כתבתי שזו השאלה, לא שיש לי את התשובה...
אני אפילו לא יודע אם יודעים את התשובה. התשובות הן כבר לכל אחד מהאיברים שציינת בנפרד, ואמבריולוגיה זה בהחלט לא התחום שלי. טוב, כיוון שממש כיף להסתובב באתר הביולוגיה ההתפתחותית של אוניברסיטת גואלף (איפה זה גואלף בכלל?) אז בוא נסתכל על דוגמה לאסימטריה שאני כן יודע עליה קצת, היציאה של אבי העורקים מהלב. הנה שרטוט מעולה של המצב בעובר תרנגולת: http://www.uoguelph.ca/zoology/devobio/210labs/arch1.html למעשה זה פחות או יותר המצב בדגים והוא סימטרי לחלוטין: אבי העורקים התחתון יוצא מהלב, מתפצל סימטרית למספר קשתות שמקיפות את הפארינקס (גרון, foregut בשרטוט) משיני צדדיו, אוספות חמצן מהזימים ומתאחדות מלמעלה לאבי העורקים הגבי שמוביל דם לגוף (אני מתעלם כרגע מהיציאות לכיוון הראש ושאר מקומות חשובים לצורך הפשטות). תסתכל בייחוד על השרטוט התחתון שעושה קלוז-אפ על אזור הזימים. בעוברי עופות הסידור הזה כמובן בלתי תפקודי לחלוטין. חבל שלגואלף אין עובר יונק, אז צריך ללכת לויקיפדיה בשביל זה. הנה פחות או יותר אותו הסידור בעובר אדם: http://en.wikipedia.org/wiki/Aortic_arches הסכמה העליונה מראה את כל העורקים שקיימים בעובר, ואלה שמודגשים באדום הם אלה שנשארים בבוגר. אתה רואה שבעובר הסכמה היא סימטרית כמו בדגים ובבוגר כבר לא (הקשת בצד שמאל מתנוונת. זו למעשה הקשת הימנית כי הסכמה מראה מבט מכיוון הבטן). כלומר, האבולוציה התחילה עם מצב סימטרי בדגים, וכאשר הזימים נעלמו רוב קשתות העורקים האלה הפכו למעשה מיותרות. הן עדיין קימות בעוברים אבל רובן נעלמות בבוגר. אצל צבים ולטאות (בוגרים) חלק מהקשתות נעלמות אך בקשת שנשארת עדיין שורד מצב סימטרי: אבי העורקים מתפצל לשניים, מקיף את הפארינקס ומתאחד שוב מעליו. זה כמובן מצב שנראה אבסורדי: איפה ההגיון בעורק שסתם מתפצל ושוב מתאחד? יש להניח שזה מוריד את לחץ הדם ללא צורך. מצד שני, עובדה שהזוחלים מסתדרים מצויין עם המצב הזה היום. אז זה בגלל שבכל זאת הוא מעלה את הפיטנס באיזה אופן שאנחנו (אני לפחות) לא יודעים עליו? או אולי זה בגלל שזוחלים הם לא אנדותרמיים, חילוף החומרים שלהם פחות מהיר, אז פשוט לא היה מספיק לחץ סלקציה לייעל את מערכת הדם? עופות ויונקים נפטרים (בבוגר) מהקשת בצד אחד של הפארינקס ונשארים עם אבי עורקים יחיד שעובר בצד האחר. סידור כזה כמובן לא יכול להיות סימטרי כל עוד הגרון סימטרי ואתה חייב לעקוף אותו או מצד ימין או מצד שמאל. אז זו כנראה הסיבה לשבירת הסימטריה במקרה הזה. הפרט המעניין כאן הוא שהיונקים נפטרים מהקשת הימנית (כמו שרואים בשרטוט של ויקיפדיה) והעופות נפטרים דווקא מהקשת השמאלית. זה מראה שהיונקים והעופות הגיעו לפתרון הזה באופן בלתי-תלוי. אז האם יש הסבר למה אצל עופות זה יותר פיטנס בצד אחד ואצל יונקים זה יותר פיטנס בצד השני? או אולי הפיטנס זה רק להיפטר מצד כלשהו, והשאלה איזה צד נבחרה באקראי? מה שהדוגמה הזו מראה לי זה שלא תמיד חייבים להסביר הכל עם פיטנס. האבולוציה היא שמרנית, היא בונה כל שלב על שלב קודם וסורקת רק חלק קטן מכל מרחב האפשרויות. כשאנחנו שואלים "למה" מתקיים מצב כזה או מצב אחר, ההסטוריה חשובה לפחות כמו הפיטנס.