לקיחת אחריות. האומנם?

• פותח הנושא Yin
  • פורסם בתאריך

Yin

New member
לקיחת אחריות. האומנם?

היום (יום חמישי) הודיע מפקד בסיס נבטים שהוא לוקח אחרית והודיע על פרישה מתפקידו, זאת בעקבות פרשת האונס. מהי אחריות? מה הקשר בין התפטרות ללקיחת אחריות? ------ לדעתי אחריות היא היכולת והרצון לשנות. כיוון שכך אני לא מקבל התפטרות כביטוי של אחריות. בכלל הנוהג של "נכשלת, קח אחריות ולך הבייתה" נראה לי אידיוטי למדי. אי אפשר ללמוד ללכת מבלי ליפול, אי אפשר ללמוד להצליח מבלי להכשל - אז למה מי שעושה צעד בדרך להצלחה צריך ללכת הבייתה? מה דעתכם? עדי

בא נפתח את זה...

ה"לקיחת אחריות" חוזרת על עצמה בכל שיחה על אימון או איזו עבודה עצמית... מה באמת הכוונה? בסרטים/סדרות מארה"ב חוזר המוטיב "זה באשמתי".. קורה אסון או משהו והגיבור מייד לוקח על עצמו את האשמה - גם אם זה ברור שהגורם האמיתי הוא כח עליון... אבל בעקיפין הוא אמר משהו שכתוצאה ממנו קרה מה שקרה וה"גבר" נוטל את האשמה. האם זו ה"לקיחת אחריות"? ואולי הכוונה היא - מול אותם אנשים חלשים, שתמיד מתלוננים אכלו לי, שתו לי? המובן הפשוט הוא - שכאשר כתוצאה ממעשה או היעדר מעשה קרה משהו - אותו גורם יקום ויאמר שזה הוא, ואז יש קצה חוט לתיקון. זה הפשוט. האם יש עוד משהוא? ה"לקיחת אחריות" מככבת ביותר מידי פורומים ומה זה בדיוק? מישהו יכול להסביר ממש?

tlingit

New member
ברוך הבא עלה תאנה1 ../images/Emo140.gif

יופי שאתה מצטרף אלינו לפורום
מרתק לראות עוד נקודות מבט ומחשבות נוספות
אני מזמינה אותך להציג קצת את עצמך, אם אתה רוצה
לקרא בדפי הפורום הקודמים, להכיר קצת את הכותבים ואת נושאי הדיונים, ולעיין בכללי הפורום, במאמרים
ובקישורים
שלנו באיחולים לדיונים מרתקים ופורים

Yin

New member
אני מצטער, לא כל כך הבנתי את המסר

אולי תוכל (או תוכלי?) להבהיר קצת?

עוד משהו על אחריות

אני אנסה להשתמש במונח השאול ממרדכי גפני (שם נתקלתי בו לראשונה). לכל אדם הספור שלו. לפעמים הספור הוא יפה נעים וטוב.. לעתים הוא לא. אדם בעל אחריות מנסה לשנות את הספור. לא לזרום עם העלילה, אלא לכתוב את הספור אחרת.

tlingit

New member
../images/Emo221.gif

שאלה לא פשוטה וחשובה אני לוקחת את ההגדרה שאומרת שלקיחת אחריות היא זיהוי עניין/נושא ומתן מענה לתשובה 'מה את/ה עושה עם זה?' בהקשר הזה אני מסכימה עם הביקורת שלך שזה לא חוכמה ללכת ושמישהו אחר ינקה או יקומם את ההריסות. ראינו הרבה דוגמאות להתנהלות כזו. בעצם היא מהווה בריחה והתנערות. במקביל אני חושבת שחשוב גם שתהיה הנורמה שאומרת שיש אנשים שאינם ראויים להיות בתפקיד גבוה/רב אחריות/בולט וכדומה בהקשר זה אני כן מקבלת את החשיבות שבצעד כזה, בהנחה שאותו אדם אכן לא יזכה לכהן בעתיד בתפקידים מסוג זה (מה שלצערי אינו קורה בינתיים בארצנו). אולי פעולה כזו מחזירה למודעות את משמעות הזכות שבנשיאת תפקידים משמעותיים, אשר איננה מובנת מאליה ודורשת עמידה בסטנדרטים משמעותיים

Yin

New member
אני מנסה לדבר על משהו נוסף

על הלימוד שבכשלון. למשל, על הדרישה של ארגונים שונים שמפקד הבסיס יודח/יפרוש, או על זה שעובד או מנהל נכשל בפרויקט מסויים יש המצפים שיתפטר או אף מפטרים - בעוד שדווקא אלו יכולים להתאושש מכשלון אישי או כשלון של המערכות אותן ניהלו, יכולים לדעת מה הצעדים המוצלחים ומה הצעדים שמביאים לנפילה ואיך אפשר ללכת טוב יותר. השאלה היא על אחריות ולא על התאמה טכנית או ערכית לתפקיד. עדי

tlingit

New member
כלומר אתה מדבר על למידה

בעיני זה חלק מהתשובה לשאלה מה את/ה עושה עם זה אני חושבת שגם ארגון או מערכת צריכים לענות על אותה שאלה ומסכימה איתך שיש פעמים שטובת הארגון אומרת שצריך להיות תהליך למידה מהכשל ולא סילוק האדם שטעה או כשל. השאלה במקרה זה מתחלקת לשניים: האם ההקשר מחייב סילוק או האם הארגון יכול להפיק למידה מועילה (לפרט שטעה ולארגון כולו)? (ההקשר כמובן מכריע בשאלה זו) בהתייחסות לשאלה העקרונית שהעלית מתוך אירוע ספציפי זה (שיש בו תכנים רבים), אני חושבת שבארגונים עסקיים רבים קיימת נטיה שגויה של סילוק האדם במקום השקעה בלמידה ובפיתוח תיקונים לגורמים שהביאו לכשל. אין למידה בסילוק, לא של האדם שפוטר, לא של שאר העובדים סביבו, ולא של האירגון עצמו שיכול היה להפיק הרבה מתהליך למידה ותיקון. אני רואה בכך חלק מתרבות ארגונית קלוקלת שקיימת במרבית הארגונים בארץ (שכוללת גם את מדד השעות ששוהה אדם במקום העבודה כדרך להעריך את תרומתו לארגון, ריטואלים של "מציאת האשם" במקום התמקדות בתכנים ובמניעת תקלות, ועוד)

זה בדיוק ההבדל אחריות לבין .....

אשמה וענישה. אני מניחה שאתה טוען את משמעות המושג "אחריות" בתוכן של עשיה (לימוד, תיקון, שיפור, צמיחה ) והמשמעות שנתן מפקד הבסיס למושג "אחריות" הוא של אשמה וענישה בגדר : אני רואה גם את עצמי אשם במחדל ולכן אני מעניש את עצמי ועוזב. אני מסכימה איתך שהמשמעות הראשונה ראויה יותר, מצמיחה יותר והרבה יותר מועילה אבל יש לנו גם צורך, לפחות ברמה החברתית, לחוות אמות מידה מסויימות של צדק (גם אם לא צדק טבעי) מי שחטא - גם ילמד וגם ייענש. אני מוכרחה לומר שגם לי, נראה מוזר שכל האחריות למחדל הנורא ההוא תתבטא אך ורק בכך שאנשים ילמדו להיטיב את תפקודם בעתיד (משהו כמו - נכשלתי, בפעם הבאה אני....) ובכך יסתיים הנושא. הלמידה מהמקרה חשובה קודם כל למניעת הישנות מקרים כאלה בעתיד לשיפור אישי ומערכתי ולרתימת הרצון והיכולת לשנות. אבל יש מקרים שבהם עוול אישי או חברתי כמו במקר הזה , טוב יהיה כרוך גם בצעדי רתיעה כמו עצירת הקריירה האישית. ענת

ככה זה כש....../images/Emo9.gif

מקישים במהירות אבל חושבים במהירות גבוהה יותר ואז שורות מסויימות, כמו שלי, לפני האחרונה, לוקות במלים או באותיות שנשמטו. אני סומכת ויודעת שתוכלו להשלים את החסר

Yin

New member
כמה תורמים ענישה והרתעה?

לדעתי ממש לא הרבה. עדיין יש תאונות דרכים, רצח, אונס, גניבה, רמאות ושאר מעשים טובים. זה שלמפקד הבסיס נעצרה או הקריירה לא ימנע מחייל חרמן לשכב עם הילדה הבאה שתסכים, גם אם ארגון נעמ"ת חושב שבכך יש תרומה למיגור מעשי אונס והתעללות (מה שבעיני לא יעמוד במבחן המציאות). אין ברצוני לנתח ארוע אלא לנסות לנהל דיון על אחריות ואולי אפילו מה המשמעויות האימוניות של העסק הזה. הרי באימון שאנחנו רוצים שמתאמן יקח אחריות אנחנו מתכוונים שיתחיל לעשות ויקטין את אזור חוסר הנוחות ולא שיהרוג את עצמו כעונש. עוד דבר, נראה לי בעייתי משהו לתת לאותו ביטוי (אחריות) כמה פרושים. עדי

למעלה