למה אין פירחי צל?

מסלינה

New member
למה אין פירחי צל?

למה הפרחים זקוקים לשמש, אפילו שמש חזקה, וכמעט אין פרחים הפורחים בצל? וווקא לא חסרים חרקים המעדיפים צל וגם הציפורים אינן נמנעות ממנו. בקשר לפרחי לילה (ז"א פרחי חושך) ההשערה שלי היא שאולי יש כאלה אבל הם אינם צבעונים ויפים כי בחושך לא רואים ולכן היופי שלהם מיותר. מה שכן, הגיוני שפרחים אלה יהיה להם ריח חזק במיוחד. האם אני צודקת? ועוד שאלה לגבי הריח: רוב הפרחים יש להם ריח נעים לבני אדם, אבל לא הייתה מצפה שזה יהיה הריח המועדף על חרקים, וגם לא על ציפורים וחיות אחרות, כי אחרת הם היו מריחים כך בכדי למשוך את בני\בנות זוגם. בכל אופן כלבים לא מתלהבים מריח בושם ולדעתי גם לא שער היונקים. חרקים בד"כ נמשכים לריח ריקבון ודם.

צמחים זקוקים לשמש

כי רק בעזרתה הם מייצרים לעצמם אנרגיה בתהליך הפוטוסינטזה. הפרח הוא תמיד חלק מצמח. למעשה הפרח הוא חלק ש"מבזבז" אנרגיה ומזון, אבל הוא חלק חשוב כי הוא נועד לתפקיד הרבייה, ובזכותו יתקיים הדור הבא. לכן "משתלם" לבזבז עליו אנרגיה. בגדול: העלים אחראיים לייצור האנרגיה, השורשים אחראים להשגת מזון (מינרלים) ומים, הגזע/ענפים/גבעולים אחראים להולכת המזון המים והאנרגיה ממקום למקום, הפרחים/פירות/תרמילים/זרעים אחראיים לרבייה (המינית).

מסלינה

New member
הפרח לא משתתף בפוטוסינטזה

ולצמחים ללא פרח אין בעיה לצמוח בצל. יותר מי זה, אפילו צמח עם פרחים יפים, תגדל אותו בצל הוא יצמח יפה פרט לכך שלא יצמחו לו פרחים או שאללו לא יהיו מפותחים.

amni

New member
הפרח הוא אמצעי לפיתוי חרקים כדי

שיפיצו את האבקנים ויאפשרו רביה מינית. ברור שרוב החרקים נמצאים במרחב הפתוח (הרבה פחות ממקומות סגורים), לכן בדרך כלל הפרח פורח רק בסביבה פתוחה (לא רוצא להתבזבז במקום חבוי). אני מניח שצמחים שמתרבים על ידי חרקים שחיים בסביבות לא מוארות יפרחו גם כן בצל.

Dianthus

New member
פרחים

אכן רוב הצמחים פורחים ביום, אבל ישנם צמחים שפרחים דווקא בלילה לדוגמא נר-הלילה, או מינים של קטוסים, ע"י פריחה בלילה הם נמנעים מהתחרות הגדולה של פורחי יום שמואבקים ע"י מגוון גדול של בע"ח ומסתמכים על בע"ח ליליים, כמו עטלפים וחרקים ליליים, בדר"כ פרחים אלו הם גדולים ובהירים ובכך מהווים שלט פרסומת גדול. בקשר לריח, תלוי איזה בע"ח משמש כמאביק, לדוגמא משפחת הלופיים פורחים ומפיצים ריח מצחין דבר שגורם לזבובים להגיע אליהם ולהאביק אותם. כך שכל צמח פיתח תכונות מעט שונות כדי להתאים לנישה האופטימאלית.

netbird

New member
ריח

חרקים שנמשכים לריח של חומרים אורגניים מתפרקים (רקב, הפרשות) "למדו" במהלך האבולוציה לזהות הריח ולהימשך אליו. חרקים אחרים לעומת זאת המחפשים את מזונם בפרחים ידעו לזהות את ריחם.

למעלה