לכבוד חודש הגאווה ובכלל - הכנו לכם רשימה של ספרות גאה (במובן הרחב של המילה) לילדי הגן וכיתות היסוד. אתם מוזמנים ומוזמנות לשרשר בתגובות ספרים שפספסנו.
חומוס על הבוקר/ לורנס שימל ואלינה ברסליניה, עוץ, 2022
פיפי ולישון/ לורנס שימל ואלינה ברסליניה, עוץ, 2022
שני ספרי פעוטות מקסימים מקרטון קשיח, בסדרת משפחות הקשת.
שני הספרים מביאים סיפורים יומיומיים לקטנטנים, בהם באופן טבעי ולא כנושא לדיון – יש זוג אבות וזוג אמהות.
שלושה לטנגו/ ריצ'רדסון, ג'סטין, אור יהודה : כנרת, תשע"ב, 2012.
הספר מבוסס על מקרה אמיתי ומציג הורות אחרת. סילו ורוי, שני פינגווינים זכרים מגן החיות בסנטרל פארק, ניו יורק, הם לא כמו כל הפינגווינים. כשחבריהם מחזרים אחרי הנקבות ומביאים צאצאים לעולם, הם משחקים זה עם זה, משגיחים אחד על השני ואפילו מנסים לדגור על "ביצה" - אבן שגלגלו ל"קן" שבנו לעצמם. עובדי גן החיות מתרגשים מהאהבה ביניהם ומגניבים אל קנם ביצה אמיתית שננטשה ע"י פינגווינית אחרת בלהקה. סילו ורוי דוגרים עליה וכאשר בוקע מתוכה הגוזל, הם מטפלים ומגדלים אותו ויוצרים משפחה חדשה.
זוג יונים בנים/ שכטמן, נדב , תל-אביב : צבעונים, 2010
כשנח מבקש מכל בעלי-החיים להביא את בת-זוגם לתיבה, היון יוני מתעצב ודואג - כי מה יעשה וחברו הטוב והאהוב הוא מני - וגם הוא בן? האמנם רק בגלל זה לא יוכל מני להינצל מהמבול ביחד איתו ?
הוא מקבל את הסכמתו של נח, אך שאר השכנים לתיבה מתנגדים נחרצות. עד שהיונה הצחורה פונה אליהם בקריאה נרגשת ומשכנעת אותם כי הגיעה השעה: "דעות קדומות להטביע במי המבול, ולהקים יקום חדש עם אהבה בו ללא גבול".
ספורו של משלש ורוד/שקדי אסתי, קרית גת : דני ספרים, 2001.
מה קורה כשבארץ העיגולים והמרובעים נולד.. משולש? סיפורו של משולש ורוד בעולם שכולו מרובעים ועיגולים. אלגוריה המלמדת סובלנות וקבלת השונה. כאשר המשולש הורוד כמובן מרפרר לטלאי הורוד. מהספרים הראשונים בעברית לילדים שנגעו בנושא הלהטבי.
הסיפור על תכלת הצב ועל ילד מחמד/ גולדברג, תהילה, פשוש, 2014.
תכלת הצב חי עם המשפחה שלו בגן מאיר. יום אחד הוא פוגש את גיא, ילד קטן וחמוד שהגיע לשם כדי לשתות שוקו עם האימהות שלו. תכלת מוקסם מהמפגש ומבקש לגדל את גיא, אני רוצה שהוא ילד ילד המחמד שלי! הוא מתחנן. האימהות של תכלת מסבירות לו שילדים מעדיפים לגדול עם המשפחות שלהם.
הנוכחות של זוגות האמהות (של הילד ושל הצב) מופיעה בספר כעובדה פשוטה וטבעית ולא כנושא שיש מה להתעכב עליו, הן פשוט שם.
ביקור בבית של הדר : ששם (כמעט) הכל מותר/ רייך, דנה, תל אביב : הוצאת הקוסמת, 2017.
הילדה הדר מזמינה את הילדים הקוראים להיכנס אל ביתה ולהכיר את עולמה ומשפחתה. את הדר הקטנה, מלוות באהבה רבה שתי האימהות שלה. המבנה המשפחתי נחשף בטבעיות ובאהבה.
אמא בטן אמא לב /לי ראובני בר-דוד, הוצאת יובל, 2015.
דרך עיניו של עילי הקטן, אנו נחשפים למשפחתו שהיא גם רגילה וגם מיוחדת: הוא בן לשתי אמהות שמגדלות אותו באהבה גדולה. עילי מספר כיצד הכירו האמהות שלו, התאהבו, עברו לגור ביחד, נישאו וכיצד הביאו אותו לעולם. עילי מסביר כי הדרך בה הגיע לעולם, שונה מהדרך בה מגיעים בדרך כלל תינוקות במשפחות אשר בהן יש אמא ואבא, ובכך פותח בפנינו צוהר להיכרות עם משפחה מסוג אחר: משפחה בה שתי אמהות חיות יחד כבנות זוג ומגדלות ילדים.
לדנה שני אבות, בראונשטין, דורון, פתח-תקוה : מאיה מיה, 2011.
דנה שני אבות הוא סיפור ילדים על אהבה, על קבלה, ובעיקר על סובלנות.
ליה שואלת את דנה: "דנה, למה יש לך שני אבות?"
דנה חשבה, וחשבה וחשבה, אבל... לא מצאה תשובה. רק אחרי ששאלה, הסבירו לה אבא תומר ואבא אורן איזה מזל גדול נפל בחלקה להיות קצת שונה, כי הרי כולנו שונים זה מזה, ושאהבה היא בסופו של דבר תמיד אהבה, ולא משנה אם הצורה שלה לפעמים קצת משתנה.
האבאים של גל ונועה/ פנקס, שוש, רימונים, 2012.
לנועה ולגל יש שני אבות. איתי ויואב, שנקראים בשמות החיבה אבאתי ואבאיו. נועה וגל נולדו לזוג הורים גברים, בתהליך שנקרא פונדקאות, בעזרתן של שתי נשים יקרות שאפשרו את הגעתן של התאומות לעולם.
"בּוֹאוּ נְשַׂחֵק בְּ'אַבָּא וְאַבָּא', אָמְרָה גַּל בֶּחָצֵר לְמִרְיָם. "אֵיךְ אֶפְשָׁר? מַה פִּתְאוֹם? מִשְׂחָק כְּזֶה לֹא קַיָּם!"
"בֶּטַח שֶׁכֵּן! בֶּטַח שֶׁיֵּשׁ!" נוֹעָה מִיָּד קָפְצָה בְּשִׂמְחָה, "בּוֹא נְשַׂחֵק בְּ'אַבָּא וְאַבָּא', בְּדִיּוּק כְּמוֹ אֶצְלֵנוּ בַּמִּשְׁפָּחָה."
המשך בתגובה
יום של גאווה/ יולדוס-וייס, רועי
הספר הראשון המספר בעברית על מצעד הגאווה.
אני רק רוצה להיות אני/ צוק, גלית, 2017 (ספר דיגיטלי)
אֲנִי רַק רוצה לִהְיוֹת אֲני הוא ספר הילדים הטרנסי הראשון בישראל.
בספר שלושה סיפורים מחורזים. שניים מובאים מנקודת מבטם של ילדים טרנסג'נדרים, והשלישי מנקודת מבטה של ילדה לאישה טרנסג'נדרית המתמודדת עם אביה שיצאה מהארון כאשה טרנסג'נדרית.
שלושת הסיפורים מבוססים על אירועים שקרו במציאות ומבטאים התמודדות עם הדיסוננס בין נפש לגוף. בסוף כל סיפור מוגשות שאלות למחשבה ולדיון
אני ג'אז/ ג'סיקה הרתל, ג'אז ג'נינגס, סלע, 2022.
אני ג'אז מספר את סיפורה של ילדה טרנסית באופן פשוט ובהיר והוא מבוסס על חייה של ג'אז ג'נינגס, שהפכה לדוברת של ילדים טרנסים וטרנסיות בכל רחבי העולם.
צפרדי וקרפד/ ארנולד לובל, הוצאת מודן.
חברות אמת בין הפכים - קרפד המדוכדך וצפרדי האופטימי והנמרץ .
הסופר ארנולד לובל יצא מן הארון בשנות ה-80, ובתו סיפרה לאחר מותו כי הכתיבה על החברות העמוקה החד מינית, הייתה חלק מהתהליך הפנימי שעבר שאפשר לו לבצע את הצעד האמיץ לזמנו של ההצהרה על זהותו המינית.
כלבים לא רוקדים בלט/ קמפ, אנה, אור-יהודה : כנרת, תשע"א, 2011.
זהו סיפורו של ביף, כלב מיוחד במינו הרוצה לרקוד בלט בכל מעודו. חברת המבוגרים מתעלמת או מתנגדת נחרצות לרעיון שכזה בשל היותו כלב, והרי ידוע ש"כלבים לא רוקדים בלט"!
הבחירה בכלב ממין זכר נושאת משמעות ויש לה קשר למסר המגדרי של הספר: כל אחד, יהיה מינו אשר יהיה, רשאי ויכול לעשות הכול. כולל לרקוד בלט.
בילי אליוט הגרסה הפרוותית. ספר מקסים ונוגע ללב.
שמלה מסתובבת/ פירון, מאירה, טל-מאי, 2021.
עַמִּי אוֹהֵב לָלֶכֶת לַחֲבֵרָה שֶׁלּוֹ וְלִרְקֹד אִתָּהּ. אֲבָל כְּשֶׁהוּא מִתְעַקֵּשׁ לִלְבֹּשׁ אֶת הַשִּׂמְלָה הֲכִי יָפָה וַהֲכִי מִסְתּוֹבֶבֶת, הִיא מִתְנַגֶּדֶת. עַד שֶׁהִיא רוֹאָה אוֹתוֹ רוֹקֵד בָּהּ. בן שלובש שמלות ורוקד בכלל לא מוצג כ"אישיו" בספר, היא רק מודאגת בהתחלה שהוא לא ילכלך לה את השמלה...
בנצי/ דייויד מק-קיי, עם עובד, 1995 ואילך. מתרגמים שונים.
בנצי, הפיל הצבעוני, מנסה להשתנות ולהיות דומה לחבריו האפורים. אבל הם אומרים לו שהם אוהבים אותו בדיוק כמו שהוא - צבעוני, מיוחד ואותנטי.
דרקולו מופלא כולו/ לוסי רולנד, מודן והכורסא, 2021. תרגום: שהם סמיט ואמנון כץ.
אדון וגברת דרקולה חיים יחדיו "חיים קודרים לתפארת"
ואז נולד להם ילד שונה ממה שציפו- ילד נחמד מדי שאוהב צבעים ססגוניים ונצנצים.
האם הם יצליחו לשנות אותו? או שדרקולו יזכה ללכת בדרכו ולממש את יחודו?
האיש עם השיער הקצרצר/ ג'יין ג'ולי, מודן, 2020. תרגום: שלומי שוורצוולד
היה היה פעם, בעיירה אפרורית של אנשים עם שיער ארוך, איש עם שיער קצרצר, מכנסיים צהובים, מגפיים כחולים ומחרוזת אדומה מרשרשת. האיש אהב את הבגדים השמחים שלו, אבל כשיצא לטייל ברחוב, כולם הצביעו עליו, התלחשו והסתודדו. לכן החליט האיש להיות כמו כולם. האם כך יהיה מאושר יותר? או שילמד להציג לעולם את צבעיו האמיתיים בגאווה?
ורוד, כחול, אפשר הכול! : נכון שיהיה נחמד לחיות בעולם שבו אנחנו יכולים להיות מי שאנחנו באמת? / אליס גראוול ומיקאל בלייס. תכלת, 2022.
ספר עם המון שאלות מתאימות לילדים, שפותח את הדלת לשיחות בנושא מגדר ומיניות, והזכות של כולם להיות מי שהם באמת.
כדוריקוד/ טל ברייר בר מוחה, מנהיגותנ, 2022.
לזהר ולרן יש תכנית משותפת לפורים: הוא יתחפש לשוער והיא לחלוצה מבקיעת שערים. אבל ההורים של זהר קנו לה בהפתעה תחפושת לגמרי אחרת... פיה!
ספר על אתגור מסלולים מגדריים סטריאוטיפים ועל הליכה אחרי הלב.
אלסה-מרי והאבאים הקטנים/ לינדנבאום, פיה, משכל, 2018.
לאלסה מארי יש אמא והמון אבאים קטנטנים, היא מתביישת שהם יבואו לאסוף אותה מהמועדונית. האם זה באמת יהיה כל כך נורא?. ספר ראשית קריאה מקסים, כמו שהשוודים יודעים לעשות.
ספרים על סוגי משפחות
*כל אחד והמשפחה שלו/ אטלס, יהודה, 2000.
*ספר המשפחות הגדול/ הופמן, מרי, כנרת ואיגואנה, תשע"ג, 2012.
*משפחות, משפחות מיליון לפחות!/ טלמור, לימור, רימונים, תשע"א, 2010.
*המשפחות שלנו/ ניסימוב, חנה, תל-אביב : גוונים, תשע"א, 2011.
*איך נוצר תינוק?/ סילברברג, קורי, מטר, תשע"ט 2019. (ספר לידה לכל הדגמים)
*כל צבעי הקשת/ שיר, סמדר, תל-אביב : ידיעות אחרונות וספרי חמד, 2010.