לפני כשבוע נפטר המשורר נתן יונתן...

• פותח הנושא vk3
  • פורסם בתאריך

vk3

New member
לפני כשבוע נפטר המשורר נתן יונתן...

שלום חברים
ביום שישי שעבר, 12/03 מת המשורר הדגול נתן יונתן. נתן נולד בקייב שבאוקראינה ועלה ארצה בגיל שנתיים. למטה צירפתי לכם את האתר שממצה את כול המידע על המשורר הזה... אני לא אתחיל לאמר לכם שאני מעריץ את המשורר הזה ושקראתי את כול שיריו. לא, ההיפך הוא הנכון. אני אומר לכם שלא קראתי אף אחד משיריו ועד לפני מותו שמו לא היה ממש מוכר לי... לעומת זאת אני דווקא מאוד אוהב ספרות, שירה ואומנות ומעריך אותם מאוד, אני אישית מאוד אוהב לצייר, אבל אני לא קורא בזמני הפנוי ספרות ושירה... למה אתם שואלים ? לא יודע... חלק מזה זו כמובן העצלנות, החלק האחר אלה הם העיסוקים האחרים אותם אני מעדיף על פניי קריאה ועוד אני יכול למצוא לכם מיליון סיבות ותירוצים למה לא... מזלי הוא שיש שיעור ספרות ושם אני כבר מחויב לקרוא ולהתעניין, גם לנתח ולהיבחן על כך, אבל זה כבר פרט שולי שלא משנה הרבה...
באותו יום שישי, כהרגלי נכנסתי לנענע כדי לראות חדשות אחרונות ולהתעדכן במה שקורה בעולם... ואחת החדשות הייתה מותו של המשורר. אז נכנסתי לעיין... ואני לא יודע מה הרגשתי, אבל משהו נגע בי, משהו הרעיד את לבי... והמשהו הזה היה שמשורר כה נפלא ומפורסם בישראל, עלה מאוקראינה למען האמת ( כמוני)... ואז חשבתי לעצמי, הנה עוד אחד " רוסי" שהשאיר את חותמו על דפי היסטוריית ישראל, שתרם כה רבות לתרבות ולנפש הישראלית ושהשפיע על רבים ויצר, אפשר לאמר, מפעל חיים
ואז הרגשתי עצב... יחד עם כאב ומן טינה כזאת שיושבת לי עמוק בלב. כי אני זוכר כשעליתי ארצה בשנת 94, איזה יחס גרוע, מבטים, אמירות וגו' הופנו כלפי... ולמה ? כי הייתי " רוסי", ללא שפה, מן עקור כזה שאין לו מקום על ארץ הקודש... זו באמת הייתה אחת התקופות הכי קשות בחיי לעת עתה ואני מקווה שהכי קשה עד סוף חיי. הרגשתי אפס, שק איגרוף שכול זר יכול לשלוח בו את איגרופו... אחרי 10 שנים כמובן שהמצב השתנה, קצת התאזן, אבל עדיין כמה אנחנו שומעים אמירות לעברינו, יחס מעליב והשמצה ניכרת. זה מוזר מאוד, לדעתי, כי עם כול גילויי האנטישמיות לאורך מאות- אלפי השנים, שזו היא גזענות לשמצה, אלה שצריכים להיות אחינו ותומכינו נוהגים בנו לא שונה משאר העולם כלפי היהודים בכלל. מחד גיסא זה דיי אירוני ומאידך גיסא עצוב ביותר
. וכשראיתי את מודעת האבל על נתן יונתן וקראתי עליו, גיליתי כלפיו הערצה רבה ורציתי ללחוץ את ידו. כי הוא בעצם אחד מאלה שהצליח לשבור את הקרח ולהביא לידיי מימוש את מהות הפורום שלנו, למחוק את הקו המפריד בין " רוסים" ל- " ישראלים". הוא נתן, תרתי משמע, את נפשו וחייו למען המטרה ואני מרכין את ראשי לפניו... י ה א ז י כ ר ו ב ר ו ך
בשביל לפצות על כול השירים שלא קראתי ו- " לא מצאתי זמן" כדי לעסוק בספרות ובשירה, החלטתי לעבור על שיריו של נתן יונתן ולהביא לכם שיר אחד ומיוחד, שהמליצו לי עליו ושמתקשר לנושא הפורום שלנו: חופים הם לפעמים מילים: נתן יונתן לחן: נחום היימן חוֹפִים הֵם לִפְעָמִים גַּעְגּוּעִים לְנַחַל. רָאִיתִי פַּעַם חוֹף שֶׁנַּחַל עֲזָבוֹ עִם לֵב שָׁבוּר שֶׁל חוֹל וַאֶבֶן. וְהָאָדָם, וְהָאָדָם הוּא לִפְעָמִים גַּם כֵּן יָכֹל לְהִשָּׁאֵר נָטוּשׁ וּבְלִי כֹּחוֹת מַמָּשׁ כְּמוֹ חוֹף. גַּם הַצְּדָפִים כְּמוֹ חוֹפִים, כְּמוֹ הָרוּחַ גַּם הַצְּדָפִים הֵם לִפְעָמִים גַּעְגּוּעִים לַבַּיִת שֶׁתָּמִיד אָהַבְנוּ אֲשֶׁר הָיָה וְרַק הַיָּם שָׁר לְבַדּוֹ שָׁם אֶת שִׁירָיו כָּךְ בֵּין צִדְפֵי לִבּוֹ שֶׁל הָאָדָם שָׁרִים לוֹ נְעוּרָיו. אז מי/ מה הם בעצם החופים בשבילנו
מצפה מכם לתגובות...

m a n k o

New member
../images/Emo45.gif

צודק לחלוטין ת'אמת שהכרתי את נתן יונתן.. לא קראתי שירים שלו אמנם אבל ידעתי על "קיומו" ועל מה שהוא עושה וכמה שהוא תרם אבל לא היה לי שמץ של מושג שהוא רוסי ובאמת כזה דבר שווה הערצה.. ככה שבן אדם שובר את כל המוסכמות החברתיות והופך לאייקון ספרותי כה חשוב ממש נגע לי ללב מה שכתבת לגבי הקושי שלך שעלית לארץ אני בטוחה שאני לא יכולה להבין כי אני ישראלית ולא ממש חוויתי כזה דבר אבל אני כל הזמן שומעת מתקפות על רוסים וגינונים וזה כואב לשמוע את זה גם בגלל שעצוב לי לראות איך אנשים מתייחסים לאנשים שהם בדיוק באותו מצב כמוהם וכמו המשפחה שלהם וגם בגלל שיש לי הרבה חברים רוסיים וחבר שלי הוא רוסי וכשאני שומעת כאלה דברים זה גם במידה מסוימת פוגע בי

אהלן...

(מאיה ,מתפרצת לפורום ישראלית גאה ילידת אוקראינה /אודסה ) ככה: כשנתן יהונתן הגיע לארץ הייתה "השקפת עולם" אחרת לגבי "רוסים" בסה"כ הכמה עליות הראשונות היו "רוסים" (וגם גרמנים פולנים או בקיצור אשכנזים) כשאני הגעתי ארצה ( 90) העולים הוותיקים ניסו להסוות את היותם רוסים (הייתה אפילו סלידה מהתרבות)או כמו שנאמר ולא פעם :ישראל (כעם)אוהבת עליה אבל לא אוהבת עולים...כיום אין בעיה כזאת חוגגים כמעט בכל מקום סילבסטר,שנה חדשה ,איך שלא תקראו לזה ,יש תעשיית מוסיקה שלמה ,גם לא מישראל שנגישה לכל אחד,ערוצים ברוסית עם תוכן "ישראלי" וערוצים ישראלים עם תוכן "רוסי" כנ"ל עיתונות ורדיו... מעדניות ,סופרים שהם "רוסים"ואנשים מכל "צבעי הקשת" צורכים שם. היום אם אתה יליד ברה"מ לשעבר ולא מחצין את "הרוסיות" שבכך אתה זוכה ליחס מזלזל מאותם "רוסים " ("מנסה להיות מרוקאית" -אגב אם מישהו אי פעם יהיה מוכן להסביר לי למה ישראלי=מרוקאי??) היום יש "גטואות" שלמים של אוכלוסיה ותרבות "רוסית" שלא מכניסים אף אחד שלא שייך אליהם... אז נכון שכשהגעו ארצה היחס היה מזלזל ופוגע (אגב גם מעולים ותקים מברה"מ) היום החברה יוצאת רוסיה היא זו שלא מכניסה זרים לתוכה והיא זו ששוללת (אני גרה באשדוד ואני רואה את זה יום יום בעיינים,איך יש מקומות בהם ממרים לצברים את החיים)ואיפה הגזענות עכשיו....

vk3

New member
ברוכה המתפרצת ../images/Emo13.gif

צודקת בהכול
ישראל אוהבת עלייה ( כסף), אך לא את העולים... אבל עדיין ישנה הבעיה... למרות הכול, למרות החגיגות ( על זה יש לי כתבה בנפרד), הערוצים, החנויות וכד', לא אוהבים את זה ! ועדיין השנאה כלפי העולים קיימת ושנאה כלפי מה ש- " עוללו" לישראל... ונכון, כ- " נקמה", רוסים מסתגרים בתוך הקהילות שלהם וזו אחת הטעויות הגדולות ביותר שלנו ! לכן, קם הפורום שלנו כדי להילחם בכך

water flower

New member
בתגובה למאיה

קודם כל נעים מאוד גם אני עליתי מאודסה דבר שני תראי את צודקת ברוב הדברים אבל לא בכולם. זה נכון, כשהגיע העלייה "שלנו" בשנות ה90 העולים הוותיקים בהחלט הסתירו ממש את העובדה שהם יוצאי בריה"מ מסיבה שמבחנתי ממש לא מובנת. בכל אופן, העלייה של שנות ה90 הייתה שונה מאוד מהעליות האחרות מבריתה המועצות, תקנו אותי אם אני טועה אבל התנאים שניתנו לנו היו גרועים פי כמה מהתנאים שניתנו לעלייה בשנות ה70 למשל. דיור, עבודה ועוד אלה רק דוגמאות. במה שאני בטוח לא טועה זה בפשעים הנוראיים שעשתה החברה הישראלית, לנו ה"עולים החדשים": הם רימו אותנו בכספים, הכספים שהושקעו בקליטת העלייה הגיע בחלקם אלינו ובחלקם השני לכיס של משרד הקליטה, העולים עבדו תמורת משכורת מגוחכת ממש בזמן שה"ישראלים" צעקו כי הם גונבים מהם את מקומות העבודה ובכלל אם אפשר "שיחזרו לרוסיה", הם עברו מסכת משפילה של גזענות נוראית (ולא ברור בכלל למה), ועד היום זה ממשיך, אני אישית לא רואה בלובה מארץ נהדרת שום דבר מצחיק. זה רק סמל קטן למה שהחברה חשבה עלינו כשרק עלינו - מנקי רחובות שמדברים מוזר. עם כל זה ועם כל קבלת הפנים ה"חמה" שקיבלנו העלייה הצליחה מאוד. האנשים פשוט שינסו מותניים ועלו בסולם כשהיום רבים מאיתנו מצליחים למרות הכל. החברה הישראלית באמת השתנתה ביחסה כלפי העולים (אבל לא לחלוטין בכלל), וכמה שאני אוהבת את ישראל אני בחיים לא אסלח לה על אי הארגון בו הם קיבלו אותנו, על הסבל שהם גרמו למשפחה שלי שלא הבינה מה רע היא עשתה שמגיע לה היחס המשפיל הזה והקושי הזה. ועכשיו להסבר ה"גטאות"- האנשים שחיים בגטו הזה לא חיים בו מתוך בחירה, אלה בדרך כלל ההורים של כולנו- בני הדור ה"מיושן" שמה לעשות לא ממש מתחברים למנטליות בארץ שכן יש להם את כל הערכים האלה של בריה"מ (לטוב ולרע), הם מעדיפים לראות טלוויזיה שהם יבינו בקלות- מי יאשים אותם? ברור שחשוב מאוד לצפות בחדשות בעברית למשל ולא להסתגר בתוך התרבות הרוסית אבל גם חשוב מאוד לחיות במסגרת שמתאימה לך! אחרי הכל למה חוגגים את המימונה? זה לא גטו?? ובקשר לזה שלדעת מאיה ה"סילבסטר" הוא אחד מרכיבי התרבות של העולים מבריה"מ אז זו טעות, אם כבר זה ערב ראש שנה האזרחית אבל בכל אופן זה לא המאפיין של התרבות העשירה שלנו. ולתגובה של VK3 זאת ממש לא נקמה ההתסגרות בקהילות- זה צורך נורמלי לחלוטין של אנשים לרצות להשתייך לקבוצה שמתאימה להם- הם בסך הכל עברו את אותם הדברים- אותם המאבקים בחברה הישראלית כדי להצליח, אותן רמאויות, אותן בעיות ויש להם אותה מנטליות, אז ברור שהם יתאימו יחד וזה נראה כ"גטו" ואנחנו בני הדור ה"חדש" שונים מהם- לי אישית יש רוב של חברים צברים, אבל זה לא בגלל שהחלטתי "לא לחיות בגטו" אלא פשוט כי הגעתי לפה בגיל צעיר והמנטליות שלי תואמת למנטליות של בני גילי ולכן השתלבתי יותר. זה הכל. והכי חשוב, אין להתבייש בתרבות שלנו, זכותינו להמשיך עם המנהגים ה"מוזרים" שלנו ה"רוסים שכוללים קריאת ספרים, ביקור בתאטרון וכן גם ה"סילבטר" ושוב סליחה על האורך

vk3

New member
הבנתי אותך...

על הסוגייה בשם לובה נדבר שבוע הבא בהרחבה
. ועל ה- " סילבסטר" נדבר לקראת השנה הבאה
, יש הרבה מה לאמר בעניין... את התייחסת בעיקר לפגיעה הכלכלית והחומרית בעולים. שלא נשכח את הפגיעה הפיסית והנפשית שנגרמה לצעירים שביננו, שעלו לכאן בעודם ילדים קטנים, בביה"ס בעיקר ובחברה הישראלית בכלל. לעולם לא אשכח איך שלא נתנו לי ללכת לשירותים וכמה מושפל הרגשתי, כי רצו לבדוק אם נימולתי או לא, הציקו לי בהפסקות והבישו אותי בפומבי, היכו וכד', פעם זה הגיע אפילו לסקילה באבנים
אז איך הייתי אמור להרגיש בגיל 8
אילו מחשבות עברו במוחי אז ומה אני אמור להרגיש כיום
אם זו לא גזענות, אז אני לא יודע מה היא... סבלתי במשך שנים רבות מעצם היותי עולה, אבל הצלחתי לצאת מזה וחלק מהמלחמה שלי זה הפורום הזה
הכול השתנה ולטובתנו, אבל זה עדיין קיים ולצערי זה ימשיך להתקיים, כי תמיד יהיו אלה שיקנאו, ישנאו ולא יהיה להם טוב כול עוד לך טוב
זה אווילי ממש וחסר היגיון, אבל ככה מתקיימת כול חברה, לא רק אנחנו. אלה הן עובדות עולמנו האכזר... אם אז, בשנות ה- 90, כאשר גם אני עליתי ( 94), ילידי ישראל היו מראים תמיכה, עוזרים, רוצים להתמזג בחברה שלנו, להתאגד, פני החברה שלנו היו נראים אחרת כיום. עכשיו ילידי הארץ במן מצב של לית ברירה, לכאורה אין מה לעשות... חייבים לקבלם, לכבדם ( עד גבול מסוים) ו ל ה ת ח ל ק. זאת הבעיה, שלא רוצים להתחלק, מן קמצנות כזאת ורוע לב לא ברור... ולכן המצב כיום שונה ו- " טוב" יותר, אבל מה שקורה בפנים אצל הרוב, בלב, בנשמה אין אנו רואים. כשאמרתי שהחברה הרוסית מסתגרת, לא התכוונתי לכך שפשוט מטעמי נוחות מכירים ומתחברים עם עולים אחרים ( זה ברור), אלא שממש עושים את אותו הדבר לילידי הארץ. ממש עין תחת עין... וזו טעות. אנחנו הופכים להיות אותם אלה שגרמו לנו לסבול, מתאכזרים, מסתגרים, מתבודדים ומנסים להראות שאנחנו יותר טובים. וככה נמשך... פעם " הם" מושכים בחבל, פעם " אנחנו". כמובן שיש את האנשים ההיגיוניים, שמסתכלים על הכול מהצד ויוצאים מהמשחק המפגר הזה, שוכחים מעולים וילידי הארץ וחיים יחד, כמו שצריך, בחברה אחת ומאוחדת. ככול שירבו כאלה, כך הרמה שלנו תעלה וכך יהיה לנו יותר שקט. עד אז, אני ואתם נלחם למען זה בפורום מצומצם זה בפרט וכול אחד בחייו האישיים בכלל
.

water flower

New member
אתה חושב

שזאת באמת נקמה? עין תחת עין? אני לא חושבת...זה עניין של חיבור לדעתי ואני מסכימה מאוד עם כל מה שכתבת חוצ מה עם הקטע של השקט. ישנם שני סוגים של שקט- שקט אחד שבו מישהו וויתר ושקט שבו מישהו קיבל את רצונו ואני באופן אישי לא אשקוט עד שהמדינה שאנו חיים בה תלמד לקבל עלייה (ולא רק רוסית) כי לאף אחד לא מגיע עונש נורא כמו אלה שתיארת. בקיצור נאש קונטרול :) סתאאאם רק שקט ושלווה, אבל גם צדק וחוזק.

תגובה למגיבים...

יש לי הרבה מה לומר אז תצטרכו לסלוח לי על האורך...(אבל תשארו איתי עד הסוף זה שווה
) *נכון שהתנאים שעליה של שנות ה-90 קיבלה היו "גרועים יותר" מאלה שקיבלו עולי שנות ה-70-80 ,בדיוק כמו שהעולים היום מקבלים תנאים גרועים יותר מאלה שאני קיבלתי. לפי דעתי "הרעת התנאים" בעליה שלי נבעה ממספר האנשים שבאו בווואת אחת (בלילה שאני עליתי עלו איתנו כ- 1000 נפש) ,הרעת התנאים של העליה כיום נובעת מהמצב האקונומי הנמוך במדינה... *לגבי הפשעים ה"נוראיים" שלדעתך עשתה החברה הישראלית ד'אז אני חושבת שאת טועה,ולא טועה במה שאת אומרת אלא בהשקפת העולם שלך... בשום מדינה ואני חוזרת בשום מדינה אף אחד לא מחכה לך...איך אני יכולה לא "לסלוח למדינה " על איך שהיא קיבלה אותי.???בשום מקום לא היו דואגים לי ולמשפחה שלי...לא היו נותנים לנו גג מעל הראש הנחות לקנית דירה מוצרי חשמל או רכב... ורק זה כבר הרבה יותר ממה שהיינו מקבלים בברה"מ....אז כל מה שארץ עשתה בשבילי אני רק אומרת תודה ....נכון שהיה חוסר אירגון ואי ניצול הפוטנציאל של העליה/העולים (רובם בעלי תארים,עובדים במפעלים בניקיון ...וכו'.) אבל כמו שאמרתי הרבה מזה נובע מכמות העולים האדירה שפקדה את ישראל..... חלילה אל תחשבו שאני מצדיקה את החוסר אירגון או את העובדה שהקשו על ההתאקלמות..אבל גם הגישה של ה"הגעתי לפה ומגיע לי "היא טעות..... *בקשר לרמאויות לפי מה שאני זוכרת עולים וותיקים יותר (כשאני אומרת וותיקים אני מתכוונת אפילו שהיו כמה חודשים או שנים בארץ) "עקצו" ורמאו את העולים החדשים הרבה יותר מאשר צברים,הייתה להם גישה (שפה ) לעולים,וכמה מהם עשו כסף ועלו ל"גדולה " על חשבון העולים החדשים(ע"ע מפת הפוליטיקה הישראלית...עלייתה של העבודה לשילטון בשנת 93 ,נתן שירנסקי-התופעה,פניה לציבור העולי ברה"מ במצע של מפלגות גדולות) היו קטעים של כספים וניצול של בורות...(שקיימת עד עכשיו בחלק גדול מהמקרים)אבל בגדול לפי דעתי העולים הוותיקים הרבו "לרכב על הגב" של העליה יותר מהצברים... *בקשר ליחס שקיבלו העולים מהחברה הישראלית יש לי רק דבר אחד לומר "אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך" כל עליה אבל כל עליה קיבלה יחס מגעיל (לפעמים יותר...לפעמים פחות) העילה הראשונה קיבלה חרא שלי יחס מיהודי הארץ.... העליה התימנית/מרוקאית קיבלה יחס כמו שהעליה שלנו קיבלה מצד אותם "אשכנזים צפונים" שגרו בארץ לפני כן(גרו במעברות ,על אותו בסיס שחלק מהעליה שלי גרה בקארוונים)ויש ליעוד המון דוגמאות מה לעשות, ישראל עם כל כמות העולים שבה...לא יודעת לקלוט עולים!!!!! *נושא לובה באמת שווה הרחבה כמו נושא הסילבסטר אז לא אתייחס אליהם כרגע....(ויש לי מה לומר..) *תרבות הגטאות לפי ראות עיני היא כן נקמה ,היא ההוכחה שהאוכלוסיה הרוסית רוצה להישאר במקום שהיא נמצאת בו...ובכך היא כאילו מתנקמת ב"ישראל" שלא קיבלה אותם "יפה" לפי דעתי בשנים האחרונות האוכלוסיה הרוסית מכתיבת תרבות(אותה לובה שאמרתי שלא אתייחס אליה כרגע היא אחלה הוכחה לזה) ולצערי הרב זו לא התרבות היפה שאת מדברת עליה ,רחבת האופקים ,היא תרבות של מכות ריכלויות ישיבות בפארקים בקבוצות ניבולי פה חשדנות מיותרת כלפי העולם אי הכנסת זרים לקירבה ,הלוואי והיה מדובר בתכתיבי תרבות יפה,של נימוס ,כבוד הדדי, מוסר העבודה הגבוה ,ספרות,מוסיקה ותיאטראות... הבעיה שלי עם ה"גטאות" היא לא העובדה שיש אנשים שיש להם במשותף והם חולקים את המשותף הזה ...אלא העובדה שה"משותף" מסובב על סלידה מהסביבה והתרבות שבה אנחנו חיים... ישראל היא אכן מדינה עם המון פאשלות א-ב-ל היא הארץ שלנו! אז אין טעם לחיות בארץ ישראל להדגיש בכל הזדמנות את היותינו "רוסים" וחלילה לא ישראלים..

water flower

New member
תגובה למאיה

הנושא מוצה לדעתי אבל מה שמאוד צרם בדברים שלך הוא "באף מקום לא מחכים לך" צודקת- בארה"ב לא צריכים אותי, באירופה לא מחכים לי אבל כאן חיכו לי או לפחות מספיק רצו שאני אעלה לכאן, עד כדי שמר יצחק שמיר דאג לכך שדלתות ארה"ב יסגרו בפני המהגרים כדי שתהיה עלייה לישראל התרומה שהעלייה תרמה לישראל היא עצומה, אף אחד לא נפל על ישראל- כן חיכו לנו, וכן רצו אותנו. איך קיבלו אותנו זה כבר פשע שמותיר צלקות אצל כל העולים לדעתי- הן מבחינת הצברים וכן את בהחלט צודקת הן מבחינת העולים הוותיקים. ובנוגע לכך שלכל עלייה התייחסו רע- אוקי נכון את צודקת, אבל האם זה בסדר? כלומר אם לכל עלייה מתייחסים יותר ויותר גרוע אז זה מוצדק??

הנושא הזה לא ימוצא לדעתי ...

עוד הרבה זמן ולא בדיבורים אלא בהקשפת העולם של עולים וצברים.. בתשובה לדברים שלך נכון ששמיר דאג באיזה שהיא דרך שיסגרו שערי ארה"ב והתרומה של העליה היא גדולה אבל בכל זאת אם היית עולה לארה"ב המדינה לא הייתה דואגת לך מ-ק-ס-י-מ-ו-ם הג'יונט או ההסתדרות היו עושים לך טובה (ולמהשיעשו הרי לא עלית למדינה היהודים)... פה קיבלנו המון דברים(מטעם המדינה) אני לא אומרת שזה מצדיק בשום צורהשהיא את האופן שבו קיבלו את העליה (שלנו או כל עליה אחרת) הצלקות שיש לך יש גם לי וגם להרבה אחרים שעלו לארץ וללא הצדקה... לפי דעתי העליה שלנו "אכלה" פי כמה מעליות אחרות.. אבל כנראה שזה מושרש בארץ הזה...שאוכלת יושביה...

vk3

New member
אהבתי את ההדיינות שלכן ../images/Emo13.gif

שתיכן נפלאות ושתיכן צודקות
ובאמת שאין לי מה להוסיף או לחדש... לא יספיקו לנו חיים שלמים כדי למצות את הנושא ואין שום הצדקה לפגיעה בנו ובכלל בכול מי שנפגע... הסבר, אני לא חושב שנמצא לכך, זה מעל ליכולתנו... אבל לנסות לשנות, להשפיע ולשפר, זאת אנחנו חייבים לעצמנו

SupermanZW

Well-known member
בקשר לשנה החדשה

הסיפור האמיתי מאחורי חגיגות השנה החדשה בקישור (אגב, סילבסטר בכלל לא קשור לעניין).

נכון שסילבסטר לא קשור בכלל

זה סתם שמישהו "תקע"
הנקודה שלי לא הייתה שהוא נחגג מטעמי דת...אלא יותר כמנהג...("סיבה למסיבה") שבארץ נשאב מעולי ברה"מ שלעבר שנוהגים/נהגו לחגוג אותו

vk3

New member
לא מדויק...

זה ממש על קצה המזלג ולא ממש מדויק. אני חושב שכדאי להשאיר את הנושא לתקופה הרלוונטית לו... תמיד יש קשר בין הכול ועל זה נדון ב- 2005
, אם אין לכך התנגדות כמובן

לי אין התנגדות...

גם אני בחרתי לא להתייחס לנושא מאחר והוא עלה,התייחסתי גם אני,על קצה המזלג
מכינה את עצמי לסוגיית לובה..

למעלה