למה פרטים בתוך מינים אחרים נראים זהים?

SignedIncognito

New member
למה פרטים בתוך מינים אחרים נראים זהים?

אני מקווה שזה המקום הנכון לשאול.
אפשר לסכם מראש את מה שאני רוצה לשאול ב:
למה כל האסיאתים נראים זהים לאדם מערבי, ממה זה נובע ו מה היתרון האבולוציוני של זה ?
*אם לדייק למה לזכור /לזהות פנים שונות של סיני בתוך קבוצה של סינים יחסית קשה לאדם מערבי.

אם להקצין, לאדם כל זברה נראית זהה לפריטים האחרים בקבוצה שלה.

22ק ו ס ם

New member
מן הסתם זה קשור לחשיפה שלך לאותה תרבות

כשאתה גדל במקום מסוים עם אנשים שנראים ככה וככה ולא אחרת, אז אתה הרבה יותר רגיש להבדלים ביניהם. זה קורה לא רק עם מראה אלא גם עם שפה. אתה הרבה יותר רגיש לדקויות של השפה שהיא שפת האם שלך משפות אחרות.

זה נכון גם לסינים, לכושים ולזברות גם האפריקאים והסינים חושבים שכל הלבנים דומים והזברות בוודאי חושבות שכל בני האדם דומים.

לדעתי זה עניין של הרגל. אף כי כל החתולים דומים , הרי שאת החתול שלי, אני אזהה מייד לפי הפרצוף שלו מבין אלף . כל בעלי חיות המחמד יגידו לך את זה.

גם תינוקות שרק נולדו נראים דומים, אבל היולדת לאחר שראתה את היילוד שלה פעם אחת, היא לא תתבלבל.

לחילוניים נראים כל החרדים דומים...

אין קשר לאבולוציה. לאדם יש מרכז במוח המזהה פנים אנושיות. כשהוא נפגע, האדם אינו זוכר פנים ( קרא בספר- האיש שחשב שאתו היא כובע - אוליבר סאקס). עורבים מכירים את אחיהם ללהקה. אני מניחה שיש להם מרכז לזיהוי פרצופים עורביים. אולי בגלל מרכז זה, כל מי ששונה מאיתנו נראה דומה לשונה אחר.

SignedIncognito

New member
ברור לי שיש אלגוריתם לזיהוי פנים במוח

יחד עם זאת כמו כל חלק אחר בגוף הייתה פה ברירה טבעית.
מה אנחנו מרווחים מאלגוריתם שעובד בצורה כזו?

deathcaster

New member
בהחלט יתרון

תתאר לך שמחר אתה קם בבוקר ולא מסוגל לזכור אף פרצוף של מכריך יותר לעולם.

יש הפרעה נוירולוגית כזו, היא נקראת פרוסופאגנוזיה:

http://en.wikipedia.org/wiki/Prosopagnosia

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%A1%D7%95%D7%A4%D7%92%D7%A0%D7%95%D7%96%D7%99%D7%94

Sophalin

New member
תגובה

אני באופן אישי לא חושב שכל האסייתים (או אפילו לצמצם ולהגיד שכל הסינים) זהים. אני רואה הבדלים ברורים למדי בין בני אדם.
נכון יש גם קווי דמיון אבל אני רואה קווי דמיון אצל האדם הלבן גם כן.

ראיתי פעם תוכנית טלוויזיה שבו חשפו תינוקות בני פחות מחצי שנה ללמורים. הטענה באותה תוכנית היא שהלמורים נראים לנו ממש זהים מבחינה חיצונית ולא היה ברור למאלפים איך הלמורים מבדילים בין פרטים במין של עצמם כי אפילו הם (המאלפים) לא מבדילים בינהם על סמך מראה חיצוני.

את הניסוי עשו לפי טכניקת HAS ובדקו את התגובה של ילד למראה למורים שונים (כלומר לילד מסויים הציגו שני למורים שונים ולילד אחר את אותו הלמור פעמיים)
עשו את זה כמובן עם איזה 20 ילדים שונים וכמה למורים וכו' (מבחינה סטטיסטית אני זוכר שהפרטים הניחו את הדעת)
הדבר המעניין היה שהילדים באמת ידעו להבחין בין למור אחד למשנהו. כשהם ראו למור חדש הם באמת בחנו אותו.

את אותו הניסוי עשו על ילדים מעל גיל חצי שנה והתוצאות היו שונות לגמרי - הם לא ידעו להבחין בינהם כלל.

לניסוי הזה התלוו כמובן ניסויים נוספים והמסקנה הייתה שהיכולת להבחין בהבדלים בין בני אדם היא יכולת קוגנטיבית נרכשת ברובה, וככל שאנחנו נחשפים ליותר אנשים בסביבה שלנו ככה נוכל להבחין במגוון גדול יותר של פרטים.

יש לי תחביב של בניית דגמים של ספינות מעץ. בעבר, כשרק התחלתי כל הדגמים נראו לי זהים. ורק היום אחרי שכבר הרכבתי ובניתי הרבה דגמים אני באמת יודע להסתכל על האריזה ולראות את הספינה ולהבחין בכל מני פרטים שבראיה החובבנית שלי בהתחלה לא יכולתי להבחין.
זה די דומה נראה לי.

למורים שצילמתי במדגסקר השנה הם באמת דומים... מאוד מאוד חמודים!

בתמונה למור זנב הטבעות הנפוץ ביותר וגם מתקרב לאנשים . לפעמים אפשר אפילו ללטף אותם בזהירות. הפנים שלהם דומים יותר לכלב מאשר לקוף. כאן הם יושבים על גדר המסעדה וכמובן שהם קיבלו ממני המון שיירים ( לא בסדר, אבל מי יכול לעמוד בפיתוי לא להאכיל חיית בר חביבה?)

Charles Darwin

New member
אגב, הבהרה, זה לא זברות בתמונה למטה.

Charles Darwin

New member
לא, חמור.

והנה דוגמה נוספת מהיממה האחרונה שבה צפר חובב לא שם לב ששתי הציפורים בתמונה הן מסוגים שונים.

John the Savage

New member
הסיבה היא כזו

כפי שציינת, היתרון האבולוציוני ביכולת להבחין בין פרטים שונים בקבוצה שלך על פי הבדלים בפנים שלהם הוא די ברור.

העניין הוא שכשחושבים על זה, זיהוי של אדם על פי תווי הפנים שלו זו משימה לא פשוטה מבחינה קוגניטיבית. קודם כל, הפנים של אדם בודד נראים שונה בכל פעם. התמונה שהעין קולטת תהיה שונה כשהפנים של מישהו הם בזווית שונה, כשהתאורה שונה, שהבעת הפנים שונה, כשהוא התגלח וכשלא וכן הלאה, ומצד שני ההבדלים בין הפנים של אנשים, ובייחוד של אנשים מאותה המשפחה שחולקים הרבה גנים משותפים, הם מאד דומים. מה שאנחנו צריכים אם כך זה יכולת לשים לב לניואנסים מאד עדינים שיוצרים את ההבדלים בין הפנים של אנשים שונים ולסנן החוצה את הפרטים הלא רלוונטיים (הבדלים בשל הבעת פנים שונה, לדוגמה).

היכולת הזו התפתחה אצלינו בתהליך אבולוציוני והיא בבסיסה יכולת מולדת, אבל בשביל שהמנגנון הזה יעבוד הוא עובר תהליך של אימון ולמידה. אנחנו לומדים מינקות לזהות את ההבדלים בין הפנים של אנשים שונים, לומדים לזהות את התבניות שמאפיינות פנים אנושיות ולומדים להבחין בניואנסים דקים כתוצרה מואריאציות מאד קטנות בתבנית הזו. אבל כשאנחנו נתקלים באדם מגזע אחר (שלא לדבר על חיה אחרת), זה מבלבל את המנגנון הזה. כשאנחנו רואים פנים של אדם שחור, לדוגמה, בהנחה שהמנגנון הזה לא אומן להבחין בהבדלים בין שחורים משום שגדלנו בחברה של אנשים לבנים, המוח שלנו מיד מבחין במאפיינים ה"מיוחדים" של תווי הפנים הללו ששונים מהתבנית הרגילה עבורה מנגנון זיהוי הפנים שלנו אומן. אנחנו מבחינים בשפתיים המלאות, באף הפחוס וכו', וכל אלו נראים לאותו מנגנון במוח שלנו כסימני זיהוי מיוחדים שמסיחים את הדעת מהניואנסים העדינים יותר, אליהם אנחנו לא שמים לב.

אז לסיכום, זה לא שיש יתרון באי היכולת להבחין בהבדלים בין אסיאתים או להבדיל זברות, אלא שהמנגנון שמאפשר להבדיל בין פרטים הוא מנגנון מורכב שדורש למידה בכדי לזהות את הניואנסים הדקים שמבדילים בין פרצופים, ומכיוון שאיננו מאומנים להבחין בין אנשים מגזע אחר ולא כל שכן בעלי חיים ממין אחר, אנחנו הרבה פחות טובים בכך.

SignedIncognito

New member
נקודה טובה, כאשר הנגזרת היא זיהוי מהיר מתוך

קהל.
אני משער שאם אדם מערבי יעבור לחיות בסין בסופו של דבר האלגוריתם ישתפר והוא יבדל בקלות בין פנים שנראו לו זהות לפני.

למעלה