למה נאנסה דינה?

אגס 10

New member
למה נאנסה דינה?

פרשת השבוע,פרשת וישלח,פרשת האונס של דינה. צדה את עיניי רש"י מזוויע שמסביר למה נאנסה דינה,בחיי שזה ציטוט אמיתי. בפרק ל"ב פסוק כ"ג כותב רש"י על המילים "ואת אחד עשר ילדיו" "ודינה היכן היתה?נתנה בתיבה ונעל בפניה שלא יתן בה עשיו עיניו,ולכן נענש יעקב שמנעה מאחיו,שמא תחזירנו למוטב" אתם הבנתם את זה? העונש שאלוהים מעניש את יעקב על כך שלא נתן את דינה לעשו להחזירו בתשובה הוא פשוט אונס של דינה למה?מה היא אשמה? ככה כי אני אלוהים.

KOFER100

New member
מעניין מה המצוה שעשה האנס...

שכתוצאה ממצוה זו הוא זכה לשכר העצום, בדמות אונס ילדה חיננית רכה. לזה לא איתרת איזה רש"י?

אי מהא, לא קשיא...

שכחת את הרש"י על ותצא דינה וגו' מלמד שיצאנית היתה (ולא במובן שבמילון הישראלי אלא שלא שמרה על צניעותה בהדרת רגליה מהרחוב כפי הנדרש ממנה) ועל זה נענשה. סתירה? לא. היא נענשה שכך אירע לה מחמת מעשי עצמה. אביה נענש בצער שהגיע אליו ממעשה דינה כיון שמנע ממנה מלהחזיר את עשו בתשובה. לרוב מוחלט מהשאלות - יש תשובות ברמות רבות. כולנו יודעים זאת. הבעיה היא - בשאלות המסגרת, בשאלות הבסיסיות. אם נסכים להנחות היסוד - נסתדר עם הכל. אם לא נסכים עמהן - שום תשובה לא תוליך אותנו שולל. כאן אאלץ להשבית את קולמוסי, עקב כניסת השבת. בשבת זו אצטרך למסור 4 שיעורים ו-2דרשות... קדימה לעבודה... גוט שאבעס!

אגס 10

New member
רש"י לא כותב מה שאמרת

אין לי מושג איך הכנסת ברש"י הסבר לאונס דינה כי היתה יצאנית,רש"י רק הסביר שם למה כתוב בת לאה ולא בת יעקב לפי ששניהם היו יצאניות,המקום היחיד שרש"י כותב סיבה לאונס זה מה שהבאתי.

זה הולך ככה:(מיועד גם לבעל מחשבות)

בעל מחשבות,כמייצג הגישה החרדית לרגע,טוען שיש תשובות סבירות לרוב השאלות.מה הייתה השאלה כאן?איך ההגיון המעוות של רש"י,מייצג את מנהיג העולם לאין סוף,עובד.יעקב חוטא ודינה נענשת באונס?הו,נגרד מעט בזקן נבלבל עינים למעלה ונענה מהשרוול:ניין! לא בגלל חטא יעקב נעשנה דינה באונס,האם יעלה על הדעת שאלהים לא יעשה משפט צדק?אלא מאי? מוז מען זאגן שדינה נענשה בגלל שהייתה יוצאת מהתיבה\ארון שיעקב הכניס אותה לשם והלכה לקנות סלטים לשבת בגאולה וכידוע בגאולה יש בוחרים אמיעריקאנערס שמסוכנים ממש לבנות ישראל ולכן נגזר דינה לאונס ע"י גוי מגושם ועל הדרך יעקב נענש בצער בתו שחיללה כבוד המשפוחע החשובה ועכשיו נצטרך לעשות שידוך עם אנשי כנען (פריינקים בלע"ז)..

לייק!

במיוחד הקטע הגאולתי.. שמתי לב אגב השבוע כשעברתי לאורך רחוב יפו השוקק ולאחר מכן לאורך רחוב מלכי ישראל. שבגאולה אני רואה יותר נערות חביבות מראה, כוסיות בלע"ז. אז לא אמרתי שבגאולה 'יש' יותר, אבל אני רואה שם יותר מאשר בעיר.. זו בכלל בעיה, להיגמל מהמשיכה ליפיפיות הצנועות. והמפלצת הקדושה תיגאל אותנו מהרגלים רעים במהרה בימינו אמן..

את זה אני תמיד אומרת

גם אני נמשכת בעיקר לחרדים... אתמול יצאתי לבר עם חברה חוזרת בשאלה אני לבושה חרדי והיא חילוני... אין מה להשוות למרות שהיא יפה הרבה יותר ממני רוב הגברים נמשכים לחרדיות.

KOFER100

New member
אני לא מאשים אותך, אבל....

לצערית אתה נמצא בגלות קשה ומרה, גלות של שקר, גלות חרדית זוועתית. תמצית חייו של המגזר החרדי, העצמת השקר ועידודו. לדוגמא: כשחרדי משיב לסוקרים הוא משיב משאלות לב ולא מציאות חיים. חסיד בעלז תמיד יענה לשאלה "איזה כשרות אתה רוכש?", "רק בעלז", זאת, אפילו שתוך כדי העברת התושבה בטלפון לסוקר הוא יושב במסעדה בהשגחת מחפוד או בית יוסף. זאת למה? כי הדרך החרדית דרך שקר היא, עוצמה של זוועה חסרת מקור ושורש. בדרך זו חינכו רבים ואנו ביניהם, כאשר בפורום זה אנו מנסים להתנתק מהשקר, ולהיות אנשי אמת ככל שניתן. אתה כמו כולנו חונכת בשיטה החרדית, אבל, היא עדיין מלווה אותך בעוצמה רבתי. אינך אשם בכך, כך חונכת, אבל לפחות תכיר בכך. מה היה קורה לו היית כותב את האמת? למשל: "יש לי נקיפות מצפון, ואינני מקליד בשבת קודש", הרי זו האמת ורק זו!!! מה הקשר ל4 שיעורים ו2 דרשות? ביום שמוסרים שיעורים ודרשות לא מקלידים? למה למכור תותים באמצעות מסך מחשב? אין לי בעייה שאינך מאחל כאן שבת שלום, יש לי (ובעיקר לך) בעייה שהנך מתקשה להיפרד מהשקר החרדי המזויין. בבקשה: אל תקח זאת כהתקפה אישית (אינך אשם, כתבתי) אלא כחומר למחשבה! המשך יום נפלא ושבת שלום, שיעורים מוצלחים ודרשות מהממות.

כוונתך רצויה ומובנת, אבל..

אבל נראה שנסחפת רגשית בפרשנות.. כשאומרים שהסיבה שנענש יעקב היא X אין זה אומר שזו הסיבה שעבורה הוחלט שתאנס דינה המסכנה. למה היא סבלה זה עניין אחר, וכמו שנהוג לומר במחוזותיהם "חשבונות שמים". או יותר פרקטי - כמו שכתב 'בעל מחשבות', דינה הייתה יצאנית, זהו כבר הסבר טכני כיצד היא מכולן נופלת למעשה האונס. אבל רש"י התקשה מה עשה יעקב הצדיק שנפל עליו כל הטררם עם שכם שמעון ולוי וכו'.. ולכן מצא את הסיבה - שמנעה מאחיו. אגב ישנה סיבה נוספת כמו שמובא בהמשך שאיחר בדרך לבית אל. שבת שלום!

ועדיין לא הפיקו את הלקחים

מה הסיכויים שבת מגזע האירי תתחתן עם פרענק ? ולו יהא מתמיד גדול.

גוט ווארט לפ"ש ששמעתי מכויפר

שואל הנועם אלימלך: לפי הפירוש של רשי שמלאכים הם מלאכים ממש (ולא בנ"א) - מדוע הטריח יעקב שלוחי עליון ולא בניאדם כשליחים? הוא עונה מה שעונה שם (מי ידע לצטט???) נענה הכויפר ואמר: מה השאלה ? אם אפשר להטריח מלאכים - למה להטריח בנ"א ????

אגס, אם שננו לך לא קרו לך

הקדמה קצרה: השבת שהיתי בניכר, והצטוותי לקריאת תורה אורתודוכסית, שהעלו בי כמה תובנות אותם אחלוק מייד> א. דינה עשויה להיות הלסבית הראשונה. "ותצא דינה לראות בבנות הארץ", בנים לא נאמר, אלא בנות, מכאן שהייתה דינה לסבית. ב. עיון מדוקדק בפשטי המקראות מעלה חד משמעית: *דינה לא נאנסה!*. והתיבה היחידה(!) שמרמזת על אונס בכפייה היא התיבה "ויעניה", שלכל בר דעת שיקרא את הפסוקים בדקדוק יבחים על נקלה שהמילה הזו אינה טבעית והיא נראית תוספת מאוחרת (שנועדה אולי להצדיק את הזעם ואת הנקמה המוקצנת שבעקבות) שימו לב,
דינה נמצאת אצל שכם בביתו לכל אורך הסיפור (רק לאחר מכן נאמר "ויקחו את דינה אחותם מבית שכם בן חמור ויצאו")
האחים מצטדקים ליעקב "הכזונה יעשה את אחותינו?", אם היה כאן אונס (+חטיפה... היא הרי 'כלואה' עדיין בביתו) הרי שהם היו צריכים לומר ה"כנאנסת ונחטפת נעשה את אחותינו".
שכם בן חמור מצהיר על אהבה, אולי הגילוי הרומנטי הראשון בתנ"ך(!) "וַתִּדְבַּק נַפְשׁוֹ, בְּדִינָה בַּת-יַעֲקֹב; וַיֶּאֱהַב, אֶת-הַנַּעֲרָ, וַיְדַבֵּר, עַל-לֵב הַנַּעֲרָ. [...] וַיְדַבֵּר חֲמוֹר, אִתָּם לֵאמֹר: שְׁכֶם בְּנִי, חָשְׁקָה נַפְשׁוֹ בְּבִתְּכֶם--תְּנוּ נָא אֹתָהּ לוֹ, לְאִשָּׁה."
יעקב כועס כי שכם "טימא" את ביתו. לא אנס, טימא!
שכם מציע מוהר ומתן, מסכים להיפרד מעורלתו(!)והכול כדי לזכות בה, לא ממש פרופיל לאנס. קיצור. ההיסטוריוגרפיה המקראית הפכה מעשה אהבים יפה ונאצל לכאילו "אונס" ו"עינוי". נראה שאם יש משהו שהטריד את הדוסים מרגע היווצרותם - זה אהבת בשרים. אפילו הכותבים המקראיים לא יכלו להישאר שווי נפש מול אהבה רומנטית, ואת משנתם ממשיכים הדוסים של ימינו. בתקווה שיבוא יום, וההיסטריוגרף התורן יכתוב כך: "ויהי ימי קציר חיטים, ויקח חרדי חסיד ילדה ויעניה וימליט ממנה וולדות עשרים וולדים עשרה, ותתעטף בשאל ותושלך לירכתי האוטובוס, וימאן להיות עימה, ויתכחש לשאר בשרו, ויבואו אחיה החילוניית ויקחו את אחותם החסידה מבית האכזרים ויפקחו את עיניה לדעת טוב וטוב, וילכו. שבת שלום אין סיכוי ש

sec op

New member
אבל אתה יוצא מנקודת הנחה מוטעית

כאילו יש כזה דבר אונס... ממתי לנערה יש פתחון פה לומר עם מי היא רוצה להתחתן, מספיק שיש בחור שחשק בה, הבעיה עם חמור היא שעשה מעשה קודם שדיבר עם פטרונה של הנערה, ורק לאחר מעשה ביקש מאביו "קח לי את הילדה הזאת לאשה". והרי אם ההורים מגיעים להסכמה לנערה אין זכות להתנגד, באמת למי איכפת ששכבו עם נערה ללא הסכמתה? כל הבעיה באונס הוא לא הפגיעה בנערה, אלא השימוש בנערה בלי רשות המשפחה ולכן יש פגיעה במשפחה, ולכן נזעקו "הכזונה יעשה את אחותינו", בנוסף ישנה הבעיה "כי טמא את דינה בתו" וכעת מי ירצה להתחתן איתה... לכן בא חמור עם הצעה עסקית (שלימים תהפוך להלכה פסוקה בתורה, שאנס יתחתן עם הנאנסת וישלם), שכם יתחתן איתה והיא לא תישאר ללא סיכוי להתחתן, ואף "הרבו עלי מהר ומתן ואתנה כאשר תאמרו לי" ולא יהיה לכם שום נזק כלכלי (אם הייתם נותנים אותה בתולה למישהו) והכל בא על מקומו בשלום.

אממ

יש פה אכן מימד של בעלות שבטית על הנערות שבשבט אבל יש כאן מנגד גם את המימד של אהבה אינבדואלית. שכם חושק בדינה. והוא מוכן להרחיק לכת בשביל האהבה.

תודה :)

כפי שכתבתי כעת למומיה - ראיתי שאלכסנדר רופא מתייחס לנושא הזה של "ויעניה" והוא מתייחס לכך שמפשטות הכתובים אין כאן תיאור של אונס. צירפתי צילום של 3 עמודים מספרו של רופא בהקשר זה

זה ששכם התאהב בה חד צידית לא הופך

את זה לרומנטיקה טהורה, מזכיר לי את האמירה האומללה של מאיר אריאל "אונס הוא אהבה בווליום גבוה".

רגל שם

New member
זכורים לי מדרשים

שהיו צריכים למשוך אותה באוזניים כדי לצאת משם, היא ממש התאהבה על פי חז"ל.

למעלה