לימודים מקצועיים

לימודים מקצועיים

שלום לכל יודעי הדבר (והיי גם לכל השאר)!
אני גיליתי את המטבח רק בשנתיים האחרונות ומתברר שזה משהו שמאוד יושב לי בראש כאופציה לקריירה. יש פה מישהו שמכיר את בתי הספר בארץ (ואינו איש מכירות שלהם) או עובד במטבח כלשהו ויכול לספר לי על ההתחלה שלו ועל ההתקדמות שלו? (רצוי לא עסק משפחתי כי לי אישית אין קשרים עם אנשים במקצוע..)

טל6881

New member
שלום נטע.

לפי דעתי, את צריכה לברר לעצמך קודם כל לאיזה תחום את רוצה להתפתח בענף המזון. יש כמה כיוונים, שכל אחד מהם שונה מהותית מהשני. לדוגמא, בישול במסעדות איננו דומה לבישול בקייטרינג (שיטות עבודה שונות, אופי מטבח שונה). השאלה היא איך את רואה את עצמך משתלבת בתחום - בתור טבחית פס במסעדת שף, למשל, או בתור משהו אחר.
קונדיטוריה היא בכלל ענף נפרד, עם כללים משלו ותת-תחומים משלו (פטיסרי, אפייה, שוקולד, התמחות בקינוחי "פרווה" שנפוצים בבתי מלון וחברות קייטרינג, דקורציות ועוד).

נכון שתמיד מועיל לנסות הכל מהכל, אבל לפי דעתי רצוי שיהיה לך כיוון כללי, בעיקר אם את רוצה להתפתח מהר. את יכולה בהחלט להתחיל לעבוד מאפס במקום כלשהו (אני ממליץ על קייטרינג טוב לאירועים, כר לימוד רחב יותר ממטבח מסעדה), ותוך כדי כך למצוא לך בשקט את קורס הערב המתאים לך בבי"ס לבישול זה או אחר.

בישראל אין חשיבות רבה לתעודות גמר בטבחות, אלא אם את מיועדת לתפקיד בכיר (שף ראשי או שף תפעולי). ברוב המקומות, העיקר זה הרצון ללמוד, לעבוד קשה ולהשקיע. הלימודים זה חשוב - ובעיקר כיף - אבל אני לא רואה בהם תנאי לתחילת עבודה בתחום. ישנם כמה שפים שאני אישית מכיר שלא למדו שעה אחת בבית ספר לבישול, וכיום הם אנשי מקצוע מעולים.

יש מספר בתי"ס לבישול\קונדיטאות בישראל, חלקם מעבירים לימודי תעודה המוכרת ע"י משרד העבודה (תדמור, דן גורמה) וחלקם פועלים באופן פרטי (עושים בישול, בישולים, מכללת השף, אסטלה ואם שכחתי מישהו אני מתנצל...). באופן אישי, אני למדתי בבי"ס פרטי (עושים בישול), קורסי ערב פעם בשבוע, בכל התחומים - קונדיטוריה ובישול. זה מתאים ביותר למי שעובד שבוע מלא, כיוון שבתי הספר ה"רשמיים" דורשים לימודי בוקר מספר ימים בשבוע, וכן קיים אצלם גם עניין הכשרות שפוסל על הסף התנסות במגוון עצום של חמרי גלם וטכניקות בישול.
אני לא רוצה להמליץ כאן באופן אישי - הכי טוב יהיה ללכת ולראות ולהתרשם. הרבה מים זרמו בירדן מאז שסיימתי את הקורס האחרון שלי, ובטח השתנו דברים רבים.

בכל מקרה, שיהיה לך המון בהצלחה - את מכוונת לתחום עיסוק מרתק שצופן בחובו קשיים עצומים, ולא תמיד יודע לתגמל כספית את העבודה הקשה. הגמול הוא בדרך כלל החיוך על פניהם של הסועדים... לפרטים נוספים ושאלות אם ישנן דברי איתי במסרים.
טל

בראייה אחורה

קראתי את ההודעה האחרונה שלי ובאמת אני מבינה שהשאלה שלי הייתה כללית מידי ולא נתתי מידע.
אישית, מה שמעניין אותי זה קינוחים. עד היום כשרציתי להכין משהו בחרתי טעם (בין אם פרי או שילוב או מצרך ספציפי שרציתי להשתמש בו) וזרמתי על מתכון מתוך כמה שקראתי באינטרנט. אני יודעת שלהיות שוקלטייר זה לא בשבילי, זה לא מעניין אותי בתור תחום ראשי. אני לא יודעת בדיוק מה ההבדלים בין תחום לתחום מעבר לזה בתוך קונדיטוריה ומעבר לזה, מעולם לא חשבתי על עניין של קייטרינג למול מטבח מסעדה ולמעט מסת העבודה, יש לך אפשרות להסביר לי קצת על ההבדלים?
אין ספק שעניין הכשרות די הטריד אותי שכן זה באמת מגביל אותי מבחינת סוג מצרכים, לפעמים מלאות הטעם ובטח הגיוון.. הסתכלתי על תכניות לימוד ואף אחת מהן לא באמת מפריעה לי למצוא עבודה מסביב לאותן שעות בשביל לתחזק את עצמי בתהליך אבל אין ספק שאני מאוד אשמח למצוא עבודה בתחום מסעדנות כזה או אחר אבל איך בדיוק אני מציעה את עצמי לעבודה במטבח כלשהו כאשר הידע שלי מאוד מצומצם ואין לי ניסיון?

טל6881

New member
ההבדלים העיקריים בין מסעדות לקייטרינג

הם שיטת ההכנות והבישול, ובחלק מהמקרים גם מורכבות המנות.
רוב מטבחי הקייטרינג שמסעידים מעל 300 מנות מדי יום (ורובם כאלה) עובדים כיום בשיטת "בשל-צנן", שבה חלק ניכר מהמזון עובר תהליך בישול ראשוני או מלא, צינון מהיר מאוד וחימזור (חימום-שחזור) לאחר יום או יומיים. חלק מהמנות עדיין מוכן א-לה-קארט במקום, כמו מוקפצים למיניהם ומנות גריל.
העבודה במטבחי קייטרינג לרוב מסודרת מאוד, ומחולקת למדורים נפרדים (שטיפה וחיטוי ירקות, חיתוך ירקות לבישול וסלטים, מחלקת בשר, עופות ודגים - קצבייה, מטבח חם לבישול ומטבח קר לסלטים ולמנות פתיחה). כמו כן ישנם חדרי קירור נפרדים לכל שלב בתהליך הייצור, בטמפרטורות מתאימות. העבודה בפורמט כזה מתאימה לטבחים שרוצים ללמוד לעבוד במאסות גדולות מצד אחד, יחד עם שיטות עבודה מתקדמות תוך שמירת הקפדה מירבית על נראות ואיכות המוצרים. אין כמו לקצוץ כל בוקר 10 קילו פטרוזיליה כדי לשפשף את מיומנות העבודה בסכין...
כמקום עבודה, מטבח כזה לרוב הוא נוח יותר ופחות לחוץ ממטבח של מסעדה, וניתן לעבור בין המחלקות ולהתנסות בכל התחומים. בחברות קייטרינג שמספקות אוכל לאירועים, ישנה משמרת שניה שבה מתרחש האירוע עצמו, לרוב עד איזור 23:00 בלילה מבחינת צוות המטבח בשטח.

מטבח מסעדה שואף לעבוד בדיוק ההיפך: הכנות לטווח הכי קצר שניתן, בישול א-לה-קארט מדוייק של כל המזון (לפעמים אחרי בישול מקדים של מוצרים מסויימים). ברוב המסעדות ישנן 2 משמרות, ולא נדיר בכלל שטבחים עובדים את שתיהן במקרים רבים. העבודה נעשית בשטח מאוד מצומצם, וכשמתחיל הסרוויס גם בלחץ מאוד גבוה. ההקפדה כאן על גימור ואיכות המוצרים גבוהה מאוד, וגם הדרישה המקצועית מאנשי הצוות. יש מסעדות שניתו להכיר בהן טכניקות חדשניות של בישול, עבודה מולקולרית ועוד דברים רבים ומעניינים כיד דמיון השף הטובה עליו.
לפי דעתי האישית, כדאי לבוא לתחום הזה עם לפחות נסיון בסיסי בחיתוכים, גריל ומחבתות אם לא יותר מזה. למרות שגם כאן, יש מסעדות שיסכימו כנראה להכניס טבחים ללא נסיון ולהדריך במקום. צריך לחפש באתר "אול-ג'ובס", מדי פעם מתפרסמות הצעות עבודה כאלה.

גם העבודה בתחום הקונדיטוריה שונה ממקום למקום. קונדיטוריה מסחרית עובדת בשיטות ובמאסות שונות לחלוטין מקונדיטוריה קטנה של קייטרינג. מנסיון בשתיהן, אני ממליץ מאוד על קונדיטוריה של חברות קייטרינג לאירועים כנקודת פתיחה - עבודה כיפית (לטעמי), ואפשר ללמוד המון ברוב התחומים (מוסים, אפייה, מקרונים, שוקולד ועוד). תמיד אפשר אחר כך ללכת ולהשתפשף במפעל קונדיטוריה גדול כדי ללמוד אספקטים אחרים ומרתקים של התחום.

כדי למצוא לך מקום עבודה להתחלה, אין מנוס מלנסות להפעיל קשרים - משפחה, חבר מביא חבר וכדומה. כמעט כולם מכירים מישהו שעובד בתחום הזה (טבח, שף, מלצר), שאפשר לבקש ממנו ג'סטה. ככה לרוב זה עובד, לפחות בהתחלה.
שיהיה בהצלחה!

עוד תהייה

הרצתי חיפוש באינטרנט לגבי חברות קייטרינג... הגעתי לכל מיני תוצאות מן הסתם (גוגל מאוד מוכשר) ובזמן שאני מאוד מוכנה לקרוע ת'אחוריים שלי בשביל העתיד שלי, איך אני מוצאת קייטרינג שיאפשר לי ללמוד מספיק על קונדיטוריה, אמנות קינוחים ואפייה או האם באמת עדיף לי להתחיל במה שאני אצליח להשיג ולקחת קורס רלוונטי לתיעדוף שלי בתהליך?

טל6881

New member
תתחילי במה שתצליחי למצוא, ותנסי להתקדם

משם. גם אם את כרגע מוצבת במחלקת ירקות, לדוגמא, קרוב לוודאי שאם תבקשי בעתיד יתנו לך לנסות להשתלב גם בקונדיטוריה. ובמקביל, בהחלט לקחת קורס רלוונטי. ד"א, בתי הספר לרוב יכולים להכווין אותך למקומות עבודה שמוכנים לקבל תלמידים ללא נסיון בסיום הקורס. אני הייתי בוחר בכל זאת ללכת באופן עצמאי, במקום לתייג את עצמי כסטאז'ר, שהיחס אליו (והשכר) בהתאם.

למעלה