לעניין האומגה 6 ואומגה 3 ב- CF

chakiv

New member
לעניין האומגה 6 ואומגה 3 ב- CF

אני מתייחסת להודעה שהיתה בשרשור קודם של orii הנוגעת לשימוש בשמנים מסוג אומגה 6 ועל עדיפותם על פני שימוש בשמנים מסוג אומגה 3 ב- CF. צר לי, אורי, אבל אני לא מסכימה עם הדברים שאתה כותב. אין מספיק הוכחות חותכות בשטח ל- 2 הכיוונים (אומגה 3 או אומגה 6 ביתר בתזונה ב- CF), אך עדיין יש יותר עדויות לטובה עבור אומגה 3. אני חושבת שהמדע עדיין לא יודע מספיק מכדי לספק תשובה חד משמעית, ועל כן אין התייחסות ספיציפית לכך מהמרפאות. ועל מה אני מבססת את טענותי – בכנס CF האמריקאי האחרון הוצגה עבודה בה נבדק האם צריך להוסיף חומצת שומן מסוג LA במזון, שהיא מסוג אומגה 6 בחולי CF. בילדים קטנים הודגם בעבר כי כנראה שהתוספת הזו עוזרת בגדילה, אך בגילאים מבוגרים יותר ב- CF, בגלל בקרה לא תקינה בין אומגה 3 לאומגה 6 ברמת התא, ייתכן חשש לעליה ברמות של חומצת שומן מסוג AA שהיא תורמת לתהליכים דלקתיים. כלומר: במקום לעשות תועלת, ייתכן שעושים יותר נזק בגילאים מאוחרים יותר. נבדקו 5 בריאים, 7 הטרוזיגוטים (ללא CF, כלומר: נשאים), ו- 5 הומוזיגוטים (עם CF) לפגיעה בגן CFTR. > התוצאות איששו בדיוק את טענת החוקרים. אכן תוספת עודפת של אומגה 6 (LA) לתזונת אנשים עם CF (וכאלה שהם גם הטרוזיגוטים, כלומר: עם מוטציה אחת ולא מוגדרים כחולי CF) מגבירה את חומצת השומן מסוג AA שהיא מעלה תהליכים דלקתיים. באנשים בריאים, רמות AA לא השתנו משמעותית בגלל בקרה תקינה בין חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6. לסיכום – לדעתי, לא נכון לומר באופן גורף שיש להגדיל את התזונה של סיאפניקים לכזו שתהיה מלאה בחומצות שומן מסוג אומגה 6. לא נכון להגיד לכולם להוסיף שמן חריע לתזונה שלהם. ייתכן שהדבר מתאים לילדים קטנים, אולם עם תהליך ההתבגרות, אומגה 6 בעודף עלול לסכן יותר מאשר להועיל. כמו כן, התזונה המערבית מלאה באומגה 6. דווקא אומגה 3 חסר יותר ויותר מהתפריט היומי, וזה לכשעצמו בעייתי בהפחתת ההגנה כנגד תהליכים דלקתיים. בנוסף, כן נערכו מחקרים באנשים עם CF אשר נטלו אומגה 3 עם תוצאות חיוביות ועם מיעוט תופעות לוואי (סיכום Cochrane משנת 2007) כמו הפחתה בצמיגות הליחה ושיפור קל בתפקודי הריאות. שאלות הקשורות לתזונה ולתוספים מהסוגים שצוינו, אנא העבירו לדיאטנית במרפאה. היא זו שצריכה לעבור על התפריט היומי שלכם ולקבוע האם תזונתכם מאוזנת למצבכם הבריאותי או האם יש להוסיף תוספי תזונה שונים. שבת שלום ובתיאבון, ורדית
 

chakiv

New member
הסבר קצר הקשור לחומצות השומן השונות

וכעת הסבר קצר על מסלול מעבר חומצות שומן: באופן רגיל, חומצת שומן במסלול אומגה 3 - N3 (הנמצא באגוזי מלך, בשמן דגים ועוד) עוברת פירוק ל- EPA ול- DHA – אלו חומצות שומן חיוניות לתהליכים נוגדי דלקת. כמות EPA ו- DHA היא נמוכה באנשים עם CF, על כן ייתכן שגורם זה מסביר מדוע התגובה הדלקתית גבוהה יותר בקבוצה זו. במסלול אומגה 6 - N6 (הנמצא בכמות גבוהה בשמן חריע, בצ'יפס מטוגן, וכמעט בכל האוכל המערבי הקיים היום) חומצות השומן מתפרקות לחומצה ארכידונית – AA – באופן רגיל. חומצה ארכידונית קשורה להגברת תהליכים דלקתיים. ב- CF ישנו פירוק מהיר מאוד של אומגה 6 מסוג חומצה לינולאית – LA - לחומצה ארכידונית על כן רמות LA הן נמוכות יותר ואילו רמות AA הן גבוהות בהרבה לעומת באנשים ללא CF. בבריאים – באופן רגיל, סטנדרטי, הרמות של LA היא גבוהה יותר מאילו של AA . רמות AA לא משתנות כ"כ בעקבות לקיחה גבוהה של LA בדיאטה באנשים רגילים. בחולים, ניתן לראות שרמות ה- AA הן גבוהות יותר וגם רמות ה- LA נמוכות יותר בסטנדרט. בעקבות השינוי בתזונה – עם LA נמוך – יש ירידה ב- AA וב- LA, אך אם לוקחים LA גבוה, אז רמות LA לא עולות יותר אלא רמות AA עולות באופן משמעותי.
 

vikvik

New member
תודה על ההשקעה!

עד כמה שאני מבינה שעם המידע הקיים כרגע כדאי להוסיף אומגה 3 לתפריט. לעומת אומגה 6 שהוא גם ככה הרבה יותר זמין באוכל שאנחנו כבר אוכלים.
 

chakiv

New member
קראתי את זה שוב, ופתאום זה נראה לי כ"כ

לא ברור.....
אז אנשים יקרים, אם זה נשמע לכם כמו ג'יבריש - כנראה שזה באמת כך...פפפייייייוווווווווו אבל ויקויק - תמצתת את הכתוב בצורה ברורה ומדויקת. תודה
ורדית
 
למעלה