לשון הרע - בעת דיון פנימי במקום עבודה

PaleFace

New member
לשון הרע - בעת דיון פנימי במקום עבודה

שלום רב, במקום העבודה שלי (אותו עזבתי בינתיים), בעודי עובד שם במשרה מלאה, התקיים דיון בו השתתף עובד א' (עובד מן המניין, מקביל לי במעמדו) מנהל האגף, ומנהלו של מנהל האגף (מנהל חטיבה). הדיון היה בנושא אפשרות יציאתו לגימלאות של עובד א' הנ"ל. בהתייחסותו במהלך הדיון ציין עובד א' כי התייעץ איתי (אני הוא עובד PF' לצורך העניין) התייעצות חברית בנושא ההשלכות הכלכליות פיננסיות של יציאתו לגימלאות, וזאת בשל הידע שלי והתארים האקדמים שלי בתחום הכלכלי. התפרץ כנגדו מנהל האגף ואמר: (ציטוט) "עזוב אותי מ-"עובד PF", כל התעודות שלו פיקטיביות". שאלותיי: 1. היות וכל התארים והדיפלומות שלי חוקיים ומוצקים (והינם מאחד מתוך שלושת המוסדות האקדמים המובחרים בישראל), והיות והאמירה נאמרה בנוכחות "מעל שני אנשים" (לשון החוק כמדומני), במקרה הזה שלושה אנשים, האם יש באפשרותי לתבוע את אומר האמירה (מנהל האגף) בגין הוצאת לשון הרע ? (כמובן שיש לחדד ולהדגיש שהאמירה נאמרה לא סתם מול "אדם מהיישוב", אלא מול אוזנו של מנהל החטיבה, ללא זכות התגובה מצידי, וכאשר מנהל החטיבה הוא הפוסק העליון בונשאי חוות דעת על העובדים) 2. אם תשובתך לשאלה 1 הנ"ל חיובית, אזי: (ייתכן ואני גולש בשאלה זו לדיני עבודה ופיטורים ?) מספר ימים בסמוך ולפני הדיון הנ"ל, החליט אותו מנהל אגף על הפסקת עבודתי. מנהל החטיבה , אשר איננו מכיר אישית אותי ואת עבודתי, ציין בחתימתו על ההמלצה להפסקת עבודתי, מלל קצר: (ציטוט) "מצטרף להמלצת מנהל האגף". אם אצליח להוכיח בבימ"ש כי מנהל האגף הוא אדם שהוציא לשון הרע אודותיי, הרי שבהכרח (לפחות עפ"י כללי המתמטיקה ) הכיתוב של מנהל החטיבה: "מצטרף להמלצת מנהל האגף". (לגבי הפסקת עבודתי) הופכת להיות מעין: "מצטרף להמלצתו של מוציא לשון הרע"........... מה דעתך ?
 
תשובה

1. לעניין השאלה הראשונה הרי כי בהתאם לתאור המקרה התשובה היא אכן חיובית, מנסיבות המקרה אשר תוארו על ידך נראה כי אכן קמה במקרה זה עילת תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע אך כמובן שעליך להוכיח את טענותך ואת העובדה כי אותו אדם אכן אמר את אשר אתה טוען. 2. לעניין השאלה השניה הרי כי עצם הפיטורים והדרך בה הם נעשו היא שאלה של דיני עבודה כאשר העובדה שמנהל החטיבה חתום על המכתב הפיטורין אינה הופכת אותו למוציא לשון הרע. יש לתת את הדעת בעניין זה 1. לשאלת העילה מכוח חוק איסור לשון הרע בכל הנוגע לדברים שאמר מנהל האגף 2. האם הפיטורן נעשו כדין ? והאם ניתן כעת לתקוף את עצם הפיטורין ? בהצלחה
 

PaleFace

New member
הוכחת טענותיי

1. תודה על התשובה. 2. לנושא הוכחת טענותיי - העובד המכונה עובד א' בשאלתי המקורית, השתתף באופן פעיל בדיון, שמע את דבריו של מנהל האגף, ודיווח לי עליהם בתדהמה בסמוך לאחר סיום הדיון. אני מעריך כי בשל החשש (הסביר בנסיבות המקרה) של אותו עובד מ"נחת זרועו" של מנהל האגף, הוא לא יחתום לי על תצהיר או משהו דומה לכך. מהכרותי את אותו העובד, בסבירות גבוהה מאד הוא יעיד דברי אמת על דוכן העדים בבית-משפט ויאשר את אמירתו של מנהל האגף. האם באופן מעשי ניתן להגיש תביעה אזרחית שבה אציין כי אותו עובד שמע את הדברים ודיווח לי עליהם, ובשלב ההוכחות אציין כי אני מזמין אותו כעד ? האם זה מקובל ? האם זאת הוכחה מספקת ? 3. לסעיף 2 בתשובתך: אין לי כל כוונה לטעון כי מנהל החטיבה הינו "מוציא לשון הרע". כוונתי היתה לנקודה בה מנהל החט' ביסס את המלצת הפיטורים שלו על חוו"ד מנהל האגף (ללא הכרות איתי). מהרגע שימצא מנהל האגף מוציא לשון הרע, הרי שהמלצת מנהל החטיבה מתבססת על דבריו של אחד "שמוציא לשון הרע" (ועל כן איננו שקול ואובייקטיבי כפי שמחייב התקשי"ר), מה שמחייב את מנהל החטיבה להתבסס על המלצות טובות ואמינות יותר בקביעותיו . . . . . {במאמר מוסגר, נראה לי סביר להזמין לדוכן העדים גם את מנהל החטיבה שנכח בדיון, היות ולהערכתי הוא לא ישקר, ויאשר לפני ביהמ"ש שאכן מנהל האגף הוציא לשון הרע. מה עוד שסביר מאד שהוא ישמח לכל הזדמנות להפטר מאותו מנהל אגף, שנכפה עליו} האם בהליך אזרחי כגון הנ"ל אני יכול לציין בכתב התביעה אילו עדים בכוונתי לזמן ? והאם בימ"ש יחייב אותם להופיע למתן עדות (גם אם זה לא יהיה "נוח" להם) ?
 
תשובה

במסגרת השלב הראשוני של הגשת התביעה אין צורך לצרף תצהיר או לתחייב בנוגע לעדים כאלו ואחרים. באופן עקרוני עדיף להגיש תצהיר מטעם האדם אותו אתה מבקש להעיד אך במקרה והדבר לא אפשרי ניתן לבקש מבית המשפט לזמן את העד ללא הגשת תצהיר וללא הסכמה , אך בדרך כלל יש לציין את הסיבה לכך שאותו עד לא מוכן להגיש תצהיר מטעמו. עדות של אותו אדם משקלה זהה לאדם אשר הגיש תצהיר ונחקר עליו לאחר מכן. הדברים נכונים גם בנוגע למנהל החטיבה אך חשוב ציין כי עורכי דין לא אוהבים לזמן אדם אשר הם אינם יודעים מה תהיה עדותו או שעדותו עלולה להזיק לתיק המתנהל. בכל מקרה ניתן להגיש תביעה עלך בסיס הדברים בציינת, כאשר בשלב מאוחר יותר ניתן יהיה לזמן את אנשים רלוונטיים למתן עדות גם ללא הגשת תצהיר או הסכמה מצידם. בהצלחה.
 
למעלה