למבינים

SmellyOne

New member
למבינים

אני מניחה שאני די חדשה בתחום, אבל רוצה ללמוד ולהכיר, לכן אני רוצה להבין כמה דברים, מה ההבדל בין סימפוניה, לקונצ´רטו, לקאנון, לרקוויאם, לסונטות ואם אתם מוצאים עוד איזה מושג שפספסתי, אנא, צרפו גם אותו תודה רבה מראש..

בכלליות...

דבר ראשון, יש את השאלה של המבנה של היצירה. המבנה הכי שכיח במוזיקה הוא הסונטה, שעליה אני ארחיב בהמשך. סימפוניה - יצירה לתזמורת, בנויה בצורת סונטה. לרוב לסימפוניה יש שלושה פרקים (מהיר, איטי, מהיר) אבל בערך מהתקופה של בטהובן והלאה, לסימפוניות יש ארבעה, חמישה ואפילו שישה ויותר פרקים. (בטהובן הוסיף לסימפוניות שלו, כמו לסונטות, פרק סקרצו, שהוא מעין גשר בין הפרק האיטי לפינאלה, בדרך כלל רונדו). קונצ´רטו - יצירה לתזמורת ולסולן, צורת סונטה. יש למעשה קונצ´רטי (קונצ´רטו ברבים) כמעט לכל כלי סולני. סוג הקונצ´רטו המפורסם ביותר הוא לפסנתר ותזמורת. קאנון - יצירה קונטרפונקטית. למעשה זהו נושא אחד, שמושר או מנוגן על ידי כמה קולות, אך כל קול מחקה בדיוק את הקול המקורי, ומשיג אפקט רב-קולי על ידי חיקוי. לא להתבלבל עם פוגה, שבה הנושא מופיע בכל קול בצורה קצת שונה. רקוויאם - יצירה דתית לזכר המתים. המפורסם ביותר הוא של מוצרט, קכל 626, היצירה האחרונה שהוא כתב (למעשה כתיבת הרקוויאם לא נסתיימה ע"י מוצרט בעצמו...) סונטה - יש הבדל בין מבנה הסונטה, ליצירה סונטה. מבנה הסונטה הוא כזה: נושא ראשון, נושא שני (בסולם של הדומיננטה), פיתוח של הנושאים, חזרה על הנושאים רק שהפעם הנושא השני הוא בסולם של הטוניקה. המבנה הזה חל רק על התנועה הראשונה של היצירה שבנויה בצורת סונטה(סימפוניה, קונצ´רטו, וכו´) בשאר התנועות המלחין חופשי לעשות כרצונו מבחינת המבנה. היצירה סונטה היא בדרך כלל לכלי סולו, והסונטות הכי מפורסמות הן לפסנתר (מוצרט, בטהובן, וכו´). למעשה, גם כל ההרכבים למיניהם בנויים בצורת הסונטה. זהו, בכלליות. ישנן עוד צורות רבות של כתיבה מוזיקלית ומבנה. אני ממליץ לך לפתוח מילון מוזיקלי, או אפילו לחפש באינטרנט, כי פשוט יש יותר מדי בשביל לכתוב פה, ואני בטח לא מכיר את כולם... מקווה שזה יעזור.

הממ...

רק אחרי ששלחתי את התגובה הזאת, ראיתי שכמה הודעות לפני זאת הייתה בקשה שונה למידע מסוג זה. lvbbb נתן שני קישורים לאתרי-מילונים מוזיקליים, כך שאני ממליץ לנסות אותם.

osnat121

New member
הבדלים

סמפוניה - בדרך כלל יצירה לתזמורת (לפעמים בתוספת קולות אנוש) ברוב המקרים 4 פרקים. קונצ´רטו - יצירה לכלי סולו + תזמורת (לפעמים 2, 3 כלים) בדרך כלל 3 פרקים. קאנון - יצירה בת מספר קולות המחקים אחד את השני. רקוויאם - יצירה לזכר מישהו שמת. בעצם זו מיסה עם תוספות. סונטה - יצירה לכלי אחד או שנים. בדרך כלל 3 פרקים. פרק ראשון במתכונת קבועה שנקראת "צורת הסונטה" הצורה הזו מופיעה גם בפרקים הראשונים של סמפוניות, קונצ´רטים ועוד. יש עוד הרבה מושגים .....אפשר למצוא באינטרנט מילונים למונחים מקצועיים.

למעלה