למה אין אחידות בצבעי ציפוי חוטי החשמל ?

למה אין אחידות בצבעי ציפוי חוטי החשמל ?

בדירה הקודמת שלי היו חוטי חשמל בצבע סגול-שחור-ירוק/הארקה (לא זוכר מה התחבר ל N ומה ל L במנורות, למשל - אבל אז התייעצתי עם חשמלאי שגם הגיע בשלב מסוים והעיף מבט). היום בדירה שלי יש חוטים בצבע כחול-סחור-ירוק+צהוב/הארקה. ראיתי בבי"ס בו אני עובד (בניין ישן) שיש ערב רב - יש שקעים עם כחול, אחרים עם אדום (!) ואחרים עם כחול-חום-ירוק. לפעמים אני רואה שהחום והשחור מחוברים במהדק שמוציא מהם שחור, וכבר ראיתי שקע שמשמש לחיבור רץ, שיש בו שלושה כחולים, אחד חום, אחד שחור ואחד הארקה. משהו מטורף.
השאלה היא אם אם תקינה, או אם יש ואז איך מגיעים מצבים כאלה?

רשר

Well-known member
מנהל
יש תקן וחוק אך היתה גם היסטוריה

לכן תמצא ערב רב של גוונים
כיום:
חום פזה עם אפשרות סימון שחור או כתום לאורך להבדלה בין פזות שונות,
כחול אפס
צהוב ירוק ארקה

גוונים נוספים מותרים רק במתח נמוך מאוד,
יש כמובן צבעים המגיעים מארצות שונות בהן התקנים שונים,
לכן התעסקות בחוטים מחייבת ידע, הבנה, בדיקה ע"י חשמלאי מוסמך

זה נראה כמו ג'ונגל לא מתוקנן בדירה הקודמת

למשחתי בדירה הנוכחית פשוט עשינו מחדש ה-כ-ל. מהשעון (היה 1X40, עשיתי 3X25), דרך ארון חשמל מלא וחדש, וחיווט מלא לכל הדירה. חדש-ג'דיד. חלק מהעניין היה שרציתי להימנע מעבודה אחרי עבודה אחרי תיקון בבניין בן עשרים כמעט (צעיר, ובכל זאת) ושבעל הבית הקודם היה חאפר רציני בגישה שלו, ברמה אחרת: למשל קווי חשמל שעברו דרך ארון מים, קווי חשמל דרך אדניות (קדחו באדנית, העבירו חוט, קדחו בצד השני להוציא, וכך הריצו חשמל לתאורת חוץ דרך 10 אדניות), קווי מים צמודים לגז בליפוף של חומר מבודד ועוד כהנה וכהנה "מציאות".
מה שעדיין מעניין אותי הוא, אם זה התקן, לשם מה בכלל נמכרים חוטים בצבעים שונים (באותו קוטר חוט). הרי יימצא החשמלאי החאפר, או השיפוצניק הביתי הלא מבין, שיעשה בלאגן בצבעים.

רוני1955

Active member
צבעים של גידים

מה שכתב רשר, זה הצבעים הראשיים. אבל, יש עוד. למשל, פאזה חוזרת. אני לא יודע בדיוק מה אומר התקן היום, אבל בזמנו זה היה בצבע סגול. שימוש נוסף בחוטים בצבעים שונים, זה בתוך ציוד חשמלי. במכונת כביסה למשל, אם תפתח, תראה גם כתום, צהוב, לבן, תכלת, וכדומה. אם צריך לחווט משהו שם, צריך כמה צבעים. גם במכונות שבונים, כשיש הרבה גידים, משתמשים בכל מיני צבעים לחיווט הפנימי. ככה קל יותר לזהות מאין ולאן הולכים הגידים.

סדר בצבעים

סדר הדורות של החוטים:

בראשית היו חוטים בציפוי בד בצבעים אדום ושחור בלבד (ללא הארקה).

אח"כ הציפוי הפך לPVC בצבעים אדום (פאזה), שחור (אפס), לבן (הארקה) וצהוב (פאזה ממותגת).

ואז האדום הפך לחום וההארקה הפכה לצהוב, ולכן הפאזה הממותגת הפכה לכחול, סגול ולעיתים גם סוג של ירוק זוהר.

אח"כ השחור הפך לכחול והצהוב לצהוב-ירוק, ולכן הפאזה הממותגת הפכה לחום-כתום וחום-שחור, וזה מה שיש לנו היום.

מקווה שדייקתי בסדר הדברים.

מעניין. ומה לגבי גמישות?

מאחר והיו 3 ממ"ר מה לגבי הגמישות? האם הם היו קשיחים יותר לעומת החוטים כיום? למה משתמשים בחוטים קשיחים עדיין אם אפשר להשתמש בחוטים גמישים ואף רב גידיים?

רשר

Well-known member
מנהל
בחתך מעל ל 2,5 היו 7 גידים

לכן השתמשו במהדקי ליפוף - קונוס בקליט עם קפיץ מתכת פנימי

מאגר

New member
תוספת לסדר הצבעים שכתבה

בתחילה היו חוטים מצופי גומי ועליהם בד בצבע אדום ושחור ולבן בעובי 4 ממ"ר שבפועל היה 3 ממ"ר.
בשלב מאוחר יותר הושחל חוט נחושת חד גידי גלוי להרקה רק בשקעים והארקה הייתה מוט ברזל תקוע באדמה ומחובר לצינור המים.
משנות החמישים החלו ליצר חוטים עם בידוד PVC והצבעים היו אדום שחור לבן ולהדלקות היה ירוק או כחול בסגול היגיע מאוחר יותר.
לאחר מכן נוספו צבעים ואז לחיבור תלת פאזי חיברו שחור צהוב אדום כחול וסגול.
לאחר מכן הפך הצהוב לירוק צהוב השחור הפך כחול האדום הפך חום ו סגול הפך חום כתום והכחול לחום שחור וכיום אילו הצבעים.
במקומות בהם הוסיפו נקודות במתקן וחלקו היה לפי בתקן הישן וחלקו לפפי תקן חדש נהוג היה לשים שלטים כמו "זהירות במתקן זה הכחול עשוי לשמש כממתג, וכל מני שלטים כאלו עד היום במקומות שיש ערב רב של סוגים נהוג לשים שילוט תואם על לוח החשמל.

למעלה