לקראת ריבית שלילית?!

elad631

New member
לקראת ריבית שלילית?!

אחד הכלים החזקים בכלכלה המוניטרית, אם לא הכי חזק, הוא הכלי / המכשיר הפיננסי הקרוא 'ריבית', ואני מאמין שאין צורך להרחיב יותר מידי לקוראים כאן מה ההשלכות של שינוי כלשהוא בכלי זה ולא לשם כך התכנסו, אלא למשהו שעורר בי מחשבה אפשרית. בשנים האחרונות ראינו את הנגידים בכל העולם מורידים את הריביות במדינותיהם (או בגוש) בשיעורים הולכים ויורדים עד לזמנים אלו כאשר הריביות כמעט אפסיות, בפרט בארה"ב. נזכיר כי המגמה של הורדת הריבית היתה שינוי בתפיסה שהחלה עוד בעשור הקודם על ידי הנגיד אלן גרינספן, שכיהן לפני פרוץ המשבר ב - 2008.

בשנים האחרונות, כידוע, הנגיד בארה"ב שהחליף את גרניספן - בן ברננקי - החל במדיניות מרחיבה לאחר פרוץ המשבר האחרון עם הזרמת מזומנים לשוק האמריקאי במספר תצורות (איגרות חוב והדפסות כסף) ובמספר פעמים לאורך השנים. כמעט בכל פעם בו התרחשה התערבות מוניטרית של הבנק המרכזי בארה"ב, ההצדקה לכך הייתה המדדים המובלים שנסחרים בירידות שערים לאורך מספר שבועות (עד לכדי הגעה למצב אפשרי של שוק דובי), אבטלה, והאטה בצמיחה שכמובן אלו הם יעדי הבנק המרכזי בהם הוא נלחם כדי לשמור על יציבות.

השבועות האחרונים היו ממש משמחים למשקיעים, לפחות עד לרגע זה לא פרץ משבר חדש, המדדים המובילים בארה"ב שוברים שיאים ונראה שיש התאוששות במשק האמריקאי. כלומר, אם ברננקי אורז את מטלטליו והולך הביתה הוא יכול לטפוח לעצמו בשכם ולומר "בזכותי המשק האמריקאי יצא ממשבר" (שהרי בפרוץ המשבר הבא הוא תמיד יוכל להסיר אחריות מעצמו ולומר "אני הייתי פועל אחרת אם הייתי הנגיד, הנגידה הנוכחית הרסה את כל מה שבניתי"). לאחר שקצת הצגתי את הדברים בצורה מאוד פשוטה ולא מקיפה אך ברורה, חשבתי על כך שכולם מדברים על אותם "שבירת שיאים" של המדדים בארה"ב בטענה שברננקי מתדלק את השוק בכסף ובעקבות כך המדדים מצליחים להגיע לרמות מאוד גבוהות ולא בזכות הביצועים של המשק.

מכאן אני טוען שהדרך הבאה באבולוציה של המשק המוניטרי היא הבאתו של הכלי המוניטרי הכי חזק - הריבית - לשיעור שלילי (!). בכך הנגיד, מצד אחד יוכל להמשיך במדיניות של הזרמת כסף לתוך המערכת, ומצד שני הריבית השלילית תוכל להוציא חלק מהכסף מהמערכת. בהצגה פשוטה, וקצת אבסורדית בהתייחס לעובדה שהכסף כיום אינו מוחשי, הוא הכנסת אוויר לתוך הבלון הגדול (הדפסת כסף ו-QE) ויצירת חור זעיר כדי למתן את ההתנפחות (ריבית שלילית).

אני יודע שלמהלך זה תהיה השפה מאוד חזקה על השווקים בטווח המיידי, אבל השאלה היא האם בטווח הקצר (כלומר עד שנה מאותו רגע) והבינוני יכולה להיות השפעה חיובית (!?), השווקים יכולים להגיע לאיזון, גם נומינלית וגם ריאלית, נכונים יותר. כמובן שלא כולם מרוויחים ממהלך זה, הסקטורים שיכולים להיפגע לפי דעתי הם המשכנתאות ושוק החיסכון לטווח ארוך (פנסיות וכדומה). טענה תומכת לדברי היא הנפקת אג"ח של גרמניה לפני שנתיים בערך לטווח של 5 שנים, באותו סבב הנפקה הריבית על אותה סדרה הייתה שלילית. כלומר אם קניתי איגרת ב - 100 אירו קיבלתי בסוף התקופה פחות מהקרן.

האם יש כאן מישהו שמסכים איתי באשר למהלך זה? איזה סקטורים יכולים עוד לחטוף? אשמח לשמוע כאן מה האנשים חושבים בנושא זה, ונימוקים גם יכולים להועיל....

סופ"ש מהנה לכולם.

KobeRider

New member
יש לריבית שלילית השלכות לא צפויות

זה כלי קיצוני ואני בספק אם יעשו בו שימוש.

קודם כל, המטרה העיקרית של הפד בשנים האחרונות היתה להוריד את הריביות לטווח רחוק. הורדת ריבית כבר אינה משפיעה ברזולוציות האלו, ולכן גם הפסיקו להשתמש בה ועברו לכלים אחרים (כל סדרת ה-QE מטפלת בריבית לטווח ארוך, לא קרוב).

דבר שני, כאשר הריבית נמוכה, אז אנשים לא משקיעים באג"ח, סבבה, כל משקיע יודע את זה. אבל איך הציבור יגיב אם יתחילו להוריד לו כסף שנמצא בעו"ש או בפקדונות בנקים? אני בספק אם התגובה תהיה חיובית. אחת מהיתרונות [או חסרונות, תלוי איך מסתכלים על זה] של אינפלציה זה שהיא מאפשרת לקיחת מס סמוי, ומונעת הורדת שכר. אף אחד לא רוצה להפוך את המס הזה לגלוי, זה לא יתקבל בעין יפה, וההשלכות של מהלך כזה אינן צפויות.

elad631

New member
כתבתי למעלה לגבי מיתון ההתנפחות בצורה ציורית

כמו כן, KobeRider, מעלי נתן דוגמא ריאלית נוספת באשר לשאלתך קרלטון.

למען האמת אני גם לא חושב שבעתיד הנראה לעין נגיע למצב הזה. למרות שמי היה מאמין שלפני 20 שנה בכל העולם הייתה סביבת ריבית של עשרות אחוזים (בישראל באיזור ה-30%)
לעומת היום..... אוסטרליה היא המדינה המפותחת היחידיה 'שמצליחה' לשמור על שיעור ריבית גבוהה.

לגבי הדבר השני של KobeRider, שים לב שהיום בישראל אתה מקבל דה-פאקטו תשואה שלילית על הכסף שלך אם אתה מחשב את האינפלציה, כמו שבעצם ציינת בפוסט.
בחלק מהדברים שאמרת אני יכול להסיק כי אתה טוען שרוב הציבור מטומטם, אני לא מסכים עם זה לגמרי. היום כאשר תלך לבנק ותבקש לסגור סכום כספי ותשמע את הריבית לשנה
תסיק מיד שזה לא משתלם כי השיעור האינפלציה ישחק יותר את ערך הכסף, כלומר אנשים מבינים באופן פשוט מה פחות או יותר מבלי להכנס להגדרת הנוסחה.

בשורה התחתונה, כולם מבינים שהמציאות בה אנו חיים היא ריבית שלילית, ההשלכות בטווח המיידי להחלת ההגדרה תהיה רק תגובה פסיכולוגית טכנית
שלא תמשך יותר משבוע, בדומה לפוסט המתנהל כאן על התקרבות הנאסד"ק ל- 4,000 נקודות.

בניגוד למה שאמרתי עד עכשיו, אני סבור כי היות והשינוי בשיעור הריבית משתנה אך ורק על בסיס החלטותיו של הנגיד, הריבית נמצאת ברמה מאוד נמוכה שהחלה עוד בתקופת אלן גרינספן. אם נניח שהריבית היתה חוזה ספוט
בדומה ליורו/דולר, המגמה כיום הייתה הפוכה, והריבית הייתה נמצאת בשיעורים גבוהים מהיום. הבעיה שזה נתון להחלטתם של מספר אנשים מצומצם ובראשם הנגיד הפדראלי.

נ.ב
הנגידה הנכנסת לא מתכננת להפסיק את רכישות האג"ח וטוענת "שיש עוד מקום להתערבות הפד בגלל רמת האבטלה"

קרלטון

New member
הדוגמא של קובריידר..

...מתארת עלייה באי הוודאות ובפוטנציאל למשבר כלכלי, לא הייתי לוקח את זה כמיתון התנפחות, אם כבר טריגר לפיצוץ

בגדול, מעבר לריבית שלילית סביר שיגדיל עוד יותר את האשראי הנלקח על ידי פרטים וחברות, וינפח עוד יותר את שוק הנדל"ן והמניות - אני לא רואה כאן גורם ממתן. לגבי פקדונות בנקים ואג"חים - כבר היום נסחרים אג"חים בתשואה ריאלית שלילית כפי שנראה לי שציינת בשרשור זה, כבר היום הריביות על פקדונות הם אפסיים ואני לא רואה שהציבור עובר לבלטה.

elad631

New member
לקלרטון, דבר אחד בטוח

אם גנט ילין, הנגידה הנכנסת, תמשיך להזרים כסף לתוך השווקים יש כאן וודאות (מבוסס היסטורית) למשבר נוסף. זאת אומרת אם אתה טוען שאני מכניס את המשק
לאי וודאות, המשך תוכניות רכישיות האג"ח מבטיח לך משבר נוסף. השאלה שצריך לשאול היא: איך אני יכול להמשיך לפמפם את השווקים עם תוכניות רכישות אג"ח
ובמקביל לא יוצר ניפוח בשווקים ובמדדים? ריבית שלילית יכולה להוציא חלק מהסכום החוצה. בזאת אתה מצליח להשיג שני מטרות צימצום היצע הכסף ויציבות בטווח
הקצר. אני לא טוען שצריך להשאיר את הריבית בשיעור שלילי יותר מידי זמן. ולגבי האשראי של חברות ואנשים פרטיים, תמיד יהיה ניתן להגביל ולחוקק את ההלוואות
כדי למנוע מינופים גבוהים.

אני חושב שהמשבר הבא לא יבוא דווקא מהגדלת החבות של הממשל האמריקאי או המדיניות המוניטרית הנוכחית, אלא דווקא משוק האשראי לסטודנטים, שאלו הם הבנקים
שמלווים כסף לסטודנטים אשר יחוו משבר בדומה לבנקי המשכתנאות ב-2008. עלות תואר ראשון בארה"ב היא לפחות 200 אלף דולר ולהרבה אנשים אין כסף לממן זאת.
הבעיה מתחילה כאשר הסטודנטים לומדים מגוון רחב של מקצועות שככל הנראה לא יניב תמורה, בניגוד להנדסות למינהם (מבלי לזלזל במקצועות כמו פילוסופיה או מדעי
המדינה וכולי). אותם סטודנטים בסוף עובדים במקדלונד'ס או וול-מארט ובסוף היום לא יכולים להחזיר את החוב לבנק בגלל משכורת נמוכה. כיום המעסיקים הכי גדולים הם
אותם חברות שציינתי בניגוד לחברות בעבר כמו ג'נרל אלקטריק או פורד.

שבת שלום!

ריבית שלילית תוציא חלק מהכסף החוצה?

הפוך, גוטה, הפוך.
נכון להיום, אפילו הריבית השלילית ריאלית מנפחת את שוק המניות, ולא בגלל הטענה הרווחת שהכסף מאוד זול. הוא בכלל לא זול. כלומר, הוא זול לבנקים אבל תנסה לקחת הלוואה לצורך רכישת מניות בארה׳ב, ותראה איזה ריבית אתה מקבל.

הריבית הנמוכה מנפחת את שוק המניות כי לכסף הגדול, קרי- קרנות פנסיה, אין אפשרות להשיג את התשואה המינימלית שהן זקוקות לה כדי לא לקרוס בעוד כמה שנים, אלא בשוק המניות. אז אתה מדבר על ריבית נומינלית שלילית?

קרלטון

New member
זהו, אני חוזר לשאלה ששאלתי למעלה

מדוע אתה חושב שריבית שלילית תמתן התנפחות / תוציא חלק מהכסף החוצה?

קרלטון

New member
ולגבי הסטודנטים

אז למרות שלמדתי סמסטר בארה"ב במסגרת תוכנית החלפת סטודנטים, אין לי מושג בענייני ההלוואות הסטודנטיאליות שם, אבל הייתי משער שהמלווים גם עושים את החושבים שלהם ויתנו את הכסף הרבה יותר בקלות למי שלומד מדעי המחשב בסטנפורד או MBA במימון בהרווארד או בוורטון, מאשר למי שלומד ספרות ימי הביניים איפשהו...

למעלה