לימוד השפה התימנית

gil levi

New member
מהי השפה התימנית?

אמרו לי שהשפה התימנית (שבה שרים האומנים ציון גולן ואהרון עמרם) היא שילוב של ערבית ועברית, האם זה נכון? אם כן, האם השפה קרובה יותר לערבית או לעברית? ואיך נקראת השפה באנגלית? תודה מראש.

התמ-ים

New member
בין יונים, חלומות וחתונות

התלבטתי איפה להציג את השאלה. החלטתי שכאן. נתקלתי בהרבה שירים, שעוסקים בהווי תימן, שעוסקנות בחלומות על יונים, שמביאה לחתונה, או מזכירה איזשהו קשר בין יונים שמלווים לחתונה. אם היה מדובר במקרה או שניים - דיינו. אבל נראה לי שמדובר במוטיב. מישהו יודע מה המקור של אותו קשר? (חוץ מהמקור של היונה). דוגמאות לשירים כאלה: אמי אמי (אהובה עוזרי) בכרמי תימן (שושנה דמארי) שלש יונים (משה הלל) ראיתי בחלום (ציון גולן) ויש עוד ... יש בזה משהו, או שאני הוזה?

../images/Emo27.gif ומה עם "סעי יונה" ../images/Emo35.gif

על פי אברהם בהט ("פיוט, זמרה ומחול של יהודי תימן" - באתר "פיוט") - השיר מיוחס ל- דוד בן זכריה הלוי, אשר פעל בצפון תימן במחצית השנייה של המאה ה-16 והיה תלמיד חכם ומשורר מחונן. ידועים כעשרה משיריו, ביניהם "חשקי בבת מלכים תמה". באתר הנ"ל גם ניתן ללמוד, כי "הציפור הנודדת, הלובשת צורות שונות של בני כנף, מהווה מוטיב חוזר בשירת הנדודים העברית מאז מזמורי ספר תהילים, דרך עולם הפיוט ועד השירה העברית החדשה - הנשמה הנודדת, היהודי הנודד, השכינה שנודדת, העם שבנדודים".

שושי 13

New member
אהלן גובלינית ושבת שלום לך

רק רוצה לומר לך שאת נהדרת. איזה דברים נפלאים את מביאה לפורום שלנו, מזל שיש לנו אותך. המון תודות לך ו

../images/Emo27.gif הי... שכחתי לצרף את המילים של השיר

"סעי יונה ושמעיני בכנור נגני ופצחי זמרי רני. בשיר התבונני ומהרי ואל תפני. לדרך שוטני קחי צידה ונסעה ונתעדן ונשבעה ונשתה מעינות דעה ונשירה עלי נבל. וזמר תתני עמודי מהרי יונה. והתקיני כלי ונכנס לתוך גנה. בתמר תעלי ונאחזה בסנסניו. ופריו תאכלי ומהרי עדי עדייך תני תורים עלי לחייך וינאה בם כליל יפייך תני נזמך עלי אפך, ועגיל תתני".... דרך אגב - מבדיקה באינטרנט בהרבה מקומות השיר מיוחס משום מה לרבי שלום שבזי... אז, מסתבר שהפיוט נכתב דוד בן זכריה הלוי...

תימנית =ערבית מדוברת בלהג שונה מאזור לאזור

מדוע יש לתימנים המוני בתי כנסת קטנים לעומת אחינו האשכנזים והספרדים* הסיבה היא משום כשבאה יהדות תימן לישראל נוכחו רבים מהיהודים שישנם הבדלים עצומים בשפה התימנית משום ששפת הצפון הייתה באוצר מילים שונה בתכלית מהמרכז או מהדרום * והשפה נהפכה כמטרה ללעג בין קבוצות שונות* לדוגמא בכרם התימנים יש עשרות בתי כנסת תימנים ברחוב אחד* ולעולם אין עשירי* לעומת זאת שפת הקריאה בתורה היא שפה אחידה השפה העברית שבזאת יחודינו כקהילה תימנית שמעולם השפה העברית החת והעין נשתמרו עד לימים האלו

לימוד השפה התימנית

שבת שלום לכם. זו הפעם הראשונה שאני נכנס לפורום(רק עכשיו נודע לי שיש את הפורום) אחלה פורום מקווה שאני יהיה חבר בו ויכתוב מדי פעם. השאלה היא כזו: כבר הרבה זמן שאני רוצה ללמוד את השפה התימנית/עדנית (המשפחה של אבי מדברת עדנית אבל לא יודעת ללמד...) ולא יודע איפה אוכל ללמוד.יש הבדל בין השפה התימנית והעדנית? מישהו יכול להגיד לי איפה אוכל ללמוד באזור המרכז?(בדגש על עדנית) וכמה זה עולה? תודה ושבת שלום לכם.יניב.

בָּרוּך הֲבָֹּא יניב

גם לך שָּׁבּוֹת שּוֹלֶם . תכתוב כל הזמן ולא מידי פעם .. השפה התימנית היא אחת רק שהצלילים , הניבים והמנהגים קצת שונים , למשל יש את השרעבים והעדנים הצנענים וכו' בתפילות יש את השָאמִים והַבַּאלַדִים שהם השולטים ומנהגי התפילה הם שונים אבל הטעמים הם אותו הדבר . כך שללמוד את הבסיס אתה יכול בכל מקום שיש שם תימנים . כמה עולה?? לא יודע וגם לא יודע איפה. הדור שיודע את התמנית האסלית לצערינו "הולך ונעלם" ומי שיוכל לעזור לך בזה אלו הם שיש להם שורשים חזקים .

גם זה רעיון

אולי מוטב לפתוח שרשור לכל המעוניינים בלימוד השפה התימנית, כמובן באיזור המרכז, וכמו כן על שושי לארגן מתנדף או במחיר סמלי הבקי ברזי השפה. וחבל על דאבדין ולא משתכחין ! שבילדותי התחננתי לאבי שילמדני את קריאת התפסיר, ונענתי בשלילה.

למעלה