אולי הכל פאשלות, בידור, צ"מ?
ואולי העובדה שחוברתי להורי בתעודת הזהות שלי היא סתם פאשלה של איזה פקיד, טעות, צירוף מקרים? אולי זה צירוף מקרים לגבי כל הילדים וכל ההורים? או לפחות לגבי 40% מהם? זו נראית לך תשובה מספקת, כבדה יותר, ריאלית יותר? לי - לא. במדע, כשאין הוכחה נראית לעין, צריך להניח הנחות, ולבדוק אותן. אם אתה רוצה להניח הנחות כגון: אולי התוכנית שלמעלה עושה פאשלות, אולי זה בידור, אולי זה צירף מקרים, אולי הכל המצאה כדי לספק פתרונות קלים - אתה צריך לבדוק את ההנחות האלה במסגרת כל הנתונים שידועים לך, ולאשש אותן! אם אתה יודע את הנתונים - אתה לא רק שלא יכול לאשש שום הנחה מהסוג שהנחת, אלא מראש לא יכול להניח אותן מבלי לקבל חיוך סלחני מסביבתך יודעת הנתונים. אם אתה לא יודע את הנתונים, זה כבר משהו אחר... ההסבר שקיבל השואל הסובל אינו הסבר של "קשה לי להבין משהו אז אני אמציא תירוץ", אלא הסבר שמבין טוב מה האדם מסוגל להבין ומה הוא לא מסוגל להבין. הסבר ישר ואמיתי לחלוטין. גם במדע יש הסברים ישרים מהסוג הזה. כשהתגלו ההוכחות המדעיות הסותרות את רעיון האבולוציה של דארווין - אמנם היו הרבה מדענים שסירבו להכיר בהוכחות הללו, בגלל משמעותן והשלכותיהן, והעדיפו לעצום עיניים ו"לנהל" את המדע בלעדיהן, אבל שאר המדענים היו ישרים מספיק כדי להודות שהתיאוריה היתה טעות וצריך לשבור את כל הכלים ולהתחיל מחדש. נשאלת השאלה - האם המדען שאמר: "קודם טעינו ולא ידענו את האמת" הוא מדען לא רציני וראש קטן... גם כאשר ניסו מדעני הפיזיקה בשנת 1900 להבין מדוע מציאות הקשורה למטען החשמלי נמדדת בצורה שלא מובנת ע"י החישובים הפיזיקליים - עצם ההודאה שלהם בעובדה שהם לא מבינים לא היתה ראש קטן, אלא ניסיון כן להבין מה באמת קורה. הם יכלו להסתמך על כך שאם הם לא מבינים אז וודאי שהציבור שאינו מדען פיסיקה אינו מבין יותר מהם, ולשחרר איזו אמירה פלצנית שתשתיק את ספיקותיו של הציבור, ובא לפיזיקה גואל... אבל הם העדיפו לומר את האמת חסרת ההילה - איננו יודעים, ולהמשיך לחפש. והתוצאות לא איחרו לבוא - תיאוריית הקוואנטים שנוצרה בשנה זו, והסבירה את התופעות הבלתי מובנות, הפכה את כל הפיזיקה על פניה ואילצה את המדענים לראות את כל מה שלמדו עד כה באור חדש לחלוטין, באור אי הידיעה הלא סימפטי, אך האמיתי מאוד. אבל זה מחירו של חיפוש האמת. לגלות שהיא רחבה מיני ים ועמוקה מנשוא. כפי שכבר הסביר שלמה המלך החכם מכל אדם פעם פעם, לפני המון הרבה שנים: אמרתי אחכמה, והיא רחוקה ממני! שלמה המלך לא אמר זאת מתוך צניעות, אלא הוא באמת הבין שהוא לא מבין! לחשוב שאתה יכול לדעת את סודות הגלגולים השונים, את שרשי הנשמות של כל הדורות בכל העולם, ואת החשבונות השונים שלהם, והסיבות לכל חשבון וחשבון, ואיך כל זה קשור לבריאת העולם, ובכלל איך בוראים את העולם המורכב והעצום הזה - זה לא רציני בכלל. לטעון שכל נושא הגלגולים ושורשי הנשמות ותכלית העולם מצוץ מהאצבע, שהעולם המורכב והעצום נברא מאליו בסגנון האבולוציה - עוד יותר לא רציני...