לקנות או לא לקנות - זו השאלה

Sammy30

New member
לקנות או לא לקנות - זו השאלה

שלום לכולם,

אנחנו זוג צעיר שמתלבט לגבי קניית הדירה הראשונה.
כידוע בזמן האחרון יש מאמצים של הממשלה לקדם תוכניות כאלה ואחרות אשר אמורות להוזיל את מחירי הדירות.
אנחנו נמצאים לפני קניית דירה ראשונה ואנו יודעים שהחלטה לא נכונה בשלב הזה בחיים תוביל לתוצאות כלכליות בעוד 20 שנה, ולכן חשוב מאוד לעשות את הדבר הנכון ביותר.
האופציות העומדות לרשותינו הן -
1. לקנות דירה באיזור הדרום (קרית גת/באר שבע/אופקים/נתיבות והאיזור) במחיר של כ600 אלף.
2. לא לקנות כרגע, להשכיר ולהמשיך לחסוך לאט לאט, בתקווה ומתישהו המחירים באמת ירדו או שנזכה בהגרלה של דירה כלשהי בתוכניות הממשלתיות.

אם לקנות - איפה הייתם ממליצים לקנות ע"מ להפסיד כמה שיותר במקרה של ירידת מחירים ולהרוויח כמה שיותר במקרה של עליית מחירים? (לא בהכרח מוגבלים לישובים הנ"ל)
ובכלל - האם זה זמן טוב לקנות דירה בימים קשים אלה? (אחרי עלייה של 250% בבאר שבע ב10 השנים האחרונות, אני מתקשה להאמין שזה עוד ימשיך לעלות)
תודה רבה

Sammy30

New member
כמה סיבות...

1. הרבה הגרלות לא רלוונטיות למיקום הגאוגרפיה (כ40% מהדירות בהגרלות שכבר התקיימו נמצאות בעפולה צפונה)
2. לא בטוח שנזכה, במשוכלל, מסטטיסטיקה שעשו, אחרי שכ-ל ההגרלות יתקיימו, במידה ונרשמת לכל ההגרלות (תהליך של כמה שנים), הסיכוי הוא 1 ל-3 לזכות בדירה כלשהי (כולל הדירות בצפון שרחוקות מאוד מההורים)
3. נניח וזכינו, מדובר בתהליך של 3 שנים שהבניין נבנה.
4. כל הנ"ל מלווים במתח וחוסר ודאות.
אני מאוד תומך בפרוייקט ונראה לי כמו אופציה מדהימה לזכות בהגרלה ואוטומטית לקבל הנחה של כ-250 אלף ממחיר השוק באותו איזור, אך שאני מסתכל על הסיבות הנ"ל, אני חושב אולי לוותר על כל זה ולקנות דירה בת 3 חדרים בנגב בבניין בן 35 ולגמור את העניין הזה.
חשוב לציין שאם קונים דירה, אז לא ניתן להשתתף ב90% מההגרלות, כלומר מוותרים על הזכאות להגרלות

תקראו קצת מה שאני כותב לאחרונה

ממש ממליץ לא לקנות כרגע דירה למגורים.
אם יש לכם כסף, תקנו ללא מינוף דירה קטנה עם תשואה סבירה, ותתגוררו בסביבה שאתם רוצים לגור בה.
רכישת דירה למגורים כרגע תהיה בכיה לעשרות שנים

הרבה אחריות אתה נוטל על כתפייך...

ומה אם המחירים לא ירדו? ומה אם הגרף רק ימשיך לעלות?
האם אתה ערב לדברים שאתה אומר?
אם סמי יעשה כהמלצתך המנומקת וינזק ממנה האם תפצה אותו?
&nbsp
זה לא שיש לי מידע על עליות מחירים צפויות אלא שאני יודעת שאיש לא מחזיק במידע כזה לכאן או לכאן וכולנו יודעים למי ניתנה נבואה מאז חורבן הבית.
איני יכולה שלא להעלות כאפשרות שהעמדה הנחרצת שמביעים "מנפצי הבועה" היא פשוט חלק מקידום אג'נדה ואינה נשענת כרגע על בסיס איתן.
&nbsp
חכמים היו זהירים בדבריכם, על מנת שלא תגרמו נזקים לאחרים.

ואם המחירים לא ירדו? מעולם לא הייתה תופעה כלכלית כזאת בעולם

תאמיני לי שאני הכי אחראי. ודווקא בגלל זה אני מזהיר.
מעולם לא היה מקרה בתולדות שוק הנדל"ן, לא בישראל ולא בעולם, שבו הבועה לא התרסקה.
וזה תמיד כואב.
השאלה היא לא "האם".
השאלה היא "מתי".
וזה יכול להמשך גם עוד שנה. עם זה אני יכול להסכים.
אך ירידת מחירים תהיה, וזה ודאי לחלוטין.

elvinnox

New member
המחירים ירדו בוודאות

אבל אף אחד לא יודע מתי.
תיאורתית זה יכול לקחת גם עוד 10 שנים, זה גם יכול להיות בעוד שנה.
&nbsp
יתכן וגם המחירים לא ירדו בדמות המחירים אלא בדמות אינפלציה,
למשל, כל המחירים יתייקרו, המשכורות יעלו ומחירי הדיור ישארו זהים להיום אבל במובנים של כח קניה ומספר משכורות אין ספק שתיהיה ירידה.
&nbsp
למה תהיה ירידה? כי אם המצב הזה ימשך, בעוד מספר שנים צעירים שהיום מבינים שגם עם עבודה קשה ולימודים לא יכולים לרכוש לעצמם קורת גג אפילו בפריפריה, לא ישארו בארץ. למעשה לא תהיה להם כל סיבה להיות פה.
נראה ירידה בגיוסים לצה"ל, תהיה הגירה והמדינה תהפוך למדינת עולם שלישי.
&nbsp
ואז כמובן מחירי הדיור ירדו כי המדינה לא תהיה אטרקטיבית.
אופציה נוספת היא שנכנס למיתון בשנה-שנתיים הקרובות אשר גם הוא יוריד את כח הקניה.
&nbsp
אז כן, המחירים ירדו, אין ספק ל"האם", השאלה הגדולה "מתי".
יכול מאוד להיות שהבועה תמשיך בעקבות הרחבות כמותיות כדי להסתיר את המשבר שישנו ויכול להיות שהממשלה תעשה הכל בשביל למשוך את הבועה כמה שאפשר אבל יגיע שלב שבו יגמרו כל הכלים ולא יכנסו שחקנים חדשים לתחתית הפרמידה.
לכן, היום אני זהיר ואני אומר - אני לא יודע מתי.
&nbsp
לדעתי יש הרבה מאוד פרמטרים יותר חשובים מבעלות על דירה והם כמו איכות חיים, זה כבר לא נכון שהמשכנתא היא בגובה השכירות כי ישנם נכסים בשווי של 2-2.5M שח שמושכרים באיזור ה-4-5K בחודש. אני לא מכיר החזר משכנתא כזה בסכומים כאלה.
&nbsp
כהשקעה נדלן הוכיח את עצמו בשנים האחרונות מאוד אבל אף אחד לא יכול לדעת מה העתיד, בדיוק כמו מניות מסויימות שהוכיחו את עצמן בשנים האחרונות.
&nbsp

Sammy30

New member
אני מאוד רוצה להאמין במה שאתה כותב,אבל...

כרגע היחידים שמעוניינים בירידת המחירים הם פלח קטן של זוגות צעירים שאין להם הון עצמי לקנות דירה. יש הרבה מאוד זוגות צעירים שההורים עוזרים ויעזרו להם והם בסופו של דבר יקנו דירה (כמעט ובלי קושי)
אוכלוסיה מאוד מאוד גדולה שיש לה נכסים מעוניינת בעליית המחירים,
הבנקים מעוניינים בעליית המחירים
ואפילו הממשלה (שבמסווה של מחיר למשתכן עושה "כאילו")

אנחנו עם שאוהב להתלונן אבל בסופו של דבר רמת החיים פה מאוד גבוהה.
בשורה התחתונה, אני מאמין שתהיה האטה כמו לפני כמה שנים בתקופת המחאה החברתית, אך המחירים חייבים להמשיך לעלות.

elvinnox

New member
אני מסכים איתך שאף אחד לא מעוניין

ולכן אני מאוד זהיר באמירות שלי, זה יכול לקחת גם עוד 10 שנים.
&nbsp
אני גם בטוח שהעליות ימשיכו בטווח הקצר, כל כסף פנוי שיש לאנשים הולך לנדלן כי אין שום אפיק השקעה עם סיכון נמוך. גם האגחים שבעבר נחשבו בטוחים היום סופגים תספורות.
כיום אין שום אמון באף אחד וכל אחד הוא בפוטנציאל להיות נוכל.
שהחשש הוא כה גדול, אנשים רוצים נכס מוחשי ולכן אין ספק שבטווח הקצר מחירי הנדלן ימשיכו לעלות.
&nbsp
יחד עם זאת, בסופו של דבר גם אם במקרה קיצון כל דירה חדשה תרכש על ידי משקיעים, עדיין יגיע מצב שבו משהו יצטרך לגור בדירה ולשלם שכירות.
ומחירי השכירות כבר לא יכולים לעלות יותר, כי אין להם לאן לעלות. (אם הם היו יכולים לעלות הם כבר היו עולים ממזמן)
&nbsp
יגיע שלב שבו עלות הרכישה של דירה לא תשתלם כלל, ואז תחל ירידה.
אבל כמו שאמרתי, זה יכול לקחת שנים ואין אף גורם שרוצה בזה מלבד מחוסרי הדיור.
&nbsp

המחירים חייבים להמשיך לעלות?

ועל סמך מה אתה מקשקש את הקישקוש הזה?
מעבר לזה שאין שום סיבה לעליה (יש עודף דירות בשוק, המחירים הם מעבר ליכולת התשלום של מרבית האזרחים)...
אז איפה לדעתך המחירים צריכים לעצור?
במחיר של 3 מיליון ש"ח לדירה בפריפריה?
5 מיליון?

אבל העתיד הקרוב ישפוט

efi19803

New member
שאלה למוסקיטר האחרון - אני עוקב אחרי הפוסטים שלך בפורום

אני בעל דירה שנקנתה לפני שנה (יש ממשכנתא, דירה יחידה למגורים) השאלה שלי:
&nbsp
לטענתך אני צריך למכור את הדירה כל עוד הבועה לא התפוצצה?
&nbsp
לצאת לשכירות ולשבת על הגדר?
&nbsp
אשמח לשמוע מאיפה הידיעות שלך לגבי פיצוץ הבועה? אתה מתעסק בתחום הנדלן?
&nbsp
לפי דעתך כל מי שקנה דירה בין השנים 2011 - היום הולך להתרסק
&nbsp
ואני לא רוצה להיות בצד שמתרסק !
&nbsp
לכן השאלות שנשאלו
&nbsp
&nbsp

מעולם לא טענתי שצריך למכור את הדירה ולצאת לשכירות

בוא נתחיל מזה שדירה היא צורך שאי אפשר בלעדיו (הרי צריך לגור היכן שהוא..).
בוא נמשיך בזה שהדירה ואזור המגורים שבחרנו גם הופכים בסופו של דבר למרכז עולמנו, עם השכנים, עם החברים של הילדים, ועם היתרונות והחסרונות שיש בכל מקום.
למגורים באזור מסויים יש יתרונות רבים (או חסרונות), בעיקר לגידול הילדים, אך גם לנושאי תחבורה כגון לזמן שלוקח להגיע לעבודה, להוצאות התחבורה ולצרכי התחבורה, וברור שגם לאיכות החיים באמצעות הקלות והזמן שלוקח לצאת לבילוי לדוגמא.
איכות חיים יכולה לבוא גם בדוגמאות של גינה שאפשר לארח בה, או מרפסת עם בריזה מדהימה שגורמת לנו לחייך כאשר הולכים לישון.
מה שאני מנסה להסביר כאן, הוא שדירה היא לא רק עסקה כלכלית, היא הרבה מעבר לזה.
דירה היא גם סוג של בטחון כלכלי ובישראל לפחות , זה נתפס גם כנכס.
השאלות שאתה צריך לשאול את עצמך הן רבות ולא מסתיימות בפן הכלכלי של הדירה שרכשת.
למרות שדירה היא הרבה מעבר לכלכלה, אסביר את נקודת ההשקפה הכלכלית שלי באמצעות שתי דוגמאות קיצוניות:
מקרה ראשון:
אם לדוגמא רכשת דירה בהון עצמי ואין לך שום מחוייבות אחרת לגביה, מה זה משנה כמה כסף הוצאת, הרי אתה צריך להתייחס לדירה שלך כמקום מגורים ותו לא. כשאתה גר בדירה, אתה לא בודק כל יום כמה היא עולה... זה גם לא משנה את מהלך היום יום שלך... הרי אתה הולך לגור בדירה הזאת עוד 30 או 40 שנה, אז מה זה בכלל משנה.
וגם אם אתה צריך לשפר דיור, בסופו של דבר תצטרך להוסיף כסף... אז מה זה משנה בכמה רכשת? כי מה שחשוב הוא הפער במחירים, ולא הסכום הכללי שמקבלים על הבית. ובכלל.. ככל שמחירי הדיור יותר גבוהים.. אתה צריך להוסיף יותר כסף בשיפור הדיור .. אבל זו רק נקודה למחשבה .
זה לא משנה אם הוצאת מיליון ש"ח הון עצמי או שני מיליון. אם סביבת המגורים מתאימה לך, הוצאת פעם אחת את הכסף הזה, וזהו.
מקרה שני:
רכשת במיליון וחצי דירה כמעט ללא הון עצמי ובמשכנתא המקסימלית האפשרית. היות ולא היהי לך מספיק הון עצמי, גם לקחת הלוואה מחבר טוב.
הגעת למשכנתא האופטימלית ואתה מחזיר כל חודש כ 6,000 ש"ח לשלושים השנה הבאות. (ובקשר לחבר / אח / דוד / - תחשוב לבד על ההחזר וההשלכות)
אתה עובד בעבודה טובה ואתה ואשתך מביאים הביתה כל חודש כ 15,000 ש"ח נטו.
מה המשמעות העתידית של ההתחייבות הזאת על המשך חייכם?
מה המשמעות של עליית ריבית אפשרית על ההחזרים החודשיים שלכם? (ואם לקחת משכנתא במסלול קל"צ, אז כנראה שאתה מחזיר סכום משמעותית יותר גבוה).
מה המשמעות של עליית המדד על ההחזרים שלכם. המדד עלה בעשר השנים האחרונות ביותר מ 20% והמשכורות כמעט ולא זזו.
מה המשמעות על יכולת ההחזר שלכם במקרה שאחד מכן יאלץ לא לעבוד תקופה מסויימת?
והמשמעות האמיתית של הרכישה ב 1.5 מיליון ש"ח בלי כמעט הון עצמי, היא שה"נכס" הזה יעלה לכם בסופו של דבר לפחות 2.5 מיליון ש"ח.
האם זה משהו שאתה יכול להרשות לעצמך?
כי הרי ברור שהסכום הזה של 2.5 מיליון ש"ח, לא צריך להיות מחושב על פי סך ההכנסות של המשפחה במהלך 30 שנה, אלה על לפי סך החסכון האפשרי בתקופה זו. כח את הדירה אנו רוכשים מהכסף הפנוי, ולא במקום אוכל.
אז תעשה חשבון כמה כסף אתה חוסך כל חודש ללא הוצאות דיור ותראה אם הוצאה כזאת אפשרית בכלל עבורך.
וכמובן צריך לקחת בחשבון את המקרה שבו אם חלילה לא תוכל לעמוד בהחזרים שלו ותצטרך למכור אותו, האם תשאר בזכות? (כי כמעט כל משכנתא שאתה לוקח, בשנים הראשונות אתה חייב יותר ממה שלקחת).

ברור ששתי הדוגמאות האלה הן קיצוניות, אך הן באות להראות שכל מקרה לגופו של עניין, ואין תשובה נכונה או שגויה. כל אחד נמצא בנקודה אחרת בחייו

ודבר אחרון - אם התזרים שלך לשנים הבאות הוא סביר, וההתחייבויות סבירות, אז מה אכפת לך שמחירי הנדל"ן ייתרסקו?
הרי אם תרצה לשפר דיור לדוגמא, ככל שמחירי הנד"לן יתרסקו יותר, כך הפער שתצטרך להוסיף לדירה הבאה יהיה יותר קטן... כלומר - ככל שמחירי הנדל"ן יירדו, אתה תוסיף פחות כסף עבוטר השדרוג של הבית...
ואם יהיו לך ילדים שירצו לקנות דירות בעתיד, אז ככל שמחירי הדיור יתרסקו, כך יהיה להם קל יותר לרכוש דירה לעצמם, בלי קשר למחיר של הדירה שלך.

מה שאני אומר הוא שירידת מחירי הנדל"ן טובה לכל עם ישראל. חוץ מאשר לנדלנ"יסטים, אשר בסופו של דבר עושים סיבוב על החלשים.

ואת החשבון שלך תעשה בעצמך. אתה מכיר את התזרים שלך טוב מכולם.

efi19803

New member
אבל אני עשיתי סוג של התפשרות בגלל המחירים כרגע...

אני גר בקריות במקום בחיפה כתוצאה מהמחירים
&nbsp
בגלל זה אני שואל את השאלות האלו
&nbsp
אם קניתי במיליון ואני מוכר היום ב 1.3
&nbsp
ותיהיה ירידת מחירים אני אקנה בחיפה במיליון
&nbsp
וישאר רווח נחמד - אז כן אמור להיות אכפת לי מהמחירים
&nbsp

elvinnox

New member
אף פעם לא תוכל לתזמן זה

אם משהו היה יודע מתי המחירים יעלו/ירדו הוא היה מיליארדר
אבל כמו בשוק אי אפשר לדעת מה יקרה.
&nbsp
וזה בדיוק מה שאני טוען, גם אלו שמרגישים זחוחים עם הדירה שקנו במיליון והיום שווה 1.5 ומרגישים שהרוויחו על הנייר, בעצם כולם מפסידים פה (חוץ מהממשלה והקבלנים שעושקים את כל הציבור)
&nbsp
אתה בעצמך משלם על עליית המחירים וגר במקום שלא רצית מתוך פשרה,
יש כאן אנומליה מטורפת של אנשים שלא מבינים שהם וילדהם הם אלו שמשלמים את המחיר. אני עדיין לא מצליח להבין איך האנשים שחלקם אפילו אינטליגנטים לא מצליחים לעשות 1+1.
&nbsp
לגופו של עניין, אדם צריך להתנהל לפי היכולות הכלכליות שלו, אם יש לך את האפשרות למכור את הדירה שאתה גר בה, לשלם מס רכישה ומס שבח, להוסיף את ההפרש לדירה אחרת, לקחת עוד משכנתא עם החזרים יותר גדולים שתעיק עליך יותר עם השנים - אתה מוזמן לעשות את זה.
&nbsp
אם המחירים ירדו, בכל מקרה תרוויח כי תצטרך להוסיף פחות כסף. העסקאות הקודמות של העבר הם כבר לא רלוונטיות כי אלו החלטות שנעשו כבר בעבר ואין איך לשנות אותם.
&nbsp
אם המחירים יעלו, בכל מקרה תצטרך לשלם יותר ולא בטוח שתוכל לעמוד בהחזרים יותר גבוהים, אז השאלה הזו גם לא רלוונטית

בוא תראה את החשבון שלי

אתה כותב שקנית בית מיליון, ויש לך משכנתא של חצי מיליון (ואתה מחזיר 3,000 בחודש)
בהנחה שלכל המספרים אמיתיים, אני אגיד לך מה אני הייתי עושה.
מוכר את הבית ב 1.3 מיליון (כאמור, במידה והמספר נכון), מחזיר את המשכנתא ונשאר עם 800 אלף הון עצמי.
במחיר הזה קונה שני בתים בהון מלא (ממש כך, בלי משכנתא), כל בית ב 400 אלף, ועל כל בית כזה אתה יכול לקבל בערך כ 2,000 ש"ח לחודש.
זה נותן לך 4,000 ש"ל לחודש.
בכסף הזה, אתה יכול לעבור לחיפה ולהתגורר איפה שאתה רוצה, ולהפסיק להוציא 3,000 ש"ח לחודש...
אני לא יודא חת ולכמה זמן, אבל אם זה לא קל"צ, תמיד קיימת הסבירות שהריבית והמדד יעלו ואיתם כם ההחזרים החודשיים..

אז תגיד לי אתה..
לפי מה שאני מתאר, יש לך שתי ברירות:
1. להתפשר ולהתגורר במקום שאתה לא רוצה ולשלם כל חודש לפחות 3,000 ש"ח, שימשיכו לעלות בהמשך...
2. להתגורר איפה שאתה רוצה ולא לחסוך את ההוצאה המיותרת של אותם 3,000 ש"ח לחודש...

אגב, שמת לב שכל הניתוח הזה לא מתייחס בכלל לשינויים במחיר הנכס בעתיד...

אני נתתי לך את נקודת ההשקפה שלי, אתה תעשה את החשבון שלך.

תקרא כאן את התגובה המלאה

אתה כותב שיש לך משכנתא של חצי מיליון, ואתה מחזיר 3,000 בחודש.
בהנחה שלכל המספרים אמיתיים, אני אגיד לך מה אני הייתי עושה.
מוכר את הבית ב 1.3 מיליון (כאמור, במידה והמספר נכון), מחזיר את המשכנתא ונשאר עם 800 אלף הון עצמי.
במחיר הזה, קונה שני בתים בהון מלא (ממש כך, בלי משכנתא), כל בית ב 400 אלף.
על כל בית כזה אתה יכול לקבל בערך כ 2,000 ש"ח לחודש.
זה נותן לך 4,000 ש"ח לחודש.
בכסף הזה, אתה יכול לעבור לחיפה ולהתגורר איפה שאתה רוצה, ולהפסיק להוציא 3,000 ש"ח בכל חודש...
אין לי מושג איזה משכנתא לקחת ולכמה זמן, אבל אם זה לא קל"צ, תמיד קיימת הסבירות שהריבית והמדד יעלו ואיתם גם ההחזרים החודשיים..
וגם אם זה קל"צ, כאשר תשפר דיור, כבר תצטרך למחזר את המשכנתא ותאלץ לקחת משכנתא שבה הריבית תהיהי כנראה הרבה יותר גבוהה.

אז תגיד לי אתה..
לפי מה שאני מתאר, יש לך שתי ברירות:
1. להתפשר ולהמשיך להתגורר במקום שאתה לא רוצה, ולהמשיך לשלם כל חודש לפחות 3,000 ש"ח, שימשיכו לעלות בהמשך...
2. להתגורר איפה שאתה רוצה, לחסוך את ההוצאה המיותרת של אותם 3,000 ש"ח לחודש...

אגב, שים לב שה 3,000 ש"ח האלה שאתה מוציא היום בחודש, גם אם הריבית לא תעלה והמדד יהיה אפס במשך 10 שנים, יהיו הוצאה של 360 אלף ש"ח.. מחיר של דירה נוספת שתוכל לחסוך עבורה...
אז כפי שאני רואה את הדברים, ההבדל בין האפשרויות הוא לבחור בין "חיים של שעבוד", לבין לבחור ב"חיים עם סיכוי".
מה דעתך?
אגב, שמת לב שבכל הניתוח הזה, לא התייחסתי בכלל לשינויים אפשריים במחיר הנכס בעתיד... כלומר, לא משנה מה יקרה למחיר הנכס העתידי שלך.
אני יכול להוכיח לך במספרים, שאם תשאר במצבך הנוכחי, ככל שמחירי הנכסים בעתיד יעלו, ככה אתה תפסיד יותר כסף בעתיד. לא על הנייר, אלה ממש תפסיד הרבה כסף, (אבל באמת שלא עכשיו, כי זה דורש הבנה כלכלית)
ואם מחירי הנכסים יירדו, יכולה להיות לך בעיה כספית חמורה (עד כדי הפסד של כל הדירה שלך) במידה ולא תעמוד בהחזרי המשכנתא (סבירות נמוכה בגלל הסכום הנמוך, אבל זה עדיין קיים)

אני נתתי לך את נקודת ההשקפה שלי, אתה תעשה את החשבון שלך.
בסופו של דבר אלה החיים שלך.

efi19803

New member
דרך אגב לגבי עליות במשכנתא זה לא יקרה אצלי מכיוון

שכמעט כל הסכום בקבוע לא צמודה :)
&nbsp

אגב ריבית קבועה ולא צמודה..

אני מקווה שאתה מבין שאתה משלם היום את הריבית היקרה ביותר.
כמו כן, כפי שאני מבין, אתה מדבר על דירתך הראשונה ואתה גם לא מרוצה ממקום המגורים שלך.

מה שאומר, שבמוקדם או במאוחר, בוודאי בשנים הקרובות, אתה תחליף דירה.
אני מקווה שברור לך שכאשר תצטרך למחזר את המשכנתא, לא יישמרו לך התנאים הקיימים של המשכנתא, אלה יעדכנו אותה לפי תנאי השוק החדשים...

לכן, מי שלוקח קל"צ, משלם את המחיר הכי גבוה על ההלוואה במעמד קבלת ההלוואה (לפחות מול כל אלטרנטיבה בשוק), אבל כאשר הוא בא למחזר את משכנתא מתי שהוא, לא ישמרו לו על תנאי השוק הקודמים במיחזור.
כלומר, בקל"צ אתה תמיד תשלם את המחיר/החזר הכי גבוה על ההלוואה.

למעלה