לנסוע או ליסוע?

• פותח הנושא LCA
  • פורסם בתאריך

LCA

New member
אם כך

אז זה לנטול ידיים ולא ליטול ידיים?

אִיתַי

New member
תשובה

מתוך אתר האקדמיה: "צורות המקור (שם הפועל) בבניין קל - הנו"ן בהן מתקיימת. למשל: לִנְסֹעַ, לִנְטֹעַ, לִנְגֹּחַ. צורות המקור לִדֹּר, לִטֹּל ולִפֹּל (שנוצרו בלשון חכמים) מותרות בלי נו"ן. בפעלים אחדים המקור הוא על דרך נחי פ"י ואלה הם: לָטַעַת (גם לִנְטֹעַ), לָגַעַת (גם לִנְגֹּעַ), לָגֶשֶׁת, לָשֵׂאת, לָתֵת."

שאנז

New member
נכון לאמר ליסַע ??

לפי הידוע לי קימת אפשרות נוספת זו, אין באקדמיה התיחסות לצורת הגיה זו כלל?

or99

New member
ודאי!

כלומר, זו הצורה בלשון המשנה וככל הידוע לי האקדמיה לא מבטלת מילים... האקדמיה "ניצלה" "חולשה" של לשון המשנה. בלשון המשנה, במיוחד בגזרת פ"נ, יפעַל --> לִפעַל, שלא כמו אצלנו שתמיד שם הפועל בבניין קל הוא לפעול. מסיבה זו לא הייתה קיימת בלשון המשנה המילה לִסֹּעַ אלא לִסַּע. לו הייתה קיימת המילה לִסֹּעַ בלשון המשנה האקדמיה לא הייתה מעזה לעולם לבטלה. האקדמיה אוהבת משום מה להשאיר נ' בכמה שיותר מילים (היא עצמה כותבת זאת! "נו"ן הבאה ישירות לפני עיצור אחר, יש בעברית החדשה נטייה לשמרהּ. האקדמיה סומכת את ידה על כיוון ההתפתחות הזה.") והעובדה שלא מופיעה המילה ליסוע והדומות לה מסיבה צדדית לחלוטין פתחה לה פתח. ראה גם כאן, ובתגובה שם.

אִיתַי

New member
תשובה ../images/Emo26.gif

האקדמיה לא מכירה, כנראה (לפי מה שנכתב שם), בצורה "לִסַּע". ב"לוח הפעלים השלם" שברשותי נזכרת צורה נוספת לשם הפועל של השורש נס"ע: "לָסַעַת". עוד נכתב בלוח, כי בספרות המאוחרת קיימות גם הצורות: "לִטַּע" ו-"לִגַּע", אך הצורה הספציפית: "לִסַּע", אותה ציינת, אינה מוזכרת בלוח.

or99

New member
כי הלוח מביא רק דוגמאות...

ובקשר לאקדמיה, היא לא כתבה שם שהיא לא מכירה בצורה לִסַּע. בכלל, נשאלת כאן פעמים רבות השאלה האם האקדמיה מכירה בצורות עתיקות. האם האקדמיה מכירה לדוגמה בצורות אָכָלוּ, נָסָעוּ (במלעיל)? או בצורה עָלָיְכִי (במלעיל) במקום עליך? לא יודע...

שאנז

New member
תודה

הענין הוא שלא לגמרי הבנתי מהי התשובה, בקשר לפועל "לסעת" אני מבינה שהוא על בסיס "לטעת" אך האם מלבד הספר שברשותך יש לך סימוכים נוספים? האם השפה שלנו אכן נקבעת לפי האקדמיה?

אִיתַי

New member
שמות הפועל של השורש נס"ע בבניין קל

היי שאנז ושבת שלום לך
, שם הפועל "לסעת" הוא אכן על בסיס "לטעת" ו"לגעת", אך אין לי סימוכים נוספים לצורה זו מלבד "לוח הפעלים השלם". אור התייחס כאן לצורה "לִסַּע", שמופיעה כבר במקורות, ויתכן כי היא תקינה גם כיום ו"זוכה" להכרת האקדמיה. הדברים שאני הבאתי הם מתוך אתר האקדמיה, ולפי מה שנכתב שם, האקדמיה מכירה רק בצורה "לִנְסֹעַ", ומעדיפה אותה על פני כל צורה אחרת. ולשאלתך - כן, השפה שלנו נקבעת לפי האקדמיה, והיא הגורם המוסמך לאשר צורות מסוימות ולפסול אחרות
.

Yuvalenko

New member
איתי היקר!! ../images/Emo26.gif

אני חייב לציין, שבניגוד להמון מנהלים בפורומים השונים כאן בתפוז, אתה משתתף בצורה קבועה ושוטפת, מציב עובדות ומציע הצעות, מגיב לכל שאלה ובעיה מכל אורח או קבוע בפורום. אתה גם מפגין ידע נרחב בנושאים השונים, ומסביר את עצמך בצורה מדויקת ומתומצתת. כל הכבוד!
(ואני יודע שאתה הולך לספר לי עכשיו שאתה תכף מתגייס ואתה תשתתף פחות ופחות בפורום.. לצערינו.. נכון??)

אִיתַי

New member
תודה רבה, יובל ../images/Emo9.gif

יובל היקר
, תודה רבה מעומק לבי על המילים החמות שכתבת כאן. כשהצעתי ל"תפוז" את הרעיון לפתוח פורום בנושא "השפה העברית", בהנהלתי, עשיתי זאת מתוך אהבה גדולה לשפה ומתוך רצון לעזור לאחרים ולקבל עזרה בעצמי. לכן אני מרבה להגיב ולהשתתף - כי אני פשוט נהנה להיות כאן במחיצתכם. אחרי כשלושה שבועות, מאז שהפורום עלה לאוויר, אני יכול לומר בשמחה שהוא הצליח הרבה מעבר לציפיותיי, והוכיח את עצמו כמקום חיוני ומעניין. לצערי, גיוסי קרב ובא ובהתאם - גם מידת הנוכחות שלי בפורום. אבל אל דאגה - בקרוב תפורסם הודעה מסודרת בנוגע למנהל שותף שצפוי להצטרף לשורות ההנהלה, לצידי. מיד עם חזרתי מהטירונות אשוב לכאן במלוא המרץ, עם כוחות חדשים, עניין וחיוך.
ובהזדמנות זו - רציתי להציע לך לפתוח שרשור חדש בנושא השאלה שלך: "מהי המילה העברית המכילה את מס' האותיות הזהות הרצופות הרב ביותר?". נראה לי שהוא קצת "הלך לאיבוד" בשרשור הארוך ההוא. שבת שלום, איתי.

Benjamin Turner

New member
ממממני (כלומר "מן המממנים" ../images/Emo3.gif)

קיימת מילה המכילה רצף חזרות ארוך יותר?

Yuvalenko

New member
הללויה!! תשובה אחת מתוך שתיים.

כל הכבוד!! "בנחמין" !
למרות שאמרתי מראש שאין להשתמש באותיות השימוש, וכידוע לך (או לא) מ' היא מאותיות השימוש. אולם "מממנים" מכיל רצף 3 עיצורים, אכן, רצף נדיר, אם כי ישנם עוד דוגמאות ל3 עיצורים זהים. קדימה! ואה כן, יש גם 4.
אני מעברי באמת לשרשור נפרד... רגע..

Benjamin Turner

New member
../images/Emo52.gif../images/Emo140.gif

לא ראיתי את ההודעה המקורית, רק את ההצעה של איתי לחדש את השרשור
אגב, אתה יכול לקרוא לי בנג'י (כמו כולם בפרדס), או פשוט אירית

למעלה