למה supergiant יכול להיות בקוטר פי אלף מהשמש

nhavu1

New member
למה supergiant יכול להיות בקוטר פי אלף מהשמש

כלומר נפח פי מיליארד, ובכל זאת מסתו תהיה עד פי 100? ז"א צפיפות קטנה פי 10M. הייתי מצפה לההפך ובטח לא לכזאת קיצוניות

Rtitan

New member
נסה לראות את התהליכים...

שמביאים כוכב למצב של על-ענק - זה יסביר...

Rtitan

New member
הכוונה היא שתתחיל משם, ותלך לעל הרשת...

כדי למצוא את התשובה לשאלתך - זה היפה במדע בעיני - לחפש תשובות ו... בדרך כלל לא פשוט למצוא אותן, צריכים לקרוא ולחשוב לא מעט. מכל מקום: כוכבים מסוג על-ענקים אלו כוכבים בעלי מסה גדולה מאד. בשל המסה הזו, הלחץ בליבתם גבוהה מאד והטמפרטורה בהתאם - גבוהה מאד, הרבה מעבר ל-15 מיליון שיש בליבת השמש. הריאקציה שיוצרת את האנרגיה בכוכבי סדרה ראשית היא משני סוגים ושניהם מאד רגישים לטמפרטורה. התהליך ששולט בשמש - היתוך מימן, הוא בעל קצב שתלוי בטמפרטורה בחזקה רביעית. העלה פי 2 את טמפרטורת הליבה, ואתה מקבל כוכב שפעיל פי 16 - הקרינה הבוקעת משם חזקה מאד. כוכבים מצויים שמצב של שמ"ש הידרוסטאטי - אחד משני הרכיבים שמונעים את קריסתם פנימה הוא לחץ הקרינה מהליבה החוצה - כוכב פעיל מאד, "יתנפח" הרבה יותר ממה שהיית מצפה ממנו, לכן יהיה דליל יותר . למרות שמסתו גדולה רק פי X, נפחו יגדל פי הרבה יותר מזה.

אחמס1

New member
הצפיפות באמת מאוד קטנה

אבל צריך לקחת בחשבון שכוכב זה לא עצם הומוגני והצפיפות במרכז כמובן גדולה מאוד, פשוט האטמוספירה דלילה.

sakapaka

New member
ברור. השאלה האם זה שהמרכז צפוף אומר בהכרח שרו

ב המסה מרוכזת בו. יכול להיות מרכז צפוף שיכיל (לדוגמא) 90% מהמסה, אבל יכול להיות מרכז צפוף שמכיל 1%. איזה מהמקרים נכון? אם המקרה הראשון אז זה מסביר את החום הרבה יותר, אבל אם השני אז רוב התהליכים התרמו גרעיניים קורים באטמוספירה הדלילה וזה לא הגיוני

אחמס1

New member
גודל הליבה

אני לא יודע לגבי כל סוגי הכוכבים, אבל אצל השמש 85% מהמסה נמצאת בליבה, שם הצפיפות היא 150 גרם\סמ"ק והטמפרטורה 16 מיליון מעלות, וזה אכן מספיק רע בשביל שתהליכים תרמוגרעיניים יתרחשו. באטמוספירה הדלילה אמנם לא יתרחשו תהליכים גרעיניים, אבל יש כוכבים בהם הליבה בנויה משכבות, כל אחת יותר דלילה מהפנימית אליה, ובכל אחת סוגים אחרים של תהליכים גרעיניים. זה נפוץ אצל כוכבים זקנים, שהחומרים הכבדים שהכוכב ייצר במהלך שנות פעילותו שקעו פנימה.

david245

New member
אני חייב לציין

שעכשיו השעה 4 וארבעים לפנות בוקר והציטוט שלך פשוט גרם לי לצחוק קרוב ל2 דקות שלמות. עכשיו בדיוק סיימתי לחשב שטף של שדה F לפי הנוסחא ,והגיע הזמן להגיע לאותה התשובה לפי גאוס. זה ציטוט תכלס ,או שסתם אמירה ?

למעלה