ללמוד תלמוד בעברית או ארמית?

ofer3188

New member
בעד נגד ומה שביניהם

זה כמו שתשאל: לקרוא את התנ"ך באנגלית או בעברית? אפשר בודאי ללמוד תלמוד מתורגם אבל זה לא המקור ולמקור יש את הסגולות המיוחדות לו, את השפה הפנימית שלו, את המנגינה שלו, את הניואנסים שלא יעברו בשום תרגום. אם אתה רוצה רק להציץ לתלמוד אז לימוד בעברית יספיק. אם ברצונך לשחות בים התלמוד ולהכירו לעומק אתה מוכרח להיפגש עם המקור. אגב עם הזמן תראה כי השפה אינה כה קשה. עברית וארמית מאוד קרובות. לפעמים רק חילופי אותיות קלים. המלצה שלי: לקרוא את המקור הארמי עם הצצות לתלמוד מתורגם. מהדורת שטיינזלץ טובה לכך, יש בצד אחד מקור ובצד שני תרגום. אל תתפתה ישר להציץ בתרגום.תתענג קצת על המקור והקשיים שהוא מעלה. זה חלק מהכיף התלמודי עופר

masorti

New member
האנלוגיה מאוד לא מדויקת...

ראשית, את התנ"ך תרגמו לאנגלית מתרגומים ללטינית/יוונית וגם התרגום ה"מקורי" נעשה ע"י אנשים שלא ממש שלטו בעברית. לעומת זאת, את התלמוד תרגמו לעברית אנשים ששלטו הרבה יותר טוב בארמית. שנית, עברית וארמית הן שפות דומות בהרבה מאשר עברית ואנגלית. לכן גם מידת ההפסד בקריאת התרגום ולא המקור היא קטנה יותר.

ofer3188

New member
מילים מילים מילים

אתה צודק בהחלט אבל רק מבחינה ספרותית-מדעית. ועדיין כדי לראות את התלמוד כעולם שלם יש ללומדו מהמקור כשם שלא הייתי ממליץ לך לקרוא תנ"ך בארמית למרות הקירבה הלשונית ולמרות הדיוק היחסית רב שבתירגום. שפה בעיני היא לא רק מאגר של מילים המוסרות המידע. זהו אוצר שמוסר תחושות וחויות.. עופר

MARCKO POLO

New member
אבל הסיבה של

הארמית אם אני לא טועה נובעת מהיותה השפה הבינלאומית בזמן חיבור התלמוד ככה שזה רק עניין טכני .

tamarhp

New member
נכון, אבל

אם תקרא ספר מתורגם - זה רק עניין "טכני" שכתבו אותו דווקא באנגלית, מה לעשות שהסופר/ת גרים בארה"ב. אבל בפועל התרגום לא יעביר בדיוק את אותם ניואנסים (ולפעמים התרגום פשוט הורס את הספר...)

ofer3188

New member
טכני טכנוקרטי וטנטיטיבי

מסתבר שהטכני והמשמעותי מתחברים מאוד בעולם שלנו. לפעמים מסיבות טכניות ממש נחשפים לעולם של משמעויות וערכים. לא מזמן חגגנו סוכות. אבותינו הקימו אותן במדבר גם ובעיקר מסיבות טכניות...צריך הרי לשרוד שם..והנה קיבלת מצווה במתנה...מטכני למשמעותי..(וגם העברית עצמה היא הרי תוצאה של התפתחויות בענפי הלשון השמיים..הכל יכול להיות טכני...וכיום היא שפת הקודש) עופר

למעלה