ליסטים

ramk300

New member
ליסטים

האם למילה ליסטים יש הטיות ליחיד רבים זכר נקבה וכו' ? או שהיא ניצבת לבדה במשפחת המילים ? יש עוד מילים כאלו ( חוץ ממים ושמים ? )
 

streetball

New member
לדעתי צדקה בטענה שלך

מיים ושמיים הן לדעתי מילים בזוגי, שלא כל כך נשתמר בעברית, למרות שאיני מבין מדוע הן בזוגי. מילים כדוגמת: עיניים, רגליים, ידיים וכדומה. בעברית כמו בערבית, הרבים מתחיל משלוש ולא משתיים. לכן, לא הגיוני לבקש צורת רבים במילה "מיים" או שמיים", כמו גם "ידיים" "ונעליים". תן את הדעת: בפי המורים שגורה הטעות: "עיניים אלי" כוונת המורה היא לרבים כאשר היה עליו לומר: זוגות עיניים.זוגות- מכיוון שזה זוגי. זה ההסבר מדוע למים ולשמים אין צורת רבים, אני לא בטוח בטענות שלי כאן אך נכבדי הפורום כאן יוכלו לבטח לספר תשובה מהימנה. בקשר לליסטים, באמת שלא יודע ואשמח לקבל הסבר.
 

or99

New member
הסבר על המילה לסטים...

כאן. (בפסקה המתחילה: "מקרה מעניין"). המילה משמשת בלשון חז"ל גם ביחיד וגם ברבים: "שדה שקצרוה גויים, קצרוה לסטים, קירסמוה נמלים..." (משנה פיאה ב,ז) "אמרו לפני רבי יודה: מעשה בליסטים אחד..." (ירושלמי יבמות פרק ב הלכה יא) מכיוון שהמילה לסטים מקורה לשון יחיד, קצת קשה ליצור לה צורת יחיד מחדש. נ"ל שתהליך דומה קורה (בקשר ליחיד-רבים) קרה גם במילה תפילין. אמנם מצויה במקורות גם הצורה ביחיד - תפילה, אבל גם אצל חז"ל משמשים הביטוים: "תפילין של ראש", "תפילין של יד". (אולי משום שלמילה תפילה יש משמעות אחרת לגמרי?)
 
יחיד שנראה כמו רבים

http://www.geocities.com/safa_ivrit/irregulars/single.html מיים ושמיים זה נושא אחר לגמרי: זה זוגיים: מילים שאין להן צורת יחיד או רבים: בינתיים, מים, עצלתיים, צהריים, שמיים. חלקי פנים: חניכיים - נקבה (חיך? חיוך?). כלים: מספריים, מאזניים, ריחיים, מלקחיים. מילים שאין להן צורת רבים: כמות: שניים, שתיים, כפליים חלקי גוף: ברכיים, ידיים, ירכיים, כתפיים, קרביים, רגליים, שדיים, שוקיים חלקי פנים: אוזניים, חניכיים, לחיים, נחיריים, עיניים, עפעפיים, שיניים, שפתיים* לבוש: גרביים, מגפיים, מכנסיים, נעליים, ערדליים בעלי חיים: טלפיים, כנפיים, כרעיים, קרניים אחרים: כלאיים, שוליים * במקרא מופיעה גם צורת רבים למילה שפתיים: שְׂפָתוֹת; בסמיכות: וְשִׂפְתוֹת-כסיל (קהלת י), ובתוספת כינוי: שִׂפְתוֹתָיו שושנים (שיר השירים ה).
 

dorgad

New member
"ליסטים שכמוך כבשוהו"

זה בערך כל מה שאני זוכרת משיעורי התלמוד בכיתה ט'. מילה נוספת שצורת היחיד וצורת הרבים שלה הן זהות - מוניטין. מים ושמים אינם ממשפחת הזוגיים. דור
 
למעלה