לכל מי שמתקשה ללמד את הילד שלו עברית הנה קצת עזרה חינמית

וזה מיועד לנו?

לפי מיטב ידיעתי, הורים דוברי עברית "מלמדים" את הילדים שלהם עברית בעיקר בכך שהם מדברים אתם עברית, מבקשים מהילדים לענות להם בעברית (וגם מסייעים להם עם אוצר המילים הנדרש תוך כדי השיחה), קוראים להם בעברית, ומשתדלים לתת להם הזדמנות להקשיב לשיחות שלהם עם מבוגרים אחרים דוברי עברית.
ובעיקר לא מערבבים שפות.
&nbsp
האתר הזה נראה לי מתאים יותר למבוגרים שלומדים עברית כשפה שניה.
&nbsp
אם כבר בעזרה להורים, בא לי להמליץ על סדרת המקראות הזאת לתמיכה בלימוד קריאה בעברית:
"מילות קסמים" מאת רונית חכם.
http://www.booknet.co.il/subc.asp?serin=3&c=3947&ser=מילות+קסמים
&nbsp
חמד של דבר.

מי אמר?

א. אני מכירה מספיק הורים שרוצים שהילד יוכל לדבר עברית, אוריינות בעברית זו מטרה הרבה יותר מתקדמת, ולפעמים בכלל לא בסדר העדיפויות.
&nbsp
ב. ללמד קריאה וכתיבה בעברית כשפה זרה (מה שהאתר מציע) זה שונה לגמרי מללמד קרוא וכתוב לדוברי עברית. הטכניקה שונה, הדגשים שונים... כמעט ואין דמיון בין הדברים.

MickeyMouse10

New member
אבל אני נתקל בל כל הרבה הורים שממש לא אכפת להם

אם הילד יודע עברית בכלל!!!
כל דבר שהם יעשו יהיה יותר טוב מכלום.

זה נכון.

להערכתי יש כיום בסביבות השני מילארד משפחות לפחות שלא מוכנות להשקיע אפילו שביב מאמץ בלימוד עברית לילדיהן.

זה לא כל כך נכון

א. אם להורים באמת באמת באמת לא אכפת אם הילד יודע עברית בכלל, מה יועיל למישהו אם הם יעשו איזה מאמץ רפה, כדי לצאת ידי חובה, כן ללמד אותו? שום דבר לא ייצא מזה. עדיף שיניחו לכל העניין, וישמחו במה שיש.
&nbsp
ב. רוב ההורים שאני מכירה, כן אכפת להם, אבל כשהאכפתיות הזאת נמדדת כנגד זמן, השקעה, מחויבות, הצורך לאלף את עצמך לא לערבב שפות, הצורך לאלף את עצמך לדבר רק עברית עם הילד, גם כשהוא פונה אליך באנגלית, גם בנוכחות דוברי אנגלית אחרים, גם כשאתה עצמך כבר מתחיל לחשוב באנגלית, הצורך לתרגם כל מיני מונחים מעוגני תרבות שפשוט אין מקבילה ישראלית אליהם, וגם אם יש זה לא "מרגיש נכון", הצורך בכל מיני מקורות תמיכה ועזרים שאולי אין לך, שלא לדבר על כל שאר המחויבויות ההוריות (הידעתם שהורים מצופים לסייע לילדיהם כל ערב עם צחצוח שיניים, עד גיל 10? I shit you not) - אז הרבה פעמים האכפתיות לא עומדת בעומס.
&nbsp
באופן אישי, מותר לי לגלות שאני מגדלת ילד דו-לשוני ודו-אורייני די בהצלחה. ההשקעה שלי היתה בעיקר בשנתיים הראשונות, והיא היתה בעיקר ברמה של להטמיע בעצמי את כל ההרגלים שציינתי למעלה. (אחר כך עברתי ללהשקיע בדו-אוריינות, אבל זה כבר סיפור אחר ולא לפוסט הזה). אני יכולה להגיד בפה מלא שאם אתה דבק במחויבות שלך זה נהיה קל יותר מחודש לחודש ובוודאי משנה לשנה, ולדעתי זה שווה את זה - חשוב לי בטירוף שההורים שלי יוכלו לדבר בשטף ובעברית עם הנכדים שלהם, וחוץ מזה אני קנאית לעברית מעבר לכל היגיון.
אבל ממה שאני רואה מסביב, להרבה אנשים קשה לצלוח את השלב הראשוני של להבין מה נדרש ממך, ואת המאמץ הראשוני של בערך 3 חודשים בהם אתה עובד על ההרגל לדבר עברית, לעשות סוויץ לעברית, לתרגם כל הזמן לעברית בראש ולשבת לעצמך על הזנב בעניין הזה, בלי הנחות. אחרי 3 החודשים האלה ההרגל ממוסד והכל נהיה קל יותר, אבל יש הרבה אנשים שלא מגיעים לשם.

MickeyMouse10

New member
כי

יש אין ספור מחקרים בנושא על החשיבות של הילד ללמוד את שפת המקור שלו ומה זה נותן לו מלבד העובדה שתהיה לו שפה שנייה.
אפילו האוסטרלים הנהורים היום מבינים שיש חשיבות רבה לשפה שנייה ומריצים פיילוט ללימוד שפה שנייה חובה בבית ספר, מהפריימרי.

שו פיילוט?

בבית הספר של שבלולון הם ערכו בתחילת שנה"ל משאל בקרב ההורים בנושא "איזו שפה שניה תרצו שנלמד במקום איטלקית". כלומר, מזה שנים רבות, עד השנה, היו מלמדים את כל התלמידים מכיתה א' ומעלה שיעורי איטלקית (זה איזור שיש לו קהילה איטלקית חזקה), ומהשנה הכניסו שפה חדשה (השפה שנבחרה: מנדרינית).

אנחנו מדברים כאן על בי"ס יסודי ציבורי סטנדרטי לגמרי, לא על תוכנית העשרה מפונפנת בבי"ס פרטי, כך שיש לי יסוד להאמין שזה המצב בבתי ספר רבים ברחבי המדינה.

MickeyMouse10

New member
אתה מדבר על החוק שאם יש מספר מסויים של ילדים שדורשים שפה

מסויימת חייבים לתת להם.
&nbsp
אני מדבר על זה שגם אם אין דרישה יחייבו למשל אוסים ללמוד שפה נוספת!

לא, אני לא מדבר על זה.

אף ילד לא דרש שפה מסויימת. אתה קופץ פה למסקנות ללא צורך. אני אסביר שוב: בבית הספר (היסודי) של שבלולון מלמדים מזה שנים רבות את כל הילדים מכיתה א' ואילך שפה שניה. זה מה שקורה בבתי ספר רבים מאד ברחבי המדינה.
&nbsp
אולי זה יעזור קצת:
"Learning a language in NSW is an area where many teachers and parents felt the state was lagging. It's mandatory in Queensland, Victoria, the ACT and South Australia but not in NSW, Western Australia, Tasmania or the Northern Territory."
&nbsp
http://www.smh.com.au/national/educ...translation-20110206-1aifl.html#ixzz3Jlv72Z7L
&nbsp
&nbsp
כדאי לשים לב למילה mandatory.

אז מה?

יש גם מחקרים על כמה חשוב לצחצח שיניים עם הילד כל ערב עד שהוא בן עשר.
כמה הורים עומדים בזה?
ואיך הם עושים את זה?
מה קורה במשפחות שלא עושות את זה? מה מונע מהם לעשות זאת?
&nbsp
השאלה שמעניינת אותי היא מה הורים רוצים לעשות, מה הורים יכולים לעשות, ואיך הם יכולים לעשות את זה.
&nbsp
מחקרים על "החשיבות של", יש הרבה. ובהרבה תחומים (מי אמר הנקה ולא קיבל?
). כבודם של מחקרים אלה במקומם מונח, אבל הם לא נותנים לנו כלים פרקטיים.
&nbsp

MickeyMouse10

New member
את צודקת צריך לעודד עצלנות ובורות

אחרי הכל זה דבר נפלא להיות אנשים עם שפה אחת, אני רואה חברה רוסים, גרמנים איטלקים, צרפתים וכולם נלחמים שהילדים שלהם ידעו את השפת אם שלהם, בעוד שיש ישראלים שלא מבינים עד כמה זה חשוב לילד.
&nbsp
טוב עזבי, כל הכבוד לך תמשיכי לעודד אנשים לשנוא את ישראל ואת הזהות היהודית שלהם, רק אל תופתעי אם הם פתאום יצרפו לדעא"ש, אחרי הכל לא תהיה להם שום זהות, יהיה כלכך קל להשפיע עליהם בגיל העשרה שבו הם נגד ההורים שלהם, שום דבר לא ימנע מהם לזגזג אולי גם להפוך למחבלים מתאבדים, אולי זו תהיה הזהות שלהם (אחרי הכל רואים את זה בכל העולם היום, אנשים ללא זהות מושפעים בקלילות)
&nbsp
בהצלחה לכם

ANZ1

New member
אתה טועה בגדול

יש הרבה יתרונות ללמד ילד שפה שניה
במיוחד כזאת שתעזור לו בחיים
אתה טועה שאתה חושב שיש קשר בן עברית ליהדות
ב2500 שנה האחרונות לא היה קשר
גם בתקופת בית שני בישראל לא דיברו עברית
מיליוני יהודים ברחבי העולם היום,60 אחוז מהיהודים, לא מדברים עברית
והם יהודים לפחות כמוך, חלקם הגדול הרבה יותר, הם דתיים ,חרדים, ולא יודעים עברית
הקשר היחידי של העברית, זה לישראל
ומי שלא רוצה ולא חושב לרגע לחזור לישראל
מיותר ללמד עברית
עדיף בהחלט ללמד אותו סינית, זאת שפה הרבה יותר שימושית כשפה שניה באוסטרליה או ניו זילנד
ובכל מקרה הילדים שלך ידעו קצת עברית, בגלל ההורים
בדיוק כמו שהדור השני של העולים לישראל ידע יידיש או ערבית.

MickeyMouse10

New member
למה בדיוק כי זה לא פונקציונאלי?

כמות היהודים שאני נתקל בהם שהילדים שלהם לא יודעים עברית (ואל תתבלבל אני לא איזה ציוני או משהו כזה) מבישה. כי למרות כל מה שתגיד עם ללא עבר הוא עם ללא עתיד. וכנ"ל על אדם, אדם ללא שורשים הוא אדם תלוש, שיהיה לו קשה מאד להצליח. דווקא להפך מהיהדות (ושוב אני לא דתי ובכלל לא שומר מצוות) אפשר לשאוב כלכך הרבה אנרגיות חיוביות. ולמרות כל מה שאמרת הקביעה שהשפה והיהדות לא הולכות יד ביד לצערי היא שטות גמורה, כי אחרי הכל היהודים שלך הולכים לבית הכנסת (כן תאמין או לו הם שם) והם מתפללים בעברית ולחשוב שהם לא מבינים את מה שהם קוראים באנגלית עברית, לא פחות ממגוחך.
&nbsp
עכשיו באמת מה הקשר למנדרין? העשרה זה תמיד דבר טוב, אבל כל המחקרים מוכיחים שדווקא הסינים לומדים יותר אנגלית מאי פעם בהיסטוריה (די דומה ליפנים שהבינו כדי להתקדם הם צריכים לתקשר עם העולם).
&nbsp

ANZ1

New member
מה ?

יהודים מתפללים בעברית ?
ממתי ? המצאת את זה הרגע או שפשוט מעולם לא היה לך מושג ?
כל התפילות החשובות ביהדות הן לא בעברית
אפשר לתת לך עשרות דוגמאות
קח כמה : תפילת הקדיש, תפילת כל נדריי , סדר פסח , תשליך
אף אחת מהן לא כתובה בעברית
יהודים לא מדברים עברית, היהדות כמו שאתה מכיר אותה היום התחילה בתלמוד הבבלי בארמית, והמשיכה בספרדית וביידיש בעוד שפות, תלמידי ישיבות בניו יורק הם הרבה יותר יהודים ממך ולא מדברים עברית.
רק שאתה לא מבין את זה
אגב, מה שאתה קורא לו עברית, זאת שפה מודרנית שרק חלקה קשור לעברית המקראית.
אם היית חוזר לתקופת בית ראשון לא הייתה יכול לדבר עם אף אחד, כי לא הייתם מבינים אחד את השני
ואם היית חוזר לבית שני, רק כמה כוהנים יכלו להבין קצת ממה שאתה אומר, הציבור בישראל לא דיבר עברית
אם כבר מי שרוצה ללמוד היסטוריה וקשר לעבר צריך ללמוד יידיש או לדינו

MickeyMouse10

New member
לקח לי קצת להבין אבל ההבדל בינינו הוא פשוט

אתה מצטט לי תאוריות ואני מדבר איתך על היישום בשטח.
&nbsp
אתה עסוק בלהגיד לי שבתקופת משה רבנו דיברו בערבית או במצרית, ואני אומר לך שהדבר היחידי שמקשר את העם היהודי זו השפה העברית שהיא ייחודית, נכון היא מושתת על כל מיני שפות, כי זה מה שניתן לעשות בחקר השפה, לפעמים צריך להתפשר על מנת להתקדם.
&nbsp
אבל לפי התפיסה שלי היא אם אתה לא יודע עברית, אין לך שום קשר למדינת האבות שלך ולא ממש אכפת לך מהם, אז למה בדיוק אתה קורא לעצמך יהודי? על הבסיס הזה אני יכול לומר שאתה נוצרי, או מוסלמי, אולי הינדי כל דבר מתאים כי אתה בכלל לא גאה בשפה ובמסורת שלך (וכן המסורת שלך כוללת גם את העברית) נכון שהשפה התפתחה לאחר שנים רבות אבל זה עדיין מה שמקובל לחשוב, הרי אם שפה אחרת היתה מקובלת היא היתה מושרשת, בדיוק כמו קרב השפות בין הצרפתית לאנגלית בערבות השנים.
&nbsp
יותר קל לי להתחבר עם זה שאתה למשל "לא יהודי" זה הרבה יותר נכון לומר, כי לא ממש אכפת לך מהעם שלך, אז כנראה שאין לך עם, אתה מעדיף ללמוד מנדרין אז אולי אתה סיני? כל שאר השפות שאתה מדבר עליהם היו שפות שהיהודים במשך שנים אימצו בגלל הרדיפה, הם אחרי הכל היו ה"קתולים ההדוקים ביותר" מפחד מהאינקויזיציה, האם זה אומר שהם לא יהודים? לא כי אם הם יכלו לעלות לארץ ולהחיות את השפה העברית בשנת 1200 לספירה יש יותר ממצב שהם היו עושים את זה! לקח מאות שנים ונדיב עשיר במיוחד כדי שיקרה משהו שאפילו קרוב למפעל הציוני! זה שאתה בהינף יד מבטל אותו כי יותר קל לך להתסכל מנקודת זוית מסוימת על ההיסטוריה שתתאים לטיעון שלך, אני מבין. אבל למציאות מאות פנים, וניתן גם להסתכל על מה שבאמת קרה, היהודים תמיד רצו להגיע למולדתם (לפחות לפי התפיסה המקראית) והם תמיד אבל תמיד התייחסו לארץ ישראל כאל אותה הארץ! לא לשום מקום אחר. והעובדה שהיום מדברים עברית ולא אידיש (שהיא במקור מכל מיני שפות) אומר דרשני.

יו, כמה אי הבנות בפוסט אחד...

אז בתור התחלה, אני מצטטת את עצמי מלפני יומיים:
אני יכולה להגיד בפה מלא שאם אתה דבק במחויבות שלך [להקנות עברית לילדים] זה נהיה קל יותר מחודש לחודש ובוודאי משנה לשנה, ולדעתי זה שווה את זה - חשוב לי בטירוף שההורים שלי יוכלו לדבר בשטף ובעברית עם הנכדים שלהם, וחוץ מזה אני קנאית לעברית מעבר לכל היגיון.
&nbsp
מזה הסקת שאני מעודדת בורות? חליק.
&nbsp
סתם לידיעתך, אני גם השקעתי השנה מאמצים עילאיים בללמד עברית (וגם יהדות וקצת קשר לישראל) לקבוצת ילדים יהודים ו/או ממוצא ישראלי, בקהילה היהודית שלי.
לא ממש מסתדר עם "לשנוא את ישראל ואת הזהות היהודית שלהם", מה?
תשמע, מה שאני מנסה להעביר בשיחה שלנו זה *עד כמה קשה לפעמים לשמור ולפתח דו לשוניות*
אני אומרת לך: לגדל ילד דו לשוני זה אפשרי, זה חשוב (לאנשים מסוימים), זה משתלם בהרבה רמות - אבל זה לא מובן מאליו, ויש הרבה קשיים בדרך. צריך לדעת איך לעשות את זה, וצריך לפעמים להחליט החלטות כואבות.
&nbsp
הפוסטים שלך הרגיזו אותי כי השתמע מהם שאתה מזלזל בקשיים שהורים עומדים בפניהם בתחום הזה, או פשוט לא מבין את האתגר.
אז ניסיתי להראות לך את הצד הזה של המצב.
&nbsp
יש הורים שרוצים מאוד שהילד שלהם יגדל דו לשוני- וזה לא מצליח להם. הם כורעים תחת הנסיבות.
&nbsp
יש אבא אחד שאני מכירה, שהיה מאוד רוצה שהילד שלו יגדל בעברית, אבל התברר לו שבגלל שהוא היה ההורה היחיד הדובר עברית, ובגלל שהוא היה שעות רבות בעבודה, כשהוא ניסה לדבר עברית עם הילד שלו בשעות המעטות שהיו יחד, זה אשכרה חיבל ביחסים שלהם.
וזה בעיניך הורה ש"לא אכפת לו בכלל שהילד שלו לא ידע עברית", רק בגלל שהוא השלים עם המצב, ואתה לא רואה את האכפתיות הזאת על פני השטח.
ולהורה כזה אתה מציע "עזרה" שבכלל לא קשורה למצב שלו.
יופי, נחמה.

למעלה