לפני החתונה הסכם ממון לדוגמה ועלויות הסכם ממון

לפני החתונה הסכם ממון לדוגמה ועלויות הסכם ממון

זוגות רבים בוחרים לערוך הסכם ממון לפני החתונה. להסכם כזה יש יתרונות רבים: הוא משחרר את הזוג מהצורך להיצמד לנוסח כללי שאמור להתאים לכולם ולכן בסופו של דבר אינו מתאים לאף אחד. בהסכם ממון כללי הנוגע לכלל הזוגות הנשואים שאינם עורכים הסכם ממון ישנם סעיפים שהם בעייתיים. לדוגמה, כיוון שעל פי ההסכם הכללי חלוקת רכוש מתבצעת רק במקרה של פקיעת הנישואים, עד לקבלת הגט לא נעשית למעשה חלוקת הרכוש. דבר זה מותיר זוגות רבים עם שאלות פתוחות ובעיה כלכלית הנמשכת למשך חודשים רבים במקרה שזוג נפרד ומחליט להתגרש אך התהליך ברבנות עורך זמן או כאשר יש ריב ועיכוב מתן או קבלת הגט על ידי אחד הצדדים במטרה ליצור לחץ כלכלי על הצד השני.
עלויות הסכם ממון
אין עלות קבועה לעריכת הסכם ממון כיוון שאין שני הסכמי ממון שהם זהים או שני בני זוג הבאים לערוך את ההסכם זהים. מרבית הזוגות הצעירים, כאלו שעדיין לא צברו רכוש משמעותי בחייהם, יתבקשו לשלם לעורך דין בין 2000 ₪ ל- 4000 ש”ח לצורך עריכת הסכם ממון המתאים להם. עלויות אלו יכולות להשתנות מעורך דין לעורך דין. לא רק נוטריונים יכולים לערוך הסכם ממון, אולם על מנת שיהיה להסכם תוקף חוקי מחייב כפסק דין עליו להיות מאושר על ידי נוטריון או בבית המשפט.
הסכם ממון טרום נישואין ניתן לאשר ולתקף באמצעות נוטריון. עלות אישור בלבד של הסכם כזה עומדת על 368 ₪ (ו-68 ₪ לכל עותק נוסף). ניתן גם לתרגם את הסכם הממון לשפות נוסף (בתוספת תשלום)הדבר משמעותי במיוחד אם רוצים לקבל עותק מקורי של הסכם הממון באנגלית שאותו ניתן להציג גם במדינות בהן השפה העברית אינה שלטת או במידה ואחד מבני הזוג אינו שולט היטב בשפה העברית ועל מנת לוודא כי אותו בן זוג מבין היטב על מה הוא חתם ומה ההשלכות של החתימה עליו לקבל תרגום של הסכם הממון לשפה מובנת לו.
הסכם ממון לאחר נישואין יש לתקף בבית משפט בלבד. עלויות תיקוף כזה כוללות אגרת פתיחת תיק בבית המשפט לענייני משפחה שעומדות על 550 ₪.
אפשר לאחד ולערוך הסכם ממון טרום נישואין באמצעות נוטריון, דבר שלרב מוזיל את העלויות כיוון שנוטריון יכול גם לערוך את ההסכם, גם לתרגמו וגם לאשרו. נוטריון הוא עורך דין שקיבל גושפנקא ממשרד המשפטים ואישור לאמת מסמכים כאלו (ואחרים) כאשר לאימות זה ישנו תוקף של בית משפט. מדובר בעורכי דין בעל ניסיון וותק רבים בתחום המשפט הישראלי, וידע גם בשפת המקור ושפת היעד של המסמכים המתורגמים.
במה תלויות עלויות הסכם הממון?
עלות הסכם הממון תלויה למעשה בשלושה גורמים:
כמות הנכסים הקיימים של בני הזוג
מורכבות ההסכם הנדרש
שונות בשכר הטרחה הנגבה
כאשר לבני זוג ישנם נכסים קודמים רבים או מורכבות בנכסים הקיימים (לדוגמה – בעלי עסק או פטנט רשום) או כאשר ישנם גורמים נוספים אשר יש להם אינטרס סביר בנכסים הקיימים והעתידיים, כמו למשל ילדים מקשרים קודמים, עלות עריכת הסכם הממון תהיה גבוהה יותר.
גם אם מדובר בהסכם ממון הכולל תנאים מורכבים וכיסוי רחב יותר למגוון מצבים, גם אז עלותו תעלה בהתאם. בנוסף, כדי לזכור כי ישנה שונות בשכר הטרחה הנגבה על ידי עורכי הדין בעריכת הסכמי הממון. בעוד הממוצע להסכם ממון טרום נישואין לזוג בתחילת דרכו עומד על כ-2000 ₪, ישנם עורכי דין שיגבו מעט יותר ואולי אף חצי מהמחיר הזה ולעומתם אחרים שיגבו מחיר גבוהה בהרבה שיכול להגיע גם ל- 10,000 ₪.
מה נכלל בהסכם ממון?
הסכם ממון טרום נישואין שמאומת אצל נוטריון כולל סעיפים רבים הנוגעים לחלוקת הנכסים הפיננסיים והרכוש המשותף של בני זוג במקרה של פקיעת הנישואים. ישנם עורכי דין הכוללים בהסכמים אלו גם סעיפים הנוגעים למשמורת על ילדים עתידיים אולם סעיפים אלו הם בגדר הצהרת כוונות בלבד אין להם תוקף של פסק דין. רק בית משפט לענייני משפחה יכול להחליט ולפסוק בנושאים אלו.
הסכם ממון לדוגמה יטפל בנושאים של רכוש ונכסים קודמים של שני הצדדים. אם לדוגמה לאחד משני הצדדים יש דירה שהוא רכש לבדו לפני הנישואים – בהסכם הממון יקבע האם הדירה הופכת להיות רכוש משותף או נשארת כרכוש פרטי של אותו בן זוג. אם שני בני הזוג גרו בדירה הזו, האם עצם המגורים מקנה לבן הזוג השני זכויות על הנכס? האם לאחר הפרידה יהיה ניתן לכלול את הדירה כנכס משותף שיש לחלקו בין שני בני הזוג או שהדירה מוחרגת מחישוב הנכסים המשותפים? ומה קורה אם במהלך הנישואים הדירה נמכרת? האם לאחר הפרידה מחצית מערך הדירה תרד מחישוב החלק היחסי של בן הזוג השני בנכסים?
נושאים נוספים שהסכם ממון מטפל בהם הוא ההתייחסות לחשבון המשותף. ניתן להגדיר במסגרת הסכם הממון מה ההתחייבות הכספית של כל בן זוג לתרומה לחשבון המשותף או מאגר הכספים של ה”זוג”. לדוגמה, ניתן להגדיר כי במהלך הנישואין כל אחד מבני הזוג יהיה חייב להפקיד בחשבון המשותף סכום מסוים לפחות כל חודש. ניתן גם להגדיר מה יקרה במצבים זמניים של פיטורים או מחלה לדוגמה בהם אחד הצדדים לא יוכל להפריש באופן זמני אל החשבון המשותף. דבר נוסף אותו ניתן להגדיר הוא “אבני דרך” – נקודות עתידיות בהן ההפרשה לחשבון המשותף גדלה למשל בעת לידת ילד או בחלוף מספר שנים מסוים. דבר נוסף אליו כדי להתייחס בעריכת הסכם הממון בין בני זוג טרום נישואין הוא אופן הצמדת הסכומים הללו למדד כלשהו שיאפשר לשמור על ערך הכסף שנקבע – למשל מדד יוקר המחייה.
הסכם ממון יכול להגדיר סכומים או קנסות למקרים מסוימים. לדוגמה, ניתן להגדיר סכום לתשלום במקרה של פרידה, כולל משך התשלום ומועד התשלום הראשון המיועד לתת לצד שפחות עומד על רגליים כלכליות עצמאיות אפשרות להתבסס ולשכור דירה, או להגדיר תנאי שלפיו במידה ואחד הצדדים מקים עסק עצמאי, ישנה אפשרות לבן הזוג השני לרכוש אחוזים מסוימים מהעסק בסכום נמוך תוך פרק זמן מסוים מרגע הקמתו או מה גובה התרומה של כל אחד משני בני הזוג במקרה, למשל, של רילוקיישן.
נושאים נוספים שכלולים בהסכם ממון נוגעים לדוגמה לחלוקת הנכסים הפנסיונים שנצברו במהלך מערכת היחסים, נכסי קניין רוחני ומועד הפעלת חלוקת הרכוש. ניתן אף להגדיר קנסות כספיים על עיכובים מכוונים למשל בעת מתן גט וכדומה.
הסכם ממון לדוגמה
ישנם הסכמי ממון לדוגמה שניתן להוריד באמצעות האינטרנט אולם הם אינם שקולים להסכם ממון שערוך במיוחד עבור בני זוג על ידי עורך דין או נוטריון. הסכמים לדוגמה אלו הם בסיסיים ולא בהכרח מכסים או מתאימים למצב של כל הזוגות או לכוונתם. לדוגמה, ישנם הסכמים המגדירים את כל הנכסים כפרטיים וחלוקת הנכסים מתבצעת על סמך רישום הבעלות. מצב כזה יכול להתאים לזוג בו שני בני הזוג עובדים ומרוויחים משכורת דומה אך אינו מתאים במקרה שבו קיים פער משמעותי ברווח של שני בני הזוג ובן הזוג שמרוויח יותר הוא זה המבצע את הרכישות הגדולות ונוהג לרשום אותם על שמו בלבד.

הסכם ממון הוא חוזה משמעותי ל”עסק” הזוג. כמו כל חוזה פיננסי, רצוי ליווי צמוד של נוטריון עם ניסיון רב בעריכת הסכמי
 
למעלה