לעשות לבד או לקנות מוכן?

לעשות לבד או לקנות מוכן?

מה דעתכן - האם בתוך ריצת החיים המטורפת, בניסיון להספיק, אפשר להצליח "לעשות לבד"? לבשל, להכין מתנות עבודת יד, לגדל תבלינים, וכך הלאה? האם אתן מוצאות בזה טעם? או שחיסכון הזמן והמאמץ שווים יותר, עבורכן? ממה נובע הסיפוק שלכן, בהקשר הזה - מהעשייה? או מהעובדה שדברים "עשויים וגמורים"?

הילהל

New member
יש המון שיקולים

למשל: האם אני נהנית מהעשייה? אני לדוגמא נהנית לבשל אבל שונאת לנקות. אז אני מבשלת לבד ומשלמת למנקה. שיקול שני הוא שיקול רווח/עלות כלכלי לגמרי: שעת עבודה שלי יקרה משעת עבודתה של המנקה או מהאוכל הקנוי - אז אני אשלם למנקה ואקנה אוכל. שעת עבודה שלי זולה מזו של המנקה או מהמזון הקנוי - אני אנקה ואבשל לבד. ועוד שאלה - מה אני מפסידה בזמן שאני מבשלת/מנקה/מגדלת תבלינים/מכינה מתנה. במקרה שלי זה או עוד שעה של קריאת חומר לימודי או בילוי זמן עם התינק שלי. ואז ברור שאבחר לא "לעשות לבד". ושאלה אחרונה - "מבחן התוצאה": האם האוכל שאני מבשלת טעים יותר מהקנוי? האם התבלינים שבאדנית יפים מאלו שבחנות? האם המתנה שהכנתי בכישרון כזה או אחר יפה, טובה ומתאימה למקבל יותר מזו הקנויה? כל מעשה כזה נבחן לגופו ומאזן עדין של שיקולים מביא להחלטה. לכל עניין יש שיקולים שהם חשובים יותר ושיקולים שחשובים לי פחות.

tookmy

New member
בדרך כלל מעדיפה כמובן

(את כבר קצת מכירה את דעותיי) לעשות. לא תמיד זה עובד, יש גם דברים שאני לא יודעת לעשות או ממש קשה לי להביא את עצמי לידי עשייה. כשזה מגיע לזה אני משתדלת לקנות או אפילו עדיף להחליף דברים עשויים. כלומר, אם אין לי חצילים בגינה אבל אני מכירה מישהו שמגדל לבד אני אעדיף איכשהו להחליף איתו משהו שיש לי. עכשיו חברה ילדה בת ואני שוקלת כבר כמה ימים אם לקנות לה מידיד שעושה תמונות לחדרי ילדים או לא... תמיד אעדיף את התוצרת הקרובה, המקומית, העשויה, ואם לא שלי אז של השכן או השכנה. ברור שאני לא יכולה לבד הכל ובגלל שאני כל כך רוצה לפעמים הכל כל כך מוזנח... בכל מקרה , לגבי אוכל, כמעט לא נכנסים אליי הביתה דברים מוכנים או מעובדים, הכי מעובד שאני קונה זה לחם, כי אני לא ממש טובה באפייה. קודם כל זה הרבה יותר נעים לעשות בעצמי, וגם אני לא ממש אוהבת את עולם הפלסטיק המוכן בו אנחנו חיים, חשוב לי שאם אני קונה אז אני אדע מי מרוויח מזה, ממה זה עשוי וכו´.

והיית מוכנה לנסח את הסיבות

ליחס הזה שלך לדברים שאת עושה בעצמך? האם אלו סיבות רציונליות (רוצה לדעת מי מרוויח וממה עשוי) גרידא? או שיש פה גם פן רגשי (אצלי בטח שיש, ואני מניחה שגם אצלך)? האם את סובלת מכך, שהרצון לעשות לבד, או למצוא דברים שנעשו, גורם להזנחה?

ציפי ג

New member
אני מבשלת לבד

מכבסת לבד מקפלת כביסה לבד שוטפת את הבית לבד (בשיתוף בני הבית). לענין האוכל - אני אמנם שונאת לבשל, אבל עוד יותר שונאת אוכל מוכן. וכל השאר זה פונקציה תקציבית. לו היה לי תקציב להעסיק כל יום מנקה מבשלת מכבסת מגהצת, תאמינו לי, אצבע לא הייתי מרימה בבית. אבל אין לי תקציב כזה, אז אני עושה הכל, ומלמדת את בני לעשות הכל, והם כבר מבשלים, מגהצים, מורידים כביסה, שוטפים את הבית. עכשיו רק ללמד אותם לעשות קניות, ואני מסודרת.

tookmy

New member
כמו שציינתי- אני בהחלט

מזניחה לא פעם... שזה קצת חבל. אני יודעת שיותר קל לי לעשות כשיש סביבי א/נשים ויותר לי קל לבשל כשיש אחרים, יותר קל לי שיש חלוקה, אבל הייתי רוצה חלוקה בין אנשים שעושים יחד עבור עצמם ולא חלוקה בין גברות ומשרתות. חלק מזה רציונלי: תמיכה בקהילה מקומית, יצרנית, לדאוג קודם לשכנה ואחר כך לטויס אר אס, קודם לאיכות הסביבה ורק אחר כך לתאגידי מזון גדולים. החלק הפחות רציונלי הוא שקשה לי עם חוסר פרטיות, ולא הייתי רוצה שאחרים ינקו עבורי. בדיוק קודם ישבתי על הבלקון לאור הדימדומים ושוחחתי עם השכנה בת ה- 50 בערך, שלא הייתה מכניסה עוזרת, והיא עושה הכל לבד בלי "עזרה" כמו שהיא קוראת לזה מהבנזוג או מהילדים, שחלקם כבר לא בבית. אז אני לא כמוה. כאשר חייתי עם בנזוג לא הייתה לי בעיה שהוא ישטוף כלים עבורי , כמו שלא הייתה לי בעיה לבשל עבורו (בד"כ) או בעיה שהוא ישטוף את הבית כשאני תליתי כביסה וכו´. יש לי תחושה רגשית כלפי הבית, הדברים שנעשים עבור בני הבית רצוי שיעשו בידי בני הבית. בני הבית מבחינתי זה גם שתי הצעירות והצעיר ממכריי שנחתו כאן לפני מספר ימים ומיד העמדתי סירים על האש, מצד שני- שמחתי שטרחו לשטוף כלים וגם הביאו סברס לקינוח. אין לי כרגע משפחה משלי (כלומר הורים ואחים, שיחיו, אבל לא בנזוג וילדים) לכן קצת עול בשבילי לעשות הכל לבד. יותר כיף לי לבשל כשגם אחרים אוכלים. יותר כיף לי בשיתוף. פה לפעמים נוצרת ה"הזנחה " הזו וגם בתקופות עסוקות ועמוסות . אני מעדיפה לאכול בפיצריה (ג´מאל החבר שלי עושה פיצות נפלאות וגם מגיע לו להרוויח) מאשר להכניס קפואים הבייתה, אם המצב ממש ממש כזה שאין לי חשק וכוח או שסתם לא בא לי לאכול לבד. יש הרבה שיקולים בעניין, לפעמים אני רוצה "להרשים" אבל אני ממש נגד כל הפוזה הזו , ואם אני אכין את הפלאייר לבד ולא גראפיקאית תכין אותו, אז אנשים לא ידעו על הסדנה? ואם חברה, סטודנטית לגרפיקה, תכין אותו אצלי בבית ולא על מק ואחר כך נצלם אותו במקום בית דפוס זה סוף העולם?! ואני יודעת שיש הגורסים בעד "התמקצעות" או שזה חובבני, אבל בדרך הם מוכנים לגזול לי את ההנאה של להכין לבד בבית משהו, וגם שלוש שעות של עשייה של כיף עם חברה. ויש מחיר, לפעמים התפשרות, לפעמים הזנחה, לפעמים כל מיני דברים, והמחיר אולי הכי כבד שבעצם חלק מכל הלבד הזה, חלקו, בודאי לא כולו, בא מאיזה סוג של פרפקציוניזם, רצון שהדברים ייעשו כמו שאני רוצה או בכלל לא, אבל אם אני מסוגלת לתת לחברה להיכנס לי למטבח (ואני נותנת, בחיל ורעדה) אז סימן שזה בכל זאת לא נורא.

ע צופיה

New member
אנחנו מה שאפשר בעצמנו (אידיאולוגיה

של עניים). למשל כשהרחבנו את הבית, עשינו בעצמנו הרבה דברים (חשמל, אינסטלציה, צבע, ציפוי עץ למדרגות, איטום הגג ועוד). חסכנו הרבה כסף שאין לנו, אבל, רק אח"כ גיליתי שיעוץ אדריכלי מקצועי היה יכול להאיר לנו כמה פינות (תרתי משמע). בישול, אפיה, נקיון - זה ברור. לא מצליחה לראות מישהו אחר עושה זאת במקומנו. הבעיה היא שכמו כל אידיאולוגיה - נסחפים אתה. גננים טובים אנחנו לא, וככה גם נראית הגינה. אולי בכל זאת ניקח מישהו פעם. אני כותבת ברבים כי באמת, יש שיוויון ושיתוף פעולה מצד העזר-כנגדי. לשבחו יאמר.

ואצלי, לדברים שנעשים לבד, יש ערך

מוסף רגשי. אני הרבה יותר שמחה במתנות שנעשו עבורי, גם אם הן פחות שימושיות לי, מאשר באלו שנקנו. אני אוהבת את הלחם שעושה לי חברה, יותר מאת זה בחנות. אני נהנית מהאוכל שהכנתי בעצמי יותר ממה שאני נהנת מאוכל קפוא, ושמחה בתבלינים של עצמי (כרגע אין. כשיש, אבל
), יותר מאשר באלה שקניתי (והתקלקלו ברובם, אחרי שימוש בשלושה ענפים מהשקית). טוב לי לשבת בשקט בגינה שלי, עם הבריכה של הילדים, יותר משטוב לי להסתובב בקניון, (למרות שהילדים לפעמיםנהנים יותר. דרעק של אמא), וזה מתיישב יפה עם, אבל לא נובע רק מ - המגבלות הכלכליות והרצון לחסוך. איכשהו, הפשטות של החיים קונה אותי יותר ממה שאפשר "להשיג". זה מרגיש לי "נכון", בלי שאני יכולה להסביר את זה רציונלית. ובכלל לא מתאים למרוץ, ולא מתאים להשקעה *טוטלית* בעבודה שמחוץ לבית. ולא את כל זה אני יודעת להסביר, אפילו לעצמי.

tookmy

New member
גם אני !!! גם אני !!!!

הכי אני לא אוהבת שנותני לי כסף מתנה, מה שקורה במשפחה שלי.מילא שלא עושים לבד, אבל לפחות שיקדישו זמן לבחור... מה שאומר שקיבלתי מסבא שלי מתנה ליום הולדת באפריל ועד עכשיו היא בבנק, והיא תמצא את תפקידה במכולת או בחנות הטבע, תחנת הדלק, או משהו דומה.... כשאקסי ואנוכי השתעשענו ברעיון של טקס כלשהו שיכריז על היותנו אמרתי לו כל הזמן שנכתוב בהזמנות שלא מקבלים צ´קים... וגם כמובן שנעשה חלוקת עבודה על האוכל עם חברים, שכל אחד יביא משהו ויהיה שמייח... עכשיו- אני יודעת שזה לא מקובל, אבל זה נראה לי הרבה יותר כייפי. הייתי עכשיו אצל מישהי שעבדה איתי וילדה. קניתי לה/להם/לתינוקת (לא ממש ברור לי את מי זה ישמש) מתנה די נחמדה ומקורית, אבל בסופו של דבר לא עבודת יד (מה שאני תמיד מעדיפה) . בסופו של דבר קצת התבאסתי עוד לפני שהם פתחו כי הכל כמעט בבית הזה עשה בנזוגה של ידידתי, כשאת הידיות של הארונות שהוא בנה היא עיצבה. הרגשתי קטנה. וגם אני בהחלט מעדיפה עבודות יד, רק בעניין הזה, לא תמיד עושה. מקסימום את הברכות שמצמידה למתנות מקשטת בעצמי על כרטיס לבן כי זה נראה לי עדיף... הם דווקא אהבו את המתנה ובכל זאת... גם קינאתי בהם (את הכיור של הדירה שהם עברו אליהלפני שלושה שבועות הוא עשה מאבן בזלת שהביא מרמת הגולן) אבוי! ראיתי את הדברים שהייתי רוצה לעשות וכנראה לעולם לא אצליח, או שאצטרך הון כדי שיעשו עבורי, אבל היכן חדוות היצירה?! אני בהחלט במצב רוח מתוסכל.

אבא גאה

New member
"לקנות"? אנחנו אימצנו מוכן.....

טוב, לא מדברים על ילדים? אני נורא נהנה להכין אוכל אבל רק כשיש אורחים. אז זה כיף להשקיע ולהוציא ארוחה... בדר"כ אנחנו קונים חצי מוכן, זה גם נורא קל ומהיר (בעידן שהילד מחליט שניה וחצי לפני האוכל שהוא רוצה "נקניניה"... אבל יש גם עיניין של תקציב! לאחרונה התחלנו להכין אוכל יותר בבית - זה הרבה יותר זול. וכמו שאמרו כאן כבר - אין לי סיפוק מעבודות בית, רק אם יש אורחים לי נחמד לבשל.... אבל אם היה לי כסף - היתם רואים אותי הרבה יותר בפורומים והידיים שלי היו הופכות אפילו עדינות יותר ממה שהן עכשיו!

מירי,

New member
אז אנחנו נבוא להתארח..

אתה תבשל ואנחנו נאכל- כי אני מה זה שונאת לבשל (ולנקות ולכבס...)

אבא גאה

New member
או, ועכשיו הגענו לבעיה ב´

מי ינקה אחרי? גם האישת"י שיחיה צריך להסכים שיבואו אורחים כי הוא אחראי לנקיון שאחרי שאני מבשל... ותאמינו לי - אני בלאגניסט! תמיד יש 6 כפות איתן אני טועם את הרוטב (אסור דאבל דיפינג), 5 צלחות מלוכלכות (אני מוצא את עצמי שם בצלחת אחת את השניצלים, חותך ודופק ומעביר לצלחת אחרת, מצפה בפירורים וביצה ושם בצלחת אחרת, מטגן ומעביר לצלחת אחרת ובסוף מגיש ב....צלחת הגשה כמובן - וזה שניצלים - תארו לכם כשאני מכין עוף ממולא מה קורה בבית?) עדיין רוצה לבוא מירי?

מירי,

New member
בטח! אמרתי שיש לי בעיה עם בישולים

ניקיונות מראש מופלים על האיש שלי... אז מבחינתי אתה יכול להוציא עוד כמה כלים... העיקר שיהיה טעים!

amonit

New member
הוו את מחזירה אותי למקומות עתיקים

כשהייתי ילדה- כל רצוני היה לדעת לעשות הכל לבד! לתפור נעליים מעור- כאלה שאין לאף אחד לתכנן לעצמי את הבגדים, תיקים וכ ךלתקן כל מה ששבור- לשבור ולשנות כל מה שלא מוצא חן לבשל, לאפות, לדעת חשבון, לדעת אנגלית, לקרוא את כל הספרים, לצייר המון ציורים ועוד ועוד ועוד,,,, ואז גיליתי את נושא הזמן, העיפות, הממון. הרצונות השתנו- לדעת לעשות הכל- לבחור רק במה שהכי מעניין ושיהיה לי כסף לקנות את כל השאר. הצורך באביזרים יחודיים קטן במידה משמעותית, הבנתי שלא חיבים הכל, אבל כדאי לשמור משאבים למה שחשוב באמת. הבנתי שהכל בסדר עדיפויות. היום אני מאושרת כשאני יכולה לקנות מה שאיני רוצה/יכולה לעשות לבד ומאושרת עוד יותר להכין מה שאני יודעת בעצמי- מתוך בחירה!! למשל עוזר/ת לבית יפנה לי זמן וכוחות לדברים אחרים- אבל הזמן לזהעדיין לא הגיע- גם המשאבים....

dani09

New member
../images/Emo82.gifמכינה ככל שניתן

היות שאני מאוד אוהבת לבשל (רק לא תמיד יש לי את הזמן),אני משתדלת. משתדלת להכין אוכל בריא ללא כימיקלים-פה ישנו רווח כפול. מכבסת לבד-בן זוגי מקפל. כלים-במדיח. לשטוף את הבית-בן זוגי+חלונות לכל השאר יש לי זמן בסוף שבוע ואם לא-אני מייצרת זמן. כולל ניירת,כולל לספר את הילדה,כולל...מה שניתן. אני מאוד אוהבת את העשייה. נכון שישנם גם שיקולים כלכליים בימים אלו. ונכון שכל הדברים הנ"ל באים על חשבונם של דברים אחרים. אין מה לעשות...

popo11

New member
בדיוק דברנו על זה בשבת ../images/Emo4.gif

חגגנו יומולדת והזמנו משפחה. הכנתי 2 פשטידות, עוגת יומולדת, חתכתי ירקות. סה"כ השקעתי כ-3 שעות עבודה וכמה שעות מחשבה. נשאלתי פעמיים אם האוכל קנוי. למה לקנות
עוגה כזו היתה עולה למעלה מ-100 ש"ח והפשטידות אין לי מושג. צריך רק את המתכונים הנכונים. אבל האמת היא שאצלי זה תלוי בהנאה. אני מכינה גם מתנות ביד, וכל מי שהפך להורה או חגג כל דבר בחצי שנה האחרונה קיבל מתנה מעשה ידי להתפאר. ואני מאד נהנית מהעשיה. זה למשל דבר שבלי הנאה לא שווה את ההשקעה. ניקיון? איכס הלוואי שהייתי מוצאת עוזרת שלא תעלם לה (כמו שמס´ 2 עשתה ביום שישי לפני החגיגה הגדולה). כביסה? פעם בשבוע. גיהוץ? מס´ 2. זהו לא? בקיצור - מה שכיף וזול - לבד. מה ששונאים - לקנות מה שיקר - לחשוב שוב !

harelevy

New member
אני אוהבת לעשות לבד

ואני חושבת שזה נובע בעיקר מזה שאני קיבוצניקית לשעבר. בפעם הראשונה שהלכתי לעשות קניות בשוק הייתי בשוק שמשהו קונה אבוקדו, תפוחים, לימונים, תירס ועוד - כל מה שלמעשה גידלו אצלנו בקיבוץ, ואפשר היה ללכת ולקטוף לבד. חוץ מזה אני מאוד אוהבת את מעשה ידי (סריגה תפירה, עיצוב, וכו), וכל מה שאני יודעת לעשות, זה נראה לי בזבוז כסף והתפנקות לשלם עליו. בחתונה שלי, הרבה מהדברים היו מעשי ידינו, למשל אתר אינטרנט שלנו שבנינו לבד, את ההזמנות עיצבתי לבד, את הקישוטים על השולחנות, את האלבום חתונה, את הצילומים נתנו לחברות לעשות ואנחנו פיתחנו את התמונות, וערכנו את הוידאו. מצד אחד, זה חסך המון כסף, אבל זה גזל המון זמן. וזו בעצם ההתלבטות. אני בניגוד לtookmy, קונה המון אוכל מוכן למרות שאני מבשלת, כי זה נראה לי ממש בזבוז של זמן. מה שקורה בד"כ זה שאני רואה משהו שאני רוצה, ואז אני אומרת לעצמי - אני יכולה לעשות כזה לבד (כמובן שאני לא קונה את המוצר) אבל לפעמים לוקח לי המון זמן עד שהמוצר מוכן (אם באמת הצלחתי להביא את עצמי להכין אותו). אני אתן דוגמה: לפני שבועיים אחותי רצתה לקנות תיק צד קטן שעשוי מקרושה (סריגה במסרגה אחת), אז אמרתי לה: "תעזבי אותך, אני אסרוג לך כזה". זה נכון שאני יכולה, אבל למשל אין לי חוט מתאים. הלכתי לקנות חוט, ולמרבה הפלא הוא עלה 25 ש"ח שזה בערך כמה שעלה התיק. והמסקנה: לא תמיד זה זול יותר או טוב יותר לעשות לבד - אבל זה ללא ספק מנפח את האגו.

למעלה