למה קוראים לפינה בתוכנית פינה

Lhuna1

New member
למה קוראים לפינה בתוכנית פינה

כמו "הפינה לשיפוטכם", "הפינה הכלכלית", "פינת הספורט", ושאר פינות בתוכניות רדיו וטלויזיה ועוד.

לא מצליחה לראות מה הקשר בין זה למובן הרגיל של המילה "פינה".

ובהזדמנות עוד משהו שאין לי עליו תשובה:
מאין המילה "הנחה" כתרגום ל-discount.
האם יש קשר בינה לבין המובן של להניח חפץ במקום מסויים (או להניח הנחה כמו השערה, שאני יכולה לראות קשר מטאפורי בינה לבין הנחה פיזית של חפץ).

ניסיון פינתי

פינה במקור היא מקום צר ומוגבל. לא לאורכו של הרחוב הראשי, אלא בפינת הרחוב.
לא אמצע החדר, אלא פינת החדר.
אז בעיתון שעניינו העיקרי פוליטיקה וכו' יש פינת ספורט, משהו שולי.
לא הייתי מצפה לפינת ספורט בעיתון ספורט, ש"הרחוב הראשי" שלו הוא ספורט. או לפינה כלכלית בעיתון שמוקדש כולו לכלכלה.
בקול ישראל, שעסק כמובן בדברים הרי עולם, היתה פינת הילד ופינת הנוער, בשולי הדברים החשובים.
אם יש עיתון או ערוץ שידור המוקדש כולו לילדים, לא תהיה בו "פינת הילד".
אם פינה מתרחבת ומקבלת חשיבות היא הופכת, כך נראה לי, למדור.
כששימוש במושג תופס, הוא מתרחב גם לדברים אחרים.
פעם היו מעמידים ילדים, כעונש, "בפינה" - פינת הכיתה.
למשל: באמצע השיעור אתה מעז לשתות פינה קולדה?! - עמוד בפינה!!

Lhuna1

New member
תודה, נשמע הגיוני

האמת שחשבתי אח"כ גם כן שאולי זה התחיל בעיתונות הכתובה, ואולי זה התחיל מקטעים קטנים שהיו ממש ממוקמים פיזית בפינה של העמוד ולכן נקראו כך.
אבל גם ההסבר שלך מתקבל על הדעת.
&nbsp

השערה לא מבוססת

בשנת 1908 פירסם המלחין קלוד דבוסי את יצירתו "פינת הילדים" (Children's Corner, במקור באנגלית למרות שהיה צרפתי) שהוקדשה לבתו הפעוטה קלוד-אמה המכונה "שו-שו". כל אחד מששת פרקי היצירה עוסק בצעצוע שונה של הילדה, ואני משער שהשם התייחס לפינה פיזית בבית שבו הם רוכזו.
מכאן ואילך הכל הנחות שלי, ללא סימוכין: בעקבות הצלחת היצירה, הפך השם לשגור ויתכן שבעיתונות וברדיו הוא אומץ לתוכניות שהוקדשו לילדים. עם הזמן, נשכח המובן המקורי וה"פינה" הפכה למשהו דומה ל"מדור", וכך נולדו פינות חדשות כגון "פינת המדע", "פינת הכלכלה" וכד'.
מסייג שוב שזו תיאוריה פרטית שלי ואם טעיתי, סליחה מראש!

trilliane

Well-known member
מנהל
יפה, אבל נראה לי קצת תלוש... ההשערה של אבגד הגיונית יותר

גלגול של פינה בגיליון בעיתון מודפס קשור לתקשורת, יצירה של מוזיקה אומנותית לא ממש (והיא לא יצירה איקונית כמו החמישית של בטהובן למשל).

אף35

New member
הנחה ומגילת אסתר

במגילת אסתר, לאחר בחירת אסתר למלכה, נאמר: "ויעש המלך משתה גדול ... והנחה למדינות עשה..." פרוש רש"י: "לכבודה הניח להם מן המס שעליהם" ניתן להסביר בדרך זו

למעלה