לקראת יום כיפור,הקשר בין יג מדות להכרת ה'

davidmaur

New member
לקראת יום כיפור,הקשר בין יג מדות להכרת ה'

כאשר מתמודדים עם מושג הקיום האלוקי ,אין לי ספק שיש לחשוב על הגדרה אחרת ממושג קיום האנושי. ואם אנו מדברים על קיום נצחי ואינסופי, אז ברור שיש לחשוב על הגדרה אחרת של מושג הקיום האלוקי מכוון שהאדם חי במציאות מוגבלת בזמן ובמקום בעוד שאלוקים קיים מחוץ לזמן ואינו ממלא שום חלל ושום חלל אינו ממלא אותו ולכן אינו יכול להיות בר הכרה על ידי השכל שתופס את עולם התופעות בעזרת מושגי זמן ומקום. תובנה זו הביאה אותי לחשוב על קיום האל לאור י"ג מידות שבהם ה' התגלה למשה רבנו. כאשר משה רבנו ביקש מה': "הראני את כבודך (לג יח) הוא נענה בשלילה : לא תוכל לראות את פני כי לא יראני האדם וחי (שמות לג כ). אולם כאשר משה שואל : הודיעני נא את דרכך ואדעך למען אמצא חן בעינך (לג יג) , הקב"ה נענה בחיוב : גם את הדבר הזה אשר דיברת אעשה כי מצאת חן בעיני ואדעך בשם (לג יז) . דהיינו אל לי כאדם להתמקד בהכרה האובייקטיבית ("לא תוכל לראות את פני") אלא כאשר אני ניגש להכיר את האלוקים, אני צריך למצוא את האמת שהיא אמת עבורי. הכרתי את אלוקים צריכה לתת מענה למאוויים שלי כבן אנוש ולנגוע בשורשים העמוקים של קיומי ולא להתפזר בהכרה מנכרת מתוך מגדל השן של הפילוסופיה. להכיר את אלוקים זה לדעת איך התנהלותו בעולם הזה נוגעת לי כאדם ולכן הקב"ה מתגלה למשה באמצעות י"ג מידות "אל רחום וחנוך ארך אפים ורב חסד ואמת וגו'" . י"ג מידות ה' הם אופן ההתגלות של האל שבהם אני כאדם מסוגל ומוכן להכיר את אלוקי. גמר חתימה טובה

למעלה