למה פינק פלויד מוגדרים כ

יישי

New member
למה פינק פלויד מוגדרים כ

כלהקת ספייס רוק? איזה שירים או אלבומים מצביעים על סגנון כזה אצלהם? איך אתם הייתם מגדירים את הסגנון של פינק פלויד לאורך השנים?

שלום יישי ../images/Emo140.gif

וברוך בואך לפורומנו הקט.
שאלתך היא אכן שאלה שאלתית, אבל לפני שנתחיל בדיון עליה, אשמח לדעת היכן קראת את ההגדרה של הפלויד כלהקת "ספייס רוק", כי מזה שנים רבות שלא נעשה שימוש במונח, ולכן זה מעניין אותי, כהסטוריונית-רוק חובבת.
האם יש לך לינק לנ"ל? ציטוט? לעצם שאלתך, מאחר והפלויד יצרו מוסיקה יחודית, שלא דמתה לדברים שנעשו ע"י להקות אחרות, בשנות הפעילות הראשונות שלהם המבקרים חיפשו דרך להגדיר אותם איכשהו. בסביבות 1968, כשיצא Saucerful of Secrets, התחילו לכתוב עליהם כ"ספייס רוק", בגלל ששירים רבים שלהם מזכירים גרמי שמים, ובחלקם נשמעים "חלליים" כאלו. עם השנים, הפלויד נהיו להקת אצטדיונים עם קהל מאסיבי, בעיקר בעקבות הצלחת Dark Side of the Moon. ההתייחסות של המבקרים אליהם השתנתה אף היא בהתאם. אני לא חושבת שה"סגנון" של הפלויד ניתן להגדרה, כי הם כל כך שונים מלהקות אחרות. אבל ללא ספק יש להם "סאונד" ייחודי להם שהוא, אולי, סך כל התהפוכות המוסיקליות שעברו: מלהקה שהיתה שיא הפסיכדליה הבריטית, דרך נגינת יצירות ארוכות ונסיוניות, מעבר לאלבומי-קונצפט על אפסות האדם והג'יפה של הקיום, שהלכו ונהיו יותר ויותר בומבסטיים עם הזמן, ועד אלבומי מיינסטרים רכים ומלנכוליים, בסוף דרכם, לאחר עזיבת ווטרס.

וכדי לחזק את דברייך:

* סיד ורוג'ר היו חובבי מדע-בדיוני ופנטסיה, ונתנו לכך ביטוי גם בתוכן ולא רק בצליל (למשל Astronomy Domine, למשל Set the controls for the heart of the sun, למשל Point me in the sky) * למופעים האור-קוליים של הפלויד לא היה אח ורע באותם ימים של מועדון ה-UFO (וגם אח"כ, לא?) והם תרמו את שלהם לאווירה ה"חללית". * הנה ציטוט מתוך הספר Shine On לגבי Meddle (עמ' 35): "if you don't know anything about the group's music, then it could inadequately be described as space music, but forget Dr. Who and sci-fi movies. It's a lot subtler than most of that. Though many of the sounds are electronically created, the music doesn't sound machine-made and clinical" * השמעת בכורה (קוואדרופונית!) ל"צד האפל" הייתה בפלנטריום של לונדון (עם סקנדל קטן מצדם של הפלוידים שסירבו לסוג כזה של יחצ"נות מתוך רצון להשתחרר בדיוק מהסטיגמה הזו, של להקת space rock) * על גב חולצת ה"צד האפל" שלי כתוב: Pink Floyd - Still first in space

rainbow demon

New member
לפינק פלויד יש הגדרה אחת

פינק פלויד. לא היה ולא יהיה שום דבר דומה לזה. תאמינו לי שחיפשתי.

יישי

New member
ציפציף...

http://www.allmusic.com/cg/amg.dll בשורה הראשונה של הביוגרפיה מתוארת הלהקה כלהקת ספייסרוק.. האמת ששמעתי על זה במקומות נוספים אבל אני לא זוכר... אני מכיר אנשים שמקטלגים אותם ככה.. האמת לא הבנתי בדיוק למה. האם echoes יכול להיחשב כספייס רוק? אם פינק פלויד לא ספייס רוק, אז איזה להקות כן?

אממ... אין דבר כזה "ספייס רוק"

זאת לא הגדרה קטלוגית, או סוציולוגית, אלא נסיון לתאר את המוסיקה של הפלויד בצורה "צבעונית" וחופשית. את הביטוי יש לקרוא בהקשר של הפסקה כולה: "פינק פלויד היו להקת הספייס רוק הראשונה במעלה. מאז אמצע שנות השישים, המוסיקה שלהם התעסקה באופן בלתי פוסק באלקטרוניקה וכל מיני אפקטים מיוחדים, בכדי לפרוץ את גבולות הפורמטים של הפופ" וכיו"ב. לפרוץ גבולות = לפרוץ לחלל וכו' וכו'. ובכלל, עזוב אותך מז'אנרים וסגנונות - מה שחשוב זה מה האמנים אומרים, ואם הם מצליחים להעביר את זה בצורה טובה אליך, המאזין. אגב, את הסקירה על הפלויד ב-AMG אליה קישרת כתב ריצ'י אונטרברגר, מבקר אמריקאי ידוע שיש הטוענים שסגנון כתיבתו הוא רדוד. ההשמצות כנראה נכונות, אם להתרשם מקריאת הפסקאות הראשונות של הסקירה (אני לא ממשיכה הלאה מפאת השעה). אגב ב', אונטרברגר גם אחראי לספר בשם Unknown Legends of Rock'n'roll - ספר סנסציוני-מה הכולל סקירות על כל מיני אמנים שנעלמו בתהום הנשייה, מסיבות שונות, כאשר אחד מהמושאים הוא סיד בארט. שלא במפתיע, אונטרברגר גם אחראי לערך "סיד בארט" ב-AMG.

יישי

New member
"ובכלל, עזוב אותך מז'אנרים..."

"וסגנונות - מה שחשוב זה מה האמנים אומרים, ואם הם מצליחים להעביר את זה בצורה טובה אליך, המאזין." אני מסכים במאה אחוז.. אבל פה העניין, אני לא מוצא להקה שאני יכול להתחבר אלייה כמו אל פינק פלויד... וזה חבל כי אפילו אותם אפשר למצא בסופו של דבר.. בגלל זה הייתי רוצה לחפש עוד להקות שאולי התעסקו באותו ז'אנר מוסיקלי מסויים...

melancholy man

New member
אז תחפש להקות

עזוב סגנונות, לך תדע מה הדבר הבא שיעשה ך את זה, זה יכול להיות רוק מתקדם ייוני או פאנק אפגני, פשוט תשמע מוסיקה. אגב, בעד היצירה הכוללת של פ"פ היא דיי יחודית האלבומים השונים לא נוצרו יש מאיין ודיי קל למצוא דברים דומים סיגנונית, אולי תתחיל את החיפוש שלך משם? (כלומר מאלבום שהשפיע על אלבום שאתה אוהב או כזה שהושפע ממנו)

יש אחלה ספייס ירושלמי

באוסף של fact by fact הירושלמי יש כמה קטעי ספייס ממש מגניבים ועוד משהו ממש מומלץ- יש יצירה של מלחין בשם אייבס שנקראת "השאלה ללא מענה" שחוצמיזה שהיא נשמעת מאד פינק פלוידיאנית היא ממש ספייסית ומגניבה!

brotos

New member
את(ה?) חייבת ללמוד לשרשר במקום

פינוקיו היה בטוח שאתה עונה על השאלה שלו.

HelterSkelter1

New member
בקשר ליצירה של Ives

לא הייתי קורא לזה ספייסי, אבל בהחלט יש בה משהו די מרחף - שטיחי הקול המלווים (כלי הקשת) שעושים ממש תפקיד של סינתיסייזר. כמובן שה"שאלות" ו"התשובות" מפרות את כל ה"ריחוף"
. את הדימיון לפינק פלויד אני לא ממש שומע, אבל היצירה (הקצרצרה - 6 דקות בערך) מאוד מומלצת.

לא נכון

פלויד לא היו להקת פרוג. גם אם היו השפעות של פרוג על חלק מיצירותיהם, בתחילת שנות ה-70 (AHM, במובן מסויים; ויותר מזה: קטעים של ריק רייט, בעיקר בהופעות), הם לא ממש היו שייכים לזרם הזה, ובוודאי שלא "ניתן להגדיר חלק משמעותי מיצירותיהם" כפרוג.

סתם יש לך סטיגמה על פרוגרסיב

ואת מתעצבנת כל פעם שמזכירים את זה במשפט אחד עם פינק פלויד... אולי הם לא היו פרוג במובן הרגיל של המילה אבל הם עונים על ההגדרה וחוצמיזה רוב להקות הפרוגרסיב היו שונות מאד אחת מהשנייה עם סגנונות ייחודיים משלהם ולכן פרוג זה מושג מאד רחב. שלא כמו סגנונות אחרים כמו בלוז, ג'אז או קלאסי- שבהם למאזין שלא מבין הרבה במוזיקה הכל ישמע בהתחלה אותו דבר, בפרוגרסיב הסאונד הכללי של כל להקה היה שונה לגמרי וגם האמצעים המוזיקליים. ברור שפינק פלויד הם כן חריגים בנוף של הפרוגרסיב אבל יש בהם משהו שאפשר להגדיר אותו כ'רוק מתקדם'.

למעלה