לרובי תודה

bensha1

New member
לרובי תודה

התרגשתי מהמסרון שלך. האמת תודה. האמת היא שאני חושב שאנחנו (יוצאי יוגוסלביה) מתמעטים והולכים. אני זוכר בשנות ה - 50 הראשונות (ד"א עליתי לארץ בשנת 1948) שיכנו אותנו השכונת בקעה בירושלים. קבוצה גדולה של עולים חדשים שוכנה ביחד ברח' דרך בית לחם ובדרך חברון בירושלים ממש מול מחנה אלנבי שהיה אז מחנה פעיל של הנח"ל. השכונה הפכה לשכונה של יוגוסלבים והשפה המדוברת שם היתה יוגוסלבית. אנחנו באנו מכל קצבי יוגוסלביה, סרבים קרואטים בוסנים מוקדונים סלובנים, ספרדים ואשכנזים כולם ביחד בשכונה וכולם חיו בהרמוניה שלמה. אלא שהטבע עושה את שלו ודור ההורים, שהיה הדבק, הולך ומתמעט, ואלה שנשארו הם בני 80+ רובם עזבו את השכונה. אני זוכר שהשפה הכמעט רשמית שם היתה יוגוסלבית. במכולת, אצל הסנדלר ומה לא, יכולת להסתדר ביוגוסלבית יותר טוב מאשר בעברית, ומה הפלא הרי הם בקושי ידעו עברית! אני אפולו רוצה לספר לפורום על חבר שלי שקראו לו מיקי הקטן (אני היתי מיקי הגדול). שנינו אותו גיל וגרנו ממש כמה בתים אחד מהשני. היינו חברים טובים. מיקי הקטן היה מעולי רומניה, אך בלית ברירה הוא למד לדבר יוגוסלבית שכן אחרת איך היה מסתדר בשכונה. מאוחר יותר משפחתו עברה לעכו והוא הלך לצי הסוחר, פעם היה ניתן ללכת לצי הסוחר במקום לשרת בצבא וכך גם לשרת וגם להרוויח כסף. הוא נהיה קצין בצי הסוחר הישראלי וכל הצוות שלו אבל ממש כל הצוות באניה היה יוגוסלבי. הוא ממש הודה לאל על מגוריו בנינו כי בשבילו לתקשר איתם ביוגוסלבית לא היתה בעיה! יש עוד הרבה לספר על הימים ההם, על ירושלים של אז ועל הדור של אז אבל לא אעייף אתכם. שלכם מיקי

תודה גם לך, הסיפור מאוד מעניין אותי

אייך תקשר דור ההורים עם אנשי השכונות האחרות. אני יודע שיוגוסלבים מתאימים עצמם לסביבה ומשתדלים לא לדחוף את האף לאחר. אבי טומיסלאב קזימיר קוס ואחיו דז'יוריקה (ג'ורג'י) קוס, יחד עם אימו טרזה (טריקה) עם אביו החורג דזידר מרקוש (שהיה קצין בצבא הסרבי ואיבד את אישתו וילדו באושוויץ) הגיעו עם האוניה רדניק ב-30 ליוני 1949 לנמל חיפה. היחידי מהמשפחה שלא הקיא ממחלת ים היה אבי כנראה בגלל גילו היחסית צעיר דאז. הם הועברו בהמשך למעברת פרדסיה ומשם לשכונת הדר יוסף בת"א. על שכונת הדר יוסף יש סיפורים מצחיקים. לדגומא: בק"ק נהגו לגדל תרנגולות ועיזים אך בביתו של אבי שגר בק"א ונאלץ לעבור דרך חצר השכנים גידלו ברווזים. הם היו חיות שלוחות במלוא מובן המילה, כל איימת שאבי התקרב הלהקה התקרבה ופתחה במירדף אחריו, ואם צלח ועבר אותם ניתקל 'במוקשים' של העיזים שעשו צרכיהם חופשי חופשי. טוב גם לי נראה שזה יעייף את האחרים...אז סיימתי סיפור זה במיוחד שהוא מיד שניה.

faridi

New member
הפסיקו נא להשאיר אותי במתח!

למי שאין סבלנות שלא יקרא! מוכן להמשך.

bensha1

New member
משהו על האוניה רדניק

LURLINE 1908 This was the second LURLINE, built 1908 by Newport News Shipbuilding Co. for Matson Line, San Francisco. She was a 5,928 gross ton passenger / cargo ship, 412.8ft x 53.1ft, engines aft, speed 13½ knots, accommodation for 51 passengers. Used on the San Francisco - Hawaii service. During WWI she transferred to the Philippines route for the War Shipping Administration but returned to normal service after the war. 1928 sold to Alaska Packers Association, San Francisco renamed CHIRIKOE. 1940 - 1946 U.S. Army transport ship. 1947 sold to Jugoslavenska Linijska Plovidba, Yugoslavia renamed RADNIK. 1953 scrapped at Split. [Cargoes by W. L. Worden]

גם סבא שלי גר בבקעה ..... הם גרו

כמה משפחות בדירה אחת וחלקו את אותם השרותים והמטבח ...... לצערי אין לי הרבה ספורים, כי סבי נפטר ביום הולדתי ה- 2 .... ידוע לי שהבית שבו גרו עדיין עומד על תילו ( מול תחנת הדלק דהיום ) . בכל פעם שהיה מגיע מחלק הקרח והיה צועק "קרח בא " , סבא שלי שמע זאת כ - "קר " , שבסרבית זה כלב .... וסבא שלי הודיע לכולם שהכלב הגיע ... היה נחמד לשמוע מ benswha1 עוד סיפורים נוסטלגיים
מירי

bensha1

New member
האם את מתכוונת למקור חיים שם יש תחנת דלק

של פעם, אם אני זוכר נכון הרחוב שיורד מדרך בית לחם לתחנת הדלק נקרא רח' יהודה

כן, במקור חיים, ברח' בקעה .....

קרובת משפחה שלי הסבירה שזה הבית מול תחנת הדלק.....

bensha1

New member
למירי תודה ועוש קצת אינפורמציה

בבית הראשון אחרי תחנת הדלק גרו אם אני לא טועה משפחת קולב, יש להם ילד בשם אלכס ואם אינני טועה בת בשם חנה, היה שם עוד ילד אחד בשם אגון אבל אני לא יודע מה שם המשפחה שלו.

מאחר והייתי בת שנתיים כשסבא שלי נפטר

לא כל - כך מכירה ..... אבל אם הבנתי נכון, הוא גר ממול תחנת הדלק. לסבא שלי קראו ברוך (ברנהרד ) שטיין ..... לא בטוחה שהשם אומר לך משהו ........... הוא היה נשוי למלכה (מלוין ) , אישה מקסימה ויחודית שגם לאחר פטירת סבי, המשיכה להיות לאחי ולי סבתא לכל דבר ! כך שבחסך הענק והחור השחור של אין משפחה, היא היתה הרבה אור עבורינו ! אגב, השם קולב נשמע מוכר..... ודאי מכל מיני מפגשי יוגוסלבים .... מירי

למעלה