לכל הנוסעים לטורקיה

לכל הנוסעים לטורקיה

שלום רב המלצה חמה. היות ואנו לפני יום השואה אני ממליץ מאד לבקר ביער הארזורם שבטורקיה. שם הטורקים העסיקו יהודים בעבודת פרך. אמנם לא הרגו אותם אך התעללו בהם. אבי נולד בטורקיה והגיע לארץ עם תום המלחמה ובערב הכרזת העצמאות. אודה למי שייסע לשם וידליק נר. המקום עצמו אכן יפה זה מה שאמרו אני הייתי באנטליה אך לא ביקרתי בטורקיה עצמה בהצלחה עם הפורום החדש.

טליה ג

New member
ממתי יהודים בטורקיה עשו עבודות פרך?

טורקיה הרי לא נכבשה ע"י הנאצים, וגם לא הייתה מדינת חסות של גרמניה. לא שמעתי מעולם שיהודים זכו ליחס מפלה בתקופת מלה"ע השנייה, אבל אם תוכל לפרט בנושא (או אם מישהו אחר יודע יותר) נשמח לשמוע! ותודה על האיחולים!

גם לי לא ידוע על עבודות פרך

תורכיה שמרה על מעמד ניטרלי לכל אורך מל' העולם השניה, רק לקראת הסוף הודיעה על הצטרפותה לצד בעלות הברית וה היה בעיקר משיקולים פוליטיים עתידיים. יש לזכור שיהודים רבים מגרמניה הוזמנו למצוא מקלט בתורכיה. בכל מקרה, במהלך המלחמה הונהג בתורכיה מס רכוש (varlık vergisi) דרקוני למדי, שבמחקרים כיום טוענים שהוא היה למעשה אמצעי של אפליה כלפי זרים בכלל וכלפי יהודים בפרט. הדעות בנושא חלוקות.

M e l i x o n

New member
איני יודע על עבודות כפייה בטורקיה

אבל בתקופת השילטון הטורקי בארץ ישראל, הטורקים כפו על יהודים עבודות כפייה. למשל מסגד חסן בק בתל-אביב נבנה על ידי עובדי כפייה.

טליה ג

New member
סביר מאוד שכך היה בארץ ישראל

אבל בטורקיה עצמה לא נראה לי הגיוני, מה שגם שיהודים רבים היו מבוססים כלכלית ומשכילים.

kopfschmerzen

New member
את טועה

במלחמת העולם השניה, טורקיה קרתה ברית עם גרמניה לנטרליות, וכך ניצלו יהודי טורקיה מהשואה שפקדה את יהודי אירופה, אך הותלו על יהדות טורקיה מיסים כבדים למימון הכלכלה התורכית. אלה שלא יכלו לשלם הוכנסו למחנות עבודה בתוך אנטוליה. נלקח מאתר ארקאדשא: http://www.arkadas.org.il/index/research/jewish_h.htm

טליה ג

New member
יכול להיות, אבל עד כמה שידוע לי

ולפי מה שסיפר לנו דוד, בעלה של טלי ("סולטנית", שהייתה כותבת בקומונה), İnönü, יורשו של אתאטורק ונשיא טורקיה דאז, אמר להיטלר כי הוקמו מחנות עבודה עבור היהודים, אלא שמדובר היה בניסיון של İnönü להשתיק את היטלר, בעוד שלא הוקמו כל מחנות ושום יהודי לא נשלח לעבודות.

אני לא כ"כ בקיאה בנושא

אבל למה בעצם שאינונו יצטרך להשתיק את היטלר? תורכיה לא נכבשה ע"י גרמניה ונשארה ניטרלית רוב המלחמה, ובסוף הצטרפה לצד בעלות הברית... מה גם שתורכיה היוותה לפני המלחמה מקלט עבור יהודים שנאלצו לברוח מגרמניה והיטלר או מי מאנשיו ודאי ידעו זאת. לגבי המס - הוא לא הוטל רק על יהודים. כפי שכתבתי למעלה במהלך המלחמה הונהג בתורכיה מס רכוש (varlık vergisi) דרקוני למדי, ומי שלא שילם אותו אכן נענש. במחקרים כיום טוענים שמס זה היה למעשה אמצעי של אפליה כלפי זרים בכלל וכלפי יהודים בפרט. בכל מקרה למיטב ידיעתי זה לא נחשב לעובדה חד משמעית היום (כי גם מוסלמים עשירים שילמו, לפחות חלקית).

טליה ג

New member
תודה על המידע../images/Emo45.gif

תיארתי לעצמי שגם אם היו איזשהן גזרות נגד היהודים, זה לא היה קשור להשפעת המשטר הנאצי, אלא מדובר בגזרות שהוטלו על זרים בכלל או אפילו על מוסלמים. במוגע ל-İnönü שרצה לפייס את היטלר, לדעתי הייתה לו סיבה טובה לעשות זאת, כיוון שנשקפה סכנה שגם טורקיה תיכבש ע"י הנאצים, ואת זה רצה İnönü למנוע.

למעלה