשנתייםי. ובעיניי זה מהותי. יעל

הערה קטנה אחת

לא אוסיף על מה שנאמר ע"י האחרים אבל אתייחס רק לגוף לימודי המלמד במתכונת אותה הזכרת. כשפגשתי חברה שהתחילה ללמוד שם ושאלתי אילו קורסים מועברים נאמר לי שאין דבר כזה שם. אז המשכתי ובררתי על פי אילו תאוריות ועקרונות מושתתת השיטה והתשובה היתה שכל התאוריה לא ממש מעניינת שם וש'לדוגמא היום למדנו GB-30...' ואני חושב שאם היא למדה "GB-30" בלי להבין GB בלי להביןן "עץ" בלי להבין "מים" בלי להבין קשרים בין GB למערך האנרגטי בכלל אז אוי ואבוי למטופל שיגיע אליה ובלונג ראן אוי ואבוי לשם של כולנו כמטפלים ברפואה סינית.

אפשר גם אפשר

במכללת מדיסין בית ברל ששייכת למכללה למנהל יש מסלול של רפואה סינית 8 סימסטרים ב שנתיים וחצי ( שלושה סימסטרים בשנה במקום שניים ) וכולל את כל החומר שמציאות מכללות אחרות וישנה אפשרות לצמצם את הלימודים ליומיים בשבוע...

RanLoel

New member
רואי, הצלחת להפתיע אותי ../images/Emo8.gif

אתה באמת ובתמים חושב שבשנתיים אפשר לבנות יסודות מספיק יציבים שמהם ניתן להתפתח? אני לא מאמין לך.... אם יש זמן מבוזבז במהלך ארבעת השנים? בהחלט! האם קיימת מריחה של הזמן? בהחלט! האם אנחנו משתמשים בכל מה שלמדנו בבית הספר? כנראה שלא. יכול להיות שאם תיקח את ההיי לייטס מארבע השנים, אם תמיין ותברור את השיעורים הרלוונטים ותוריד את השומן מהצדדים תגיע לשנתיים . אבל שנינו יודעים שהחיים לא ממש עובדים ככה. כמו בטיפולים, לא? לא בכל טיפול אנחנו משיגים התקדמות, לפעמים אפילו הולכים אחורה, אבל אנחנו לומדים מזה. והזמן הוא לא רק הרופא הכי טוב, הוא גם המורה הכי טוב. אני פעם שמעתי את דר' רוזנטל ההומיאופט הידוע אומר ששבע שנות לימודי הרפואה המערבית מיותרות ברובן ושאין שום סיבה לרופא להכיר בשם כל זיז בכל עצם. אז מה זה אומר? שיש לקצר את לימודי הרפואה המערבית לשלוש שנים? אני רוצה להכיר את הרופא שיעיז להעלות הצעה כזאת... כבר דיברו פה על התהליך, אז אני אנסה לא לחזור על הדברים אבל האם לקחת בחשבון שאם זמן הלימודים יתקצר לשנתיים, אחוז הזמן המבוזבז לא באמת ישתנה? האם בקורסים אינסטנט אין מריחה של זמן? אני לא בטוח. רן

למעלה