באדיבות ספריות הילדים והנוער - קהילת ספרניות/ים ארצית-יסמין אלעד
אפשר למצוא אושר אפילו בזמנים אפלים. צריך רק לזכור להדליק את האור."
לרגל יום הולדתו ה-44 של הארי פוטר, ציטוטים מתוך הספרים על תקווה בזמנים חשוכים:
אזהרת טריגר: אובדנות
היום הארי פוטר בן 44 שנים. אני ניצול של אובדנות, והארי פוטר מהווה עבורי כוח עצום. ברצוני לשתף פוסט על תקווה מתוך סדרת הספרים הזו, עם כמה ציטוטים, במיוחד עבור אלו מאיתנו שמתמודדים עם מחשבות אפלות ותחושות ייאוש.
נתחיל בקוסם הגדול ביותר מכל הזמנים…
"באופן מפתיע אולי, אפשר למצוא אושר אפילו בזמנים אפלים. צריך רק לזכור להדליק את האור."
— אלבוס דמבלדור, הארי פוטר והאסיר מאזקבאן
הציטוט הזה בא לומר לנו שגם בתקופות הקשות ביותר, אפשר למצוא נקודות אור. דמבלדור מזכיר לנו שהאור הזה, התקווה והאמונה, נמצאים בתוכנו. אפילו כשנראה שאין מוצא, רגעים קטנים של טוב יכולים לעזור לנו להמשיך.
הציטוט הבא הוא אחד המדויקים בעיני, ומתאים בעיקר לאלו שאיבדו את יקיריהם לאובדנות, כדי להזכיר לעצמם שאהבת האדם שאיבדו אינה נעלמת עם לכתו. היא כוח שנשאר לנצח…
“לעולם אל תפקפק בעובדה שזכית באהבה, וגם אם אותו אדם כבר איננו, היא תישאר תמיד אצלך. זה חלק מאיתנו.”
— סיריוס בלק, הארי פוטר ומסדר עוף החול
סיריוס מזכיר לנו שהאהבה שאנו מקבלים לא נעלמת, גם אם האנשים שאהבנו כבר לא כאן. האהבה ממשיכה לחיות בתוכנו ומעניקה לנו כוח. הקשרים והחוויות האנושיות שלנו נותרים חשובים ותומכים גם לאחר שנגמרים.
הציטוט האחרון הוא זה של הדמות המועדפת עלי בסדרה…
“הדברים שאיבדנו חוזרים אלינו, לעתים קרובות יותר מכפי שנדמה לנו. אם כי לא תמיד בצורה שאנו מצפים.”
— לונה לאבגוד, הארי פוטר ומסדר עוף החול
לונה מזכירה לנו שהחיים מלאים בהפתעות. לעיתים, מה שאבד יכול לשוב בצורה לא צפויה. זה לא שאהובינו שאיבדנו לאובדנות פשוטו כמשמעו יקומו לתחייה, אבל זה יכול להיות שיחזרו אלינו בדרכים - קוסמיות, או מסתוריות הייתי אומר - אנשים, חוויות, או חלקים מעצמנו שהלכו עם לכתו של יקירנו. הציטוט הזה מכוון אותנו להישאר פתוחים לשינויים ולהפתעות הכן טובות שהחיים מביאים, ומדרבן לשמור על תקווה שחלקים מאלו שאיבדנו, חלקים מהסוג שחוזר ומאיר את העולם שלנו, יחזרו אלינו בדרכים אחרות שלא ציפינו.
לקראת הסיכום אדבר על פטרונוסים וסוהרסנים…
למי שלא מכיר, בהארי פוטר, פטרונוס הוא יצור קסום המגולם על ידי זיכרון חיובי חזק. הוא מגן על הקוסם מפני הסוהרסנים, יצורים אפלים שניזונים מהפחדים והכאב של בני האדם. הפטרונוס, שמייצג את האור והתקווה שבתוך כל אחד מאיתנו, מנצח את הסוהרסנים ומגן עלינו מהחושך. בתהליך ההחלמה מאובדנות, אנו משתמשים בכוח הפנימי שלנו ובזיכרונות חיוביים, כמו הפטרונוס, כדי להילחם בכאב וביאוש. התמיכה מהסביבה שלנו פועלת גם היא כמו פטרונוס – היא מזכירה לנו את הטוב ומספקת לנו כוח להמשיך ולהתמודד עם הקשיים.
לו היה לכם שרביט קסמים, באיזו צורה הייתה הפטרונוס שלכם? שלי ללא ספק היה חתול, כמו החתולים שלי, שהם אח ואחות מתוקים בטירוףףף שממלאים את החיים שלי באור ובאהבה: טומי על שם טומי מ״האי״ ודפני על שם דפני מ״הלוטוס הלבן״… וחוץ מזה - מיהו או מהו הפטרונוס, האור שלכם בעולם האמיתי?
אסיים בציטוט מאת האישה שכתבה את סדרת הספרים, ג׳יי קיי רולינג:
"אנחנו לא צריכים קסם כדי לשנות את העולם, אנחנו כבר נושאים בתוכנו את כל הכוח שאנחנו צריכים: הכוח לדמיין טוב יותר."
דבריה מזכירים לנו שגם אם אין לנו קסם כמו ב״הארי פוטר״ בעולם האמיתי, יש לנו את הכוח הפנימי לשנות את המציאות שלנו. הכוח הזה הוא היכולת שלנו לדמיין עולם טוב יותר, להיות יצירתיים, ולהאמין בעצמנו. כמו הפטרונוסים שמגנים על הקוסמים בסדר , גם לנו יש את היכולת להילחם בכאב וביאוש באמצעות תקווה, אהבה, ותמיכה מהסביבה שלנו. זהו הכוח הפנימי שמנחה אותנו ומאפשר לנו למצוא את הדרך החוצה מהחושך.
מאחל לכולנו תקווה ואור.