לכלבה התחילו כאבי גב נוראיים. היא מסרבת לעמוד או לזוז.

eddy7

New member
לכלבה התחילו כאבי גב נוראיים. היא מסרבת לעמוד או לזוז.

שלום לכולם.

שלשום אחר הצהרים, פתאום, לכלבה (דלמטית בת 9 שבד"כ מאד פעילה, מאד שמחה, קופצת על מיטות וספות) התחיל לכאוב הגב מאד. היא רועדת בכל הגוף, כואב לה כשמלטפים אותה במקומות מסויימים בגוף וכ"כ קשה לה להעמד עד שהיא בד"כ מעדיפה לשכב ללא תנועה מאשר לקום לאכול או לשתות.
אם מביאים אוכל ושמים לה ממש מתחת לפה, וזה אוכל רטוב שהיא אוהבת - היא אוכלת. אבל בקושי שותה.
במעט מאמץ אני יכול לשכנע אותה לקום לעשות טיול צרכים וכשהיא מנסה להעמד היא מעט בוכה אבל אחרי שהיא נעמדת היא מקשקשת בזנב והולכת בסדר. לא רצה. את הטיול היא מעבירה ללא יותר מידי קושי, זנב מקשקש, פיפי וקקי בלי כאבים. אבל אחרי שחוזרים הביתה ניראה שכואב לה לעמוד ולאכול ואחרי שהיא מתיישבת - היא לא זזה.

היינו אתמול אצל וטרינר שאמר שיש לה סכנה של פריצת דיסק ועליה לנוח ולא לקפוץ או לטפס. כמו כן אמר שאחרי שבוע ניתן לשפוט אם יש שיפור במצבה או שיש הדרדרות. ואם היא מאד סובלת מכאבים אפשר לתת חצי כדור אופטלגין.

אז אני שואל כאן, כסוג של חוות דעת שנייה - מה דעתכם? האם לרוץ לעשות צילום? או שזה משהו שעשוי לעבור?

האם מצב שכזה עשוי באמת להחלים או שלפי תיאורי השיטחיים זה עשוי להדרדר? ואם להדרדר - למה עליי לצפות??

ועוד שאלה - האם "רסקיו" (שפעם המליצו לי לתת לחתולה שלי כשהיא שברה את הרגל) יכול לעזור להקל על הכאבים על הכלבה או לעזור לה לישון בלילה?

אודה לכל אינפוט. תודה.

כאבי גב

שלום וברכה,

מהתיאור שלך נשמע שהמצב מאוד חמור.
הוטרינר שבדק העלה חשד לפריצת דיסק. בעיות נוספות בעמוד השדרה יכולות לנבוע מדלקת של הדיסקים או דלקת של נוזל חוט השדרה, פגיעה מתולעת הפארק, טראומה או אפילו גידול.
כהתחלה הייתי ממליצה על בדיקה וטרינרית הכוללת בדיקה נוירולוגית. לאחריה, ועל סמך הממצאים, יכול להיות והייתי ממליצה על צילומי רנטגן יחד עם בדיקת דם ואפילו בדיקת שתן (לפעמים דלקת בדרכי השתן עלולה לגרום גם לדלקת בדיסקים).
פריצת דיסק, כמו בבני אדם, אינה עוברת אבל הכאבים ממנה יכולים לעבור לאחר מנוחה של שלושה שבועות (לפחות) יחד עם שיכוך כאבים טוב (אופטלגין עושה עבודה טובה). ישנם מקרים בהם אין שיפור במצב ואפילו התדרדרות עד כדי שיתוק. במקרים כאלו הפתרון הוא ניתוח בו מוצאים את הדיסק שפרץ.
אם אתה רואה שאין שיפור במנוחה ואופטלגין או חס וחלילה יש התדרדרות אל תחכה, תחזור אל הוטרינר להמשך אבחון וטיפול.

בהצלחה!
ד"ר סיגל קרופניק, וטרינרית.

eddy7

New member
תודה

קודם כל - תודה סיגל.
&nbsp
1. אז את מייעצת לחכות שבוע ואם אין שיפור אז לחזור לוטרינר? כי זה מה שהוא אמר, בגדול...
&nbsp
2. ומה זו בדיקה נוירולוגית? מה הפרוצדורה? מי עושה אותה? האם היא מורכבת ויקרה?
&nbsp
3. ומה קורה אם "כן" יש שיפור במצב? האם יצאנו מהסכנה? האם עדין צריך לחשוש ממשהו? מה עושים אז?

eddy7

New member
ועוד אוסיף על ההודעה הקודמת שלי....

ואוסיף גם שכל העיניין התחיל בבת אחת. ביום אחד. פתאום. זה לא היה ניראה שהיא סובלת יותר ויותר לאורך תקופה מסויימת עד שהגיע למצבה הנוכחי. זה התחיל בבום.
בגלל זה נשמע לי הגיוני שזה משהו בכיוון פריצת דיסק.
בעקבות כך - האם זה עדין נשמע לך כמו כמו גידול או דלקת?

פריצת דיסק ובדיקה נוירולוגית

eddy7 יקר,
1. כמו שציינתי קודם, אני ממליצה על בדיקות יותר מקיפות בכדי לשלול דלקות או בעיות אחרות. פריצת דיסק היא מאוד נפוצה, אך קיימים גורמים אחרים שיכולים לפגוע במערכת העצבים ולגרום לכאבים כפי שתיארת. שוב, אם המצב אינו גרוע, כלומר אין חסרים נוירולוגיים (פירוט בהמשך), תיאבון תקין, מצליחה ללכת מעט והמצב הולך ומשתפר, ניתן לחכות. הוטרינר שבדק אותה ומכיר אותה, ידע להעריך את המצב.
2. בדיקה נוירולוגית היא בדיקה של מערכת העצבים. בחינת הרפלקסים השונים, התנועתיות והכאב (אם קיים) בחוליות עמוד השדרה. הוטרינר בודק את מערכת העצבים הנותנת תנועתיות לראש ובודק תנועה ורפלקסים של הגפיים והזנב. הוטרינר שלך יכול לעשות זאת. קיימים גם וטרינרים נוירולוגיים מומחים.
אם ישנם חסרים במערכת העצבים - המצב חמור יותר ומנוחה בדר"כ לא תעזור.
3. אם קיים שיפור - מצוין. חשוב לשמור את הכלבה במנוחה למשך זמן ארוך ולתת משככי כאבים נוגדי דלקת (למשל, אופטלגין) למשך כל התקופה. המנוחה מאפשרת לדיסק לעבור איחוי ולדלקת באזור להחלים. אחוזי ההצלחה הם גבוהים. חזרתיות קיימת מכיוון שקיימים עוד דיסקים בין חוליות עמוד השדרה שעלולים לפרוץ בהמשך.

החלמה מהירה,

eddy7

New member
שאלונת נוספת

היי סיגל. המון המון תודה על התשובות. זה עוזר.
&nbsp
לגבי האופטלגין: הוטרינר אמרה שאולי לא בהכרח כדאי לתת אופטלגין כי זה עשוי לגרום לכלבה להרגיש פחות כאב ולעשות תנועות שלא בריא לה לעשות. אז 4 שאלות:
&nbsp
1) האם את חושבת כמוהו לגבי לתת או לא לתת אופטלגין?
&nbsp
2) האם לתת אופטלגין באופן רציף למשך כ3 שבועות? אם כן - כמה אופטלגין וכמה פעמים ביום? מה המינון?
&nbsp
3) חשבתי שאופטלגין רק מוריד מהכאב. אז הוא גם פועל אקטיבית כדי להיפטר מהדלקת?
&nbsp
4) אם האופטלגין מוריד מהכאב ועוזר לכלבה לעשות תנועות שהיו כואבות לה מידי ללא האופטלגין - כיצד אני יכול לעקוב ביעילות אחר רמת הכאב שלה ולראות אם יש שיפור? האם להפסיק את האופטלגין למשך זמן מסויים (כמה?) כדי לבדוק מה מצבה? ואם כן - מתי לעשות את הבדיקה הזו?
&nbsp
שוב - אני והכלבונת שלי מודים לך

אופטגלין

היי,
1. קיימות שתי אסכולות לגבי שיכוך כאבים בכלבים. האחת נגד משככי כאבים בכדי שהכלב יחוש כאב ויזהר על עצמו. השנייה - לתת משככי כאבים כי כואב. כאב עלול לעכב החלמה ואין שום סיבה לתת לכלב לסבול.
כמו שאתה מבין, אני בעד משככי כאבים במקביל למנוחה מלאה! טיולים קצרים עם רצועה, מנוחה בבית, אפילו באזור תחום או כלוב.
2. ניתן לתת אופטלגין למשך 10 ימים עד 3 פעמיים ביום. המינון תלוי משקל - היוועץ עם הוטרינר המטפל. בהדרגה להוריד מינון ותדירות.
3. אופטלגין מוריד חום, כאב ובעל פעילות אנטי-דלקתית מינימלית.
4. קודם כל צריך לתת ולראות האם קיים שיפור במצבה עם אופטלגין. אם אין הטבה - להתייעץ עם הוטרינר המטפל. אם קיימת הטבה להמשיך עם האופטלגין ולאט לאט להוריד מהמינון. אם יש הרעה - צריך לבדוק למה. יכול להיות שההנחה שהבעיה היא דיסק שגויה...

ההתכתבות שלנו על פני 3 ימים. מה מצבה של הכלבה? האם קיים שיפור?
אשמח לעדכון,
ד"ר סיגל קרופניק.

eddy7

New member
עדכון

תודה סיגל :) תשובותיך דומות לתשובות הוטרינר שלנו.
&nbsp
שאלת מה שלומה אז אפרט. אולי זה יעזור.
הכלבה, כאמור בת כמעט 10, ושוקלת כ22 או 23 קילו. דלמטית.
עדין מסכנה. היא בד"כ יושבת במקום אחד וכמעט לא זזה. כשאנחנו מתייחסים אליה וקוראים בשמה אז היא מקשקשת בזנב ומרימה את הראש ומראה שמחה לתשומת לב שלנו. עוד אציין שאם נוגעים לה בירכיים אז היא בוכה מכאב. לעיתים היא מכאיבה לעצמה כשהיא מנסה ללכת אחורה או עושה תנועות מסויימות.
&nbsp
לגבי ההתנהגות שלה בבית:
&nbsp
1. אחרי כמה זמן שהיא שוכבת היא מתחילה לרטון, מה שנשמע יותר כמו בקשה לתשומת לב מאיתנו או בקשה למשהו אחר. אני חייב להודות שאני לא יודע אם לספק לה מה שהיא צריכה ובכך לעודד אותה לרטון ולנהום מבלי לקום (מה שלא מאפשר לי ולזוגתי שינה בלילה) או כל פעם לקום אליה ולנסות לתת לה אוכל, מים או ליטופים ותשומת לב.
כשהיא ממש צריכה או כשממש מעודדים אותה לקום אז היא קמה (לטיולים, נניח, או אם ה"איירובוט" שלנו עובד ובסלון והיא בסלון גם כן אז הרעש מפריע לה ואז היא קמה לבד ונשכבת בחדר השינה שלנו. לדוגמא).
מה דעתך? איך להתנהג לנהמות שלה?
&nbsp
2. פעם בכמה שעות היא כמה לבד, הולכת 5 מטר מהסלון לחדר שינה ונשכבת בו, או ההפך. היא רובצת רוב הזמן ולעיתים נדירות עוברת חדר. משנה מקום - משנה מזל או משהו כזה P:
האם הליכה של כמה מטרים בודדים פעם בשעה או שעתיים מזיקה לה? האם זה נחשב שהיא יותר מידי בפעילות וצריך לסגור אותה בכלוב??
&nbsp
3. היא לא שותה מספיק לדעתי והאף שלה מעט יבש. אנחנו לעיתים נותנים לה לשחק במקלות קרח כדי לעודד הכנסת נוזלים. בטיולים היא עושה מספיק פיפי, מצד שני. לא יודע אם לעודד אותה לשתות עוד. קצת קשה לה לעשות קקי. לא בהכרח כי כואב לה אלה קצת עצירות - היא כורעת, עושה קצת, הולכת טיפה, עושה עוד קצת, הולכת עוד קצת ועושה עוד קצת...
מה לעשות עם הרגלי התזונה שלה? האם לתת לה אוכל רטוב בנוסף ליבש? כי כשמערבבים לה קצת אוכל רטוב (רבע פחית. ממש מעט) אז היא טורפת את האוכל כולו. אני פשוט לא יודע אם האוכל הרטוב עלול לגרום לבעיות במקום לשפר...
&nbsp
זהו... בינתיים.
תודה על הדאגה, סיגל. קשה לנו לראות את הכלבה ככה וקשה להחליט מה לעשות איתה.

eddy7

New member
ותוספת קטנטנה

גם שכחתי לציין שהכלבה רועדת מאד לעיתים. כשהיא הולכת בטיול היא ממש בסדר. אי אפשר לדעת שכואב לה (חוץ מזה שהיא נמנעת מטיפוס על מדרגות וכדומה) אבל כשהיא חוזרת מהטיול ושותה או אוכלת (מעט) - הרגלים האחרויות שלה מאד רועדות. גם בשכיבה היא קצת רועדת.
&nbsp
&nbsp

הצורך בהתקדמות אבחונית

eddy7 שלום,

לפי התיאור המצב לא הולך ומשתפר. יש צורך בהתקדמות אבחונית או במעקבים אצל הוטרינר המטפל. הוא חייב לבדוק ולוודא שאין החמרה בסימנים ואין חסרים של מערכת העצבים. כל זאת, במידה ואכן מדובר בפריצת דיסק או חשד לבעיה נוירולוגית.
אם הכלבה לא מייללת או נוהמת באופן רגיל, היללות יכולות להעיד על כאב. ונראה שהיא נמנעת מקימה והליכה כל עוד אין ברירה - עוד סימן לכאב.
מדגישה שוב - מנוחה, מנוחה, מנוחה.
לתמוך ולקרב אליה את המזון והשתייה.

החלמה מהירה,

eddy7

New member
שיפור מפתיע

אני לא יודע מה קרה, למה קרה או איך אבל ביום ראשון התעוררנו לכלבה חדשה.
אחרי 4 או 5 ימים של כלבה שלא קמה ונוהמת ומייללת ושצריך להביא לה את האוכל עד הראש יש לנו כלבה שקמה מרצונה, מתהלכת בבית כאילו כלום, ואפילו כשאני וזוגתי חזרנו הביתה אחרי שלא היינו בבית כמה שעות אז הכלבה רצה לדלת לברך אותנו ואפילו כמעט עשתה את ריקוד השימחה-על-הגב שאופייני לה (ואז נזכרה שכואב לשכב על הגב).
ניראה כאילו משהו השתפר לטובה ובאופן קיצוני. היום בבוקר היא אפילו קפצה על המיטה להגיד לי בוקר טוב ולהשתכשך בסמיכה. הייתי בהלם.
כמובן שאחרי שהיא ירדה מהמיטה קימבנתי מחסום כדי שתפסיק לקפוץ ככה למשך עוד כמה ימים אבל אני חושב שכמעט ולא רואים עליה סימנים לכאב. והתאבון והרצון לשתות חזרו גם.
&nbsp
השיפור הכל כך קיצוני וכל כך מפתיע בהתחשב בזה שהוא חל בין לילה, ללא שום כדורים חוץ מאופטלגין (שהיא לא לוקחת כבר 48 שעות) וכדורי גיר הומאופטיים שנתנו לה כמה פעמים (המלצה ביזארית של חברה של זוגתי. מכיוון שאמרה שזה טיבעי לחלוטין ומתאים לילדים ולחיות אז החלטנו לנסות במינון נמוך) אז אני חייב לתהות מה למעשה קרה שם?!
&nbsp
חבר שלי, שהוא בעל כלב, אמר שקרה שלכלב שלו נתפס שריר ברגל, אבל זה משתחרר אחרי כמה ימים. האם יכול להיות שזה משהו כזה פשוט? אם היה סיכוי לשריר תפוס לא הגיוני בעייני שהוטרינר שלנו לא לקח את זה בחשבון.

למעלה