למה הפחד מושך?

nadav779

New member
למה הפחד מושך?

נראה שבני אדם חיים במין דיסוננס שבו כל מה שמפחיד או מגעיל, הוא בו זמנית גם מושך ומסקרן. זה לפחות ההסבר שלי לפופולריות של סרטי אימה (ככל שהסרט מזוויע יותר כך הוא טוב יותר) או של רכבות הרים. גם מראה של חיה דרוסה הוא אמנם דוחה אבל הרבה אנשים יחושו בנוסף לרתיעה גם דחף עז להסתכל. מישהו יכול להסביר לי מה העניין עם זה? איך זה הגיוני אבולוציונית שנרצה להרגיש פחד או גועל?

sense9

Member
מנהל
משערת שההסבר הפרוידיאני

יגיד שזה ביטוי לדחפים האלימים שבנו וכו' וכו'.
אבל גם אני מעולם לא הבנתי מה מושך בסרטי אימה, חיות דרוסות וכו'.

Optimistic Girl

New member
למה אנשים אוהבים סרטי אימה?

האם זו סטיה לאהוב סרטי אימה?
מעניין אותי לדעת..

sense9

Member
מנהל
יש בזה אלמנט סדיסטי, לא?

למרות שזה עדיין לא הופך לסטייה, בטח לא פורמלית.

nadav779

New member
תלוי בתת הז'אנר של האימה

יש הבדל גדול למשל בין סלאשרים סדיסטיים (הוסטל, המנסרים מטקסס, המסור וכו') לבין סרטי רוחות (פעילות על טבעית, מגרש השדים). האחרון מפחיד, הראשון מזוויע.

nadav779

New member
מאד מוזר לי שאף אחד פה לא יודע

הייתי בטוח שהקונפליקט שהעליתי הוא נושא מוכר בפסיכולוגיה, כנראה שטעיתי... אתם רוצים להגיד לי שפסיכולוגים מעולם לא התייחסו לשאלה למה אנשים רואים סרטי אימה? עולים על רכבות הרים? למה אנשים רוצים לפחד? זה כל כך בסיסי. איך יכול להיות שאף אחד לא התייחס לזה?

katzeran

New member
זורק השערה

אני מתאר לעצמי שאפשר למצוא כמה הסברים. תחפש בגוגל "why people watch horror movies" ותמצא לא מעט הסברים. אני לא יודע אם הנושא נחקר בצורה מתודית אבל זו שאלה טובה.

באופן כללי, באמת יש בנו איזו משיכה לפחד או לדברים מרתיעים כמו שאתה מתאר. זה מסקרן, אולי כי זה מאפשר לנו להתבונן על דברים שקיימים בנו אבל מפחידים (יצר תוקפני? סקרנות בנוגע לגוף? סקרנות בנוגע למוות?). כשזה מגיע לסרטי אימה אז אני בהחלט יכול להבין את הפופולריות שלהם מכמה כיוונים. קודם כל, מדובר בסביבה מאוד בטוחה לפחד בה. אתה יושב בקולנוע או בסלון, לרוב עם חברים, וצופה בסרט שגם אם הוא מפחיד או מגעיל, אתה תמיד זוכר שזה רק סרט ואין באמת סכנה. בקונטקסט הזה אתה מסוגל לחוות רגשות עזים מאוד של פחד, ועדיף לחוות אותם ככה מאשר לחוות אותם במציאות. מאותה סיבה אני יכול להבין למה אנשים עולים על רכבות הרים. ולמה שנרצה לחוות רגשות כאלה מלכתחילה? אישית אני חושב שכבני אדם אנחנו מסוגלים לחוות קשת גדולה מאוד של רגשות ודווקא חשוב לחוות כמה שיותר מהם ולתת להם מקום. אבל מעבר לדיעה האישית שלי, רגשות מכל הסוגים הם דבר, ובכן, מרגש. כשאתה צופה בסרט אימה (בהנחה שאתה לא נכנס לטראומה) אז כל המערכת הסימפטתית שלך פועלת: הדופק עולה, הזיעה מתגברת, האישונים מתרחבים... אני מתאר לעצמי שיותר אדרנלין זורם בגוף. לפי אחד ההסברים שמצאתי, האפקט הזה ממשיך - פיזיולוגית - גם זמן מה לאחר שהסרט נגמר ובמצב הזה הרגשות האחרים שלך מודגשים יותר, לטוב ולרע (ואם אתה מבלה עם חברים ואחרי הסרט אתם הולכים לשתות בירה איפשהו, אתה תיהנה יותר). זה סתם הסבר אפשרי אחד, אני מתאר לעצמי שיש עוד.

אגב, על משקל דומה אפשר לשאול למה ילדים אוהבים סיפורים מפחידים, או אגדות שבהרבה מהן יש אלמנטים מפחידים ואף מגעילים..

sense9

Member
מנהל
אכן. נסיעה ברכבת הרים, צפייה בסרטים מפחידים

וכו', אלו התנהגויות סיכון חלופיות להתנהגויות סיכון אמיתיות, משום שבסה"כ המוח שלנו לא מבדיל בין ריגוש/עוררות אמיתיים או 'מפוברק'.

למעלה