לפני 6 ימים ליאור לבד שאל כמה שאלות

לפני 6 ימים ליאור לבד שאל כמה שאלות

ניתן לראות אותן בקישור הזה בכל אופן אחזור עליהם למען כאלה שקשה להם לפתוח את הקישור והוא שאל כמה שאלות יחד וכתב כך: 14:36 | 10/10 שאלה יותר מדי גדולה... אבל אני חייבו ליאור לבד ו אני מכיר הרבה אנשים דתיים, יש לי אפילו חברים דתיים. חלקם חרדים וחלקים כיפה סרוגה. את כולם אני שאלתי את אותן השאלות ומאף אחד מהם לא קיבלתי תשובה מספקת. הסיבה שאני שואל היא שאני באמת לא מבין משהו עקרוני, משהו שמושרש בחברה הישראלית. אני לא בא לתקוף פה אף אחד, אני בסה"כ רוצה תשובות כנות ואמיתיות: - למה ההורים שלי צריכים כל חודש להפריש סכום מסויים מכספם כדי לממן אנשים שלא משלמים מיסים ולא עובדים מרצונם האישי? - למה חיילים צריכים להגן על מתנחלים שלא משרתים בצבא, ונמצאים במקום האסור להימצאות ישראלים רק מסיבות אידיולוגיות, ועוד נהרגים חיילים שכן משרתים בגללם?? - למה קובעים בשבילי מה לאכול, איפה לאכול, מה לקנות, איפה לקנות ומתי לקנות? איפה הדמוקרטיה? איפה שלטון הרוב? - למה אם אני רוצה לעבור גיור אני חייב לעשות את זה אך ורק עם רק אותודוקסי, שכן אם אני אעשה זאת עם רב רפורמי או אפילו קונסרבטיבי- המדינה לא תכיר בזה? - למה אני חייב להתחתן בחתונה אורתודוקסית? - למה מי שרק אבא שלו יהודי במשפחה, והוא נהרג בזמן שירותו בצבא למען המדינה שקיבלה אותו עם ספק רב, צריך להקבר "מאחורי הגדר" ולהשאר תחת קטגוריית ה"בעייתיים"??? או בקיצור, למה במדינה הזאת המיעוט החרדי שולט ברוב החילוני???? כמו שמישהי כאן אמרה- איש איש באמונתו ייחיה! אתם תחיו את החיים שלכם, תעשו עם עצמכם מה שאתם רוצים, אבל אל תתערבו לי בצלחת, בלידה, במיתה, בחתונה, בחנות ובכלל בכל אורך החיים שלי!!!! שבת שלום לכם וחג שמח!! ליאור ובכן הכנתי למענו ולמען עוד כמה יהודים יקרים כמוהו דו שיח שבו בחילוני שואל את החרדי שאלות כמו שלו ולהלן ניתן לקרוא את ההסברים. כמובן שאין כאן את הכל ההסברין וודאי שיש עוד הסברים רבים, כיוון שאינני מומחה בעניינים אלו אלא פשוט כואב לי ואיכפת לי מהמצב הקיים שבו יש פילוג ושנאה בין יהודים ליהודים. הדברים שכתבתי הם לא מיועדים למעוניינים להתנגח אלי למחפשי אמת וצדק. ושוב אזכיר שאני יהודי פשוט, שפשוט איכפת לו מהמצב אשמח לקבל הערות ותגובות לאימייל [email protected] ובכן נתחיל: דו שיח חילוני- חרדי התחלת דו שיח ישבנו בקלפי בבחירות יחד. הוא נציג מפלגה חילונית למהדרין, ואני נציג מפלגה חרדית למהדרין. אני עם הכובע והחליפה והוא עם השיער הרטוב ומכנסי הג'ינס. התחלנו לדבר יחד, בנוסף לכך גם שיתפנו פעולה בקלפי, והחלטנו, להיפגש לדון יחד על דת ומדינה, על כפיה דתית, ומיהו יהודי על צבא ומדינה ועל עתיד מדינת ישראל ועם ישראל. נביא לכם להלן קטעים נבחרים מהדו- שיח. פגישה ראשונה רוני: תשמע לא כל יום יוצא לי לדבר עם חרדי, יותר נכון לא יצא לי מעולם לדון עם חרדי על נושאי דת ומדינה במיוחד לאחר כל מה שאני שומע ורואה בתקשורת לא היה לי חשק מיוחד להיפגש עם חרדי כמוך , אבל כיוון שכבר הכרתי אותך מהקלפי וראיתי שאתה נימוסי ומקשיב, שלא כמו חבריך, אז החלטתי להיפגש איתך. משה: תשמע, תמיד יש פעם ראשונה, ותדע לך שזה אחד הבעיות שלנו שלא יוצא לנו לשמוע אחד את השני, ואז אנחנו נשארים עם שאלות פתוחות ללא מענה שרק מגבירות את הקיטוב בעם. אני משתדל להיות נימוסי ומקשיב , אבל לדעתי אני לא שונה משאר החרדים, וכמו בכל חברה יש נימוסיים יותר ויש נימוסיים פחות, לדעתי, אתה יכול להיות מופתע לטובה בנושא הזה. רוני: זה שהסכמתי להיפגש עם חרדי זה כבר מפתיע אותי... משה: גם אותי... רוני: האמת היא שהתלבטתי אם להיפגש איתך, כי אמרתי לעצמי אחרי שאני אשמע את הצד שלך אני לא אהיה אובייקטיבי כי שמעתי אותך... משה: זה מזכיר לי בדיחה קטנה, פעם סופר שכותב ספרים אמר למבקר על ספרו: '' האם קראת את הספר שלי בכלל כדי לבקר אותי כזו חמורה?'' עונה לו מבקר הספרים: ''מה פתאום, אם הייתי קורא את הספר שלך לא הייתי אובייקטיבי...'' המציאות היא שאתה שומע רק צד אחד, הצד של התקשורת החילונית וכפי שאראה לך הם מנסים לתת הרגשה שהם אובייקטיבים אבל היום כבר רוב הציבור לא ''אוכל'' את זה והמאזינים והצופים שמו לב לנטייתם האנטי דתית של לא מעט אנשי תקשורת. בסקר שערכו אגודת מנוף התברר שכ- 80% מהציבור חושבים שהעיתונאים הם אנטי דתיים. אז דווקא אם תשמע את הצד השני תוכל להיות אובייקטיבי. כרגע השקפת עולמך בנויה על מקורות מידע אנטי דתיים, לכן לא התפלאתי שקשה לך להיפגש עם חרדי, שהרי התמונה שלך על החרדים היא שחורה, שחורה מאוד... רוני: אל תחשוב שאני אעשה לך את החיים קלים, יש לי שאלות קשות עליכם החרדים ועל ההתנהגות שלכם, אני מתנצל מראש אם לא אומר דברים שנעימים לאוזנך. משה: תשמע אתה יכול לשאול וגם אני יכול לשאול, זהו מהותו של דו שיח, כמובן שחשוב לשמור על לשון נקייה של שני הצדדים, ולא לרדת ירידות אישיות. רציתי רק להקדים לך מראש, שאם אני לא עונה לך על כמה משאלותיך בצורה מושלמת,זה לא אומר בהכרח שאין תשובה אלא שכדאי לפנות לסמכות יותר בקיאה ממני בנושא (ויש הרבה כאלה...) טוב, הקדמנו מספיק, איזה תחום אתה רוצה להתחיל לדון? רוני: הנושא הראשון שהכי מציק לי ולחברי החילונים זה הכפייה הדתית, שאתם כופים עלינו, נכנסים לנו לורידים ומשניאים את הדת בכך, ומשניאים את עצמכם בדרכים האלו. משה: זה נושא באמת חשוב. ולפני הכול, בוא נהיה כנים, בוא לא נכנס להתלהמות המשודרת בתקשורת. בוא, תחשוב רגע , ותענה לי בכנות, באמת עד כמה אתה מרגיש בחיי היום יום כפיה דתית? עד כמה הדתיים והדת מפריעים לך אישית בחיי היום יום? כמה אחוזים מתוך 24 שעות ביום אתה כפוי על ידי הדתיים האלו? אתה יכול ללכת, לטייל, לקפוץ, לאכול, לצפות בטלוויזיה, וידאו, מחשב ,אינטרנט, מסיבות, כדורגל, כדורסל, מישהו מונע ממך משהו? תגיד לי, עם יד על הלב, כמה פעולות ביום אתה כפוי לעשותם או נמנע מלעשותם, בגלל הדתיים וה''כפייה'' החמורה שלהם... רוני: (חושב רגע...) תשמע, יש בחינה עקרונית ויש בחינה מעשית. נכון שמהבחינה המעשית היום יומית אני כרגע לא יכול להצביע על משהו ספציפי בחיי היום יום שלי אבל יש אחרים שבחיי היום יום מפריע להם ,אני בעיקר מדבר מהבחינה העקרונית שלדעתי יש כפיה דתית. משה: בוא נפרט את הנושאים שלדעתך יש כפיה ונדון על כל נושא בנפרד. אשמח גם אם תפרט לי כמה אחוזים מהציבור נפגעים מכך לדעתך? רוני: קודם אפרט את הנושאים ואחר נדון כמה נפגעים וכולי 1) תחבורה ציבורית בשבת- למה אין? 2) קניונים בשבת- למה הם סגורים בגללכם? 3) נישואים אזרחיים- למה אתם מונעים מהחילונים להנשא כך? 4) גיור כהלכה ומיהו יהודי- למה שאקבל דעתך בנושאים אלו? יתכן שישנם עוד נושאים בעניין הכפייה ונדון עליהם בהמשך. משה: אשתדל להתייחס לכל נקודה , אבל לפני כן אשאל אותך עם יד על הלב, רוני, האם נקודות הכפייה שהצגת שוות את השנאה והפילוג שמנסים לעשות בעם ישראל? האם האנשים כל כך נפגעים מזה בחיי היום יום? האם לזה אתה קורא ''כניסה לוורידים של החילונים'' רוני: אחשוב על כך...ואני יודע ומפריע לי שיש קיטוב בעם והוא גודל ולדעתי אתם הדתיים אשמים בכל זה. משה: לדעתי לא החילונים אשמים ולא הדתיים אשמים בקיטוב בעם, מי שאשם הוא קבוצה של אנשים שונאי דת ודתיים מהתקשורת ומהפוליטיקה שכדי להרוויח כבוד רייטינג ועוד רווחים מפוקפקים הם מוכנים לפלג את העם ולהשיל מעליו כל סממן יהודי. בקשר לכפייה הדתית הייתי רוצה קודם להקדים לך כמה נקודות עקרוניות וחשובות שלא תשמע אותם כמעט בתקשורת. והם:

המשך התשובה לליאור ולעוד אחינו

בקשר לכפייה הדתית הייתי רוצה קודם להקדים לך כמה נקודות עקרוניות וחשובות שלא תשמע אותם כמעט בתקשורת. והם: 1) נקודה ראשונה היא: שאין חוק ללא כפיה! כל השיטה הדמוקרטית היא כפייה אחת גדולה, שהרי כל החלטה שמתקבלת ברוב קולות היא כפייה עבור המיעוט שהצביע נגדה, לכן כל חוק הוא כפיה של המדינה לאזרח הקטן שהרי אם אין צורך בכפיה אין צורך בחוק. אין חוק שכופה אותך לאכול או לשתות, כי אין צורך בכפיה כזו ולעומת זאת הרבה אנשים לא היו משלמים מס לולי שהחוק כופה אותם. הרבה אנשים לא היו שומרים על חוקי התנועה לולי החוק שכופה אותם החוק התקבל על ידי הכנסת, הכנסת מחוקקת חוקים לפי הצבעות הרוב בכנסת שנבחרה על ידי העם. לכל מדינה יש צביון ייחודי לה ,רוב אזרחי ישראל מעוניינים בצביון יהודי מסויים למדינת ישראל ולכן כל חוקי מדינת ישראל, הנוגעים לחוקי הדת, הם חלק ממערכת החוקים של המדינה, ונחקקו במסגרת דמוקרטית. אם כך, לא בכפייה דתית מדובר ואף לא בכפייה מצפונית, אלא בהגבלת חופש הפרט. אולם, אין עם או מדינה בעולם שאינם מגבילים את חופש האזרח בשטחים שונים ומטעמים שונים. שום חברה אנושית לא תוכל להתקיים כאשר "איש הישר בעיניו יעשה". רוני: נכון שכאשר רוב העם מחליט על חוק והוא עובר ברוב הצבעות בכנסת אז זו כפייה כלפי המיעוט, כפייה כזו מקובלת עלי בנושאים נייטרליים כמו מיסים או חוקי תנועה, אבל מה תאמר לגבי כפייה בנושא מצפון מי אמר שהמצפון שלך הוא הנכון למה אתה כופה אותו עלי? משה: שתי נקודות אומר לך: נקודה ראשונה : האם יציאה למלחמה אינה עניין מצפוני? האם למסור את שטחי ארץ ישראל היא לא עניין מצפוני? אפילו מה שהזכרת כאילו זה חוק אובייקטיבי לשלם מס ולכן ניתן לכפותו, אבל בוא תראה מה עושים עם הכסף, האם כל אזרחי ישראל מרוצים מכל הוצאה של הממשלה? הרבה יעדיפו מבחינה מצפונית שידאגו יותר לחתולים ולכלבים העזובים, לעומת הרבה יעדיפו על פי מצפונם שיוסיפו תמיכה כספית להתנחלויות, אחרים , מצפונם לא ירשה להם להסכים שכספם ילך לניסויים בבעלי חיים. אבל המציאות היא שאתה לא יכול לכתוב על כספך ומיסיך להיכן אתה רוצה שהם ילכו, ההחלטות הן על פי התהליך הדמוקראטי. התהליך הדמוקראטי לא מבחין בין חוק מצפוני לחוק לא מצפוני אם הרוב בכנסת קבע אותו זו הנורמה המחייבת. אם רוב העם מחליט שניסויים בבעלי חיים זה מוסרי כדי להציל חיי אדם, אז לא יכולים המתנגדים לניסויים לומר: "זו כפייה מצפונית לאן כספינו ילך", שהרי הרוב קובע מה הנורמה המוסרית הרצויה במדינה. כך גם כל חוק שהוא שהתקבל ברוב קולות אין זה נכון לחלק בין חוק לחוק, ויותר מזה אומר לך, כאשר אנשים שרוממות החוק בגרונם אומרים ומעודדים לא לציית לחוקים שקשורים בדת (כמו כמה חברי כנסת שמעודדים בעלי עסקים לעבוד בשבת, למרות שזה נוגד את החוק) הם עצמם הורסים את שלטון החוק וגורמים לאנרכיה, שהרי כל אחד יכול להחליט מחר שחוק כזה או אחר לא נראה בעיניו, ויעודד את האזרחים לא להשמע לחוק, מכאן ועד אנרכיה מוחלטת הדרך לא רחוקה... נקודה שנייה שאומר לך היא: שהמצפון שאתה קורא לו שהוא המצפון ''שלי'' אינו שלי אני לא החלטתי אותו אלא בורא עולם ואת תורתו ואמיתות התורה ניתן לבחון ולאמת בצורה לוגית והגיונית, וכמו שזה צודק למנוע על פי חוק עישון בציבור כיוון שעל פי המחקרים העישון מזיק גם לסביבה של המעשן, כך זה גם התורה היא אמת מוכחת ולא תלויה במצפונו של מאן דהוא. רוני: הנקודה הראשונה הבנתי , שאין להבדיל בין חוק לחוק כיוון שהוא התקבל על פי הרוב, אבל מה שכתבת שאת התורה ניתן להוכיח כמו מחקרים בעניין עישון אני לא מסכים שההשוואה הזו נכונה ונראה אותך שתוכיח לי שהתורה כל כך מוכחת. משה: את אמיתות התורה ניתן להוכיח בוודאות , רק העניין שאין זה כרגע נושא דיוננו. בהזדמנות אוכל להביא לך כמה דוגמאות אבל אם תרצה באמת משהו מסודר הוכחות מסודרות אני יכול להפנות אותך. מה שרציתי רק לומר לך בהערה זו שענייני מצוות אינם עניין של מצפון והרגשה אישית אלא על מציאות עובדתית הניתנת להוכחה. עוד נקודות בעניין הכפייה הדתית שרציתי לומר לך: 2)בניגוד להתלהמות המשודרת בתקשורת שכאילו מיעוט דתי כופה את הרוב החילוני, האמת היא שרוב העם הוא מסורתי ומעלה לפי סקר שלהלן כמה נתונים המדגימים זאת: בסקר שנערך על ידי "מכון גוטמן למחקר מדעי שימושי נמצא ש: 80% מדליקים נרות שבת; הרוב נמנע מלהדליק אש בשבת; 67% מקדשים בדרך כלל בליל שבת , כשרות - 90% אוכלים בדרך כלל מזון כשר בביתם; מזוזה – ל-98% יש מזוזה בדלת ביתם; 74% מאמינים שהמזוזה מגינה על הבית; ברית מילה - 92% מקפידים על ברית מילה בטקס מסורתי. בר מצווה- 83% עורכים טקס בר מצווה. נישואין - 87% נשואים כהלכה. קבורה - 88% בעד קבורה כהלכה. בית כנסת - 80% מבקרים בבית כנסת מדי פעם במשך השנה. פסח - 90% משתתפים בדרך כלל בסדר פסח; חנוכה - 91% מדליקים בדרך כלל נרות חנוכה; יום כיפור - 80% צמים בדרך כלל ביום כיפור. זהות דתית - 80% ויותר מרגישים שחשוב להם שאירועים הקשורים למחזור החיים יהיו בעלי אופי יהודי מסורתי; 77% הצהירו שללא הדת היהודית העם כבר לא היה קיים. ("מחקר מכון גוטמן", דצמבר 1993) בהודעה לעיתונות שמסר המכון נאמר בין שאר:'' אין יסוד לרטוריקה המקטבת את החברה הישראלית לדתיים וחילוניים. לחברה הישראלית נטייה חזקה למסורת, וככל שהדבר נוגע לשמירת מצוות קיים רצף מה'מקפידים לשמור' מצוות ועד ה'כלל לא שומרים' ולא הפרדה חדה בין מיעוט דתי לרוב חילוני. יהודי ישראל מרגישים מחוייבות רבה לאופייה היהודי של החברה הישראלית, הם מאמינים שיש לכבד את המסורת בחיים הציבוריים'' על סקר זה הגיבה העיתונאית אורית שוחט: "מתברר שגזיזת הפיאות לא הצליחה. היהודים מרגישים שהמסורת היהודית היא הגורם המאחד אותם וגורם לכך שהם חיים דווקא בארץ. מדובר ברוב גדול מאוד המרגיש כך, אי אפשר לדבר על חילוניות ישראלית. דווקא החילוניים בהכרה הם מיעוט קטן. ("הארץ", 28.12.93) ומה תאמר על סקר עדכני שנערך לאחרונה מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: בסקר האחרון של הלמ``ס שפורסם בשני לספטמבר (2003) נמצא כי באוכלוסיה המבוגרת בני 20 ומעלה התפלגות מידת הדתיות לפי הגדרה עצמית היא כדלקמן: חרדי- 6% דתי- 10% מסורתי-דתי 13% מסורתי לא דתי- 29% חילוני / לא דתי- 43% במילים אחרות,57% מהאוכלוסייה היהודית המבוגרת הם שומרי דת ומסורת ומעלה. הסקר אינו כולל נוער וילדים. אחרת על פי ממוצעי ילודה בקבוצות הנ``ל נקבל תמונה ברורה הרבה יותר: חרדי- 11% דתי- 13% מסורתי דתי- 15% מסורתי לא דתי- 28% חילוני / לא דתי רק- 33% במילים אחרות,67% (דהיינו שני שליש) מהאוכלוסייה היהודית הכוללת שומרי דת ומסורת ומעלה. תתפלא שהמגדירים את עצמם כלא דתיים או חילונים הם רק שליש! לאחר סקירות אלו האם ניתן לטעון שקומץ דתיים כופה את דעתו ודתו על העם או שקומץ תקשורתנים כופה את תעמולתו כנגד רצון רוב העם? נקודה שלישית שרציתי לומר לך בקשר לכפייה הדתית: 3) רוב החוקים הדתיים נחקקו על ידי המחוקק החילוני (רובם על ידי ראש הממשלה הראשון בן גוריון) במטרה להצדיק את שמה של המדינה ''מדינת ישראל'' כמדינת היהודים.

המשך התשובות לשאלות של ליאור

ונקודה רביעית שרציתי שתדע: 4) אם חשבת או הרגשת שהדתיים כופים והכפייה הדתית גוברת מיום ליום, אז כדאי שתדע את העובדות: בעשור האחרון לא נחקק שום חוק דתי חדש (רק תיקון חוק דתי כאשר נפרץ הסטטוס קוו על ידי בג"ץ) אומר פרופ' יובל שטייניץ (מרצה בכיר לפילוסופיה) "רוב הסוציולוגים בישראל אומרים כי מבחינת הסטטוס-קוו בין דתיים לחילוניים בטווח של 30-20 השנה האחרונות הכיוון הוא הפוך - מדינת ישראל הופכת חילונית יותר ויותר." ("זמן תל אביב", 8.5.98) רוני: אז אולי תסביר לי, למה אני לא מרגיש שהמדינה הופכת ליותר ויותר חילונית? משה : שתי סיבות, סיבה ראשונה היא שהתקשורת לא נותנת לך להרגיש כך היא תביא לך את הח''כים הידועים שירטנו על כל פיפס קטן שנראה להם שנשאר במדינה והוא קשור לדת, הם גם ישננו לך שוב ושוב אותם טענות ודוגמאות אחדות, אין להם 500 דוגמאות של כפייה דתית אז הם לוקחים 5 דוגמאות שנראה להם שיש כפיה וחוזרים 100 פעם כדי שהשומע יחשוב שיש 500 דוגמאות של כפייה דתית. ויחשוב שהנה המדינה ''נכבשת'' על ידי הדתיים. וסיבה שנייה שאתה לא מרגיש שמדינה הופכת יותר ויותר חילונית כי אתה וכל חילוני אחר נמצא באותו תהליך, גם הילד שלך יהיה יותר חילוני ממך אם לא יהיה נס ואתה תתחיל באורח מודע כנגד הזרם לבדוק יותר את שורשך, כל ילד היום גודל באווירה יותר מופקרת ומרוחקת מהיהדות ומהערכים עליהם גדלו הוריו, במיוחד לאחר שמאכילים אותו את שנאת הדת והדתיים המשודרת התקשורת וממילא פחות הוא שם לב לסממנים היהודיים שנעלמים מהעם היהודי במדינת ישראל. ולכן הוא מקבל בטבעיות או בחוסר אכפתיות כל ירידה בצביון היהודי של המדינה. רוני: אני לא מרגיש בירידה כזו, אבל אשמח אם תביא לי דוגמאות ספציפיות של פגיעה וירידה בדת במדינה בשנים האחרונות? משה: בסדר, בוא ונשווה את המצב לפני 20-15 שנה למצב היום: .1 עסקים בשבת: פעם הכול היה סגור, היום פתוחים מרכזי קניות בקיבוצים, פיצוציות ומקומות נוספים. 2. בתי קולנוע בערב שבת: פעם הכול היה סגור, היום הרוב פתוח. 3. מסעדות בערב שבת ושבת: היום הרבה יותר מבעבר. (כנ"ל בתשעה באב!!) 4. בשר טרף: היום קל בהרבה להשיג מאשר בעבר. 5. חמץ בפסח: פעם נסעו ליפו לקנות פיתות, היום קל להשיג כמעט בכל סופרמרקט. 6. תחבורה ציבורית בשבת: היום ההקפדה על עניין "צאת השבת" היא הרבה יותר חלשה ולא נאכפת כלל. 7. טלוויזיה בשבת: עד 1992 הטלויזיה שידרה בשבת רק משעה-4 אחה"צ, היום היא משדרת במשך כל השבת. 8. יחס להומוסקסואלים: עד 1988 יחסים חד-מיניים היו עבירה פלילית, היום המדינה מכירה בזוגות חד-מיניים לצורך הטבות כלכליות וגופים ציבוריים מממנים מצעדי גאווה (מכספי העם!). 9. נישואים לא- על פי ההלכה היהודית (אזרחיים) : היום המדינה מכירה בנישואים כאלה הנערכים בחו"ל בהרבה פחות קשיים מאשר בעבר. 10. מתירנות כללית בתקשורת ובפרהסיה: עלתה מאוד בשנים האחרונות. 11. יחס התקשורת והאליטה לדת: הורע מאוד בשנים האחרונות. אמצעי התקשורת עסוקים בהסתה אנטי-דתית חריפה, ואף קמה מפלגה שכל תכליתה שנאת הדת. 12. נקבע בממשלה לפרק את משרד הדתות ולהפחית בצורה דרסתית את שירותי הדת, ושמשרד הפנים (=המנוהל על ידי שינוי) יקבע כמה שירותי דת ינתנו לציבור בכל רשות מקומית. (זה כמו לתת לקומוניסט לפקח על הקפיטליסטים ולדאוג לצרכיהם... או אם תרצה עוד דוגמא זה כמו לתת ליבואני חזיר לפקח על הכשרות הבשר המיובאת...) רוני: אולי זהו רצון העם, אולי העם לא רוצה את צביון יהודי למדינה? וכך נגרם לירידה בצביון היהודי של המדינה, אז מה יש לך להלין? משה: הסיבה לחילוניזציה המהירה של המדינה בעשורים האחרונים אינה "רצון העם" אלא העובדה שהחילונים המיליטנטים (הקיצונים) מיוצגים בעודף בממסדים המשפיעים (תקשורת, מערכת משפטית, שירות המדינה, אקדמיה, כלכלה, וכו´). הרי היום בג"ץ מתפקד כמעט כמו סניף של "שינוי", והוא הפוסק האחרון בכל דבר ועניין. כדי להראות לך איך מתנהגת המערכת המשפטית, מה דעתך על החלטה של שופטת בית הדין האיזורי לעבודה בת"א, לפיה השבת נכנסת רק ביום ששי בחצות הלילה? להלן הכתבה: בספטמבר 2000 הגיש משרד העבודה והרווחה כתב אישום נגד בעל קיוסק שהפעיל את חנותו ביום שישי בשעה עשר בלילה, בניגוד ל"חוק שעות עבודה ומנוחה". החליטה שופטת בית הדין לענייני עבודה בתל אביב, שרה מאירי, לבטל את כתב האישום וקבעה כי "אין החוק מגדיר מהו 'יום' אלא רק מהו 'יום עבודה'. בהיעדר הגדרה יש להחיל הגדרת 'יום': תקופה מחצות הלילה עד חצות הלילה שלאחריו. משהוגדר 'יום' כמתחיל מחצות הלילה, ומשבפנינו עבירה שנטען כי התרחשה בשעה 22:10 ביום שישי - ממילא אין מדובר ביום השבת". (ידיעות אחרונות) מעניין שבפסק שלה השופטת לא העירה שלפי אותו הגיון השבת מסתיימת רק במוצאי שבת בחצות הלילה, ועל כן יש לאסור פעילות מסחרית במוצאי שבת. (טוב... הרי כל הרעיון היה עיוות סלקטיבי של החוק כדי לזכות נאשם חילוני.) וכדי שלא נחשוב שהשופטת צודקת, אז לידיעתך בחוק שעות כבודה ומנוחה בסעיף 6 יש הפרדה מפורשת בין יהודי לשאינו יהודי - כלומר: מדובר על יום מנוחה במשמעותו הדתית. אם נשים לב נראה שלקראת סוף החוק מדובר על שעות המנוחה השבועית בתחבורה, בקולנוע ובדואר... ושם מוזכרות 25 שעות מנוחה. לא 24 אלא 25 שעות! מה ההגיון בכך?... ברור שזה נובע מכך שהשבת הדתית נמשכת 25 שעות. כלומר: ברור שהמחוקק התכוון לשבת במשמעותה ההלכתית, ופסק דינה של השופטת היה עיוות של לשון החוק ושל רוחו. ולדעתי זה כמובן מטעמים אנטי-דתיים. זה רק דוגמא אחת מתוך רבות, אז אם השופטים פוסקים כך, מה הפלא שהפרקטיקה בארץ זזה כל הזמן לטובת החילונים? (מרכזי קניות בקיבוצים לדוגמא) אז לסיכום הירידה בצביון היהודי אינה בגלל רצון העם, אלא בגלל רצון האליטה החילונית, שהשתלטה על מוקדי כוח והשפעה במדינה.

המשך התשובות לליאור

נקודה נוספת בקשר לטענות בעניין הכפייה הדתית: 5)בנימה אישית אומר שמאוד כואב לי הניסיון לקרוע מהמדינה והעם את השרידים האחרונים סממני יהדות, במשך כל הדורות בנדודים ,בסבל וברדיפות ייחלו היהודים לעלות לארץ ישראל שיתנו להם לקיים מצוות בלא הפרעה ולקיים חברה מתוקנת והנה מקימים פה מדינה שמשילה מעליה את השרידים האחרונים של מדינה יהודית זה כואב, עצוב וכפי שאסביר להלן זה פוגע בחוסן הנפשי של העם ובכוח המשיכה של העלייה היהודית מחו''ל. נוקדה נוספת בקשר לכפייה הדתית: 6) צריך לדעת שמדינת ישראל שונה מכל מדינה אחרת בעולם בשני דברים יסודיים: א) השם "ישראל" שנטלה לעצמה. ב) אזרחיה הם מיעוט של העם שאליו מתייחסת המדינה. (דהיינו רוב עם ישראל הם בגולה ולא עלו לארץ עדיין) כאשר נטלה המדינה עצמה את השם "ישראל", קבלה על עצמה אחריות גדולה וכבדה כלפי התוכן המקורי-היסטורי של המושג ישראל. ואם מדינת- ישראל רוצה להיות ראויה לשאת את שמה הגדול, ולא לרוקנו מתוכנו המקורי-ההיסטורי או סתם לזייפו, ודאי שהיא חייבת לדאוג ולעשות למען שמירתו וטיפוחו של הצביון הלאומי ההיסטורי של עם ישראל, על ידי קביעת מסכת יחסים ונימוסים ומנהגים בעלי אופי יהודי-ישראלי מקורי, שרישומם יהיה ניכר בעיקר בכל ענפי החיים הציבוריים במדינה. וזאת ועוד: אין לך מדינה כיום שאינה רואה לחובה לה לדאוג ולעשות למען הצביון הלאומי של כלל-אזרחיה, על ידי קביעת מסכת יחסים ונימוסים ומנהגים בעלי אופי מיוחד, שרישומם יהיה ניכר בעיקר בחיים הציבוריים. ואף כאן קובעת דעת הרוב, הנשענת על שיטת המסורת ההיסטורית של עם-המדינה. ולכן הן לא יתכן להעלות על הדעת שתקום מדינה של יהודים בארץ ההיסטורית שלהם, ותיטול לעצמה את השם ההיסטורי המקודש "ישראל" - ותרשה עצמה להתכחש לשם ישראל ותכנו, עד כדי התנערות מכל התוכן הלאומי ההיסטורי של העם. הן זה יהיה הנורא מכל הזיופים שנעשו אי-פעם בעולם. (הקטע הוא מדברי הרב אלימלך בר שאול, אל המקורות א' עמוד 225) אם תשים לב וכפי שתראה בהמשך, לא כופים עליך מה תעשה בביתך איך תנהג, מה שבעיקר מבקשים זה שיהיה הסממן יהודי בפהרסיה של המדינה. נמשיך הלאה בנקודה נוספת: 7) כל אדם אוהב להרגיש ייחודי זה מפתח בו בטחון וערך עצמי,ככל שאדם ירגיש את ייחודיותו כך יהיה נטוע במקומו ולא תלוש ונע ונד לכל רוח מצויה. עניין זה תקף גם במישור הלאומי לכל עם יש את הייחודיות שלו את השורשים הלאומיים ההיסטוריים וככל שנתכחש לעבר ולהיסטוריה שלנו כך הצעירים ירגישו יותר תלושים ומרוחקים וחסרי זהות ייחודית. אחר כך מדברים בדאגה על ממדי הירידה של הצעירים מהארץ הגוברים משנה לשנה, הנתונים מספרים על עשרות אלפי מטיילים ישראלים תוכל לראות אותם בכל אירופה, בכל אמריקה,במזרח הרחוק, וביבשת אוסטרליה הרחוקה, ולמה? למה אנחנו ממשיכים להיות עם נודד הרי בנינו לנו מדינה, אז מה יש לחפש בארצות ניכר? התשובה היא: כי הם מחפשים זהות, הם לא מרגישים זהות עם מה שיש להם הם מרגישים תלושים ומחפשים, לא רצו ליידע אותם על הזכות הגדולה שלהם בתור יהודים. לא לחינם אומר פתגם חכם : "מי שלא יודע להגיד שלי, לא יודע להגיד אני'' מי שלא יודע מה הוא, מי הוא, מה שייך לו ועד כמה זה חשוב הוא לא יודע את הזהות שלו את המהות והייחודיות שלו בתור יהודי, בחדשות 25/7/03 ברדיו דווחו על 2000 ישראלים שחוזרים מידי שנה לארץ עם מחלות נפש מהמזרח הרחוק! מה הפלא? הרי מסתירים מהם את הזהות היהודית, את מה ששייך להם באמת את המסורת היהודית, לא רוצים אפילו שהם ב''מקרה'' יתקלו בה ברשות הרבים אז מה הפלא שהאחים שלנו מחפשים את עצמם ואת זהותם בארצות זרות ומוזרות. שמירת דת במידה מסוימת בחיים הציבוריים היא תזכורת מינימאלית להיותינו יהודים והיא מזכירה ומעוררת את הייחודיות של העם היהודי וגורמת להרגשת זהות יהודית ישראלית. להלן אביא לך קטע מתוך מאמרו של שמואל שניצר (עורך מעריב לשעבר) "לחילון הגמור יש מחיר. ומי שחותר אליו, צריך להיות מוכן לשלמו... מי שדוגל בחילון גמור, איננו סבור, שאפשר לקיים את העם היהודי גם אם ממירים את ארחותיו הישנים במערכת אמונות מודרנית יותר. הוא פשוט סבור, שאין צורך לקיים את העם היהודי. לדעתו, מיצו היהודים את תפקידם בעולם, בימים שבהם היו עדה דתית, ועכשיו אין להם עוד מה לעשות בעולם. הסכנה היחידה הנשקפת כאן היא, שהאדם הדמוקרטי החדש, שהשתחרר מכבלי העבר, ישאל את עצמו: למה עליו לשבת בארץ-ישראל דוקא? אם הדמוקרטיה היא אידיאל, יש דמוקרטיות יותר משוכללות מן הישראלית. ואם הקידמה וזכויות-הפרט הן אמות-המידה היחידות, שיש להן עדיין תוקף, איזו סיבה יש לאדם צעיר למסור את נפשו על קיומה של מדינה, שהיא בסך הכל עוד ארץ דמוקרטית אחת, אבל פחות טובה מרובן? אני חושש, שבסופה של הדרך הזאת, נמצא את עצמנו גלמודים מאד בעולם, המגלה דבקות עקשנית בעברו ובמורשתו התרבותית. שום עם איננו סבור, שמפני שהוא דוגל בדמוקרטיה, אין לו צורך בזהות לאומית משלו, ואין לו חפץ בנכסי עברו. כבודה של הדמוקרטיה במקומה מונח. היא פותרת בעיות רבות, בתחום הפוליטי - ללא צל של ספק. אבל אין בפיה תשובה על השאלה מי אנחנו? ומתוך מה צמחנו? ולאן תוליך אותנו דרכנו המיוחדת. על אלה נצטרך לתת תשובות יהודיות, בלבטים קשים ובוויכוחים סוערים אם קיומנו וייחודנו יקרים לנו". עד כאן, מתוך מאמרו של שמואל שניצר. אלו הן הנקודות הכלליות שרציתי לומר לך.

המשך התשובות לשאלות של ליאור היקר

רוני:תשמע הבאת לי נקודות למחשבה , אני אחשוב על מה שאמרת, אמנם אני לא אומר שאני מסכים עם כל מה שאמרת, אבל אשמח אם תפרט את הנושאים שהבאתי לך לגבי הכפייה הדתית. למרות שהבנתי מעט בזכות הנקודות שהבאת את החשיבות של שמירה על הצביון היהודי במדינת ישראל. הייתי רוצה שנדון על כל נושא בנפרד. משה: בסדר, נפנה לדוגמאות שהבאת ונדון בהם אחת אחת. כתבת על התחבורה הציבורית בשבת- אחרי ההקדמות שאמרתי לך נראה לי שאתה יכול יותר לקבל את הדברים שלהלן. כפי שהקדמתי לך הציבור היהודי מעוניין שבחיים הציבוריים תכובד הדת היהודית, וזה לפחות מבחינה ממלכתית ציבורית. בנוסף אשאל אותך האם זה צודק להכריח דתי לנהוג במכוניתו בשבת? רוני: לא, כי זה כפיה חילונית וזה לא הצעתי בכלל. משה: ולקחת לדתי את מכוניתו ולנסוע בה בשבת האם זה צודק? רוני: לא, גם זה לא עלה בדעתי, אני לא גנב ולא שודד. משה: התחבורה הציבורית ממומנת ב- 80% מכספי האזרחים החילונים והדתיים כאחד, אף אחד לא אומר לך מה לעשות ברכבך הפרטי ,לא כופים אותך כלל אם לנסוע ברכבך הפרטי ומי שרוצה יכול גם לארגן חברות הסעות פרטיות, אבל כאשר הרכוש הציבורי המשותף יהיה בשימוש בשבת זה פוגע בשותפים הדתיים הממנים גם בכיסם את התחבורה הציבורית, ואין זה צודק ומוסרי. כמובן שהסבר זה הוא בנוסף לטעמים הכלליים שהבאתי לך מקודם, בדבר החשיבות של שמירת הצביון היהודי בפרהסיה במדינת ישראל. רוני:אתה אומר שאני יכול לנסוע ברכבי הפרטי היכן שאני רוצה ומה תגיד על רחובות שאני לא יכול לעבור בהם ועל זריקות האבנים בבר אילן? משה: סגירת רחובות, אין לה קשר כלל לכפייה דתית אלא למניעת פגיעה ברגשות חיי התושבים, הסגירה נערכת במקום שרוב התושבים הם שומרי מצוות ביננו האם כל כך קשה לאנשים להתחשב בדייר הרחוב ולעשות עיקוף קטן שלוקח כמה שניות (לפי החישוב לוקח בין 50 שניות לדקה ו- 50 שניות כדי לעקוף את כביש בר אילן) הדיון האמיתי בכביש בר אילן וכבישים אחרים הוא לא כפייה דתית או חילונית, נקודת הדיון צריכה להיות על עניין איכות החיים של החילוני ושל הדתי. ואם תשאל מה רע באיכות חיים? האם לחילונים אין זכות להיאבק למען איכות החיים שלהם? התשובה היא: שאין שום רע באיכות חיים. זו מדינה דמוקרטית, ולכן לחילונים יש זכות מלאה להילחם למען איכות החיים שלהם. אם איכות החיים של חילוני מסויים כוללת נסיעה בשבת - זכותו להילחם על כך שיוכל ליסוע בשבת בלי הפרעה, גם אם נסיעה בשבת אינה עיקרון המקודש עליו אלא רק חלק מאיכות החיים שלו. אבל בדיוק באותו אופן, מותר לחרדים להילחם על איכות החיים שלהם. כמו שנסיעה בשבת מהווה חלק מאיכות החיים של חילונים למרות שהיא לא עיקרון מקודש, כך גם הליכה על הכביש ואווירה שקטה ונעימה בשבת בלי עשן ורעש של מכוניות, זה מהווה חלק מאיכות החיים של חרדים למרות שהוא לא מצווה מהתורה. בשכונה שיש בה שומרי שבת ומחללי שבת, לא ייתכן ששתי הקבוצות ייהנו מאיכות חיים בו-זמנית, ולכן צריך למצוא פשרה כלשהי, בהתאם להרכב האוכלוסייה (למשל: אם הרוב חרדים - אז הכביש יהיה סגור, ולהפך). אבל אין שום הצדקה להעדיף את איכות החיים של החילונים, באופן גורף וכללי, על פני איכות החיים של החרדים. ובנוסף לזה מה היית אומר על מי שישרוף את דגל מדינת ישראל לעיניך האם זה לא יפגע בך? האם לא תעדיף שאם הוא כבר שורף את הדגל אז שיעשה זאת לא לידך, לא ברחוב שלך. אז שתדע שהשבת היא נחשבת יותר מדגל אצל שומרי המצוות, במשך כל הדורות יהודים מסרו את נפשם כדי לא לחלל את השבת, היא הוותה ומהווה סמל לאמונה בבורא עולם ולקשר שלנו איתו, לכן זכותם של שומרי המצוות לחיות במקום שלא פוגעים באמונתם, אותה טענה של איכות חיים חילונית, תקיפה גם לזכות לאיכות חיים לשומרי המצוות במידה והם רוב באותה שכונה. נמשיך הלאה: 2) סגירת הקניונים בשבת- מבחינה מעשית היום ישנם הרבה קניונים שפתוחים בשבת ו''מצפצפים'' על החוק, אם נתיר לפתוח חנויות וקניונים חופשי תהיה זו פגיעה בחילונים ובדתיים כאחד, כיוון שאותו מתחרה שמעוניין לנוח בשבת או מטעמי שמירת מצוות, פתיחת החנויות תאלץ אותו לפתוח בשבת על מנת לא לאבד את לקוחותיו וכך נגרמת פגיעה קשה בכל שכבות הציבור,שהרי ישנם הרבה בעלי חנויות חילונים שמרוצים שיום אחד קבוע בשבוע כולם סוגרים את העסק ויש להם קצת זמן להיות עם המשפחה והילדים. אביא לך דוגמא מהקניון שבכפר סבא שנלחמו ''שוחרי החופש'' על מנת להתיר לפתוח אותו בשבת בו בזמן שהם במקום חופש גורמים לעבדות! , במקום שהסוחרים ייהנו מחופש, ויוכלו לנוח ולבלות בחיק המשפחה פעם בשבוע, הם רוצים להכריח את הסוחרים לפתוח את חנויותיהם בשבת, האבסורד הוא שהגיע המצב עד כדי כך שגם הסוחרים עצמם למרות היותם חילונים התמרמרו על כך שהעירייה לא אוכפת את חוקי העזר העירוניים האוסרים לפתוח חנויות בשבת. להלן שתי כתבות מתוך העיתונים המקומיים בכפר סבא מרד סוחרי ויצמן (ירוק בכפר 6.12.02) לאחר ההפגנה ההמונית בכיכר העיר ביום השבת האחרון החליטו השבוע סוחרי רחוב וייצמן (בכפר סבא) לקחת את העניינים לידיים. עם עצומה החתומה בשם מאות בעלי חנויות רחוב וייצמן ניגשו לחברי מועצת העיריה בבקשה לעזרה באכיפת חוקי העזר. לחברי המועצה שביקשו דיון דחוף בנושא נקבעה פגישה לשבוע הבא. בינתיים, עוד שבת בקניון, עם המבקרים ועם המפגינים. מאת: אירית מרק, "ירוק בכפר" 6.12.02 סוחרי רחוב וייצמן בראשותם של דדי רהב ודינה אונרייך החתימו עצומה ,עליה חתומים מאות סוחרי וייצמן, הקוראת לבכירי העירייה לאכוף את חוקי העזר העירוניים. רהב ואונרייך, בשם הסוחרים, מאיימים כי באם לא ינקטו צעדים משמעותיים לאכיפת החוק יחלו בצעדי מחאה כגון אי תשלום מיסי הארנונה. לטענת רהב: "ביום חמישי הקרוב נקבעה לנו שיחה עם סגנית ראש העיר, רינה פז. אנחנו מתחילים תהליך הידברות בנועם, אם זה לא ילך ננקוט בצעדי מחאה חמורים. לא נבחל בהפגנה מול ביתו של ראש העירייה, יצחק ולד, ואף נפתח לו דוכן מול מרפסת ביתו בשבת! נראה אז איך הוא ירגיש. אם שום דבר לא יעזור נגיע לעימות גם עם בעלי החנויות במתחם הקניון. אני לא דתי אמנם, אבל לא רוצה להיות משועבד לעבודה בשבת והם גוררים אותנו לזה. בחו"ל מתייחסים ליום המנוחה כמו שצריך! אנחנו בודקים כרגע משפטית אם אנחנו יכולים לפנות לבג"ץ בנושא. לא נוותר! אני רוצה לנוח ביום השבת, ואף אחד לא יגיד לי "אז תנוח", כי אם אני אנוח ואגיע ביום ראשון לחנות שלי אז אין לי עבודה. אם הם רוצים שנעשה שוק בעיר, אז נעשה שוק! נוציא מרכולתנו החוצה ואז נראה את האיפה ואיפה". קטע נוסף מתוך "השבוע בכפר" 6.12.02 בינתיים התארגן לו ועד פעולה של סוחרי העיר אשר החתים על עצומה מעל למאה סוחרים בכל רחבי העיר המתנגדים לפתיחת הקניון בשבת. בעצומה הם כותבים: "אנו החתומים מטה תושבי העיר, שומרי חוק וסדר ובעלי חנויות בעיר, מביעים את מחאתנו על פתיחת הקניון בשבת בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה וחוק העזר העירוני, וכך נמנע מאיתנו שוויון הזדמנויות. בעצם הקמת הקניון במרכז העיר נפגע חלק ניכר מפרנסתנו, וכעת עם פתיחתו בשבת יפגע נתח נוסף. חלק מאיתנו, שלא יכול לעמוד בגזרה כלכלית קשה זו, יאלץ אף הוא לפתוח בשבת וכך תמנע מאיתנו השבת ובילוי בחיק המשפחה. האם נתת חבר מועצת העיר דעתך גם עלינו, על משפחתנו, על מצבנו הכלכלי? האם חשבתם עלינו?"

תשובה בעניין פתיחת קניונים וחנויות

בנוסף , רוני , אם חשבת שבעלי החנויות מפסידים כסף בזה שהם לא פותחים את חנויותיהם 7 ימים בשבוע, אז כדאי לתת את הדעת על נקודה קטנה בכלכלה והיא: שכמות הכסף לקניות של הצרכנים היא מוגבלת ולכן אם חנויות יהיו פתוחות 7 ימים בשבוע אז הלקוחות יוציאו את אותה כמות כסף במשך 7 ימים במקום ב- 6 ימים, ובעלי החנויות ירוויחו אותו כמות כסף רק יצטרכו לעבוד 7 ימים במקום 6 ימים, למה לעשות להם את זה, למה? המנוחה בשבת היא לא רק עקרון דתי אלא גם סוציאלי ולאומי, בסטטוס קוו נקבע שיום המנוחה יהיה יום השבת. והנה באים "שוחרי החופש" על מנת לגרום לעבדות 7 ימים בשבוע. להלן אביא לך כמה ציטוטים של אנשי רוח חילוניים בנושא השבת: אחד העם (ממנהיגי הציונות): "אין צורך להיות מדקדק מצות, בשביל להכיר ערך השבת - מי שמרגיש בלבו קשר אמיתי עם חיי האומה בכל הדורות, לא יוכל בשום אופן לצייר לו מציאות עם ישראל בלי שבת. אפשר לומר בלי שום הפרזה, כי יותר משישראל שמרו את השבת שמרה השבת אותם, ולולא היא שהחזירה להם את 'נשמתם' וחידשה את חיי רוחם בכל שבוע, היו התלאות של 'ימי המעשה' מושכות אותם יותר ויותר כלפי מטה, עד שהיו יורדים לבסוף לדיוטא התחתונה של חומריות ושפלות מוסרית ושכלית." אחד העם, "שבת וציונות", השלח כרך ג', חוברת ו' (סיון תרנ"ח, 1898) אליעזר ליבנה (ממנהיגי מפא"י): "אתגר המהירות של החיים, הורס את אפשרות הקשר הרגשי בין הבריות... הפרסומת יוצרת דרכים ותשוקות חדשים לבקרים ודוחפת את האדם לצרוך גם מה שהוא לא רוצה ולא זקוק לו כלל. וכל אלו מכרסמים כמובן במנוחתו הנפשית של האדם. הפרסומת המודרנית, כולל 'יחסי ציבור', תפקידם לגזול את שארית המרגוע של ה'לקוחות', כלומר של כולנו, ולדחוף אותם ללא הרף מתשוקה מדורבנת אחת לרעותה. הבידור, הן הממלכתי והן המסחרי גורם לשידוף הנשמה המודרנית, ואינו מרפא את המתח שבלבו של האדם, כי אם יוצר אשליה של כאילו החלפת כוח, שעה שבעצם מקצץ הוא במקורות הנשמה. מעגל הקסמים של החיים המודרני הוא קדחתני והרסני, והאיזון יושג, רק בשבירת המעגל מיסודו. כלומר, על ידי יצירת אטמוספרה ולו זמנית המנותקת מן החיים המעשיים היום יומיים אחוזי דיבוק התשוקה והמרדף אחר הקריירה וכדומה. לחזור ליחסים בסיסיים בקשרי אנוש, לקצב רגוע, לגישה קשובה, לציפייה ולמאור פנים... לשם כך דרושה לנו השבת, הכרחית עבורנו, אם אנו מתכוונים להתקיים על פני אדמה זו לאורך ימים, השבת במקוריותה, בהבנתה הרוחנית ובקני המידה הפסיכולוגיים שלה חשובה לנו ביותר, לנו לבני המאה העשרים." ("הארץ", 16.7.65 ) ד"ר משה סנה: "התקנה שנקבעה במושב האחרון (להשבית את התחבורה הציבורית בשבת) אינה באה לפגוע בחירותו של הפרט, אלא להבטיח את מנוחת יום השבת, שהוא קניין משותף, לציבור החרדי ולציבור החופשי כאחד." במאמרו "מבית ומחוץ" שפירסם ב"הזמן" ב- 10.3.1944 שמעון שיטרית: "כפיית נורמה, כגון קביעת יום מנוחה, אין בה משום פגיעה בחופש הדת והמצפון, שכן במקרה זה הנורמה שנכפתה דינה כדין כל נורמה, יהא מקורה אשר יהא, שנתקבלה על בני החברה, והמדינה רשאית לכפותה באמצעות חוקים. האם בשל כך בלבד שמקור האיסור הוא דתי יש לקבוע כי הוא פסול ופוגע בחופש דת?!" ("משפטים", ג') לסיכום: אותם הנלחמים לפתיחת קניונים בשבת שרוממות ה''חופש'' בגרונם, אינם מעוניינים בטובת האזרחים אלא ברווחים אלקטוראליים ובפרסום תקשורתי אנטי דתי, מה שכואב הוא שתוצאות מעשיהם ודיבוריהם מגבירים את הקיטוב בעם, ומעודדים את שנאת האחים ובנוסף פוגעים כלכלית , משפחתית וחברתית באזרחים ש''כאילו'' הם מדברים בשמם ולטובתם... בו בזמן שהם עצמם גורמים לכפייה חילונית סוציאלית וכלכלית בגלל השקפתם האנטי דתית הם מוכנים לפגוע ברוב חלקי העם בשביל טובתם האישית ומתוך צביעות שקופה לכל מתבונן ישר.

תשובה בעניין נישואים אזרחיים

רוני: ומה בדבר נישואים אזרחיים? מדוע כל זוג צריך להתחתן על ידי הרבנות ועל ידי הטכס הדתי שלכם? משה: כמה נקודות אומר לך , כל אחד שרוצה להתחתן בלא הטקס הדתי, יכול ללכת לעורך דין לחתום עם בת זוגתו ולערוך טקס כפי רצונו והבנתו והוא יקרא לזה "נישואין" ויחליט שהוא נשוי, למה הוא נטפל לרבנות? האם משנה לו כל כך אם בתעודת זהות כתוב לו נשוי או לא? אמנם לפי הדת היהודית אסור לחיות ללא טקס נישואין היהודי אבל ילדים שייוולדו מזוג כזה הם יהודים ולא ממזרים. (ממזר על פי היהדות הוא מי שנולד לאישה נשואה והוולד אינו מבעלה, אלא מגבר אחר, לכן הוולד במקרה לעיל אינו ממזר) רוני: ומה בדבר ההטבות שניתנות לכל זוג נשוי כמו משכנתא וכולי? האם למי שלא מתחתן ברבנות לא מגיע הטבות? משה: גם זה לא מהווה בעיה, אם יש יהודי שהוא כל כך נגד טקס הנישואין היהודי והוא לא מעוניין לעשות טקס עם עורך דין כדי לא להפסיד את ההטבות אז שידע שנישואין אזרחיים מחו''ל מוכרים על ידי המדינה, אז הוא יכול לקפוץ למדינה קרובה להתחתן שם ולחזור (גם ככה נוסעים מדי שנה...) ואז גם לקבל הטבות. לכמה יהודים לדעתך כל כך מפריע להם טקס החתונה היהודי? רוני: ובכל זאת למה כל כך חשוב הטקס היהודי מה איכפת לדתיים שיערכו טקסים אחרים? משה: כפי שכבר אמרתי לך כל אחד יכול לעשות טקס כפי רצונו ואם הוא רוצה הטבות כספיות וכל כך מפריע לו הטקס היהודי אז קפיצה קטנה לחו''ל תכוסה על ידי ההטבות שיקבל מהמדינה. ושאלת למה חשוב הטקס הזה גם לחילונים? אז אשאל אותך, כשאתה עושה רישיון איזה רישיון היית מעדיף לעשות רישיון בין לאומי או רישיון ארצי מקומי? רוני: בודאי שהייתי מעדיף לעשות רישיון בינלאומי, כך אוכל לנהוג בכל מקום ולא רק בארץ. משה: תשובה נכונה, טקס הנישואין והגירושין היהודי הוא המכנה המשותף המקובל על כל סוגי האוכלוסייה גם הדתית וגם החילונית. בקום המדינה נקבע במסמך הסטאטוס קוו בין בן גוריון לשותפים הדתיים והוחלט לתת את נושא הנישואין והגירושין לידי הרבנות כדי לאחד את העם ולמנוע הווצרות של שני עמים נפרדים. והסיבה היא שנישואין אזרחיים תופסים לחומרא וגירושין אזרחיים לא תופסים כלל וממילא ייווצרו פה ממזרים. רוני: לא הבנתי את המשפט האחרון אתה יכול להסביר? מה זה "לחומרא" (מה אתה חושב שאני מומחה לתלמוד ואומר לי מילים ארמיות מהתלמוד?...) משה: אסביר לך את המשפט האחרון: על פי היהדות טקס הנישואין היהודי הוא התקני ביותר אבל אם זוג נישא בנישואים אזרחיים, אנו מחמירים וחוששים לדעות שסוברות שהם כן זוג נשוי לכל דבר. אבל הבעיה תיווצר כאשר הזוג יחליט להיפרד בלי גט כפי שהיהדות דורשת הם נחשבים עדיין נשואים וכל הילדים שייוולדו מהבעל השני הם ממזרים וכך יווצרו שני עמים ויגרם פילוג בעם. עכשיו ענה לי בהגינות: האם בשביל אותו מיעוט שכל כך מפריע לו טקס נישואין יהודי, נגרום פילוג בעם שגם ככה המרקם עדין? האם בשביל אותם שכל כך קשה להם לקפוץ לחו''ל ליום אחד (גם ככה הם נוסעים...) האם בשביל נגרום פילוג בעם וריבוי ממזרים? (כמובן שה"קפיצה הזו לחו"ל ונישואין שאינם על פי ההלכה, זה לא מעשה נכון על פי ההלכה, אבל אני רק עונה לך לטענה בדבר כפייה דתית) אצטט לך את דברי ד"ר זרח ורהפטיג: " הייתה לי שיחה עם סופרו של עיתון לא יהודי בחוץ לארץ. הוא שאל אותי איזה חוקים יסודיים אני מוכן להגדיר כמאפיינים את המדינה היהודית. אמרתי שישנם כיום שני חוקים וחצי. אלה הם: חוק השבות המאפיין את מדינת ישראל כמדינה יהודית, היות והחוק מבטיח לכל יהודי בעולם כולו, אם הוא רוצה בכך, שיוכל לבוא לארץ כאל ארץ מולדתו. זהו כמובן יסודה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, חוק כזה לא יתואר בשום מדינה בעולם אלא במדינת ישראל בלבד. החוק השני הוא חוק הנישואים והגירושים. חוק זה מבטיח את השלמות הפיסית של האומה, את יציבותה של המשפחה היהודית. רק על ידי חוק המדינה היא מדינה יהודית. שלילת חוק זה, הכנסת נישואים וגירושים אזרחיים עם אפשרות של נשואי תערובת - עלולה לבטל את המושג של מדינה יהודית. זאת תהיה אמנם מדינה דמוקראטית, אבל לא מדינה יהודית. עוד חצי חוק - זהו הסעיף בפקודת סדרי השלטון והמשפט המכיר בשבת כיום מנוחה בישראל. זה רק חצי חוק אבל גם הוא מבטיח אופי יהודי למדינה. בשום מדינה בעולם לא יכול להיות דבר כזה. רק על ידי סעיף כזה אנו מפגינים כלפי פנים וכלפי חוץ שזאת מדינה יהודית. " עד כאן דבריו של ד"ר זרח ורהפטיג. רק שתבין אותי טוב, רוני, אני כלל לא בעד עקיפת הדת היהודית, כי אני מאמין שלטובתו האישית של כל יהודי זה לחיות את חייו על פי היהדות, אבל מה שאני רוצה להמחיש לך בדברי, שהרעשנות סביב נושא חוק הנישואין והגירושין, זה בעיקרו סערה בכוס מים שרק כמה אנשים בתקשורת ובפוליטיקה שמעוניינים להבנות מטענות אלו, בו בזמן שאין לזה בסיס והנפגעים הם מספר קטן ביותר. בו בזמן שביטול חוק נישואין על פי היהדות יגרום פילוג בעם ויצירת שני עמים נפרדים. ויפגע ציבור הרבה יותר גדול, עד כדי פגיעה בעם היהודי בכללותו. רוני: גם ככה העם מפולג, אז הוא יתפלג עוד קצת... משה: האם ניתן לכמה סכסכנים אינטרסנטיים להוסיף שמן למדורה!? האם זה צודק לסכסך בין בעל ואשתו בטענות שווא ואחר כך לטעון ''גם ככה אתם מסוכסכים...'' האם אתה מעוניין במעשיך לקרב את הגירושין!? האם זה מוסרי בשביל רווח פוליטי או רייטינג לסכסך בין חלקי העם ועוד בטענות שקריות ומטעות!? הם לא מגלים לך את האמת שיש פה 2 אפשרויות אפשרות א': שיהיה אחדות בעם ישראל וימנע פילוג בעם והנפגעים היחידים יהיו מספר קטן שבשביל לקבל הטבות מהמדינה בתור זוג ''נשוי'' יצטרכו להשקיע סכום פעוט לנסיעה לחו''ל. ולעומת זאת אפשרות ב': פילוג בעם ישראל ויצירת שני עמים בשביל כמה אחדים שמעוניינים בהטבות כספיות ומתעצלים להתאמץ למענם לקפוץ ליום אחד לחו''ל... וגם בשביל כמה פוליטיקאים שכואב להם כל סממן יהודי שיש במדינה. הפוליטיקאים הידועים ואנשי התקשורת מציגים את זה בתור השתלטות חרדית וחומייניזם ועוד מילים מפוצצות. בו בזמן שהם מוכנים לפלג את העם העיקר שירוויחו עוד קצת פרסומת ורייטינג ועוד כמה אזרחים תמימים שישנאו את דתם היהודית ואת והדתיים.

נושא מיהו יהודי וגיור אורטודוקסי

נושא מיהו יהודי וגיור משה: כמובן שכל נושא נישואין שלא על פי היהדות הם מזיקים למתחתנים ולעם היהודי, נישואין אלו לא רק מזיקים רוחנית לנישואים אלא גם מזיקים לעם היהודי כי הם מובילים להתפוררותו. רוני: אולי תסביר את דבריך משה: האם חשבת פעם על התופעה המוזרה והנפלאה כאחד ששמה ''עם ישראל'' – עם ישראל הוא יחודי מבחינות רבות אבל המבחינה המוזרה והמפליאה היא שהעם היהודי חי 2000 שנה בגלות מנותק מאדמתו, ולמרות זאת שמר על זהותו ויחודו. אין עם בעולם שחי בגלות 2000 שנה ולא נטמע והתבולל בתוך הארצות בהן התיישב, כל עם אחר שגלה ממקומו, נעלם בתוך העם לתוכו גלה. והנה, העם היהודי הצליח לשמור על זהותו ולהישאר עם, האם יש לך הסבר לזה? האם חשבת פעם על הסיבה לתופעה מופלאה זו? רוני: זו באמת תופעה מעניינת אבל יש עוד עמים עתיקים כמו הסינים והמצרים וכמוהם גם היהודים הם עם עתיק. משה: חשוב לרגע, האם העם הסיני גלה מארצו אי פעם? האם העם הסיני סבל מרדיפות, גזרות, פוגרומים, המרה על דת מהנצרות והאיסלם ושואה כמו שהעם היהודי עבר? האם העם הסיני היה מפוזר בכל העולם ביותר מ – 100 מדינות במשך 2000 שנה והצליח לשמור על זהותה ולא להיעלם בתוכם? ושוב השאלה עולה מאליה, כיצד העם היהודי הצליח לשמור על זהותו 2000 שנה ללא אדמה וללא ממשלה ולמרות רדיפות ונסינוות העברה על דת הוספה דברי הסטוריונים רוני: מה ההסבר שלך לעניין? משה: קודם כל זו ההבטחה האלוקית כמו שכתוב בפסוקי התורה אבל לעם היהודי יש סוד ששומר את זהותו – הסוד הוא הציווי האלוקי על שמירת המשפחה היהודית, כל יהודי ויהודיה מצווים להתחתן רק עם בן זוג יהודי. אתה יכול לשלוח משפחות יהודיות להונלולו, זימבבואה ולכל מקום בעולם, אם הם ישמרו את יסוד המשפחה היהודית, הם יצליחו לשמור על זהותם היהודית, אבל כמובן בשביל להבין את חשיבות הציווי והמצווה, צריך שהיהודי ידע את התורה ואת מטרתו בעולם. לכן בכל מקום שיש התבוללות, תבדוק ותראה שקדמה להתבוללות הזנחה של הערכים והמסורת היהודית. וכן להיפך, כל מקום שתראה שמירת הזהות היהודית, תראה שיש שמירת הערכים היהודיים הנצחיים ולכן אמרתי לך שכל מי שמתחתן שלא על פי היהדות הוא מערער את המסגרת ששומרת עלינו בתור עם מאוחד ופוגע בעם היהודי, דמיין לעצמך שקית מלאה מים והנה נוצר בה חור אחד והמים נוזלים, ככל שיחוררו יותר חורים, יגרם לדילול הנוזל שבשקית כך כל נישואים לשאינם יהודים, גורמים לדילול העם היהודי. רוני: למה זה גורם לדילול, להיפך, אם אנחנו נדאג שהצד הגוי יגדל את ילדיו כיהודי, אז נרחיב ונגדיל את העם היהודי? משה: כאשר האמא אינה יהודיה, אז גם ילדיה על פי היהדות אינם יהודים, ממילא אנחנו מגדילים את הגויים בתוך עם ישראל במקום להגדיל את מספר היהודים. רוני: ופה אנחנו נכנסים לשאלה בעניין הכפיה הדתית ששאלתי אותך קודם – מי אתה שתחליט מיהו יהודי ומי לא? אתה תגדיר איך שבא לך מיהו יהודי ואני אגדיר כפי איך שנראה לי מיהו יהודי. אל תתערב לי ואל תכפה את דעתך הדתית על ההגדרה מיהו יהודי. משה: שתי נקודות אומר לך: נקודה א' מה דעתך על מנהל מפעל למוצרי קפה בתחילת דרכו, שכדי להצליח במכירת מוצריו הוא קורא למוצריו ''קפה עלית'' רוני: כמובן שזה מעשה הונאה ללקוחות וגניבה ממפעל עלית המקורי ושלא יתפלא אם מנהל המפעל החדש "יזכה" לתביעה רצינית ממפעל עלית המקורי על השגת גבול וגניבת שם (ואולי גם פגיעה בשמה הטוב של עלית...) משה: ובכן, מאז ומעולם היה ידוע מיהו יהודי, מראשית ההיסטוריה, מהקמת העם היהודי לעם, היתה ליהודי הגדרה ברורה שזו ההגדרה ההלכתית – מי שאמו יהודיה או שהתגייר על פי כללי ההלכה היהודיים, כל שינוי בזה הוא זיוף גזילה והונאה של העם היהודי המקורי. מי שרוצה להקים עם חדש יכול להקים אבל הוא צריך להמציא לו שם חדש כמו כנעני, ''מזרח תכוני'' או כל שם אחר אבל כאשר משהו ולא משנה אם זה גוי או יהודי, או ראש ממשלה, אם משהו מהם מגדיר יהודי שלא על פי ההגדרה ההלכתית היהודית המקורית, הוא עושה מעשה זיוף והונאה וגורם עוול ליהודים בכל העולם שמעוניינים להתחתן אך ורק עם יהודי על פי ההגדרה ההלכתית המקורית. האם ההגדרה המקורית היא כפייה דתית? הרי המונח יהודי הוא מונח דתי הוא מונח שבראש ובראשונה ניתן על ידי הדת היהודית, וכל הגדרה שתשנה את ההגדרה המקורית, היא מעשה הונאה חילוני, והטעיה כלל עולמית כלפי העם היהודי כולו בהווה ובעתיד. תאר לך זייפן שינפיק תעודת ''גרין כארד'' לכל מאן דהו כדי שיוכל להיחשב כאזרח ארצות הברית, האם זה מעשה מוסרי? האם הוא יכול לטעון לממשלת ארה''ב: ''אתם תגדירו מיהו אמריקאי וגם אני אגדיר, זו זכותי!" ישימו אותו בבית סוהר או בבית משוגעים או בשניהם (אם יש כזה דבר...) אז מה זה משנה אם אדם אחד זייף או מדינה שלימה מזייפת הגדרות כפי רצונה. נקודה שניה שרציתי להבהיר לך, שהרי יש לדעת שההגדרה מיהו יהודי לא שונתה מאז היות העם היהודי לעם – מהסיבה שהיא הגדרה אלוקית על טבעית שלא ניתנת לשינוי וברגע שמאן דהו יחליט לשנות את ההגדרה כפי ראות עניו, אז חוץ מהשקר שהוא עושה, הוא גם עושה נזק בלתי הפיך לעם היהודי כיוון שכל אחד יגדיר כראות עניו מיהו יהודי. אחד יגדיר מי שעשה צבא הוא יהודי, שני יחליט שמי שיש לו חתול או כלב הוא יהודי, האחר יגיד יהודי הוא מי שעונד מגן דוד על דש חולצתו או אולי גם יהיה אחד שיגדיר שכל אדם בעל זוג עיניים, נקרא יהודי – ממילא יש 5 מיליארד יהודים... הצעת לי, בא נגדיל את העם היהודי בכך שנכיר שגם בן לאבא יהודי הוא יהיה יהודי ונדאג לחנך אותם כיהודים. אז יש לי הצעה יותר טובה להגדלת העם היהודי – בו נגדיר שיהודי הוא כל מי שיש לו זוג אוזניים וכך נפתור הרבה בעיות, כך לא תהיה התבוללות כי כל העולם יהודים (הרי יש להם זוג אוזניים..) וכך אולי נפחית את האנטישמיות כי נפנה לגוי ששונא אותנו ונאמר לו: "אתה גם יהודי אז למה לך לשנוא אותנו? הרי הגדרנו מחדש את הגדרת מיהו יהודי ואתה נכלל גם כן...", אין גבול לאבסורד שזה גורם. אלא מה, כל יהודי יודע ומרגיש עמוק בתוך נשמתו שיש איזו מטרה לעם היהודי, יש איזו שליחות שמימית לעם היהודי ולספר התנ''ך שבידינו, גם היסטוריונים שמו לב לזה

המשך נושא מיהו יהודי וחוק השבות

רוני: אם הגדרת מיהו יהודי אינה ניתנת לשינוי כפי שאמרת, אז איך בכל זאת במדינת ישראל רשמו במשרד הפנים יהודים למרות שהם לא יהודים על פי ההלכה היהודית? משה: בעיית מיהו יהודי לא התחילה עכשיו כפי שאתה יודע, היא התחילה מזמן קום המדינה, ואם נדייק יותר, הבעיה לא היתה מיהו יהודי שהרי היה ברור לכל אחד מיהו יהודי אלא הבעיה היתה מיהו יהודי לעניין חוק השבות. ואסביר לך, במדינת ישראל ישנו חוק התאזרחות שלא נמצא בשום מדינה בעולם והחוק אומר שכל יהודי בכל מקום בעולם הוא נחשב אזרח פוטנציאלי של מדינת ישראל, לעומת זאת קבלת אזרחות בכל מדינה אחרת בעולם, היא בתנאים מגבילים מאוד ואפילו ישנם מקרים שהם נמנעים כליל מלתת אזרחות. רוני: ולמה במדינת ישראל נחקק חוק יוצא דופן כזה? משה: הסיבה נעוצה בידיעת הבעיה שנוצרה ערב הקמת המדינה והיא: כיצד ניתן להקים ישות דמוקרטית שתקרא ''מדינה יהודית'' בעוד שרוב תושביה של אותה מדינה לא יהיו יהודים? הרי בהקמת המדינה היה כאן רוב ערבי מוחלט. כדי לפתור בעיה זו, נחקק ''חוק השבות''- דהיינו, שלא רק היהודים היושבים בארץ הם אזרחי המדינה אלא כל יהודי העולם הם אזרחי המדינה בכוח וכל עולה חדש אינו מהגר אלא ''שב'' לארץ ישראל אחרי שנות גלות ומכאן שמו של החוק, ''חוק השבות''. ומכאן והלאה התחילה להיווצר בעיית מיהו יהודי על פי חוק השבות, דהיינו, מי האדם שניתנה לו אזרחות כפי שחוק השבות דורש. רוני: אז מה איכפת לך מה מדינת ישראל מגדירה מיהו יהודי לעניין חוק השבות שהרי סך הכל זה לעניין חוק השבות? משה: ראשית, כשמדינת ישראל מגדירה יהודי, היא לא כותבת ''יהודי לעניין חוק השבות'', וממילא נבין שיתכן שהוא לא יהודי על פי ההלכה היהודית וזו מעשה הונאה חמור מאין כמותו (זוכר את משל קפה עלית...) דבר שני, עצם השימוש במילה יהודי הוא הטעיה כיוון שאו שאדם הוא יהודי או שאינו יהודי, אין כזה דבר יהודי חצי חצי. רוני: מה כל כך לחץ את מנהיגי המדינה בהקמתה להשתמש במילה יהודי וכך להכנס לכל הבעיות האלה, שהיו ממציאים שם אחר כמו ''כנעני'' או כל שם אחר, אז היו מגדירים מיהו כנעני כפי ראות עיניהם? משה: כי הם רצו ''לרקוד על כל החתונות'' ולבסוף גם לתת ''בעיטה לכלה'' הם השתמשו במילה יהודי בחוק השבות כיוון שרק עובדת היותנו יהודים, נותנת לנו זכויות על ארץ ישראל, רק עובדת היותנו שייכים לעם היהודי המקורי, נותנת לנו זכות מוסרית לשוב אליה. ולכן כתבו בחוק השבות שלכל יהודי יש זכות אזרחות במדינה כדי ליצור זיק וקשר בין מדינת ישראל לבין תושביה הקדומים היהודים וכאן נמצא האבסורד: שכדי ליצור קשר עם העבר, השתמשו במילה יהודי אבל מצד שני מעוניינים לרוקן את המושג ''יהודי'' מכל קשר להיסטוריה ומנסים להגדירו מחדש. האם זה לא שקר והונאה בקנה מידה הסטורי? (דרך אגב, כך עשו מנהיגי הציונות להרבה מאד מושגים יהודיים מקודשים שהם לקחו לעצמם ואחר כך השתמשו בהם כראות עיניהם וכך הטעו את הציבור, אך לא כאן המקום להרחיב) לסיכום: כל שינוי בהגדרה המקורית של היהודי, הוא מעשה הונאה וכמו שאין זכות לאף מפעל לקרוא שם למוצריו על שם מוצרים שקיימים כבר בשוק, כך אין זכות לאף אדם או ארגון להגדיר מחדש מיהו העם היהודי ומיהו יהודי. כל מעשה כזה הוא כפיה חילונית והטעיה כלפי העם היהודי כולו בהווה ובעתיד. כל נסיון של שינוי על ידי אדם בהגדרת מיהו יהודי, יגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעם היהודי ויגרור הגדרות נוספות של אחרים לגבי מיהו יהודי ולהפיכת המושג ''יהודי'' לחסר משמעות כיוון שכל אחד יגדיר כראות עניו מהו יהודי (וזה בנוסף לשקר שבדבר שהרי יהודי יהיה יהודי רק על פי מה שהיהדות מדריכה מיהו יהודי) הטענה שהגדרת מיהו יהודי ההלכתית היא כפיה דתית היא טענה שקרית וכל שינוי מההגדרה המקורית הוא כפיה חילונית והטעיה הסטורית גם אם ההטעיה נעשית בשם החוק של המדינה. מי שרוצה וזה מפריע לו, שיקים ''עם כנעני'' או ''עם חילוני'' אבל ברגע שהוא מזכיר את המילה יהודי ומפרש אותה כרצונו, זו הטעיה והונאה חמורה.

על התקציבים ועל ה"סחיטה" החרדית

רוני: מדוע אתם החרדים סוחטים את הקופה הציבורית? משה: איך אמר פעם משהו בבדיחות הדעת: לאחר שכולם "סחטו" את ''לימון'' התקציב, אז החרדים שמבקשים לקבל את הטיפות האחרונות צועקים עליהם ''סחטנים''. מדוע רשות השידור שמקבלת מיליארד ש''ח בשנה אינה נקראת סחטנית? למה שדרני רדיו או טלוויזיה מקבלים כסף מהמסים שלך ושלי על מנת להכפיש את אותם שמהם הם מקבלים מסיהם... מדוע אינם נקראים סחטנים? (אל תשכח שהם לא רשות פרטית אלא ממלכתית שממומנת בכספי כלל הציבור כולל ציבור שומרי המצוות שאותו היא מרבה להשמיץ) מדוע משרד התרבות שמקבל מאות מיליונים לא נקרא ''סחטנים'' מדוע הקיבוצים אינם ''סחטנים'' ומחיקת החובות שלהם הם לא סחיטה? (16.1 מיליארד ₪ במחיקה האחרונה) והחרדים שמתוקצבים כחוק ומקבלים הרבה פחות "זוכים" לתואר סחטנים. עצם השימוש במילה "סחטנים" היא דמגוגית ושקרית, זה מוצדק להשתמש במילה "סחיטה" רק במקרים שבהם יש איום בעשיית פעולה בלתי חוקית. (למשל "אם לא תשלם לנו - נחתוך לילדים שלך את הידיים", "אם לא תשלם לנו - נפרסם עליך לשון-הרע ", וכו') אם נגדיר "סחיטה" בצורה אחרת אז כל ארגון מכל סוג שהוא שפועל למען מטרה ומקבל כספים נקרא "סחטן". התקשורת מנסה בכל דרך להשניא את הציבור החרדי על המאזין הממוצע ומלעיטה אותו בסיסמאות רקות ולא נכונות. רוני: יש לך דוגמא, למה הסיסמאות שלהם רקות ולא נכונות? אני: יש לי כמה דוגמאות ולא רק אחת. קח דוגמא ראשונה: לפני כמה זמן התנהל מסע מעניין הקורא: "להשוות את תקציבי האוניברסיטאות לתקציבי הישיבות" המאזין התמים יכול לחשוב שהישיבות מקבלות על כל תלמיד ישיבה יותר מאשר האוניברסיטאות מקבלות על כל סטודנט. אבל אם נבדוק במספרים נגלה שסטודנט מקבל פי 4 מתלמיד ישיבה, כן אני חוזר פי 4 ! נניח שישיבה מקבלת על כל תלמיד 100 ש"ח אז האוניברסיטה מקבלת 400 ₪ על כל סטודנט. להלן המספרים: (שנת 99 ) מספר הסטודנטים: 155,000 תקציב האוניברסיטאות: 4.7 מיליארד ולעומת זאת: מספר בחורי ישיבות וכוללים (שנת 99 ) 77,000 תקציב הישיבות: 650 מיליון ₪ (תקציב הישיבות כולל את כל המוסדות כמו ישיבות, ישיבות הסדר, כוללים, כוללים לגמלאים, מוסדות לחוזרים בתשובה) בחישוב קל ניתן לראות שסטודנט מקבל פי 4 מבחור ישיבה. האם בתקשורת גילו לך את זה? לא. רק נתנו לציבור הרגשה שהישיבות מקבלות על כל תלמיד יותר מסטודנטים, וגם שקרו לציבור, וגרמו לשנאה והטעיה. רוני: אז מדוע סטודנט צריך לשלם על לימודיו שכר לימוד כזה גבוה אם המדינה מממנת אותו? משה: שאלה טובה, וכאן ניתן לראות את הפער הערכי בין מלמדי האוניברסיטאות לבין מלמדי הישיבות. בכיר באוניברסיטה מקבל בממוצע 50,000 ₪ בחודש (חצי מיליון ₪ בשנה!) קח לדוגמא, את נשיא אוניברסיטת חיפה שמקבל 61,000 ₪ בחודש או את סגנו של הנשיא שמוכן ל"הסתפק" ב- 53,000 ₪ בחודש (אותם נתוני משכורות עתק לנשיא האוניברסיטה ולסגנו גם באוניברסיטת בן גוריון, ובר אילן) נשיא הטכניון קצת יותר "צנוע" והוא מוכן להסתפק במשכורת של 50,000 ₪ בלבד והמשנה הבכיר לנשיא שלו מקבל "רק" 44,000 ₪. בכל אוניברסיטה יש לא מעט בכירים שמאוד צנועים במשכורתם ומשמשים דוגמא טובה להסתפקות במועט של 50,000 ₪ לחודש... לעומתו בכיר בישיבה מקבל בממוצע 5,000 ₪ בחודש. זאת אומרת בכיר באוניברסיטה מקבל פי 10 מאשר בכיר בישיבה. תכפיל כמה בכירים יש באוניברסיטה ותקבל סכומים אסטרונומיים שאותם צריכים הסטודנטים לממן וזה למרות ובנוסף התקציב שהאוניברסיטאות מקבלות מהמדינה. ועוד סיבה, שבישיבות עולה פחות לבחור ישיבה ללמוד, זה מפני שראשי הישיבות ושאר הצוות משתדלים לדאוג לנדיבים (מהארץ ומחו"ל) שאיכפת להם ומעוניינים להיות שותפים בלימוד התורה המתקיים בישיבה. עוד דוגמא אביא לך של הטעיה של התקשורת בנושא התקציבים: אתה פותח עיתון וקורא באותיות ענק: "700 מיליון ₪ למוסדות החינוך החרדיים" אתה המום, איזה סחטנים איזה חוצפנים... אבל מה לא גילו לך? שזה במסגרת התקציב שמקבל כל מגזר לפי מספר התלמידים שהרי כל ילד במדינה מתוקצב על ידי משרד החינוך . ועכשיו לנתונים: תקציב משרד החינוך: 20 מיליארד ₪ אחוז התלמידים במגזר החרדי הוא לפחות 10% מכלל התלמידים בישראל. חשבון פשוט מראה שמגיע למוסדות החינוך החרדיים לפחות 2 מיליארד ₪ ! וכמה הם מקבלים בפועל: 700 מיליון ₪ בלבד ! אם התקשורת הייתה ישרה היא הייתה צריכה לעשות כותרת ממש אחרת. רוני: איך צריך היה צריך לכתוב? משה: הכותרת הנכונה הייתה צריכה להיכתב כך: "מוסדות חינוך חרדים מקבלים על כל ילד שליש תקציב מהסכום שמקבל כל מוסד חינוך אחר" כך היה צריך לכתוב, אבל כדי להטעות את הציבור ול"חמם" אותו על הדתיים, אז צריך לבחור את הכותרת המתאימה וה"טעימה" כדי לנגוס עוד באחדות העם ולהשניא את הדתיים. רוני: אמנם החרדים מקבלים פחות בתקציבים אבל הם הרי לא עובדים, אז שיגידו תודה על מה שהם כן מקבלים? משה: זה השקרים שמוכרים לך בתקשורת, אבל האמת היא שהחרדים כן עובדים, האם בקרת פעם בבני ברק, ירושלים או כל ריכוז חרדי אחר? מי מוכר בחנויות, אנשים חילונים או אנשים חרדים? ישנם אלפי חנויות ובתי עסק בבני ברק וירושלים ובעוד מקומות בארץ בבעלות חרדית, האם שמעת על כך פעם בתקשורת? על חנויות הלפרין למשקפיים שמעת בודאי, כ- 60 סניפים ברחבי הארץ. חלק ניכר מהבורסה ליהלומים מאיישים חרדים. המיליונר החרדי לב לביוב משלם מסים בחודש אחד מה ש- 1000 אחרים לא משלמים, בשנה אחת. ישנם מאות בתי ספר חרדים לבנים ובנות האם המורים והמורות שמלמדים שם חרדים או חילונים? לאן משלמי המיסים החרדיים והדתיים מעוניינים שיעברו המיסים שהם משלמים? ההכפשה הקבועה שחרדים אינם עובדים מתנפצת למול המציאות. כל אחד שיחשוב מי מאייש את מאות החנויות, בתי הספר, הסמינרים, והעסקים בריכוזים חרדיים, יגיע למסקנה שמפריכה את הטענות הנ''ל שהחרדים אינם יוצאים לעבוד. או שהשדרן- דברן לא בדק בשטח, (אולי הוא לא העיז לבקר בבני ברק) או שהוא יודע את האמת ומעוניין להטעות את הציבור ולהציג תמונה שקרית.

עוד על התקבצים והסחיטה הנוראה!!!

רוני: ומה בנוגע לאברכי הכוללים והישיבות? משה: ישנם כ- 77 אלף תלמידי ישיבות וכוללים כולל הציבור החרדי הכיפות הסרוגות (כן... גם לכיפות הסרוגות יש כוללים... גם אצלם יש "בטלנים" שלא עובדים או במילים אחרות גם אצלהם יש יהודים שדואגים שלא תשכח תורה מישראל, ומקדישים את חייהם ללימוד תורת ישראל) ציבור שומרי המצוות הוא לפחות 25% מהציבור בישראל, דהיינו, מיליון איש, האם המסים של אותם מיליון איש מעוניינים שמיסיהם ילכו לרשות השידור שמכפישה את הדת והדתיים או לעזרה לאותם שמקדישים את חייהם ללימוד התורה? בנוסף, אותם מכפישים שוכחים להזכיר ש 90% מכלל האברכים הלומדים הנשים שלהם יוצאות לעבוד והיכן מצאנו חובה ששני בני הזוג יעבדו? בנוסף לכך, הידעת מה קצבתו של אברך כולל מהמדינה? רוני: ??? משה: 300 ש"ח בלבד. השאר כ- 1300 ש''ח משולם על ידי אנשים שמעוניינים להיות שותפים בזכות הלימוד תורה של הלומדים. רוני: ומה אתה אומר על הישיבות החרדיות הרי הם מתקיימות מכספי המיסים שלנו? משה: הישיבה מקבלת לפי מספר התלמידים, כך שזו סתם הטעיה לומר "הישיבה מקבלת" נכון שהישיבה מקבלת אבל היא מקבלת לפי מספר תלמידיה, וכפי שהראתי לך תלמיד ישיבה מקבל רבע מהתקציב שהמדינה משלמת לסטודנט. ועוד נקודה רציתי לומר לך: מקובל לחשוב שהישיבות של המגזר החרדי אינן מועילות למדינה כלל וכלל, ואף יותר מכך הן נטל ציבורי גדול. ובכן, רוני, תופתע לקרוא שדווקא ההפך הוא הנכון, הישיבות הינן נכס כלכלי לקופת המדינה! להפתעתך, דווקא הישיבות מקדמות את המשק הישראלי, כפי שיבואר להלן: הרבה תלמידי הישיבות מתקיימים בעיקר מתרומות מחו"ל דבר שמכניס מטבע זר למשק הישראלי. אף בניית הישיבות מבוססת על תרומות המגיעות מחו"ל וכן, אלפי תלמידים מחו"ל המגיעים ללמוד בישיבות בארץ אף הם מכניסים כסף זר שנשלח להם לפרנסתם. וידוע שכל מטבע זר שנכנס לארץ מועיל למשק הישראלי. (וזה בנוסף ליצוא של ענפי המסחר החרדים כגון: יהלומים, מזוזות, תפילין , ספרי תורה אתרוגים וכו' ושאר תשמישי קדושה, נשלחים ליהודי התפוצות בכל העולם, שזו הכנסה של מטבע זר במיליוני דולרים( רוני: ומה תאמר על הסקרים שאומרים שהחרדים אינם יוצאים לעבוד? משה: קודם כל הם לא אומרים שהחרדים לא עובדים אלא מדברים באחוזים, ובנוסף הרבה מהסוקרים לא מצליחים לעשות סקר מוצלח ולקבל תמונה אמיתית על הציבור החרדי מפני שהם אינם מכירים כיצד לפנות לציבור החרדי וכיצד לסקר אותו לדוגמא קח סקר שנערך על ידי מומי דהאן. מבדיקה שערכו במנוף עולה כי במחקרו של דהאן ישנם מספר פגמים מהותיים הנובעים מחוסר היכרותו את האוכלוסייה החרדית ואת אורח חייה: 1. המחקר מתבסס על סקר טלפוני - ניסיון העבר הוכיח כי המגזר החרדי, ברובו, אינו משתף פעולה עם סקרים טלפוניים - בודאי לא כשמדובר בענייני הכנסות ומשק בית. אנו משוכנעים שאנשים לא מסרו נתונים מדויקים אודות גודל הכנסתם הכלכלית. 2. במחקר מופיע כי שישים אחוזים מהמשפחות החרדיות, גם הבעל וגם האישה אינם עובדים. כל מי שמכיר את החברה החרדית יודע שנתון זה חסר שחר ואיננו הגיוני. 3. דהאן הכניס תחת הכותרת `קצבות אחרות` את קצבת הכולל. כאשר רק חמישית! (20%) מקצבה זו באה ממשרד הדתות והשאר מתרומות בארה"ב , או מיהודים חרדיים התורמים את `כספי המעשר` לישיבות וכוללים. המחקר של דהאן לא לקח בחשבון ולא הצליב נתונים מקביליים מהביטוח הלאומי, משרד הדתות ואחרים. 4. במחקרו של דהאן מופיעים הנתונים הבאים: הכנסה ברוטו למשפחה חרדית ממוצעת היא כ-4000 ש"ח ותשלום המס הישיר הוא כ-400 ש"ח, לעומת הכנסה ברוטו של משפחה שאינה חרדית כ6600 ש"ח ותשלום המס הישיר הוא כ-1200 ש"ח. עקב כך הסיק דהאן כי החרדים משלמים שליש מס מהחילונים. אך ס"ה הכנסות המדינה לשנת 2000 הם 227.5 מיליארד ש"ח, מתוכם 136.5 מיליארד ש"ח הכנסות ממיסים ותשלומי חובה, מתוכם 61.7 מיליארד ממס הכנסה שהם 45% מסך ההכנסות ממסים, בשאר המסים אין הבדל בין חרדים לכלל הציבור, לדוגמא: חרדי הקונה דירה, מכונית או מקרר משלם מע"מ בדיוק כמו החילוני וכן מכס, מס דלק, מס שבח וכיו"ב. הוי אומר שברוב המסים (55%) חרדי משלם כמו חילוני. וב- 45% ישנה הטיה של 4% שהחילונים משלמים יותר מהחרדים. 5. מחקרו של דהאן מתבסס על סקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שבודקים משקי בית שכירים. למעשה, חלקם של השכירים במס הכנסה עומד על כ - 50% כך שכוחו של המחקר יפה רק למחצית מסך ההכנסות ממס הכנסה. מה עוד ששיעור העצמאים באוכלוסייה החרדית גדול יותר משיעורם באוכלוסייה הלא חרדית, מאחר ששנות הלימודים הרבות בישיבה לא נושאים תשואה תואמת בהכנסה. 6. הנתון נוסף שיש לציין הוא, כי בדיקת אחוז ההכנסה של סקטור זה או אחר לא יכולה להוות אינדיקציה לנתון הסופי של מי מממן את מי, לשם כך עלינו לבדוק גם כן מי מייצר הוצאות מיותרות לתקציב המדינה, לדוגמא צריך לחשב, לא רק מי לוקח, גם מי מייצר את ההוצאות? פשע הגורם להוצאה בסעיפי משטרה שירות בתי הסוהר ומשפטים: קציני מבחן, מערכת משפטית יקרה, תעשיית הפלות שחורה, נזקים אדירים לרכוש, פסיכולוגים, שירותי רווחה, מרכזי גמילה ועוד. האם מישהו חישב את המחיר של כל אלה? 8. כמו כן ישנם הוצאות בתקציב המיועדות עבור צרכיו של הסקטור החילוני אשר אין החרדים נהנים מהם, ולעיתים באורח חייהם השונה גורמים הם לצמצום ההוצאה התקציבית בנושאים מסוימים. לדוגמא תקציב הטלוויזיה ה"חינוכית" המיועד לכל הסקטורים מלבד לחרדים. 9. החרדים גם לא נהנים באותה מידה מתקציבי החינוך של המדינה כמו הציבור הכללי: שיעור התלמידים החרדים מכלל התלמידים במערכת החינוך היסודי היהודי הוא 20 אחוז, כלומר אחד מחמישה. חלקם בתקציב החינוך עומד על כ- 5% מכלל התקציב (מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומשרד החינוך, "הארץ", 15.4.2001). תקציב ההשכלה הגבוהה (פחות מעשרה מוסדות) הוא יותר מ - 5 מיליארד ₪. תקציב הישיבות והכוללים המשרתות תלמידים מגיל 18 הוא כ- 700 מיליון ₪. כשמשווים עלות לתלמיד אחד - ההשקעה השנתית בסטודנט יחיד היא פי ארבעה מההשקעה בתלמיד ישיבה. 10. החברה החרדית, למרות הגדרתה כחיה מתחת לקו העוני, אינה רואה עצמה כך. קו העוני נקבע על פי סל הצריכה, ולפיו מחליטים על גובה הקו הזה. סל הצריכה מורכב ממוצרי הצריכה ושאר ההוצאות הממוצעות של משפחה ישראלית ממוצעת. בסל הצריכה, כלולים מכשירי וידיאו וטלביזיה, קולנוע והצגות, ארוחות במסעדות, טיולים בחו"ל ושאר הבילויים של האזרח הישראלי הממוצע. לגבי הציבור החרדי דבר זה אינו רלוונטי. סל הצריכה שלו מורכב בעיקר ממוצרי היסוד ועוד הוצאות הכרחיות. הציבור החרדי חי בצניעות, צורך הרבה מוצרים "כחול-לבן" , כמו מזון וביגוד, וממעט בצריכת מוצרי-מותרות מיובאים, ובכך הוא גורם להפחתת הגירעון התקציבי של המדינה. ואני לא מדבר: על התרומה הרוחנית, המקורית, התרומה להמשך הקיום שלנו כעם וכחברה, ששם התרומה איננה ניתנת למדידה. גם אותו חלק מהציבור החרדי שאינו שייך למעגל העבודה, אינו מתנהג כחברת עוני כפי שבדרך כלל מתנהגת חברת עוני, ואין אצלם את התופעות השליליות של חברת עוני. 16. כמובן, אי אפשר להתעלם מן העובדה כי לימוד תורה בחברה החרדית מהווה ערך ראשון במעלה ואברכים לומדים במסירות נפש תוך קושי כלכלי והסתפקות במועט. (מלגה שלבין 1500 ₪ ל- 1800 ₪ לחודש (שמתוכה רק 300 ₪ בלבד, מהמדינה) עד כאן לקט מהערותיהם של צוות מנוף על סוקר אחד, מומי דהאן שבגלל חוסר הכרותו את המגזר החרדי נגרם עיוות בסקר וכמובן אחריו נמשכו כל הסומכים על הסקר שלו.

עוד על התקציבים הפרדת הדת והמדינה

ואם יעניין אותך חישוב מפורט המראה את הבלוף של הטענה שכאילו החרדים מקבלים מתקציב המדינה יותר ממה שמגיע להם לפי חלקם באוכלוסיה ולפי המיסים שהם משלמים, תוכל לשמוע את קלטת מספר 164 של הרב מרדכי נויגרשל שבו הוא חישב במפורט את לפי ספרי התקציב והראה שהחרדים מקבלים פחות ב- 100 מיליון ₪ מהמגיע להם, החשבון נערך מעל גלי האתר ברדיו עם עשרות אלפי מאזינים, והקלטת עצמה הופצה בעותקים רבים ונשמעה על ידי רבים, כולל אנשי מקצוע והוא מעיד שהוא לא שמע השגות או הכחשות לנאמר. אם אתה גם רוצה לשמוע אתה יכול להזמין את הקלטת שם הקלטת: "על השחיטה, ועל הסחיטה" מספר 164 (מ"יהדות מזווית שונה", טלפון בסוף החוברת) רוני: אז למה המידע שמגיעה אלי מהתקשורת אני מרגיש בכל זאת שהחרדים לוקחים ממני ומאחרים את כספינו ומוצצים את דמינו? משה: מה שנוגע לתקשורת וכוונותיה אסביר לך בהמשך שיחתנו את מניעיה להשמצת החרדים, אבל אם קשה לך להשתחרר מההרגשה שהחרדים לוקחים ממך את כספך, אז תחזור טוב על מה שדיברנו היום ובנוסף תוכל לעיין בפרט הבא: כמה דולרים מדינת ישראל "סוחטת" מארה"ב מענקים בכל שנה? אה, סליחה, כמה דולרים ישראל מקבלת מענקים מארה"ב בכל שנה? רוני: נדמה לי בסביבות 4 מיליארד דולר בשנה. משה: ובכן הציבור הדתי והחרדי הוא 25% מאזרחי המדינה אז אם תחשב את כל מה שמקבלים הישיבות והכוללים ומשרד הדתות וכל משרד אחר שקשור לדת לא תגיע לרבע (25%) מהסכום של ה- 4 מיליארד דולר. אז מה שיש לך הוא רק להפנים ולהרגיש שלא לוקחים לך אפילו שקל אחד אלא שהם מקבלים מה"דוד מאמריקה" את הסכום המגיע להם יחסית לחלקם באוכלוסיה. רוני: תשמע אני שומע כמה פעמים בתקשורת הצעה שאולי כדאי להפריד את הדת מהמדינה? משה: באמת ישנו יתרון לכך שהדת תהיה מופרדת מהמדינה וכך ימנעו השפלות וביזוי הדת. אבל בכל זאת כדאי שנחשוב מראש על תוצאותיו של צעד כזה, אם מדינת ישראל תיהפך למדינה ללא דת, וללא צביון יהודי ממלכתי אז מה ההבדל בין הארץ לבין כל מדינה אחרת בעולם? למה שיהודים יעלו לארץ? למה שיהודים יתרמו למדינה? הרי גם בגלות יש להם מדינות דמוקרטיות ויש להם את התנאים הגשמיים כמו בארץ ואפילו יותר טוב מהארץ, לא לחינם המחקרים מראים שיותר ויותר יהודים תורמים פחות ופחות לארגונים יהודיים ולארגונים של המדינה, וזו מהסיבה הפשוטה שכלל שמדינת ישראל תתערטל מהסממנים האחרונים של מדינה יהודית אז תפחת הסיבה ליהודי חו"ל להעביר תרומותיהם למדינה. ובנוסף לכך, המדינה היא גם של הדתיים וזכותם לבקש מינימאליות של צביון יהודי במדינה. (וכפי שהוסבר ויוסבר שמירת הצביון טובה גם לחילונים וגם למדינה) בעיה נוספת היא שזה יגרום להכפלת והשלשת עלות שרותי הדת כיוון שהם לא יהיו מסובסדים בחלקם על ידי המדינה וזה כולל מה שרוב הציבור מעוניין שיהיו שרותי דת כמו מכירת חמץ, מקוואות, רבני ערים ושכונות. הפרדת הדת מהמדינה תפגע קשות בציבור שמשלם למדינה כסף לקבל שירותים וזכותו של כל אזרח בארץ לקבל שרותי דת ואם עד היום היו פה ושם טענות על גבית כספים מסוימת בקבלת שרותי דת, אז העלויות יוכפלו וימנעו מאזרחים רבים לקבל שירותים להם הם זקוקים וזה כולל גם יהודים מסורתיים ואנשים לא דתיים שמעוניינים להשתמש בשרותי דת. ויש לי הצעה טובה כן: אולי גם נפריד את התרבות החילונית מהמדינה וכל אחד שמחפש תרבות חילונית ישלם עליה ממיטב כספו, מדוע צריך לממן במאות מיליונים את אגודות ספורט ולסבסד כל כרטיס של הקאמרי. לא מזמן קראתי שהתקציב המדינה לתיאטרונים ולמוזיאונים הוא 480 מיליון ₪ לשנה! (לדאבון הלב, יותר ויותר הצגות משמיצות את הציבור החרדי והן אנטישמיות, וכאן נעשה אותו עוול כמו ברשות השידור שהרי הכסף הוא כסף מהציבור שכולל את ציבור שומרי המצוות שנאלץ לממן מכספו את משכורותיהם של אלה שישמיצו אותו. עד מתי ימשך העוול הזה? מי שרוצה להשמיץ שישמיץ אבל למה בכסף של המדינה שממומן גם על ידי הציבור המושמץ?) התקשורת ושאר שונאי הדת מנסים לקדם את הפרדת הדת מהמדינה בטענה שהערבוב בין דת למדינה יוצר השפלה לדת (ולא מעט בגללם...) הטענה שלהם שהערבוב יוצר השפלה לדת היא נכונה אבל האמת שהם כלל לא דואגים לדת אלא מעוניינים שיהיה כמה שפחות דת במדינה. אפשר להפריד את הדת מהמדינה בתנאי שיפרידו את התרבות החילונית מהמדינה אם רוצים לקדם תרבות חילונית על חשבון כספי המיסים אז שיהיו שוויוניים ויקדמו תרבות דתית וזה בנוסף לכך שתפקידה של המדינה בתור מדינה יהודית לתת שירותי דת, שהרי היא מדינה יהודית. התרבות היהודית ושרותי הדת הם לא פחות ואפילו יותר חשובות וחיוניות ובנוסף לכך הם שומרות על זהותנו כיהודים, שלא כמו התרבות המיובאת שלא מוסיפה לזהותנו היהודית וגורמת ליבוא של רעיונות זרים ולחיקוי תרבויות זרות מהמכנה המשותף הנמוך של האדם. לכן אין מה להתלהב מהטוב לב של התקשורת ודברניה שהם כאילו בעד הדת ולכן הם רוצים להפריד אותה מהמדינה. שיחפשו להם אנשים תמימים במקום אחר.

מי משתלט על עם ישראל?

רוני: תסביר לי משה,למה אתה נראה לי כל כך כועס על התקשורת והפוליטיקאים האם זה בגלל שהם נגד הדתיים ? משה: אני לא כועס, אני כואב, יש לי כאב עמוק על מה שעושים לעם שלנו, על זה שמעודדים פילוג בעם, כואב לי על הדרדור הרוחני שהביאו את העם שלי את העם שלך, שלנו, וזה לא קבוצה גדולה זה סך הכול קומץ של אנשים שהשתלטו על התקשורת ועל מקורות המידע של המדינה ומשתמשים בכספי הציבור על מנת להחדיר את השקפותיהם האנטי דתיות ובגלל שבידם נמצא המיקרופון של המדינה הם סוחפים איתם את הציבור התמים ( ונותנים לו לחשוב שהוא לא תמים) ומפלגים את העם. עד היום היה יותר קשה להחדיר את השנאה לדת כי להורים היה ידע וחיבה מסוימת ליהדות אבל הנוער שגודל היום לא טעם חווית יהדות, והציבור הכללי, גם הוא מרוחק ממקורות המידע האמיתיים של היהדות, ואז מוצגת לו תמונה על יהדות והדתיים בצורה מסולפת ומעוותת ואז קל יותר לציבור לקבל את ההתקפות על הדת והדתיים. ההיסטוריה חוזרת בגדול, תמיד היו יהודים ''יעני'' מתקדמים ש''דאגו'' לעם ישראל וניסו בכל דרך לנשל אותו ממסורת אבותיו, והם פעלו בשיטות דומות מאוד להיום על ידי הכפשת הדת והדתיים, רדיפת והכפשת הרבנים, עקירת החינוך היהודי ולימוד מסולף של הדת היהודית והדגשת והחדרת התרבות הגויית השלטת, באותה תקופה. היום התרבות הגויית חודרת לכל בית על ידי הטלוויזיה, העיתונים ,והכבלים. וכך גרמו לדרדור העם מבחינה רוחנית ולנשואי תערובת ולדילול ודלדול העם היהודי , עד שהשם לטובת העם הפסיק את ה''חגיגות'' האלה עד ידי עונש כואב לטובת שמירת העם היהודי. זה קרה ביוון המתייוונים שלחמו בדת היהודית ובחכמי ישראל וניסו לעזור לגויים שונאי ישראל למחוק את הדת היהודית, זה קרה בבית המקדש הראשון וזה קרה בבית מקדש השני , זה קרה גם בעבר הלא רחוק ברוסיה , אירופה וגרמניה על ידי ה''משכילים''. כמובן שלא נשאר שום זכר מאותם אלה ש"דאגו" לעם ישראל על ידי שניסו לחלן אותו ולהשליט עליו את התרבות הגויית השלטת באותה תקופה. אותם מתייוונים או "משכילים נעלמו באבק ההיסטוריה יחד עם אותם תמימים שהם הצליחו להטעות וגם נאבדו לעם ישראל, אותו ציבור יהודי שחי היום הוא שרידם של אותם שלחמו כנגד אותם מבוללי ישראל, היהודים של היום הם צאצאים של היהודי עם הגאווה היהודית שלא נכנע לברק החיצוני של התרבות הגויית, כל יהודי בין אם הוא דתי או חילוני הוא צאצא של גיבורי רוח אלו, וכיום ההיסטוריה חוזרת ורוב העם עדיין לא למד את הלקח (למרות שמלמדים היסטוריה...) כל מי ילמד היסטוריה יוכל לראות כמה התהליך הזה חוזר על עצמו, ואיך שחלקי עם ישראל נקרעים מעל העם ונעלמים בתוך העמים האחרים לנצח. מי אחראי לכך אם לא איבוד הזהות היהודית? ומי מנסה בכל דרך לאבד ולטשטש לנו את התרבות היהודית המקורית שלנו, אתה כבר יודע את התשובה... אבל מה שכואב יותר זה שבאירופה, וגרמניה זה היה דרדור של היהודים לא בפלטרין של מלך דהיינו לא בארמון של המלך המלכים הקב"ה, דהיינו בארץ ישראל אלא בחו''ל , הבעיה שכיום עושים לנו את הרצח הרוחני של העם היהודי כאן בארץ ישראל בארמון של מלך המלכים בעיר של בית המקדש, איפה שהקדושה הכי גדולה בעולם היתה. דרדור כזה מביא מכה יותר כואבת ומביא גלות וחורבן יותר גדול ואם העם היהודי לא יתעורר מבעוד מועד וינער מעליו את השפעתם של מסלפי ורוצחי המסורת היהודית אי אפשר לדעת לאן זה יגיע. תקשורת רוני: תשמע, אתה מחדש לי הרבה דברים, מדוע אינני שומע את ההסברים האלו מהנציגים והפוליטיקאים שלכם? משה: מדוע לא שומעים אותם? כי לא נותנים לך ולעם ישראל לשמוע, כל תחנה המנסה לשדר יהדות, ולהסביר את עמדת הדת והדתיים נרדפת על ידי שלטונות החוק סותמי הפיות. אגיד לך באופן חד וברור, המזיקים הגדולים ביותר שהיו לעם ישראל ב- 50 השנים האחרונות הם קבוצת הגברתנים ששדדה את המיקרופון הציבורי והשתלטה על מקורות המידע של המדינה וכמובן הכול בגיבוי החוק והפוליטיקאים ששותפים לאותה השתלטות. (שמור לי ואשמור לך...) רוני: אתה אומר דברים חמורים, ובנוסף נראה לי שהם גם מוגזמים. משה: אוסיף עוד שהדרדור הכלכלי, המוסרי והלאומי והקיטוב העם שהולך וגודל מיום ליום לא היה נראה כמו שהוא עכשיו אילולא התקשורת ואני אשתדל להוכיח את זה במסגרת המצומצמת של הדו שיח ביננו. רוני: אמנם, אני יודע שהם מידי פעם נוטים מהמידה ומלכלכים על הדתיים אבל אני לא חושב שהם עד כדי כך, נראה לי שאתה אומר זאת כיוון שהם מגלים את קלונכם ברבים ומונעים מכם לעשות ככל העולה על רוחכם. משה: אני אומר את זה כי זו האמת, ואחרי שאוכיח לך, אני חושב שגם אתה תסכים אתי. נראה לך שהם מעט נגד הדתיים כיוון שהם לא כל הזמן מלכלכים על הדתיים רק ''מידי פעם'' אבל דע לך, שהם הרבה יותר נגד הדתיים יותר ממה שאתה מעלה על הדעת וזה שהם לא כל היום מדברים נגד הדתיים כיוון שכך בכל יהיה שקוף ויבינו את מגמתם הנלוזה. זה כמו סוכרייה עם רעל, אם תשים את הרעל בכל הסוכרייה היא לא תהיה טעימה אבל אם תוסיף סוכר ומעט רעל אז הלקוח התמים לא ירגיש בכך, יאכל את הסוכרייה ויורעל. תראה כמה צעירים מחפשים את עצמם ומסתובבים בכל העולם, למה מה חסר בדת הביתית שלהם, אלא מה, הרעילו אותם כנגד הדת. הרבה מהשיטות שהם פועלים אינם שונים מהרבה משיטות אנטישמיות מתקופות האפלות ביותר שידע עם ישראל (אמנם אז היו הגויים רודפים את היהודים אך לצערנו כיום, יהודים רודפים יהודים). האם חשבת שכשהגויים רצו להכפיש את היהודים הם פעלו רק בשיטות שכנוע ישירות? הם פעלו גם בשיטות עקיפות שמרדימות את חוש הביקורת של המון העם וכך יכלו לעורר אנטישמיות ושנאה כלפי היהודים. כיום השיטות אינם שונות בהרבה, רק משתמשים בהם כנגד החרדים והדת. רוני: מדוע לדעתך הם עושים זאת? מדוע עליהם לרדוף את החרדים, אמרתי כבר שנכון שהם לפעמים נוטים מהמידה ומלכלכים קצת יותר על הדתיים אבל בסך הכול אין אדם מושלם וגם לא אנשי תקשורת. משה: יש כמה סיבות לרדיפת החרדים בתקשורת.

למה התקשורת שונאת את החרדים?

משה: יש כמה סיבות לרדיפת החרדים בתקשורת. סיבה ראשונה היא: הסיבה ה''תמימה''- שזה שנאת הזר והשונה, חיי החרדים שונים מחיי החילונים, גם השקפתם ודרך חייהם שונים וממילא איש תקשורת חילוני מפרש את ההתנהגות השונה שלהם בצורה מעוותת מהאמת כיוון שכך חינכו אותו, ועולם המושגים שלו על היהדות מעוות ודל מאד. יש כל מיני סטיגמות שנפוצות על הדת והדתיים וממילא כל מעשה מתפרש על פי עולם המושגים הדל של אותו איש תקשורת. גם בהיסטוריה העולמית צחקו על היהודי שהוא נח יום אחד בשבוע ואמרו שהוא עצלן ולכן הוא ''המציא'' שבתות וחגים. במשך הזמן, שתי הדתות העתיקו את יום המנוחה הזה, אחת ליום שישי והשנייה לקחה את יום ראשון. ויותר מכך, היום מבינים שעבודה ללא הפסקה ומנוחה, גורמת לירידה בפריון הייצור. (כמובן שיש טעמים רבים לחשיבות שמירת שבת אבל אחד מהיתרונות הרבים שלה זה המנוחה החשובה לכל אדם באשר הוא) גם ברית מילה היה מוקד לזלזול עד שהתגלה שזה מונע מחלות עור ועוד בנוסף למעלה הרוחנית שבזה עד שעשרות אלפי אמריקאים ואנגלים גויים מלים את עצמם. גם שוק האוכל הכשר פורח בארה''ב והרבה לא יהודים מעדיפים אוכל כשר בגלל הנקיות שלו. אלו הן מספר דוגמאות של מצוות שלפני שידעו מהי המעלה שלהם. אז הרואה מן הצד פירש את העושה אותם כאיש פולחן חשוך וממילא כל מעשה שלו יפורש באותו מבט של חשכות ופרימיטביות. וכמו שציינתי שזה נובע מידע דל ביהדות וכל מעשה של חרדי מיד מצטרף לבנין הסטריאוטיפ הפורח באוויר של אותו עיתונאי שמעביר את תחושותיו וחוסר הבנתו לקוראים שגם עולם המושגים שלהם ביהדות לא תמיד גדול משלו... זו הסיבה ה''תמימה'' ויש סיבה שנייה של רדיפת הרודפים בתקשורת: לפני שאומר לך אותה, אשאל אותך רוני, כידוע כל בעל עסק מעוניין להגדיל את רווחיו על ידי הגדלת מספר הלקוחות שלו, נכון או לא נכון? רוני: נכון. משה: מה יעשה מפעל לסיגריות, שמגלה שיש אגודת "אל סם" שלא רק שאנשיה לא צורכים את הסיגריות שהוא מייצר, אלא גם מפרסמת ברבים את תוצאות המחקרים המוכיחים על האסון שממיטים הסיגריות, ושהם רוצחות את האנשים והם גם מציעים תחליפים יותר בריאים במקום עישון הסיגריות הממכר וההרסני. עקב פעילותה של חברת "אל סם" הפסיקו הרבה לקוחות לרכוש סיגריות ועברו לתחליפים יותר בריאים. מה לדעתך בעל מפעל הסיגריות צריך לעשות? רוני: אם הוא אדם ישר הוא יבדוק את המחקרים ובמידה שהם נכונים ומוכח מהם שסיגריות מזיקות מאוד, הוא יסגור את המפעל או יתחיל לייצר מוצרים בריאים. משה: אבל אם הוא לא ישר ומעוניין רק בטובתו האישית, אז הוא ינסה בכל דרך להכפיש את האגודה וחבריה ולהפחית מ''אמיתות מחקריה'' בכל דרך שכנוע אפשרית גם ישירה וגם עקיפה וגם שקרית, העיקר שלא יעזבו אותו לקוחותיו. והוא גם פרסם בעיתונים כל טעות קטנה שלהם ושמניעיה לא טהורים ושהמחקרים שלהם מפוברקים ושראשי אגודת ''אל סם'' הם שרלטנים שדואגים לעצמם וכו'. השיטה הזאת של הכפשת אגודת ''אל סם'' היא פיקוח נפש למעל הסיגריות כי אם האמת תתפרסם, הוא יאלץ לסגור את המפעל. אנשי התקשורת יותר גרועים ממנהל מפעל ה''אל סם'' כי מנהל מפעל הסיגריות, מייצר סיגריות המקצרות חיים מבלי להזיק לנפש המעשן, אבל אנשי התקשורת מזיקים לגוף ולנפש של השומעים והרואים אותם, אמרתי לך כבר שלדרדור המוסרי, הכלכלי והרוחני שחל בחמישים השנים האחרונות בעם ישראל, אחראים במידה רבה אנשי התקשורת שלא בוחלים בשום דרך על מנת להגביר את זמן וכמות הצופים. ואסביר לך, מאיפה לומדים צעירים להיות אלימים או לרצוח? מהאבא שלהם? מהאמא? מאיפה לומדים צעירים לגנוב, לשדוד, לאנוס? האם למדו זאת מעצמם אתה יכול לנחש לבד מהיכן למדו וכן מהדרדור הכלכלי – כמה פעמים אנשים צורכים מוצרים שהם בכלל לא צריכים והמוצרים נשארים בבית כאבן שאין לה הופכין? התקשורת מעודדת צריכה לא נצרכת. וגם הדרדור הרוחני וכל הזימה והבגידות שמופיעים בתקשורת, האם אינם משפיעים על נפש הרואה אותם? כל הרציחות והשודים מורידות את סף הגועל והדחייה ממעשים כאלה וגורמת לחיקויים על ידי הצופים. האם איכפת לאנשי התקשורת מדרדור זה? איך אמר פעם סופר בירחון של האגודה האמריקאית לרפואה: "תעשיית הטלוויזיה היא לא עסק של מכירת תוכניות טלוויזיה לצופים, אלא זה עסק של מכירת הצופים לפירסומאים, עניינים של "איכות" ו"אחריות חברתית" הם לגמרי שוליים בשוק תחרותי של רדיפה אחרי מירב הצופים" (Journal of the American Medical Association) ואם נבדוק מי לא צורך את ''מרכולתם'' של אנשי התקשורת? כמובן ''החרדים'' ומי מתרחק ומודיע לרבים את הנזק והדרדור שבתקשורת החילונית כמובן, החרדים. אז כמובן אם הם היו ישרים כמו שאמרת, הם היו סוגרים את המפעל או לפחות עושים תקשורת חיובית אבל הם לא כך, אז מה יותר טבעי מלהכפיש את החרדים שלא צורכים את מרכולתם ומעודדים אחרים להימנע מצריכת תקשורת מזיקה ומדרדרת שהרי אנשי התקשורת לא רוצים לסגור את המפעל. מה יותר טבעי מאשר להכפיש את הדת שמתנגדת לכל הסחי והמאוס שהם משדרים, מה יותר טבעי להציג את הדת והדתיים כדבר פרימיטיבי כדי שאנשים לא ידעו את האמת וימשיכו לצרוך את מרכולתם לא איכפת להם מהנזק ללקוחותיהם בעיקר שיש צופים, יש פרסומות והכסף זורים אליהם והמכונה המשומנת עובדת. מי שיעיז לפגוע במכונה המשומנת אנחנו נדרוס אותו בכלי הנשק שוטפי המוח שבידינו ונדאג להכפיש אותו ואת מה שהוא מייצג. להלן אביא לך כמה דוגמאות המוכיחות את רדיפת החרדים, לפני כן רק אספר לך שהתדמית של הציבור החילוני על החרדים לא נוצרת ברובה על ידי קשר אישי עם החרדים אלא דרך התקשורת שמעצבת לצופים את הדיעה של החרדים כמו שהיא רוצה בסקר שנערך בסקר שנערך עבור אגודת "מנוף" נמצא: שכ- 78% מהחילונים, מקור המידע שלהם על החרדים הוא על-ידי כלי התקשורת השונים, על-פי החלוקה שלהלן: 38% - טלוויזיה 20% - עיתונים 9% - רדיו 11% - קריאה בספרות אחרת ורק 22% מהנותרים מקור המידע שלו על החרדים הוא מהיכרות אישית. מציאות חיינו בארץ זו יצרה מצב בו המפגש הכמעט יחיד עם היהודי החרדי הוא, או ברחוב, או באמצעות כלי התקשורת. דרך פגישה אקראית ברחוב בודאי שאין אפשרות להכיר את החרדים, ועל סמך זה לפתח כנגדם עוינות. אך באמצעות התקשורת, אתה קורא יקר, תכיר את החרדים איך שהתקשורת תרצה, היא תעצב את דמותו בצורה שלילית כפי רצונה, וכוחה גדול. היא מסוגלת להפריך את כל מה שהאמנת בו וכפי שאמר טומי לפיד: "עיתונאי טוב משפיע יותר מחבר כנסת". (עיתון "אנשים" 28.11.00).

סיבה רוחנית למה התקשורת נגד

והסיבה השלישית מדוע יש רדיפת חרדים בתקשורת היא רוחנית והיא שבגאולת ישראל ממצרים היו ערב רב ותפקיד הערב רב היה להחטיא את עם ישראל, להרחיק אותו מאלוקיו, לעכב את הגאולה כמה שיותר ולמנוע מכמה שיותר יהודים מלהיגאל. וכיום אנו לפני הגאולה השלמה וכתוב בספרי קבלה שתהליך הגאולה האחרונה יהיה דומה מאד לתהליך הגאולה הראשונה והמניעות והעיכובים והמעכבים יהיו דומים לאז. כמו שאז היו ערב רב שדרדרו את העם והסיתו את העם כנגד משה וכנגד מנהיגותו, כך היום יש ערב רב בתוכינו שמסית כנגד גדולי ישראל וכנגד התורה ומנסה בכל דרך להכפיש ולהשפיל את שומרי התורה והמצוות. נכון, גם שומרי התורה צריכים להשתפר אבל המטרה של התקשורת היא להרחיק מהתורה להרחיק מרצון אפילו לשמוע תורה. והם עושים את זה בניפוח מעבר לפרופורציות כל מעשה קטן של חרדי ומנצלים את חוסר הידע של הציבור לרעה וכן את הבלעדיות שלהם על המיקרופון הציבורי. לא לחינם כתוב בספרי הקבלה שהחזרה בתשובה תהיה יותר ויותר קשה ככל שאנו מתקרבים לגאולה וזה לא בגלל שהאמת תהיה קשה לבירור. היום כל אחד יכול ללכת לסמינר – סדנא של ערכים ולקבל את האמת, אבל כמה מכשולים יערימו עליו עד שהוא יגיע לסמינר, ככל שדמותם של שומרי המצוות תוכפש ותושפל, והדת היהודית תוצג בצורה ה"מתאימה"... , אז מי יעלה בדעתו ששם האמת הרי בתקשורת אמרו שהדתיים הם כך וכך והתורה היא כך וכך. הלכלוך על החרדים ועל התורה לא יקטן בעתיד, הוא רק יגדל כי ככל שהשקר פושט את הרגל, אז הוא מנסה בכל כוחו לסחוף עוד אחרים איתו לעולם השקר. כל האידיאולוגיות התנפצו, קומוניזם, סוציאליזם, וכל ה''זם'' למיניהם גם הציוניזם החילוני פשט את הרגל. האידיאולוגיה היחידה שעולה כיום זה ה''אנטי'', המלחמה כנגד התורה וכנגד שומרי התורה וזה חלק משלבי הגאולה הקרובה. רוני:תשמע,אבל אתה לא יכול להתעלם מהאלימות החרדית, כמה שתדבר נגד התקשורת אבל אתה לא יכול להכחיש שבכל פעם שומעים על זריקות אבנים בכביש בר אילן ובעוד מקומות על שריפת פחי אשפה ומלחמות השוטרים ועוד, איך משהוא פעם אמר, מי שרוצה לעשות פחחות חדשה לרכב, שיסע בשכונה חרדית בשבת... משה: האם יצא לך לבקר פעם בשכונה חרדית? רוני: לא זכור לי. משה: האם עברת פעם ליד בית ספר חרדי בשעת הפסקה? רוני: לא זכור לי. משה: הדברים שאמרת הם דוגמא קלאסית של השחרת דמותו של ציבור שלם בגלל מעשה יחידים ועל ידי מי? כמובן, על ידי התקשורת. אצטט לך את דברי פרופ' נחמן בן-יהודה מהאוניברסיטה העברית שנכתבו במקומון "ירושלים" שנת :98 "תשומת הלב של העיתונות החילונית מאוד מוגברת כשזה נוגע לעבירה במגזר החרדי, הדבר מקבל כותרות עצומות, וגם תיאורים דרמטיים כמו "פוגרום". אבל כשנכנסים לבית הסוהר ורואים כמה חרדים יש שם, זה לא הרבה" עד כאן דבריו. רוני: בכל זאת אבל אתה לא יכול להכחיש שנרקו אבנים ונשרפו פחי אשפה? משה: אין שום גורם רבני שמתיר לנקוט באלימות! אין אף רב שמתיר לזרוק אבנים בשבת, ולהיפך אבן בשבת היא מוקצה (הכוונה שעל פי ההלכה היהודית אסור לגעת באבן בשבת כלל) אז הזורקים לא מייצגים כלל את הציבור החרדי וכמו בכל ציבור ישנם אנשי שוליים טועים שמכתימים בגללם ציבור שלם. להלן לשונו של פסק הלכה שפורסם מאת הבד"ץ של העידה החרדית אזהרת רבותינו הבית דין צדק שליט``א היננו מגלים דעתנו, דעת התורה בנוגע לקיום דין מחאה. שעל פי דין תורה אסור להשתמש בשום מעשה אלימות ולא בהצתת פחי אשפה וכל שכן זריקת אבנים וכדומה חס וחלילה. שהוא דבר המביא לידי סכנה. ואין כוחנו אלא בפה. ועל הגדולים להזהיר על הקטנים שלא יעשו כן חס וחלילה. ולשומעים יונעם ותבוא עליהם ברכת טוב. ועל זה באו על החתום הבית דין צדק כאן עיר הקודש ירושלים עד כאן לשונו של הפסק הלכה מאת הבד"ץ. כמובן שלא יודיעו לך על פסק כזה ועוד להיפך יתנו לך להבין שזריקות האבנים זה בעידוד הרבנים הקיצוניים והשחורים האלה. וכך נגרם עוול לציבור שלם בגלל מספר לא ממושמעים פורצי גדר וחוק שלא מייצגים את הציבור החרדי וגורמים לאשלייה מעציבה כאילו הציבור החרדי אלים. אבל רוני, תענה לי ברצינות האם ידעת על עיר יחידה בעולם של 180 אלף תושבים ללא תחנת משטרה אחת? רוני: לאיזה עיר אתה מתכוון? משה: לעיר בני ברק, אם החרדים כל כך אלימים וזה כל מנת יומם, אז צריך לפחות שתיים או שלש תחנות משטרה ובית מעצר צמוד למתפרעים החרדים... זה לא שהציבור החרדי מושלם או שבני ברק או כל עיר חרדית אחרת היא גן עדן אבל יחסית לערים אחרות הן גן עדן וביחס למה שמציירים את החרדים כאלימים, זה רחוק רחוק מלהיות האמת. אתה יכול להרים טלפון ליומנאי משטרה ולשאול כמה מקרים יש לו בענייני חרדים. אתה יכול גם לעבור ליד בית ספר חרדי בשעת הפסקה ולראות את האמת הבלתי מוסתרת. זה שמדינת ישראל היא מקום ראשון באלימות בתי ספר, זה ממש לא בזכות בתי ספר תורניים... רוני: יש כאלה הטוענים שאתם מסתירים את מעשה הפשע שלכם והחילונים אינם מסתירים משה: מעניין כמה זמן אפשר להסתיר את המתים והפצועים מקטטות האלימות והסכינים הנשלפים בבני ברק וכמה זמן אפשר לקשור בבית את גדודי החרדים המסוממים. האם שמעת ב-30 השנים האחרונות על חרדי שרצח או על מרגל חרדי? הטענה שאמרת היא טענה דמגוגית להשתקת המצפון החילוני, הם לא שומעים על רצח בציבור החרדי או אלימות בבתי ספר חרדיים, אז כדי לא להסיק את המסקנות השכל הישרות, הם משתיקים את המצפון על ידי שאומרים ''כן'', יש שם פשע כמו אצלנו רק שהם מטאטאים אותו מתחת לשטיח... כל אדם ישר יסלוד מהטלת אשמה כזו שהמציאות מתנגדת לה והיא נבנית רק על בסיס של צידוק עצמי והסרת כשלון של דרך חיים שפשטה את הרגל. רוני: האם לדעתך החרדים יותר מוסריים מהחילונים? משה: אני לא אומר שהחרדים כאנשים הם יותר מוסריים אלא אני מדבר על הדרך שלהם. דרך של אמונה בבורא עולם ואמונה בשכר ועונש על המעשים מצמיחה בהכרח התנהגות מוסרית יותר מאשר דרך של איש הישר בעניו יעשה , אספר לך סיפור קטן, פעם היתה מדינה שנקבע בה חוק ממש אכזרי בחוק מספר 1 נאמר: כל מי שיעבור על החוק יענש בעונש מוות... אוי ויי איזה חוקים מחמירים... אל תדאג! הסעיף השני בחוק שם קובע ש'מהו החוק? את זה קובע כל אדם בעצמו'. עד היום עוד לא היה שם מישהו שהוצא להורג כיוון שעבר על החוק... ואסביר את עצמי, דמיין לעצמך שתי קבוצות ילדים קבוצה א' ההורים נמצאים לידם והילדים שהוריהם יתנו להם פרס על כל מעשה טוב ויענישו אותם על מעשים לא טובים שלהם. לעומתם קבוצה ב' – שמתנהג כפי העולה על רוחה, ללא הורים, ללא פרסים ועונשים. אשאל אותך מבחינה הגיונית, באיזה קבוצה תראה מעשים טובים יותר? והיכן תראה פחות מעשים רעים? רוני: בקבוצה שההורים ליד הילדים. משה: הציבור החרדי מאמין ויודע שבורא עולם משלם שכר טוב לצדיקים ועונש לרשעים. חרדי שלא מאמין כך אינו חרדי אלא חילוני בלבוש חרדי. אינני אומר שכולם מתנהגים באופן קבוע כאילו בורא עולם נמצא לידם כל הזמן, אף אחד איננו מושלם ולפעמים נכנעים לנטיות רעות כמו ילדים שובבים שחוטאים מידי פעם למרות שהם תחת פיקוח הוריהם אבל בודאי שחברה המאמינה בשכר ועונש, יהיה בה פחות אלימות ופשע מחברה שלא מאמינה בהשגחה עליונה

האם החרדים אגואיסטים או אלטרואיסטים

רוני: תשמע, הדברים שהבאת הורידו אצלי הרבה סטיגמות שליליות שהיו לי על החרדים. אני מבין שהם הרבה פחות אלימים ממה שמציירים אותם בתקשורת. אז יתכן שהם לא עושים רע אבל, האם הם עושים טוב? האם הם דואגים לאחרים, הרי הם לא מתגייסים לצבא, לא מתנדבים למען העם אז אולי הם לא עושים רע אבל הם אגואיסטים, סגורים בשכונות שלהם ודואגים רק לעצמם. משה: אמרת פה כמה האשמות יחד וכדי לענות לך, אני חייב לחלק את הדברים בצורה מסודרת: 1. בקשר לצבא אני אענה לך בשיחה נפרדת. 2. בקשר להסתגרות בשכונות נפרדות אענה לך עכשיו 3. בקשר לטענה שהחרדים אגואיסטים אענה לך גם כן עכשיו. בקשר להסתגרות החרדים בשכונות נפרדות – אסביר לך בכמה נקודות: האם חשבת פעם למה אנשים יחידים שמנסים לעשות דיאטה מצליחים הרבה פחות מקבוצות שומרי משקל? אחת הסיבות להצלחת קבוצות שומרי משקל זה לא בגלל שיטת הדיאטה אלא בגלל החיזוק והתמיכה החברתית לה זוכים חברי הקבוצה (אותו רעיון הוכח גם בקבוצות גמילה מעישון) כמה פעמים עשית משהו שידעת שהוא אינו טוב בשבילך ועשית את המעשה בגלל הסביבה, החברה והחברים? כאשר מערכת הערכים והאמונות שלך שונה ממערכת הערכים והאמונות של סביבתך, אתה נדרש למלחמה תמידית וחי עם קונפליקטים בין הלחץ החברתי לבין ההכרה שלך באמת הבלתי משוחדת שבה אתה מאמין. לא כל אדם יכול להחזיק במלחמה תמידית זו. ובמיוחד לא כל נער ונערה יכולים להחזיק מעמד בקונפליקטים אלו. החרדים יודעים ורואים לאן מגיעים בדרך חיים לא אמונה ויהדות, אף אחד לא מכחיש את זה וגם אי אפשר להכחיש זאת! דרך חיים שכזו עלולה להשחית את תמימותם היהודית של בני הנוער ולכן משתדלים לגדל את הנוער באווירה שונה בין אם זה חינוך שונה בבתי הספר ובין אם זה בדאגה לאווירה מתאימה ברחוב ובסביבת השכנים והשכונה. רוני: האם החרדים לא כל כך חזקים באמונתם כדי לתת לנוער את האמון ולסמוך על חוש הביקורת שלהם שהם לא יושפעו? משה: החכם יודע איך לצאת מבעיה אבל הנבון יודע איך לא להיכנס אליה בכלל... גם אנשים עם ''אמונה חזקה'' שעוגת קצפת מזיקה להם לבריאות ו''שוברת'' להם את הדיאטה, יעדיפו בכל זאת להימנע מלהיתקל בעוגת קצפת. אנשים שהחליטו להפסיק לעשן מתוך הכרה וידיעה שסיגריות הורסות את הבריאות שלהם, יעדיפו להימנע מלהיתקל בחפיסת סיגריות, או בסביבה של מעשנים. גם אדם עם אמונה חזקה יכול להחליק ולא להתגבר על נטיותיו למרות אמונתו החזקה בבורא עולם, השאלה היא, למה לתת לו להיתקל בניסיונות? מדוע לתת לו לחיות עם ניסיונות תמידיים? ניסיונות שנעשו להקים ישובים שבהם חיים חילונים ודתיים יחד במעורב בכדי לקדם את האחדות וכו', התוצאות הראו שהחברה הדתית הושפעה מהחלונית והייתה אצלם ירידה רוחנית ומוסרית, לא בגלל שהדתיים כאנשים הם יותר מוסריים אלא שאדם שבונה את חייו על מערכת ערכים אובייקטיבית על אנושית יהיה יותר מוסרי מאדם המחליט לעצמו את המוסר כפי הטיית ליבו ויצריו... חוש הביקורת נבנה ומתפתח על ידי הדרכה של אנשים עם יותר נסיון מאיתנו על ידי רבנים ומדריכים שמעוניינים בטובתנו ולא על ידי חשיפת הנוער לניסיונות במטרה ש"יתחסן" לבד- זו דרך מסוכנת והסתכלות תמימה על החיים במקרה הטוב, או עצלנות של ההורים לפקח על ילדיהם במקרה הרע. רוני: אם אתם באמת אוהבים אותנו החילונים, אז היה מן הראוי שכן תתערבו בשכונות חילוניות על מנת להשפיע ולשמור על הגחלת היהודית. משה: כמה תשובות אומר לך: כיוון שאנחנו אוהבים את עם ישראל, אנחנו מגדלים את הנוער בחממה כדי שיתחסן ויתחזק ואחר כך יוכל גם לשמש בתור משפיע אם זה כרב עיר או שכונה או מחנך או כמוסר שיעורי תורה או שגם כעובד עבודת כפיים שמקדש שם שמים ביושר ונאמנות שיגדלו בה אנשים ללא ההשפעה המתירנית של תרבות המערב שפושטת את הרגל. כשחקלאי רוצה לגדל תוצרת משובחת הוא מגדל אותה בחממה על מנת שלא יזיקו לו החיידקים מחוץ לחממה ואז, ברבות הימים כשהצמח כבר יגדל ויהיו שורשים וענפים חזקים הוא יוכל להוציא אותו מהחממה ולתת לו להתמודד ולהשפיע בתור זן משובח וכן צאצאיו יהיו כמו שצריך. דבר שני, שאלת למה לא נמצאים בשכונות חילוניות? – העובדה היא שכן נמצאים במקום שנותנים להם לחיות – ישנם מקומות שחלק מהציבור עושה מאמץ שחרדים לא יבואו לגור בשכונתו, מנסים למנוע מהם פתיחת בתי ספר וגנים תורניים וכדומה. דבר שלישי, יש אנשים מיוחדים שבהדרכת ועידוד רבניהם כן יוצאים אל העם ועוברים לשכונות חילוניות ופותחים שם שיעורי תורה ומפעלי חסד, זה צריך להיות עם הדרכה מיוחדת, כמו כן יש בתי חב''ד כמעט בכל עיר וישוב שמשתדלים לפעול בכל דרכי החסד והעזרה לעם ישראל גם עזרה גשמית וגם עזרה רוחנית הרבה בתי תמחוי נפתחו לצד הבית חב"ד ועוד פעילויות חסד והחזקה היהדות נעשים על ידיהם עדה שאפשר , יש פתגם יפה שאומר שיש 2 דברים שתוכל למצוא בכל מקום בעולם גם במקום הנידח ביותר דבר אחד זה קוקה קולה, ודבר שני זה בית חב"ד. יש כ- 1500 בתי חב"ד ברחבי העולם ששם דואגים לשמירת שהותם היהודית של היהודים הרחוקים ביותר ומשתפים אותם בחגי ישראל ודואגים לחינוך יהודי ועוד. אז ודאי שיש לחרדים אכפתיות מהציבור החילוני ומעם ישראל ויש כמה דרכים לתת ולהשפיע לעם ישראל.

החרדים, אגואיסטים או אלטרואיסטים?

רוני: תשמע, הדברים שהבאת הורידו אצלי הרבה סטיגמות שליליות שהיו לי על החרדים. אני מבין שהם הרבה פחות אלימים ממה שמציירים אותם בתקשורת. אז יתכן שהם לא עושים רע אבל, האם הם עושים טוב? האם הם דואגים לאחרים, הרי הם לא מתגייסים לצבא, לא מתנדבים למען העם אז אולי הם לא עושים רע אבל הם אגואיסטים, סגורים בשכונות שלהם ודואגים רק לעצמם. משה: אמרת פה כמה האשמות יחד וכדי לענות לך, אני חייב לחלק את הדברים בצורה מסודרת: 1. בקשר לצבא אני אענה לך בשיחה נפרדת. 2. בקשר להסתגרות בשכונות נפרדות אענה לך עכשיו 3. בקשר לטענה שהחרדים אגואיסטים אענה לך גם כן עכשיו. בקשר להסתגרות החרדים בשכונות נפרדות – אסביר לך בכמה נקודות: האם חשבת פעם למה אנשים יחידים שמנסים לעשות דיאטה מצליחים הרבה פחות מקבוצות שומרי משקל? אחת הסיבות להצלחת קבוצות שומרי משקל זה לא בגלל שיטת הדיאטה אלא בגלל החיזוק והתמיכה החברתית לה זוכים חברי הקבוצה (אותו רעיון הוכח גם בקבוצות גמילה מעישון) כמה פעמים עשית משהו שידעת שהוא אינו טוב בשבילך ועשית את המעשה בגלל הסביבה, החברה והחברים? כאשר מערכת הערכים והאמונות שלך שונה ממערכת הערכים והאמונות של סביבתך, אתה נדרש למלחמה תמידית וחי עם קונפליקטים בין הלחץ החברתי לבין ההכרה שלך באמת הבלתי משוחדת שבה אתה מאמין. לא כל אדם יכול להחזיק במלחמה תמידית זו. ובמיוחד לא כל נער ונערה יכולים להחזיק מעמד בקונפליקטים אלו. החרדים יודעים ורואים לאן מגיעים בדרך חיים לא אמונה ויהדות, אף אחד לא מכחיש את זה וגם אי אפשר להכחיש זאת! דרך חיים שכזו עלולה להשחית את תמימותם היהודית של בני הנוער ולכן משתדלים לגדל את הנוער באווירה שונה בין אם זה חינוך שונה בבתי הספר ובין אם זה בדאגה לאווירה מתאימה ברחוב ובסביבת השכנים והשכונה. רוני: האם החרדים לא כל כך חזקים באמונתם כדי לתת לנוער את האמון ולסמוך על חוש הביקורת שלהם שהם לא יושפעו? משה: החכם יודע איך לצאת מבעיה אבל הנבון יודע איך לא להיכנס אליה בכלל... גם אנשים עם ''אמונה חזקה'' שעוגת קצפת מזיקה להם לבריאות ו''שוברת'' להם את הדיאטה, יעדיפו בכל זאת להימנע מלהיתקל בעוגת קצפת. אנשים שהחליטו להפסיק לעשן מתוך הכרה וידיעה שסיגריות הורסות את הבריאות שלהם, יעדיפו להימנע מלהיתקל בחפיסת סיגריות, או בסביבה של מעשנים. גם אדם עם אמונה חזקה יכול להחליק ולא להתגבר על נטיותיו למרות אמונתו החזקה בבורא עולם, השאלה היא, למה לתת לו להיתקל בניסיונות? מדוע לתת לו לחיות עם ניסיונות תמידיים? ניסיונות שנעשו להקים ישובים שבהם חיים חילונים ודתיים יחד במעורב בכדי לקדם את האחדות וכו', התוצאות הראו שהחברה הדתית הושפעה מהחלונית והייתה אצלם ירידה רוחנית ומוסרית, לא בגלל שהדתיים כאנשים הם יותר מוסריים אלא שאדם שבונה את חייו על מערכת ערכים אובייקטיבית על אנושית יהיה יותר מוסרי מאדם המחליט לעצמו את המוסר כפי הטיית ליבו ויצריו... חוש הביקורת נבנה ומתפתח על ידי הדרכה של אנשים עם יותר נסיון מאיתנו על ידי רבנים ומדריכים שמעוניינים בטובתנו ולא על ידי חשיפת הנוער לניסיונות במטרה ש"יתחסן" לבד- זו דרך מסוכנת והסתכלות תמימה על החיים במקרה הטוב, או עצלנות של ההורים לפקח על ילדיהם במקרה הרע. רוני: אם אתם באמת אוהבים אותנו החילונים, אז היה מן הראוי שכן תתערבו בשכונות חילוניות על מנת להשפיע ולשמור על הגחלת היהודית. משה: כמה תשובות אומר לך: כיוון שאנחנו אוהבים את עם ישראל, אנחנו מגדלים את הנוער בחממה כדי שיתחסן ויתחזק ואחר כך יוכל גם לשמש בתור משפיע אם זה כרב עיר או שכונה או מחנך או כמוסר שיעורי תורה או שגם כעובד עבודת כפיים שמקדש שם שמים ביושר ונאמנות שיגדלו בה אנשים ללא ההשפעה המתירנית של תרבות המערב שפושטת את הרגל. כשחקלאי רוצה לגדל תוצרת משובחת הוא מגדל אותה בחממה על מנת שלא יזיקו לו החיידקים מחוץ לחממה ואז, ברבות הימים כשהצמח כבר יגדל ויהיו שורשים וענפים חזקים הוא יוכל להוציא אותו מהחממה ולתת לו להתמודד ולהשפיע בתור זן משובח וכן צאצאיו יהיו כמו שצריך. דבר שני, שאלת למה לא נמצאים בשכונות חילוניות? – העובדה היא שכן נמצאים במקום שנותנים להם לחיות – ישנם מקומות שחלק מהציבור עושה מאמץ שחרדים לא יבואו לגור בשכונתו, מנסים למנוע מהם פתיחת בתי ספר וגנים תורניים וכדומה. דבר שלישי, יש אנשים מיוחדים שבהדרכת ועידוד רבניהם כן יוצאים אל העם ועוברים לשכונות חילוניות ופותחים שם שיעורי תורה ומפעלי חסד, זה צריך להיות עם הדרכה מיוחדת, כמו כן יש בתי חב''ד כמעט בכל עיר וישוב שמשתדלים לפעול בכל דרכי החסד והעזרה לעם ישראל גם עזרה גשמית וגם עזרה רוחנית הרבה בתי תמחוי נפתחו לצד הבית חב"ד ועוד פעילויות חסד והחזקה היהדות נעשים על ידיהם עדה שאפשר , יש פתגם יפה שאומר שיש 2 דברים שתוכל למצוא בכל מקום בעולם גם במקום הנידח ביותר דבר אחד זה קוקה קולה, ודבר שני זה בית חב"ד. יש כ- 1500 בתי חב"ד ברחבי העולם ששם דואגים לשמירת שהותם היהודית של היהודים הרחוקים ביותר ומשתפים אותם בחגי ישראל ודואגים לחינוך יהודי ועוד. אז ודאי שיש לחרדים אכפתיות מהציבור החילוני ומעם ישראל ויש כמה דרכים לתת ולהשפיע לעם ישראל.

אולי הם אגואיסטים בכל זאת?

רוני: ומה יש לך לענות לטענה שאמרתי שהחרדים הם אגואיסטים? משה: אולי לא ידעת או שידעת מעט אבל, הציבור החרדי מפעיל מערך רחב מאד של ארגוני חסד שנותנים תמיכה וסיוע החל מרגע הולדת התינוק שלך (כן, גם שלך אם תרצה...) ולהבדיל עד סידורי לוויה וקדיש לנפטרים. מערך החסד עוזר לגילאים 120 – 0 בכל שלב בו הפרט זקוק לעזרה ישנו ארגון שמשתדל לסייע. את זה לא יספרו לך בתקשורת ,כמעט...) הם לא יפרטו לך שיש ארגונים שדואגים לאוכל וציוד בסיסי למשפחות במצוקה, גמחי''ם המלווים כסף ללא שום ריביות ותמורה ועל כולם ארגוני הסעד הרפואיים כמו יד שרה, עזרה למרפא, ועזר מציון המגישים סיוע לחולים אם זה בהשאלת ציוד רפואי ללא תשלום, יעוץ רפואי לחולים, הטסת חולים לטיפולים מסובכים בחו"ל ועוד, וכל זה ללא תמורה. האם שמעת פעם על הגמ"חים שמופעלים בכל ריכוז חרדי? גמ''ח (=גמילות חסדים) – הוא מפעל קטן של חסד שמשפחות חרדיות פותחות בביתן וישנם הרבה גמ"חים לאין ספור מוצרים ונושאים לכל נושא כמעט הקיים שאדם מן היישוב ''נתקע'' ונצרך לו. נתקעת ללא מוצץ והחנויות כבר סגורות, פנה לגמ''ח. המטרנה הסתיימה – יש גמ''ח שאתה משאיל ממנו קופסת מטרנה ולאחר מכן אתה קונה מהחנות ומחזיר להם. יש לך ארוע משפחתי, חסר כסאות, פלטות לשבות, שמיכות, מזרנים ועוד – יש גמח''ים לכל החפצים האלו. כואב לך הראש או השניים, האקמול בבית אזל ובית המרקחת כבר נסגר, ישנו גמ''ח לתרופות. אפילו אם נולד לך תינוק במזל טוב, את העריסה אתה לא חייב לקנות, ניתן להשאיל אותה מגמ''ח למשך חצי שנה. ישנם מאות סוגי גמ"חים מכל הסוגים שלא חלמת עליהם עד כדי כך שגם דפי זהב הכניסה את רשימת הגמ''חים בבני ברק לספר הטלפונים שלה. עכשיו אשאל אותך, מי שמפעיל גמ''ח, דואג לעצמו או לאחרים? ומפעילי הגמ''חים הם אנשים חרדים, האם החרדים עכשיו נראים לך כל כך אגואיסטים? רוני: תשמע, נהנתי לשמוע את הפירוט המעניין של ארגוני החסד והגמ''חים שלכם אבל אתם ודאי דואגים לציבור שלכם רק ולסביבתכם המצומצמת שזה גם כן מראה על אגואיסטיות מסוימת. משה: קודם כל, עצם זה שיש מפעלי גמ''ח כאלה הפועלים חינם, זה רק מראה לך כי החרדים אינם דואגים אך ורק לעצמם אלא גם לסביבה שלהם. דבר שני, הגמ''חים להשאלה פתוחים לכל אדם ללא הבדל חילוני או דתי. זה שהם גרים בסביבה חרדית, זה עדיין לא אומר שהם דואגים אך ורק לחרדים. דבר שלישי, לפעמים גמח''ים פרטיים בבית נהפכים למפעל חסד עם עשרות סניפים בעשרות ערים בארץ, בערים חרדיות וגם בערים שאינם חרדיות. האם זה דאגה רק לסביבה הקהילתית בלבד? קח לדוגמא את ארגון יד שרה העוסק בהשאלת ציוד רפואי, ארגון זה התחיל מגמ''ח ביתי קטן המשאיל מכשירים רפואיים ללא תשלום, הרב אורי לופליאנסקי (כיום ראש עירית ירושלים) ראה את הצורך בהשאלת ציוד רפואי וקנה מספר מכשירים, לאחר מכן אביו, ר' יעקב ז''ל, מכר את חנותו הקטנה ובכסף הזה הרחיבו ופיתחו את הגמ''ח. כיום, הארגון ההתנדבותי הזה מקיף בשנה 300,000 מקבלי עזרה. יש לו 85 סניפים בכל רחבי הארץ, 250,000 מכשירים רפואיים, 20,000 כסאות גלגלים, 100,000 הסעות לנכים וחולים, 20,000 ארוחות מוכנות לחולים, 25,000 ביקורי בית. הפעילות שלהם חוסכת למדינה 250 מליון דולר בשנה – חסכון בימי אשפוז. וכל זה מפעל התנדבותי המקיף 6.000 מתנדבים שהקדישו מזמנם הפרטי 1,250,000 שעות התנדבות בשנה. האם זה אגואיסטיות או אלטרו איסטיות. האם זה נובע מדאגה לקהילה החרדית בלבד או מדאגה ואהבה לעם ישראל מכל גווניו?! נעבור לארגון אחר, ארגון ''עזרה למרפא'' המנוהל על ידי הרב פירר שהוא ואגודתו זכו בפרס ישראל על כל הפעילות שלהם בקרב הציבור מכל השכבות. אצטט לך קטעים מנימוקי השופטים להענקת פרס ישראל: (ציטוט מתוך הספר) האם זו דאגה אגואיסטית. על אגודת עזר מציון שמעת? 8,600 מתנדבות הפועלות בקשת רחבה של משימות להושיט יד חמה ואוהבת לחולים, קשישים, ילדים חולים ומוגבלים. 20,000 מנות חמות מכינים המתנדבים הרבים ומחלקים אותם למלווים של החולים בבתי החולים. מה אומרים ראשי ממשלה, נשיא המדינה, שרים ואלופי צה''ל על עזר מציון (אהבת חינם עמ' ק'). ארגונים אלו ואחרים פועלים עם סניפים באיזורים דתיים וחילונים כאחד והדאגה והרצון שלהם שיהיה טוב לעם ישראל. האם הטענה הזו שהציבור החרדי דואג רק לעצמו עומדת במבחן המציאות? אתן לך להשיב את התשובה לבד. וזה שאתה לא שומע על כל זה בתקשורת זה א.מכיון שארגונים הנ''ל אינם מחפשים או רודפים פרסומת וכבוד, וחלק מההדרכה שהתורה נותנת לנו היא שלא לפרסם כל חסד שעושים (אמנם כתוב בגמרא ש"מצוה לפרסם עושי מצווה", והכוונה שהמטרה היא חינוכית שאנשים ילמדו מעושי המצווה לחקות את מעשיהם) וזו אחת הסיבות בין היתר שסיפרתי לך על ארגונים אילו. ב. סיבה שניה שאתה לא שומע בתקשורת על כך כי יש לה כלל בלתי כתוב לדווח על דברים שליליים יותר מאשר על מעשים חיוביים ועוד יותר כלל זה חל כאשר זה נוגע לציבור החרדי... אז מי אנחנו שנשבור להם את הטבע הנ''ל.

למה הם משתמטים מהצבא?

רוני: והשאלה כמעט עולה מאליה מדוע החרדים אינם מתגייסים לצבא? כי כפי מה שאתה אומר הם מעוניינים לתרום, מעוניינים בטובת האחר, אז למה דווקא בתחום הצבא הם משתמטים? משה: לפני שאני עונה לך על שאלה כבדה זו, אומר לך שהלשון ''משתמטים'' היא איננה מדויקת שהרי ''משתמט'' הוא אדם שמחויב מבחינה חוקית לעשות משהו והוא משתמט ואינו עושה. דחיית השירות צבאי ללומדי התורה נעשית במסגרת החוק ולכן השימוש בלשון משתמט הוא מטעה ואינו נכון. השימוש שנעשה במילה זאת הוא לא במקרה אלא כדי לתת הרגשה שהחרדים עושים מעשים לא על פי החוק ויש לטפל בהם... וכעת לשאלתך, מדוע חרדים לא עושים צבא? השאלה הזו נשאלת הן על ידי אנשים מהשורה ''עמך ישראל'' והן על ידי אנשי התקשורת והפוליטיקה רק שההבדל בין השואלים שבעוד אנשים מהשורה שואלים בתמימות ובמטרה לקבל תשובה, לעומתם אנשי התקשורת שואלים על מנת להתנגח ולהסית נגד ציבור שלם. כלי ניגוח זה הוא בין הכלים החזקים ביותר כיוון שהוא מנגן על נימים רגישים, הן מוסריים והן רגשיים וכיוון שהתשובה על שאלה זו היא לא קצרה, ולכן לא ניתן לענות עליה על רגל אחת בתקשורת וממילא הציבור נשאר ללא תשובה או עם תשובה חלקית. אקדים ואומר לך שהמענה שאתן לך, גם לא בהכרח מושלם כיון שאמרתי לך, אינני מוסמך בנושא הסברה אבל אני חושב שהמידע שאעביר לך יענה לך על התשובה במקרה הטוב, או לפחות יוריד כמה אבני נגף שמנעו ממך ומאחרים להבין את התשובה בצורה נכונה ואמיתית. רוני: מדוע זו הדרך המוסרית והרצויה ביותר? משה: תאר לך קבוצה של מומחי בטחון שמציגים בפנינו ספר הדרכה לבניית מערכת מכשירים משוכללים להריסת מערכות המידע של האויב ולהורדת המורל הכללי והלאומי שלו, ולשם כך דרוש להם חיילים לבניית המערכות ולתפעול יום יומי של המערכות. אשאל אותך 2 שאלות: 1. אם היית שר בטחון או רמטכ''ל, כיצד היית מתייחס להצעת קבוצת מומחי הביטחון? 2. באם ישנם אנשים שבדקו את הספר ואת אמינותו והגיעו למסקנה שהספר אמין ושחייבים להקים מערכות הגנה כאלה בכל רחבי הארץ והם משתדלים בכל כוחם להקים ולתפעל מערכות הגנה אלה. האם אתה לפני שבדקת את אמינותו של הספר ויעילותן של המערכות הגנה המוצעות בו, האם היית קורא למתפעלים את מערכות ההגנה כמשתמטים וחסרי מצפון ואחריות? רוני: על השאלה אם הייתי רמטכ''ל או שר בטחון אענה לך שהייתי בודק בצורה אובייקטיבית האם הספר אמין והאם מערכות ההגנה המוצעות בספר הם מועילות ואפקטיביות. ובאם הן עונות לקריטריונים והספר מוכח כאמין ומועיל הייתי מאמץ את בקשתם הצעתם של מומחי הביטחון ומשקיע בכספים ובחיילים לתפעול מערכות הגנה. ולגבי השאלה השנייה, לגבי האנשים שבדקו את הספר והגיעו למסקנה שהוא אמין, יתכן והם לא נקראים לא מוסריים כיוון שלדעתם ועל פי מסקנתם הם מגינים על המדינה במערכות אלו. אבל יתכן שהם גם מתפעלים מערכות אלו כי הם רוצים להשתמט מההגנה הרשמית כי היא יותר קשה. אבל, משה, הייתי רוצה שנעבור לנמשל כדי שאראה לך שהמשל לא דומה כלל לנמשל. משה: בסדר, בא נעבור לנמשל ספר ההדרכה וההגנה שהציעו מומחי הביטחון הוא: ספר התורה שבידינו ומערכות ההגנה הן מערכות לימוד התורה. באים מומחי בטחון – גדולי חכמי ישראל, ואומרים לך ולכל אחד, יש לנו ספר עם הדרכה כיצד להגן על עם ישראל. במקום לטעון כנגד החיילים שמתפעלים את מערכות ההגנה (=לומדי התורה), תבדוק אם ספר ההדרכה הוא אמין וממקור עליון ואז תחליט אם החיילים שמתפעלים את המערכות הם פרזיטים או שנותנים מעצמם למען העם היושב בציון. אם בדקת את הספר בצורה אמיתית ומעמיקה והגעת למסקנה שהוא לא אמיתי ולא ממקור עליון, אז יש לך טענה, אבל כל עוד לא בדקת או בדקת והגעת למסקנה שהוא ממקור עליון, אז המסקנה היא שיש סיכוי טוב שהחיילים המתפעלים את המערכות הם מוסריים ביותר. רוני: שאלה ראשונה כנגד המשל והנמשל: הרי כל אחד יכול להמציא טענה ותעסוקה כראות עיניו ואז לטעון, אני מקנח את האף, ובזה אני מגן על עם ישראל, אני מתקן שעונים או אם תרצה, אני לומד סינית עתיקה ובזה אני מגן על עם ישראל, יתכן שבשביל להשתמט, המצאתם שהלימוד מגן על המדינה. משה: שאלה יפה, (למרות שהיא בלשון קצת מקניטה...) אבל אענה לך שישנם שני הבדלים בין ''קינוח האף'' וכדומה לבין הטענה שלימוד תורה מגן על העם. הבדל א' ההבדל הלוגי: אין לך שום ספר שאתה טוען שבא ממקור עליון שבו כתוב שקינוח אף, תיקון שעון או לימוד השפה הסינית מגן על העם וגם אתה מסכים שאין טענה כזו בעולם, לעומת זאת, לומדי התורה טוענים שיש לנו ספר שבו כתוב שלימוד תורה מגן על העם, ולא רק זה אלא שניתן להוכיח בצורה ברורה והגיונית שהספר ניתן ממקור עליון – מבורא עולם. הבדל ב' ההבדל ההיסטורי: עם ישראל במשך כל הדורות השליך את חייו מנגד כדי להמשיך בלימוד התורה למרות הגזירות, למרות הרדיפות, למרות הפוגרומים והאיסורים מצד השלטונות שלא ללמוד וללמד תורה. פתח כל ספר היסטוריה בדברי ימי עם ישראל ותגלה זאת כמעט בכל תקופה, אם זה בתקופת היוונים, אם זה בתקופת המשנה, התלמוד בבלי או בימי הביניים, בכל תקופה , היו לנו גזרות ורדיפות כנגד לימוד התורה וכמובן שזה לא שבר אותנו והמשכנו למסור את הגוף והנפש על לימוד התורה. ר' עקיבא המשיל את הקשר הנפשי בין העם היהודי לתורה לדג במים שכמו זקוק למים ובלעדי המים לא יחיה, כך עם ישראל, זקוק ללימוד התורה. בלעדי התורה, לא היה היום עם ישראל. לאחר נתונים אלו האם אתה יכול להשוות את לימוד התורה ללימוד סינית, תיקון שעונים או קינוח אף... ההבדל ברור לעין כל אדם אובייקטיבי. לפני שאענה לך את הסיבה האמיתית מדוע בחורי הישיבות לא מתגייסים, אביא לך 3 סיבות לא נכונות הרווחות בציבור לאי גיוסם של בני הישיבות ואסביר לך בקיצור מדוע טענות אלו אינן נכונות ולאחר מכן אסביר לך את הסיבה האמיתית מדוע לא מתגייסים.

המשך החרדים והצבא

לפני שאענה לך את הסיבה האמיתית מדוע בחורי הישיבות לא מתגייסים, אביא לך 3 סיבות לא נכונות הרווחות בציבור לאי גיוסם של בני הישיבות ואסביר לך בקיצור מדוע טענות אלו אינן נכונות ולאחר מכן אסביר לך את הסיבה האמיתית מדוע לא מתגייסים. טענה לא נכונה מס' 1: ''החרדים אינם מתגייסים כי הם נגד המדינה! הם אינם מכירים מכירים בה. טענה זו אינה נכונה, החרדים לא נגד המדינה אך גם לא בעד המדינה. כמו שכל אדם לא בעד מכונית או נגד מכונית מסוימת, מכונית היא אמצעי תחבורה לנסיעה ממקום למקום אבל אפשר גם לדרוס איתה אנשים, גם מדינה היא אמצעי להתאגדות של אנשים ואפשר להשתמש במדינה כדי ליצור בה דברים חיוביים ודברים שליליים (אפשר להקים פה עם שיהווה דוגמא לכל העמים מבחינת ערכים ומוסריות שבו, ואפשר גם אחרת...) הגנה על העם היהודי היא מעשה חיובי והיא מצווה ולכן החרדים אינם נגד הצבא, אדרבא, כל בחור ישיבה המסיים את לימודיו, מתגייס לצבא (אלא אם כן אין הצבא מעוניין בו משיקוליו שלו) מעולם לא יצאו רבנים נגד הסדר זה, אדרבה אדרבה חיילים בתפקידים חיוניים שחזרו בתשובה, אשר שאלו האם עליהם לפרוש מהצבא, נענו, כי עליהם להמשיך לתרום לעם ישראל גם במסגרת הצבאית, ועליהם לעשות הכל כדי שיוכלו לשלב את התפקיד החשוב שלהם עם אורח חיים על פי ההלכה. מנתוני דו"ח ועדת ישראלי עולה כי למעלה מחמישים אחוז מבחורי הישיבות החרדיות מתגייסים במוקדם או במאוחר לשרות בצה"ל. לכן הטענה שחרדים אינם מתגייסים מכיוון שהם נגד המדינה, היא טענה לא נכונה טענה לא נכונה מס' 2: החרדים אינם מתגייסים כי הם סתם פרזיטיים ואנוכיים. גם זו לא סיבה נכונה, אתן לך כמה נקודות למחשבה. נקודה ראשונה – האם נראה לך שצבור המונה אלפי אנשים המודע לכך שמסתכלים עליו בשבע עניים כנציג של ה' בעולם יחליטו כאיש אחד בלב אחד לצפצף על מוסריות ולהשתמט סתם כך מתוך פרזיטיות מלהתגייס לצבא? כמה משתדלים ומתאמצים לידע ולקרב את החילונים לתורה ולמצוות בטענה שהתורה היא הבסיס לכל המוסריות בעולם והנה, דוקא בנושא זה הם מחליטים פה אחד לצפצף על המוסריות ולהשתמט למרות שהם יודעים שזה פוגע אנושות בתדמית שלהם? נקודה שנייה – בתוך הציבור המונה מאות אלפי אנשים, ישנם רבנים גדולים, אנשי הגות ומוסר הידועים ברמת המוסריות הגבוהה שבהם, והנה, לא רק שהם לא יוצאים נגד ההסדר הקיים אלא מעודדים אותו ומורים לתלמידיהם להמשיך בלימוד התורה במקום להתגייס, האם זה הגיוני שגדולי ישראל אלו דווקא בנושא רגיש זה יחליטו לצאת מגדרם ולא להיות מוסריים? ולתלמידיהם שהם מחנכים אותם השכם והערב למוסריות, פתום בזה הם יורו להם ''אל תהיו מוסריים! היו פרזיטים!" האם זה נראה לך הגיוני? נקודה שלישית – כשטענת שהחרדים אגואיסטים, הראתי לך את המערך הענק של פעולות חסד ועזרה רצופה יומם ולילה בכל נושא בחיי האדם ואת הדאגה שלהם לזולת, האם יתכן שחברה המפעילה כל כך הרבה ארגוני חסד וכל כך הרבה מתנדבים ומתנדבות, דווקא בנושא הצבא הם יחליטו פה אחד להיות פרזיטים ולא להתנדב ולא לעזור? האם טענה זו נראית לך הגיונית? נקודה רביעית – ציבור שומרי המצוות, כשמם, ''שומרי המצוות'' אחת המצוות החשובות ביהדות היא ואהבת לרעך כמוך, ועוד קיימות עשרות מצוות של עזרה לזולת, האם נראה לך הגיוני שדווקא מצוות העזרה לזולת זו ''נשכחה'' מהחרדים והם החליטו למחוק אותה מהתורה כשזה נוגע לעניין השרות בצבא? האם יתכן שציבור אשר הקדיש את חייו לאותה תורה אשר הנחילה לאנושות את ערכי אהבת הזולת וחובת שמירת חייו ורכושו, מתוך דרישות גבוהות של רגישות ועדינות מירבית כלפי הזולת, האם נראה לך הגיוני שדווקא במקום שאחרים מסכנים את חייהם, לא ישרת את העם, ללא סיבה מוצדקת? האם נראה שהיהודי הנצחי אשר השליך עצמו לכבשן האש למען מצוות הכתובות בתורה יפקיר את אחיו?? לסיכום: כל מתבונן אובייקטיבי יבין שסיבת אי הגיוס אינה בגלל שהחרדים פרזיטים אלא ישנה סיבה עמוקה ואמיתית יותר. טענה לא נכונה מס' 3: החרדים אינם מתגייסים מפני שבצבא יש קלקולים רוחניים נוכל לראות שסיבה זו אינה הסיבה לאי התגייסות החרדים לצבא מהסיבות הבאות: כאשר הוקמה המדינה, היו הרבה פחות קלקולים רוחניים ומוסריים מאשר היום, ובכל זאת ראש הממשלה דאז דוד בן גוריון קבל את עמדת הרבנים שלא לגייס את בני הישיבות, ממילא מבינים שאי ההתגייסות אינה נובעת מחשש לקלקולים רוחניים בנוסף, ניתן גם לראות שאם זאת היתה הסיבה, אז הרבנים של היום מעודדים גיוס לצבא אבל במסגרות נפרדות ללא חשש מקלקול רוחני. זה שהרבנים אינם עושים כך, זה מראה שאין זו הסיבה לאי גיוסם של בני הישיבות ויש לכך סיבה עקרונית יותר, (כמובן שאין להתעלם מעקרון חשוב ביהדות שאין לעשות מצווה הבאה בעבירה – כמו שאין לשדוד בנק כדי לחלק את הכסף לעניים, זה מצווה לחלק כסף לעניים אך לשדוד בנק זה עבירה. במציאות של היום המצב בצבא מביא את החיילים לנסיונות רבים בנושא צניעות, חילול שבת ועוד סכנות רוחניות רבות ועל כן חשוב מאד שיפעלו הרבנים והחיילים לדאוג לכך שהשרות בצבא יהיה מצווה בלבד ולא מצווה הבאה בעברה) ועכשיו, לאחר הסברים אלו, נעבור להסבר האמיתי מדוע לא מתגייסים

למעלה