לכבוד יום הסוכרת הבין לאומי שחל היום 14/11

sapirlev1

New member
לכבוד יום הסוכרת הבין לאומי שחל היום 14/11

היי חברים.
אני ספיר לוי, מאמנת כושר שעוזרת לחולים מטבוליים וביניהם גם המון חולי סוכרת לשלוט במחלה שלהם באמצעות פעילות גופנית נכונה ומותאמת.

היום, לכבוד יום הסוכרת בין לאומי שחל ב-14/11, כתבתי פוסט על פעילות גופנית נכונה לסוכרתיים. מקווה שתהנו ותלמדו:)



האם כל פעילות גופנית לסוכרתיים היא "טובה"?
בגדול- כן. אבל עם כמה פרטים קטנים שכדאי להכיר.

הרבה חולי סוכרת כבר מכירים את ה"שילוש הקדוש" שעוזר להם לשמור על המחלה שלהם מאוזנת, והוא פעילות גופנית, תזונה מותאמת ותרופות. אבל מה קורה כשמקפידים על תזונה, התרופות כבר נלקחות במינונים גבוהים שלפעמים גורמים תופעות לוואי ועדיין לא רואים שיפור מספיק משמעותי בגורמי הסיכון? פה כדאי לבחון יותר לעומק אם אנחנו האמת ממצים את הכלי הזה שנקרא פעילות גופנית.
בעוד שכל פעילות גופנית לסוכרתיים (והאמת שגם לאנשים רגילים מהשורה) היא נהדרת ומועילה הרבה יותר מסתם לרבוץ מול הטלוויזיה, כדאי להכיר קצת את הפיזיולוגיה שמאחורי זה כדי להשיג את כל מה שפעילות גופנית יכולה לתת לסוכרתיים.
כשאנחנו מבצעים מאמץ כלשהו, קל או קשה, הגוף שלנו צריך דלק כדי לאפשר את הפעילות הזו. ובעוד שיש מס' סוגי דלקים כאלה, השניים העיקריים שבהם משתמש הגוף הוא שומן או סוכר (פחמימות). נחשו באיזה מהם אנחנו רוצים שהגוף ישתמש? 
מבחינה פיזיולוגית, בעת מאמץ קל, כמו הליכה קלה בקניון או אפילו בזמן שאתם יושבים על הספה וקוראים את הפוסט הזה- הגוף שורף בעיקר שומן. אז מתי הוא מתחיל לשרוף סוכר? רק כשאנחנו מגיעים לעצימות מסויימת, עצימות בינונית עד גבוהה שבה הוא צריך יותר אנרגיה ודלק. שומן הוא דלק נפלא ויש לנו ממנו בשפע, אבל המסלול המטבולי שהוא עובר עד שהוא מנוצל לאנרגיה הוא ארוך ומסורבל. ולכן כשאנחנו מעלים את רמת המאמץ,הגוף צריך אנרגיה "כאן ועכשיו", ואז הוא עובר לשרוף סוכר שלוח לו הרבה פחות זמן להפוך לדלק זמין.
זאת אומרת, שאתם יכולים לעלות מחר על ההליכון וללכת לכם בניחותא במשך 3 שעות, אבל אחוז הסוכר שתשרפו בפעילות הזו לא יהיה באותה מידה כמו המידת הסוכר שתורידו כשתנסו ללכת על ההליכון במשך חצי שעה בשיפוע די גבוה ו/או ריצה קלה ו/או אינטרוולים או כל מה שיגרום לכם להתאמץ באופן משמעותי. לא מאמינים לי? נסו את זה בעצמיכם.
בגרף שלמטה אתם יכולים לראות בדיוק את היחס בין הסוכר לשומן ומידת המאמץ של פעילות. בדיוק בגלל זה אירגון הלב ואירגון הסוכרת האמריקאיים, כו גם עוד אירגוני בריאות עולמיים ממליצים להיעזר במבחן הדיבור כדי לדעת אם אתם אכן עובדים בעצימות הדרושה:
• אם אתם מסוגלים לדבר בחופשיות וברצף ולהשלים משפטים שלמים, אתם עובדים קל מידי.
• אם אתם מתנשפים קלות, מסוגלים להשלים משפטים אך לא מסוגלים לשיר, אתם בעצימות בינונית.
• אם אתם מתנשפים בכבדות ולא מסוגלים להשלים משפטים שלמים, מזל טוב! אתם בעצימות גבוהה.
ואנחנו מחפשים להיות בעצימות בינונית עד גבוהה. עכשיו, ברור לי לגמרי שזה קשה! קשה מאוד להחזיק את רמת המאמץ הזו למשך זמן, קשה עוד יותר לעשות את זה מס' פעמים בשבוע, וכמובן שצריך להתחשב בדברים אחרים כמו רמת הכושר הגופני הנוכחית, פציעות וכאבים וכו' (לא, גיל זה לא פקטור פה). אז ברור שכדאי להתייעץ עם מאמן כדי לבנות סרגל מאמצים נכון. ואולי אפילו נצטרך לטפל בדברים אחרים לפני שנוכל באמת להגיע לעצימות הנכונה. אבל מהניסיון המקצועי שלי גילית שאנשים אפילו לא מודעים לכך שיש איזשהו סף שהם צריכים לחצות! אז באמת שהמטרה של הפוסט הזה היא בראש ובראשונה להעלות את המודעות לאימון נכון עם כוונה.
עבודה לאורך זמן בעצימות המומלצת, תוך שמירה כמובן על תזונה מותאמת, תעזור להוריד משמעותית יותר את רמת הסוכר ו-המוגלובין A1C טוב יותר מאשר עבודה רגועה יותר. אני רואה את זה על מטופלים בבי"ח בו אני עובדת במחלקת שיקום הלב- מי ש"נותן" את העבודה" רואה תוצאות טובות יותר. מי שמגיע להתאמן שם פעמיים בשבוע כדי לצאת לידי חובה ולסמן וי, בדר"כ לא מוריד את גורמי הסיכון שלו באותה מידה.
אז צאו להתאמן והפעם עם כוונה וכשאתם חמושים בידע ומוטיבציה!

 

אבו זקן

New member
המידע די נכון אבל לא ממש רלבנטי

ראשית, כמו שהמורה שלי בכיתה ד' היתה אומרת, את משווה תפוחים לשזיפים: "אבל אחוז הסוכר שתשרפו בפעילות הזו לא יהיה באותה מידה כמו המידת הסוכר שתורידו כשתנסו ללכת על ההליכון במשך חצי שעה בשיפוע די גבוה".

שנית, מה איכפת לי באיזה מחסן אנרגיה נעשה שימוש? ממילא שיווי המשקל של הגוף הוא דינמי כך שאם שרפתי שומן באימון הגוף ישתמש בפחמימות (אותן לא שרפתי) כדי לייצר מהן שומן במקום זה שנשרף ולהיפך.

שלישית, באופן מפתיע לא תמיד פעילות בעצימות גבוהה מורידה את הסוכר בדם מיד לאחר האימון בגלל פעילות של הורמוני העקה (סטרס) שגורמים להפיכת גליקוגן לסוכר. הסעיף הקודם אומר שבעצם זה לא כל כך משנה אלא למי שמאמין שהנזק נגרם כתוצאה מהפיקים ברמות הסוכר בדם ולא מהממוצע - למיטב ידיעתי אין לזה שום ביסוס מחקרי, אבל ההמלצות לאכילת הרבה ארוחות קטנות ביום מבוססות על ההנחה הזאת.

רביעית, מי שיכול להרשות לעצמו מבחינה כלכלית באמת יכול להפיק הרבה תועלת ממדריך טוב.
 

sapirlev1

New member
אתה טועה ומטעה!

היי אבו זקן,

אני לא יודעת למה יש לך משהו אישי נגדי שאתה קוטל כל פוסט שאני מעלה כאן בפורום.
שנית, אני לא יודעת מה הכשרתך הקלינית. אני בעלת תואר ראשון ממכללת וינגייט עם התמחות בשיקום לב, אני עובבדת בבתי חולים וגם באופן פרטי עם חולים מטבוליים והמון סוכרתיים, וזה פשוט לא נכון מה שאמרת. כל מה שכתבתי מגובה מחקרית ואם אתה לא מאין לי אתה יכול לבדוק את נייר העמדה של אירגוני הלב והבריאות הגדולים כמו ACSM,ADA ו-AHA. אז בבקשה אל תגיד שזה לא רלוונטי. מה שרשמתי מבוסס על עשרות מחקרים שפורסמו ע"י הגופים האלה וכמובן על הניסיון שלי בשטח.
אכן צדקת לגבי העובדה שאימון עצים יכול להעלות את הסוכר עקב פירוק גליקוגן, אבל זו רק השפעה אקוטית רגעית שנדרשת כדי להמשיך את עצימות האימון. כשאנחנו מדברים על הורדת רמות הסוכר באמצעות פעילות גופנית, אנחנו רוצים להסתכל לטווח ארוך ולא מה קורה בתוך האימון עצמו, אלא אם כן אתה חולה סוכרת סוג/ וגם אז עושים תיקונים עם אוכל ואינסולין והכל בסדר. אבל לטטוח הארוך של חודשים ושנים אתה תראה מה פרוטוקול אימונים כזה עושה לסוכר בצום ולהמובגלובין המסוכרר שלך.

אודה לך אם לא תמשיך להטעות את שאר קוראי הפורום עם מידע מוטעה ולא מבוסס קלינית. אם יש לך שאלות מעבר לזה אשמח לענות תמיד.

יום נפלא,
ספיר.
 
השכלה פורמלית

"אתה קוטל כל פוסט שאני מעלה כאן בפורום" ... איך זה יכול להיות אם רק החודש נרשמת לתפוז?!
לגבי השכלה פורמלית, במקומך לא הייתי מזכיר את זה. אוקיי, יש לך תואר ראשון, ואולי הוא בעל תואר שני באותו נושא? ואז יבוא מישהו שיקטול אותו כי הוא בעל תואר שלישי, ד"ר. התארים זה דבר טוב... את יודעת כמה רופאים מומחים אני מכיר, שלא היתי נותן להם לטפל בכלב שלי?
 

אבו זקן

New member
משהו אישי!? קוטל כל פוסט!?

איך יכול להיות לי משהו אישי נגד מישהי שאני לא מכיר?

בקשר להודעה הקודמת שלך, לא קטלתי שום דבר, אלא הצעתי לך להקליט את הסרטון באקוסטיקה יותר טובה. העצה התבססה על הנסיון שלי בצפיה לשרטון שלך, וחשבתי לתומי שאני מנסה דווקא לעזור לך בכך שיותר אנשים יראו אותו לכל אורכו. לא נראה לך שהעצה טובה? אף אחד לא מכריח אותך להשתמש בה, ואת פטורה מתשלום.

בקשר לשאר ההודעה שלך, במקום לנפנף בהישגייך האקדמיים והמקצועיים הדרך המקובלת לדיון פורה היא להצביע על השגיאות שלי; להגיד "זה פשוט לא נכון מה שאמרת" בלי להסביר למה ואיך מתאים אולי לבוגרי כיתה ד' בבי"ס יסודי, אבל לא לבעלי תואר ראשון.

אמירות כלליות כמו "כל מה שכתבתי מגובה מחקרית ואם אתה לא מא[מ]ין לי אתה יכול לבדוק את נייר העמדה של אירגוני הלב והבריאות הגדולים כמו ACSM,ADA ו-AHA" בלי התייחסות לביקורת (סליחה, קטילה) העניינית שלי על מה שאמרת אינו הדרך לנהל דיון או ויכוח. שאלת הכשרתי הקלינית נופלת במסגרת מה שקרוי טיעונים אד הומינם , שגם הם אינם מכבדים אותך.

להזכירך: הטענה העיקרית שלי היתה שמבחינת מאזן הסוכר בגוף לטווח ארוך (*) אין חשיבות לשאלה איזה דלק נשרף באימון כי לאחר האימון הגוף יחזור לנקודת שיווי המשקל (כולל ה-setting point של כמות השומן בגוף) בהתאם למאזן האנרגיה הכללי. אם יש לך מחקרים שמראים משהו אחר, אשמח לקבל קישור אליהם. אני כאן כדי ללמוד.

אין לי שום דבר נגד אימונים עצימים, כולל HIIT, וייתכן שיש להם אפילו השפעה לטובה לטווח ארוך בגלל הפחתת תנגודת האינסולין (למיטב ידיעתי המצב המחקרי אינו חד משמעי בנידון, אבל אולי אני טועה), אבל זה לא בגלל השאלה אם באימון נשרף שומן או פחמימות. ודאי שיש לפעילות עצימה יתרון מבחינת הזמן שיש להקדיש לאימון כדי לשרוף אותה כמות קלוריות.

יש לי משהו נגד חצאי אמיתות שמופצות ברשת כאילו הן באמת מבוססות מחקרית, אפילו אם המפיצים אותם הם בעלי תואר ראשון, שני או שלישי.

אגב, אני יודע בדיוק מה פרוטוקולים שונים עושה להמוגלובין המסוכרר שלי. תודה. מה שאת אולי לא יודעת - ואולי כן - הוא שאנשים שונים מגיבים באופן שונה לפעילות גופנית בעצימויות שונות, וכדאי לכל אחד להתנסות על עצמו ולא לסמוך יותר מדי על "ידוע ש.."(**) שמבטא לכל היותר איזה ממוצע לאוכלוסיה כולה (וליתר דיוק: לממוצע האוכלוסיה שנבדקה במחקר זה או אחר). כפי שאמרתי, מדריך טוב בהחלט יכול לעזור, בתנאי שהוא מגיע עם ראש פתוח ולא עם הגישה ש one size fits all.

"שאלות מעבר לזה"? לא זכור לי ששאלתי אותך משהו.
- - - - - - - - - - - -
(*) ובמאמר מוסגר: גם מבחינת משקל גוף. כפי שאולי ידוע לך, כשמדברים על ירידה במשקל ההמלצות המקובלות על הרבה מומחים ו"מומחים" הן להתאמן דווקא בעצימות בינונית בגלל שאז זוהי פעילות אירובית שבה נשרף דווקא שומן (בערך אותו גרף שאת הראית, עם אותה טעות לוגית של חוסר ההבדל בין ה יחס פחמימות/שומן לבין הכמות, ועם אותה השמטה של שיווי המשקל הדינמי שהופכת את כל זה לבלתי חשוב). אני יכול להרחיב על זה אם יש צורך.

(**) בדומה, אגב, לאינדקס הגליקמי שמסתבר שהוא הרבה יותר אינדבידואלי ממה שאפשר לחשוב כשרואים את הטבלאות השונות.
 
למעלה