לשמור על המשפחה

IKD1

New member
לשמור על המשפחה

זקוק לעצתכן,
שלשום אשתי עברה הפלה לאחר שבסופש התברר לנו כי היא בהריון לא מתוכנן, שבוע שש.
הכל קרה מהר, לא באמת עצרנו לחשוב, אנחנו בני 40 פלוס, אשתי מטופלת נגד חרדות ולח"ד. ההריון בא בהפתעה אחרי 4 ילדים מקסימים, כולם מהפריות בעקבות בעיות שונות ולאחר שבדיקות שונות הראו כי הסיכוי להרות שואף לאפס. אשתי בדיכאון עמוק ואני דואג לה. היא חושבת שעשינו טעות שלא נתנו סיכוי ושבעצם המתנו תינוק שניתן לנו בחסד. ואני יודע שלעולם לא אוכל להכנס לנעליים שלה. האם חוזרים לתפקד אחרי טראומה כזאת? עד כמה נפגעת המשפחה? אני ממש דואג לה ולילדים

שירהד1

Member
מנהל
ואו, עונה, כי המצוקה קיימת ללא צל של ספק,

אך אני רוצה להבהיר שהשאלה בעייתית לפורום הזה. בפורום הזה נמצאות נשים שאיבדו את ההריון שלא מרצונן.
כפי שכתבתי, משום שאני חשה את המצוקה שלך, אנסה להתייחס בכל זאת, למרות המורכבות.

1. את הנעשה אין להשיב. כך שאין ברירה, וצריך להתמודד איכשהו.

2. עובר בשבוע 6 הוא עובר בשבוע 6. לא תינוק. חשוב לקחת זאת בחשבון- לפחות בהיבט הקוגניטיבי.

3. כתבת: "אישתי בדיכאון עמוק". צריך להיזהר עם הבחירה של המילים. דיכאון עמוק זה מרגיש כמו מחלה. האם אתה מתכוון לכך שהיא בוכה הרבה, לא רוצה לראות אף אחד? לא אוכלת? סגורה בחדר? אני מתארת לעצמי שאתה לא מתכוונת למחלת הדיכאון, אלא לדיכאון תגובתי, כתוצאה מרגשות האשמה והחרטה שהיא חשה. האם אני צודקת בדבריי?

4. צריך כמובן להתייחס למצבה. ניתן לפנות לסיוע מקצועי רגשי כדי לעזור לה ולכם להתמודד.

5. כתבת שאישתך מטופלת נגד חרדות. האם היא נמצאת באיזשהו מעקב של פסיכיאטר/ית ו/או של מישהו מתחום מקצועות הטיפול הרגשי/נפשי? אם כן- ממליצה לפנות למטפלים שלה ולהתייעץ איתם.

6. שאלת בסוף שאלות רבות שאין לי תשובות עליהן, ואני מתארת לעצמי שלאף אחת פה לא תהיינה תשובות עליהן. יש פה נשים ששכלו את התינוק ממש בסיום ההריון, וממשיכות בחיים. יש כאלו שעברו הפלות מרובות- וממשיכות ובוחרות בחיים. יש פה כאלו שנאלצו להחליט על סיום ההריון על- סמך ממצאים "אפורים", ובכל זאת- בוחרות בחיים. כך שאני מתארת לעצמי שגם אישתך תחזור לתפקד, אבל ייתכן שתזדקק לסיוע מקצועי לצורך כך. הצרה עם רגשי חרטה זה שאין מה לעשות איתם. אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורנית. צריך לעזור לה לעבד את הרגשות והמחשבות ולעזור לה לחיות עם עצמה בשלום.

7. נכון שזו חוכמה בדיעבד, כך שזו לא חוכמה של ממש, אבל אני יכולה לומר לך שהרופאה הגניקולוגית שלי אמרה לי שאישה צריכה לשמור על עצמה עד שמסתיים המחזור. לא משנה שהסיכויים להריון מגיל מסויים הם אפסיים. חבל לי שהרופא/ה של אישתך לא אמר/ה לה את. אפשר היה לחסוך את כל המצב הקשה הזה והמצוקה שבה שוהה כעת אישתך.

אני מקווה שדבריי הועילו, ומאחלת בריאות שלמה- פיזית ונפשית.

שירה דוד
ריפוי בעיסוק והוראה מתקנת לילדים עם קשיים התפתחותיים ולקויות למידה
הדרכת מרפאות בעיסוק, מורות להוראה מתקנת וסטודנטיות
מנהלת פורום אובדן הריון ופורום הריון אחרי אובדן, תפוז.
09-7749028

IKD1

New member
תודה על התגובה

תודה על התגובה.
אני לא יודע להבדיל בין דכאון לדכאון אך בסהכ התיאור הוא נכון. הסתגרות בחדר, בכי מרובה, האשמה עצמית, חוסר רצון לראות אנשים כולל אותי, חוסר שינה בלילה וכו.
היום בבוקר לאחר שיחה מאוד אמוציונלית ושפיכה של הלב, קצת נרגענו ויצאנו החוצה.
מבחינתה ואני יכול להבין זאת, היא איבדה ילד ולא חשוב מה הוביל לכך והאם כבר העובר התפתח או לא (כל אחת ואחד מרגישים את הדברים בצורה שונה).

אני מאוד חרד לשלמות התא המשפחתי ומאוד מקווה שבאמת נתגבר על המשבר הזה.

שירהד1

Member
מנהל
עונה ומתייחסת-

אני הראשונה שחושבת שזכות האישה הוא על גופה, וזכות האישה להחליט האם להשאיר הריון לא מתוכנן/לא רצוי.
יחד עם זאת, היתה פה החלטה שלה ושלכם. ובכלל- מאוד קשה לי עם הביטוי : "היא איבדה ילד". אתם הורים ל-4 ילדים. אתם יודעים מהו ילד ומהו עובר בן 6 שבועות, ויש הבדל תהומי. לעומת כל שאר הנשים פה, הבחירה היתה בידיכם.

אני מאוד מקווה שאתה לא מישהו מאגודת אפרת. כי אני טיפה מתחילה לחשוד.
אז אנא ממך, אודה לך אם בזה ייפסק הדיון פה. אם אראה שזה מתפתח לכיוונים לא רצויים, אמחק את השרשור.

שירה דוד
ריפוי בעיסוק והוראה מתקנת לילדים עם קשיים התפתחותיים ולקויות למידה
הדרכת מרפאות בעיסוק, מורות להוראה מתקנת וסטודנטיות
מנהלת פורום אובדן הריון ופורום הריון אחרי אובדן, תפוז.
09-7749028

IKD1

New member
תודה ולא תודה

איזה אגודת אפרת? סה"כ רוצה לעזור לאשתי ולמשפחה לעבור את התקופה הזאת בשלום.
הנסיון להוכיח אותנו על מה שעשינו ולהתחיל להשוות בין צער לצער הוא משהו שלא ציפיתי לקבל כתמיכה או כיוון לעזרה. ממש מאוכזב...
בבקשה אל תמשיכי עם הדיון, זה רק פוגע

fml1

New member
אני רק הערה...

התגובה השיפוטית מאד לא הולמת, מה נסגר? גם אני עברתי הפלה יזומה לפני שבועיים, אחרי ארבעה ניתוחים קיסריים ועשר שנים של טיפולי פוריות מהגיהנום, וכעת שרויה בקושי נפשי גדול, לא אהסס לומר אפילו פוסט טראומה. מתפלאת שאשת מקצוע מתבטאת בצורה כזו. האבל הוא לגיטימי בין אם את אימא לעשרה ילדים ובין אם טרם זכית ללדת. גם אישה שעברה הפלה יזומה עלולה לחוש צער גדול, אשמה וחרטה, ואני חושבת שגם להן יש מקום כאן.

דומה אבל גם לא דומה

העצב והבלבול דומים, אבל כמי שהיתה בצד שלא ניתנה לו הבחירה - ואני מרשה לעצמי לכלול מלבד הריונות שהסתיימו מאליהם בשלבים שונים, גם את אלה שאבדו הריון בעקבות עובר שאובחן כלוקה בבעיות קשות וגם את כל המשתתפות כאן שעברו אבדן בעקבות ממצאים אפורים - זה דומה, אבל שונה.
בעיקר - ואת זה אני כותבת בנקודת הזמן הזאת כמי שכן זכתה ל'תיקון' ולפעוט שנולד אחרי האבדנים - למי שבתוך האבדן צורם מאוד לקרוא על מי שבחרה להפסיק הריון. לפעמים קשה עד בלתי אפשרי לגלות אמפטיה למי שבחר את הבחירה, בייחוד מתוך הכמיהה לילד נוסף, לפעמים לילד בכלל, מתוך תהום, לפעמים גם טיפולים (שאת עצמך מגדירה כגיהינום). זוכרת סיטואציה דומה כאן בפורום, שמאוד פגעה בי בתקופת האבדנים שלי.
נדמה לי ששירה ניסתה להגן על מי שמשתתפות כאן, אולי גם הגיבה מתוך המקום הרגיש שלה (שלפעמים ממשיך להתקיים, בעוצמות פחותות, גם כעבור שנים).
בכל מקרה מאחלת לך שתגיעי להשלמה ולזמנים טובים יותר.

לא באמת עצרנו לחשוב

שלום לך. הדאגה שלך לאשתך נוגעת ללב. והסיטואציה בה אתם עומדים אכן סבוכה מאד. הרגישות של שירה - ושל שאר הנשים פה - נוגעת לעובדה שהפסקת ההריון במקרה שלכם היתה הפסקה יזומה מבחירה, שאינה על רקע רפואי, כפי שהוא המצב עבור הרוב המכריע של הנשים בפורום זה, הנאלצות להפסיק הריונות עקב מומים שונים (בשלבים מתקדמים של ההריון) או עקב אי התפתחות (בשלבים מוקדמים יותר של ההריון).
אני מקווה שאתה יכול להבין את הרגישות הזו כשהיא מגיעה ממישהי שאיבדה 7 (!!!!!!!) הריונות.

אשר להבדל הנמתח פה בפורום בין אבל לאבל - אנחנו מאד מאד (מאד) זהירות. יש פה נשים בשנות העשרים ובשנות הארבעים, נשים שאיבדו הריון בשבוע 40 או אפילו במהלך הלידה ונשים שאיבדו הריון ממש בשבועות הראשונים שלו, יחידניות ונשואות, כאלה שהינן אמהות לילדים וכאלה שבדרך לאמהות, כאלה שאיבדו הריון אחד וכאלה שאיבדו מספר בלתי נתפס של הריונות, כאלה שעברו טיפולים וכאלה שהרות באופן טבעי, כאלה שהזוגיות שלהן יציבה וחזקה וכאלה שהזוגיות מצויה בשבר, חילוניות ודתיות, חרדיות וערביות.
למי כואב יותר? למי?
האם בכלל ניתן לדרג את האובדן?
אנחנו רואות את ההבדלים. ברור שלא דומה אובדן בשבוע 6 לאובדן בשבוע 36. לא דומה אובדן למי שהיא כבר אם למי שעדיין בדרך לאמהות, לא דומה אובדן של הריון של אשה בת 43 שהושג לאחר טיפולים ארוכים לאובדן הריון של אשה בת 27 שהרתה ספונטנית.
לא דומה. יש הבדלים. אבל אנחנו לא מדרגות. אנחנו מקבלות כל אחת. כי בסופו של דבר האופן בו מישהי מתמודדת עם האובדן מאד מאד אישי, ותלוי בכל הפרמטרים ה'חיצוניים' שמניתי, אבל גם בחוסן הנפשי שלה, באופן בו היא תופסת את החיים ואת עצמה, בדרך בה היא מעכלת את העולם ואת מכותיו.

ההבדל במקרה שלכם הוא כפול. הראשון הוא שהאובדן היה בחירה מושכלת שלכם ולא נכפה עליכם. השני הוא שאתה כאן ולא היא.

ולאחר כל זאת אני מתייחסת, במלוא האמפטיה, למה שאתה כותב. אתה כותב שיש לכם 4 ילדים שהושגו בשנים ארוכות של טיפולים. אתה מספר שלא היה סיכוי להרות לפי הרופאים. אתה כותב ביום רביעי ומספר שאשתך עברה את הפסקת ההריון יומיים קודם לכן. ואת דבר ההריון גיליתם בסופ"ש. מהסופ"ש עד יום שני, בו אשתך עברה הפלה עברו לכל היותר 3 ימים.

בצדק אתה כותב: לא עצרנו לחשוב. לא עצרתם, לא התמהמהתם, לא שקלתם לאורך זמן. קיבלתם את ההחלטה מהר, מהבטן, ביום ראשון וודאי כבר התקשרתם לתאם את התור. להיפטר מההריון הלא מתוכנן והלא רצוי כמה שיותר מהר.
ואז, אחרי שהדבר כבר נעשה, עולה החרטה ומאכלת כל חלקה טובה. המחשבה שניתן היה להמשיך את ההריון שורפת את אשתך מבפנים. אבל ברגע האמת היא בחרה בסיומו. היא בחרה לקבוע תור. היא בחרה ללכת ולבצע את ההפלה.

הזמן זורם רק קדימה, לא משנה כמה מחשבה אשתך תשקיע בכך, לא ניתן להחזיר את הגלגל. ואי אפשר להתחרט על החלטה כזו. מה שנשאר הוא לנסות ולהבין שזו ההחלטה המתאימה ביותר לרגע בו התקבלה.
אני יודעת שקשה מאד לקבל את זה, אבל זו האמת. זו היתה הבחירה באותו הרגע. גם אם בשניה שאחרי באו מחשבות אחרות - הן באות כבר בזמן אחר ושונה. וברגע האמת הבחירה היתה לסיים את ההריון. כלומר - זו היתה האמת הפנימית של אשתך - והיא צריכה להאמין לעצמה שפעלה באופן הכי נכון באותו הרגע. וזו דרך הפעולה היחידה הקיימת - לעשות את הדבר הנכון ברגע הנכון.

לפני שנים היתה כאן מישהי שאחרי הילד הראשון שלה נכנסה להריון שני לא מתוכנן. היא עשתה הפלה יזומה כי לא רצתה לגדל ילדים כ"כ צפופים. אח"כ ילדה את הילד השני. ואז ניסתה להרות ילד שלישי. 8 הריונות. 8 הפלות ספונטיות. היא לא קיבלה את הילד השלישי שרצתה. ופעם כשדיברנו שאלתי אותה אם היא מצטערת על ההפלה היזומה ההיא - והיא אמרה שלא, זו היתה הבחירה הנכונה לזמנה.

אני שולחת לאשתך חיבוק חם. מזמינה אותה לבוא לכאן או לכתוב לי באופן פרטי. אני ממליצה על טיפול אינטנסיבי יותר בתקופה הקרובה וכדאי גם לשקול טיפול תרופתי נוגד דיכאון (לי הוא מאד עזר להתמודד עם האובדן).

IKD1

New member
אז איך באמת להתמודד?

ראשית, באמת שכל מקרה הוא נוגע ללב. אני גם יכול להבין מקרים שלמתבונן מהצד נראים נוראיים יותר כגון איבוד ילד לפני סוף ההריון.
אשתי לא רוצה להכנס לכאן ולכן אני כותב ומשתף את מה שאני חש, לחלוטין לא מתיימר לשקף את ההרגשה שלה.
בשל כך אני מנסה גם שלא לפרט יותר מדי כיצד ולמה החלטנו, מבחינתי העובדה שאישתי כבר מטופלת עם נוגדי חרדה ודכאון שהחל לאחר ההריון הראשון והמחשבה שמשהו יקרה בשבוע מתקדם של ההריון, אני לא יודע אם היא היתה מסוגלת להתגבר על דבר שכזה. כבר היינו במצבים של התמוטטות עצבים וזה בהחלט משהו מפחיד, כמובן שהמצב עכשיו לא רחוק מלהיות מדאיג באותה המידה.
אז בשביל להבהיר את מה שרציתי לשאול טוב יותר,
כיצד אני, בתור בעל, בן זוג שהיה חלק מן התהליך של ההחלטה על הפסקת ההריון, כיצד אני יכול להחזיק את אשתי שלא תתמוטט? כיצד שורדים את התקופה הזאת? האם לדבר על ההחלטה והדרך שבה התקבלה? האם זה בכלל נכון או שרק ידרדר את המצב? האם לדבר על המשפחה והצורך להיות חזקים? האם להגיד משהו בכלל?
היום למשל, לאחר שבאמת דיברתי הרבה על המשפחה והילדים והצורך להחזיק את התא המשפחתי, לפחות בשבילם, הצלחנו לצאת איתם החוצה. אך מחר למשל אני נוסע למס ימים (עבודה). האם זה יחזיק מעמד? עדיין דואג

לאט ובעדינות

חלק מהעניין הוא השיחות והמילים, ואז אני חושבת שהמגמה לא צריכה להיות איך "מחזיקים מעמד" אלא איך מתקדמים עם הקושי ולצידו, לא מתוך הדחקתו.
נדמה לי שאתה מאד ממהר לחזור לשגרה, ומצד אחד בהתחשב בהסטוריה הלא פשוטה של חיי הנפש של אשתך אני מבינה אותך, אבל מצד שני - דווקא בהתחשב באותה הסטוריה הייתי מצפה למקום יותר מכיל.

אחד הקשיים הגדולים שנשים שאיבדו הריון מתמודדות איתו הוא העובדה שמדובר ב'אבל שקוף'. אף אחד לא מצפה מאדם אבל לקום אחרי כמה ימים ולחזור אל חייו כאילו כלום. אבל מנשים שאיבדו הריון יש ציפיה שזה כבר 'יעבור' להן. מספיק. כמה זמן. תחזרי כבר לעצמך. אבל ההלם והעצב והכאב הכרוכים באובדן הריון אינם שקופים. יתרה מכך, למרות שבהמון מקרים אין להריון עצמו שום נראות חיצונית והרבה פעמים רק מעטים יודעים על קיומו - אובדנו נחקק בגוף ובנשמה והוא משנה משהו פנימי עמוק, משהו שקשור ליציבות של הקיום עצמו.

במקרה של אשתך ההלם ענק. עכשיו עבר שבוע מהרגע בו גילתה שהיא בהריון, עברה טלטלה קשה, החליטה בעצה אחת איתך שהדרך הנכונה להתמודד היא לסיים את ההריון, עברה תהליך של הפסקת הריון, מיד התחרטה, ועכשיו שקועה באבל כבד ובחרטה איומה. אה, ושכחתי את ההצפה ההורמונלית שהיא חווה במקביל לכל החגיגה הזו.

אז ההמלצה שלי - לאט. לאט. זו רכבת דוהרת. זו סערת נפש ענקית.
תן לה מרווח. אל תקרא לה לסדר. אני לא יודעת בני כמה הילדים, אבל מותר לאמא להיות קצת off והם ישרדו את זה. אפשר להגיד שהיא לא מרגישה כל כך טוב (וזו גם האמת) ולהניח לה להסתגר ולהתאבל. אני חושבת שאם היא תרגיש שאתה רואה אותה באמת זה ישמור עליכם קרובים. כי בדידות היא גם תוצר לוואי של האבל הזה, שהרבה נשים חוות מאד מאד לבד, כשהגבר כבר המשיך הלאה, או לפחות כלפי חוץ המשיך הלאה.

מצד שני - מרווח אבל בלי שאננות. אשתך צריכה להיות מטופלת כרגיל נגד החרדה, ואני חושבת שכדאי להתייעץ לגבי טיפול תרופתי נוגד דיכאון, כפי שכבר כתבתי, לי אישית הוא הועיל מאד, ואני מבינה שהיא פתוחה לרעיון של טיפול תרופתי. אז הייתי ממהרת מאד לברר את הסוגיה - כי לוקח לתרופה 4-6 שבועות להתחיל להשפיע ומוטב מוקדם ממאוחר.

אם אתה חושש שאשתך עלולה לעבור התמוטטות עצבים בימים הקרובים - אני הייתי מבטלת את הנסיעה ונשארת קרוב אליה.
אם אין לך שום אפשרות לבטל את הנסיעה - האם יש מישהו קרוב שיוכל לקפוץ מדי יום לשהות איתה קצת? מישהו יודע על ההריון שהופסק? זה הזמן לגייס את מלוא מערך התמיכה. וכמובן להיות איתה בקשר שוטף לאורך כל הימים בהם אתה נעדר.

מבחינת התקשורת בהמשך - לדעתי הכי נכון לשאול אותה מה טוב עבורה. יש נשים שעוזר להן לדבר. יש נשים שנכון להן לדעת שבן הזוג חושב עליהן ועל מה שקרה ושוהה איתן במרחב הנפשי הזה. יש נשים שמעדיפות לשתוק. יש כאלה שבאות לכאן לכתוב. יש שהכינו צמיד זיכרון. שקעקעו את עצמן. שפתחו בלוג. אפשר לנתב את האבל להרבה מקומות. בעומק כדאי שתבין שזה לא עניין שיעבור. זה לא משהו שהיא אי פעם תשכח. זה לא דבר שייעלם מהנשמה שלה.

IKD1

New member
תודה רבה

תודה על העצות ועל היכולת לעשות סדר בדברים. ביקשתי מאשתי גם לדבר עם גורם מקצועי אך כמובן שאני לא אכריח אותה לעשות כן. הנושא של הזמן והתקשורת הם כנראה המפתח לחזרה לחיים נורמליים. תודה לכן על הפורום החשוב הזה

שירהד1

Member
מנהל
ממליצה לפנות לגורמים המטפלים בה באופן מיידי ולהתייעץ איתם.

חיבוק

עברתם חוויה נוראית. וזה לא משנה באיזה נסיבות.
הפלה זה ככ נורא!
עצם זה שאתם הורים, אפילו שלא רציתם את ההריון, גורם לאשתך להרגיש שהיא איבדה ילד.
אני חושבת שההלם והכאב שהיא מרגישה מובנים.
וגם אתה. זה קשה וגם קשה לראות ככה את אשתך.
לדעתי תתנחמו בילדים שלכם, יש לכם 4 ילדים שזה מקסים. אתם לא צעירים מאוד ובטח כבר נרגע הבית מבחינת ילדים ממש קטנים. ויש כבר איזה קצב רגוע יותר.
תבכו את זה החוצה. לא לשמור בבטן.
בסוף הכל עובר. מנסיון!

Didi197

New member
הערכה מחודשת

שלום לך. צר לי מאד לשמוע על האובדן. מחזקת את הדיעה שניתנה פה . ממליצה בחום לפנות חזרה להערכה פסיכיאטרית, במידה ומדובר בדיכאון חמור תמיד אפשר לפנות למיון על מנת שיעריך אותה במקום פסיכיאטר . באופן כללי, כדאי לחזור לפסיכיאטר המפנה שראה אותה וסיפק את המרשם לחרדות. יכול להיות שצריך לבצע הערכה מחודשת. שלא תדעו עוד צער ובהצלחה .

IKD1

New member
הערכה

יש לנו תור ביום ראשון.
היתה אפשרות להקדים אבל אשתי לא רצתה, היא גם לא רוצה לגשת לפסיכולוג ואני מכבד את זה.
לצערי בכל יום שעובר נראה לי שהיא מנסה להתרחק ממני. אני יודע שהיא כועסת עלי מאוד שלא מנעתי את ההפלה ושחשבתי שזה הדבר שהיה נכון לעשות (לפחות באותו הזמן). אולי אני יותר מדי פרנואיד, אבל המחשבה שלא נצליח להתגבר על השבר ושלא נצליח להחזיק את מה שבנינו לא מניחה לי. הלוואי והיא תרגיש יותר טוב והלוואי שנצליח להתגבר

שירהד1

Member
מנהל
ממליצה לפנות גם לטיפול זוגי בהקשר זה של ההתמודדות עם המשבר.

IKD1

New member
מסכים שצריך טיפול רגשי לשנינו

מנסה בעדינות להביא להסכמה לטיפול. גם מנסה להביא אותה להכנס לפורום אפילו אם זה רק בשביל לקרוא, בנתיים ללא הצלחה..
ננסה להחזיק עד יום ראשון (לא שיש ברירה)

למעלה