לפעמים אני מתחילה להרגיש פחות ישראלית

galialon8

New member
לפעמים אני מתחילה להרגיש פחות ישראלית

קראתי באחד הפורומים המלצה של מטייל, שלא להשאיר טיפים לנותני שירות - מלצרים, מתדלקים, מחני רכב, חדרניות וכו'. לטענתו זו דרך להוציא ממך כסף, אין בזה צורך כי הם גם ככה מקבלים משכורת, ואפשר לחסוך ככה סכומי כסף רציניים. קראתי את זה ונרתעתי, וחשבתי על הפחד הכל-כך ישראלי מלא לצאת פראייר, ואיך שכאן אני לא מרגישה אותו בכלל. אני חושבת שנכון לתת טיפ ואין לי בעיה ליישר קו עם הנהוג במקום, אני נותנת (ומקבלת) זכות קדימה על הכביש, והפסקתי להשוות מחירים לאחר הקנייה. אני מתנצלת הרבה יותר (לפעמים לא לגמרי ברור לי על מה
) ומחזיקה דלתות לאנשים זרים.

אני לא חושבת שהגישה שלי אישית השתנתה לאחר המעבר - למעשה, יש לי חברה ממשפחה אמריקאית שאמרה לי עוד לפני המעבר: "את תסתדרי מצוין באמריקה, המנטליות שלך ממש תתאים שם". אבל כשגרתי בארץ הרגשתי ישראלית, ועכשיו אני כאילו מסתכלת על זה מבחוץ ותוהה איך זה יהיה כשנחזור (כן, עדיין יש לי תכניות לחזור...). והשינוי הזה של נקודת המבט מאיר לי דברים לגבי עצמי.

מה דעתכם/ן? נשמע מוכר?
 
אני כמוך,

אוהבת לתת זכות קדימה, לתת טיפ למי שמגיע ולהיות בן אדם נעים לכל מי שסביבי. לרוב אני מקבלת יחס זהה.
 

alphadelta

New member
נשמע מוכר

עצוב שלא לתגמל אנשים על עבודתם נותן למישהו להרגיש יותר טוב עם עצמו. מעניין. את צודקת. אני מרגישה שהקטע הזה של ״לא לצאת פראייר״ אכן חזק בארץ. בעבר, כל פעם שהגעתי לביקור קיבלתי רשימה של מה להביא. ולפעמים ההפרש היה של 50 שקל. אבל העיקר לא לצאת פראייר. ( סידרת חינוך הפסיקה את הנוהג הקלוקל הזה). מצד שני, כשכולם מסביב ככה, אז זה מה שמכירים. הרגשה של: אם כולם חותכים בכביש אז גם אני.
הילדים שלי, שמתחנכים פה, גדלים עם נימוסים אמריקאים. כשהיו צעירים יותר הם היו בקייטנות בארץ ותמיד הזדעזעו מחוסר כבוד שיש לילדים כלפי מבוגרים. פה, בגן אני רואה את בני השלוש עומדים (!) בתור (!) למגלשה, גם כשהם לא רואים שיש מבוגר בסביבה.
מצד שני, ילדים פה ( ארה״ב) שהם מעט יותר רעשניים או עם קוצים ביישבן מקוטלגים . ילדים שבארץ היו נחשבים מאד ממוצעים בהתנהגות לבני גילם.
אני מאד אוהבת את הנימוס והכבוד. את המרחב האישי. את זה שמי שנכנס מחזיק את הדלת לזה שאחריו.
 

אספרסו2

New member
המרחב האישי?

זה שמותר לרסס בנשק אוטומטי את מי שחודר אליו?
&nbsp
לא תודה.
 

alphadelta

New member
עד כמה שידוע לי

יש איסור על זה. אבל אולי אני לא מעודכנת.
 
בטח


לגור במקום אחר משנה אותך. במקרה הטוב, אני חושבת שזה מכפיל אותך, נותן לך נקודת מבט כפולה על החיים, ולדעתי זה שווה המון. במקרה הרע זה חוצה אותך לשניים... או שאת מרגישה לא פה ולא שם.
&nbsp
לגבי הטיפ, אני דווקא לא מסכימה. באוסטרליה כמעט אין תרבות של טיפים. יש כוס של טיפים בבתי קפה שאת יכולה לשים שם קצת, ואנחנו מקפידים לא לתת טיפ, לא בדיוק מקמצנות או רצון "לא לצאת פראיירים" (למרות שאנחנו כן חסכנים ותפרנים
), אלא כי אנחנו חושבים שתרבות של טיפים היא דבר שלילי ביסודו, כי היא מעודדת את המעסיק לקצץ במשכורת לעובדים.
אנחנו מעדיפים לשמר בהתנהגות שלנו תרבות לא-טיפים, שהעובדים יקבלו משכורת ראויה עם תנאים סוציאליים ראויים, ושאנחנו נשלם על זה דרך תעריף השירות או מכספי המיסים שלנו, מאשר לעודד טיפים שיוצרים אמצעי תשלום לא-ברור ולא הוגן בפוטנציה.
&nbsp
לפעמים אני נותנת טיפ כדי להביע הערכה לעובד או נותן שירות שבאמת עשה משהו מעל ומעבר. אבל זה היוצא מן הכלל.
 

alphadelta

New member
איך אתם בוחרים?

האם זה משפיע על הבחירה שלכם לאן ללכת? האם אתם בוחרים ללכת רק למסעדות/בתי קפה (או כל מקום שירות שבדרך כלל נותנים בו תשר) שיש בהם תנאים סוציאלים לעובדים ומשכורות טובות? האם יש דרך אחרת בה אתם בוחרים לאן ללכת?
 
באופן כללי

כל המסעדות פה משלמות לעובדים שלהם משכורת (אם כי אני לא יודעת בקשר למשכורות *טובות*), אז אנחנו הולכים לאן שאנחנו רוצים ולא משאירים טיפ, אלא אם כן הבנאדם עשה משהו באמת יוצא מן הכלל.
&nbsp
ברוב המסעדות אין שום דרישה או הצעה לטיפ. ברוב בתי הקפה שבהם מזמינים ומשלמים בקופה יש כוס טיפים ליד הקופה, אבל בשום מקום אין ציפיה לטיפ בגובה מסוים. עיון בכוסות הטיפ מגלה בדרך כלל הרבה מטבעות קטנים, קצת מטבעות גדולים (דולר או שניים) ואפס שטרות.
&nbsp
אני בשאיפה שזה יישאר ככה ולא יתפתח לתרבות טיפים, לכן אני בכוונה לא משאירה טיפ כאמצעי למניעת התפתחות כזאת, ומעודדת אחרים לעשות כמוני.
 
למעלה