לימודי תכנון ערים

לימודי תכנון ערים

שלום לכולם/ן!
אני בוגר תואר ראשון במדעי החברה וחשבתי על לימודי תואר שני בתכנון ערים בטכניון. יש לי כמה שאלות, אשמח לקבל תשובות מפורטות (עד כמה שניתן):
1. עד כמה התואר ריאלי? והאם צפויים קשיים למי שאינו בא מהתחום (הנדסה/אדריכלות..)?
2. האם ידוע לכם/ן על משרות עבור סטודנטים בתחום (לשם צבירת ניסיון)? ועד כמה רכישת ניסיון היא קריטית למציאת עבודה לאחר התואר?
3. מחיפוש קצרצר בגוגל לא מצאתי יותר מדי משרות "תכנון ערים". זה משקף את השוק? עד כמה קשה למצוא עבודה בתחום?
4. הבנתי שישנן מספר מגמות בתמחות במסגרת התואר (כלכלה ופיתוח מקרקעין, דיור ופיתוח קהילתי, מדיניות ותכנון סביבתי) - יש המלצות?

חפרתי.. תודה מראש לעוזרים וחג שמח!

ש מים

New member
עיון קצר בפורום (וחיפוש...)

עשוי לגלות לך כי ענינו כבר על חלק גדול מהשאלות (למשל כאן).
במידה ויהיו לך שאלות נוספות, לאחר החיפוש, נשמח לעזור.
אבל בינתיים:
  1. אף אחד לא יוצא ממוסד אקדמי עם נסיון. הנסיון נרכש תוך כדי עבודה בלבד. השכר בשוק הנו בד"כ בהתאם לנסיון (ולפרמטרים נוספים).
  2. החיפוש בגוגל די משקף את השוק.
חג שמח ובהצלחה!

choo

Active member
שאלה: "משכורות נמוכות למתחילים בתיכנון ערים" - כמה זה?

&nbsp
האם נמוך זה "שכר מינימום"? או "6000" או משהו אחר?

ש מים

New member
כן.

מההתרשמות שלי: כן.
אבל כמובן שהמצב שונה ממעסיק למעסיק. תלוי (גם) במזל.

choo

Active member
מה "כן"? כן שכר מינימום? כן 6000? כן משהו אחר?

ש מים

New member
תלוי בזהות המעסיק

ממעט המידע שברשותי אני סבור שמתכנן מתחיל במשרד תכנון עשוי להשתכר בסביבות ה- 5,000 - 6,000 שח לחודש ברוטו.
ברשויות מקומיותבסביבות ה- 5,000 (ואפילו פחות. תלוי בתפקיד).
במשרדים ממשלתיים השכר עשוי להיות בסביבות ה-7,000 ברוטו. תלוי במשרד.

choo

Active member
ולאיזה טווח משכורות מגיעים אחרי 3 שנים או 5 שנים?

&nbsp
סליחה שאני מנדנד - יש לי קרובת משפחה שמתעניינת בתחום (ספציפית באדריכלות נוף - לא שאני יודע מה ההבדל בין זה לבין תיכנון ערים), והבטחתי לה שאתעניין

ש מים

New member
בוא נעשה את זה פשוט...

אם אתה מחפש שכר: לך ללמוד תכנות מחשבים.
אם אתה נמשך לאתגרים תמידיים, המכילים אלפי משתנים, בהם אין "מקרה" אחד הזהה למישנהו, לתחום אינטרדיסציפלינארי, המשלב מדעי-החברה, מדעים מדוייקים, עיצוב ואסטטיקה עם אנושיות ורגישות, ועם אופק מחשבה רחב וארוך-טווח - לך לתכנון ערים.

בהצלחה.

choo

Active member
זה לא עניין בינארי "או כסף או עבודה Y"

&nbsp
כל אדם עושה את הפשרות שלו בחיים, בשביל דברים שמעניינים אותו. יש אדם שיאמר "אני רוצה לעבוד בתחום X, גם אם משלמים שםפ שכר מינימום", ואדם אחר יאמר "אני רוצה לעבוד בתחום X, אם אפשר להגיע למשכורת של N תוך כמה שנים" - כשעבור כל אחד N נמצא בגובה אחר. זה לא בהכרח עניין בינארי - זו שאלה של כמה רחוק אדם מוכן ללכת עבור מטרה מסויימת, ועד כמה אותה מטרה חשובה לו. יש אנשים שבשלב מאוד מוקדם ברור להם מה הם רוצים לעשות, ללא קשר למחיר כלכלי. יש אנשים שאין להם "חלום ילדות" מקצועי, ולכן הם מחפשים משהו שיהיה "מספיק מעניין" עבורם. בגלל שעבורם זה לא חלום אלא רק "נשמע מעניין" - טבעי שהם לא ירצו ללכת לשם בכל מחיר.
&nbsp
(ושוב, לא מדובר בי - מדובר בקרובת משפחה צעירה שלי. אני את ההחלטות שלי עשיתי כבר לפני עשרים וחמש שנה, וטרם שיניתי את דעתי)

ש מים

New member
אדריכלות-נוף אינה תכנון ערים

כמו שמהנדס חומרה אינו מתכנת.
אין לי מושג לגבי השכר בתחום זה.

choo

Active member
מה עושה אדריכל נוף - עובד בקק"ל בתיכנון יערות?

בין השאר

אדריכל נוף הוא אדריכל של כל מה שאינו בניין: מחצרות ורחבות, דרך הנוף בשכונה ובשולי הדרך, המשך בשבילי אופניים ובריהוט רחוב, וכלה בפארקים ושמורות.
בפועל, חלקם עוסקים גם בתכנון ערים ואזורים

choo

Active member
כלומר, ישנה חפיפה בין שני התחומים? או שבינוי ערים הוא "מקרו"

&nbsp
ואילו אדריכלות נוף היא יותר מיקרו, בכל מה שקשור לתיכנון בתוך ערים ומקומות יישוב?

הוספת עכשיו עוד מושג

"בינוי ערים" ו"תכנון ערים" הם מושגים שונים, לפחות בארץ: בד"כ משתמשים במונח "בינוי ערים" כדי להתייחס לתחומים בתכנון ערים בהם מתמחים אדריכלים.
בגדול: אדריכלות, אדריכלות נוף ותכנון ערים הם שלושה מקצועות רחבים מאד, שיש ביניהם תחומי חפיפה.
וכן, באופן כללי תכנון ערים עוסק במאקרו ואדריכלות נוף עוסקת במיקרו. אבל רק באופן כללי: אדריכלי נוף עוסקים לעתים בסוגיות בקנה מידה רחב מאד, ולעומת זאת מתכנני ערים יורדים לעתים לסוגיות של מיקרו.

choo

Active member
תודה על המידע. האם אתה מכיר "טבלאות שכר" למקצועות הללו?

&nbsp
(בתחום המקצועי שלי קל מאוד למצוא טבלאות שכר של חברות שעוסקות בהשמת עובדים. אני תוהה אם זה קיים גם בתחומי הארכיטקטורה השונים).

ש מים

New member
לא מצאתי טבלאות שכר

פעם נתקלתי באיזה אתר בו אנשים מכניסים את הנתונים הנ"ל (משהו שפועל לפי "עיקרון וייז": אנשים מכניסים וולונטארית את הנתונים לגביהם), אבל אני לא מוצא אותו עכשיו, ובכל מקרה, הנתונים לא היו מעודכנים.
לדעתי היעדר טבלה כנ"ל מעידה על רמת הביקושים בשוק לבעלי הידע הנ"ל.

choo

Active member
חוששני שאתה צודק. הכי קרוב שמצאתי הוא זה:

&nbsp
(הם כותבים על המשכורות למטה, ומערבבים גם מידע על דירוגי הנדסאים ומהנדסים ממשלתיים, שכלל לא ברור מה הקשר שלהם לאדריכלות נוף או לארכיטקטורה, ומה עניין העשירונים שם):
&nbsp
http://www.shenhar.co.il/subject_describe.php?id=163#salary
http://www.shenhar.co.il/subject_describe.php?id=1#salary
&nbsp
בעיה נוספת, שלא ממש ברור מהיכן הנתונים ועד כמה ניתן לסמוך עליהם.
&nbsp
לגבי אתרים וולונטריים, גם זה יוכל לעזור. לפחות בתחום שאני עובד בו, המספרים שרואים בהם לא מנותקים מהמציאות.
&nbsp
בכל אופן, תודה על העזרה.

ש מים

New member
טבלאות השכר

שים לב ששתי הטבלאות לא מדברות על מתכנני-ערים (כמדומני שזו היתה שאלתך המקורית).
הנתונים בטבלה השניה שקריים (בכל הנוגע לשכר פר-שעה ברשויות). משרדי ממשלה משלמים (תיאורטית!) לפי טבלאות שכר החשכ"ל. בפועל הם משלמים כ-60% מטבלאות החשכ"ל.

ש מים

New member
אגב, המעסיק העיקרי של מתכנני-ערים

הם משרדי ממשלה ורשויות מקומיות.
השכר בהתאם.

ש מים

New member
אני כמעט ולא מכיר אדריכלי נוף שעוסקים בתכנון-ערים

אולי רק אחת, וגם היא לא ממש "תכנון ערים", אלא יותר "תכנון אזורי/סביבתי".
ואני מכיר עשרות (או יותר) מתכננים, אדריכלים ועוד.

למעלה