מאהלר בירושלים - בימים ד-ה

Martinu

New member
מאהלר בירושלים - בימים ד-ה

בימים ד' ו-ה' השבוע תנגן תזמורת רשה"ש (רשות השידור, למי שלא מכיר קיצורים) בניצוחו של לאון בוטשטיין תכנית מעניינת (לפחות בחלקה) קונצ'רטו לפסנתר של יוסופוב (מי מכיר, מי יודע?) והסימפוניה השביעית של מאהלר. כן, השביעית כבר היתה בפילהרמונית בעונה הנוכחית, עם מהטה. אבל ביצוע חי של הסימפוניה הזאת הוא כה נדיר, ששווה להתאמץ ומי שלא יכול - אני מתאר לי שיהיה שידור ברדיו.. שווה. לאון בוטשטיין, למי שלא יודע (הרי ירושלים נמצאת רחוק, רחוק מכאן) הוא מוסיקולוג מהחשובים בעולם, נשיא של קולג' בארה"ב (Bard College, במדינת ניו יורק) ומנצח טוב. אולי לא גדול המנצחים בעולם, אבל בפעמים (הדי רבות) ששמעתי אותו הוא שכנע אותי. במקרים רבים הוא נותן הרצאה לפני הקונצרט - מרתק לחלוטין - הוא ידען עצום ומרצה מעולה. הוא מארגן כל שנה פסטיבל מוסיקה בקולג' בארד, המוקדש כל שנה למלחין אחר. לפני שנתיים הייתי בפסטיבל שהוקדש לשוסטקוביץ' שם, והיה חוויה פנטסטית.

dombi7

New member
חבר שלי ינגן שם

בתור קלרינתן שלישי... אני מקווה שיצליח להשיג לי איזשהוא כרטיס. אבל אני לא אופטימי. מקסימום נשמע ברדיו את השידור ביום חמישי בערב.

שיטה מצחיקה...

להשתמש בקיצורים ואז להסביר אותם - הרי הם לא מקצרים ככה כלום, אלא להיפך
עוד לא שמעתי את לאון בוטשטיין, אבל שמעתי רבות עליו. אני אאזין ברדיו. ידוע לך האם משדרים גם את ההרצאה שהוא נותן לפני הקונצרט?

Martinu

New member
רשה"ש

נו, התבדחות קלה... הכינוי הוא די פנים-ירושלמי, ובתור ירושלמי-לשעבר לא הייתי בטוח שהעניין יעבוד אצל אנשי הפריפריה, מתל-אביב.

ItsikH

Member
כינוי נפוץ וידוע מקובל לקרוא תזמורת ראש השנה

jonbaum

New member
צירוף מקרים

גם כאן (בדבלין) ניגנו בשבוע שעבר את השביעית של מאהלר. מה פה קורה פה מה? השביעית של מאהלר - כמו אוטובוס של אגד. שנים אין כלום ואז באה שלישיה.

jonbaum

New member
לא

יש אחת (שתים בעצם) כבר כאן. קוראים לה "התזמורת הסימפונית הלאומית", ולאורך העונה (ספטמבר עד יוני) יש להם קונצרט כל יום שישי. אחד הפרוייקטים שלהם השנה הוא לנגן את כל הסימפוניות של מאהלר, כולל השמינית.

Martinu

New member
יוסופוב ומאהלר בירושלים

היה קונצרט מצויין, ומי שלא היה - הפסיד. (היו הרבה כאלה, לפי כמות האנשים שנכחו באולם) זוהי הפעם השלישית העונה שאני שומע את השביעית (אכן,כמו אוטובוס של אגד..) ויחסית למהטה לפני כחדשיים - הרבה יותר טוב. נכון, הפילהרמונית יותר טובה מתזמורת י-ם (אני חושב ששם משלמים פי שלוש לנגנים) אבל- הניצוח של בוטשטייםןכ"כ יותר טוב, מעמיק, נכנס לפרטים ולא "שט על פני השטח" כמו מהטה. היה נפלא. הקונצ'רטו של יוסופוב - הפתעה גדולה. מעניין, תזמור עשיר, מלודי במידה, "מודרני" במידה - יש גם יצירות עכשוויות שנהנים לשמוע..

jonbaum

New member
אני גם זוכר קונצרטים מעולים

עם תזמורת ירושלים. נכון שהיא לא תזמורת מי יודע מה, אבל לפעמים, עם המנצח הנכון, הם היו ממש מגיעים ללב העניין בצורה שהפילהרמוית (עם מהטה לפחות) רק יכולים לחלום עליה. קונצרטים שעדיין זכורים לי הם ביצוע מדהים של "טיל אוילנשפגיגל" עם דודו שלון, הרקויאם של ורדי עם סרג'יו קומיסיונה, וביצוע ענק של הרביעית של צ'ייקובסקי, אבל אני כבר לא זוכר מי היה המנצח.

Martinu

New member
עוד קונצרטים מירושלים - גארי ברטיני

מסוף שנות השבעים עד סוף השמונים היה גארי ברטיני המנוח המנהל של התזמורת. תחתיו הגיעה התזמורת לשיאים אמיתיים. רקויים המלחמה של בריטן ב-1982ת 3 חודשים אחרי הפלישה הישראלית ללבנון, עם הת'ר הארפר (זו ששרה בביצוע הבכורה עם בריטן), ביצוע מרטיט. הרקויים של ורדי, סימפוניות של מאהלר, ועוד המון. גארי ברטיני היה, במידה מסויימת "נביא שלא בעירו". אני לא בטוח שהוא הוערך כאן כפי ערכו האמיתי, שהיה עצום. ברוך דיין אמת. היום התזמורת די מרוטה. ניהול כנראה כושל ע"פ שנים, ואקום שהשאיר דויד שלון כשנפטר - השאירו בעיות. כמות הנגנים הסדירים היא היום קטנה מבעבר, הם משתכרים אל צרור נקוב. אני לא יודע אם בוטשטיין הוא "בונה תזמורות", ובודאי אינו טכנאי ניצוח מושלם. אבל הוא מוסיקאי נהדר, יודע מה הוא רוצה והביצועים תחתיו לרוב מרשימים. שמעתי איתו הרבה שוסטקוביץ (5,7), ואפילו ברוקנר (7) שהיה יפה מאד.

jonbaum

New member
גארי ברתיני

אני גם הייתי בקונצרט של רקויאם המלחמה עם הת'ר הארפר, וזכור לי גם השלישית של מאהלר שהיה מעולה. ממש לקראת סוף חייו של ברתיני יצא לי גם להכיר אותו. כששרתי במקהלה ביפן הוא ניצח על הרקויאם של ורדי ואני הייתי במקהלה. חויה שקשה לשכוח. הוא גם הזמין את המקהלה שלנו לשיר את התשיעית של בטהובן עם הפילהרמונית הישראלית בהיכל התרבות ב-1 בינואר 2000. ביפן ממש החזיקו ממנו כאילו הוא הסגן של אלוהים. אגב, מה היה פשר השאלה שלך אם "הביאו תזמורת לדבלין" בשביל השביעית של מאהלר?

kolhazman

New member
לא יכולה להתאפק אבל גם אני

זוכרת את הקונצרט ההוא עם רקוויאם המלחמה. שרתי שם אז במקהלת ילדים שהפכה לאחר זמן מה להיות מקהלת אנקור. נדמה לי שזה היה הקונצרט הראשון שבו השתתפתי. ההיכרות עם היצירה המופלאה הזו של בריטן והניצוח של גארי ברתיני השאירו אצלי רושם אדיר. חוויה כזו אצל ילד היא אירוע מכונן.

עודד63

New member
מעניין

הקונצרט הזה השפיע על כל חיי. אני חושב שהוא ביסס את החלטתי לעסוק בהלחנה. כמה שנים מאוחר יותר ביצע ברטיני את הרקויאם של בריטן עם שילה ארמסטרונג. ביצוע נפלא שקיים עד היום ברדיו [למרות דיסטורשן ב"לקרימוזה" האלוהי] קולהזמן - שרת אז במקהלת אנקור-דנמרק.האם את מהדור של תמי טל ? עדנה כהן ? ריקי גיא?

kolhazman

New member
אכן, זה היה הדור שלי.

מקהלת דנמרק-בויאר שהיתה מקהלת הקונסרבטוריון שהפכה למקהלת אנקור. אני אילה, נעים מאד

עודד63

New member
מעניין מאד

לפני כמה ימים הקלטתי עם מקהלת אנקור הנוכחית בהדרכת דפנה בן יוחנן. עדיין מקהלה מקסימה. עם קולות קצת יותר "אנושיים" ופחות "מלאכיים" בכלל במשך השנים המקהלה הזו הצמיחה המון חובבי מוסיקה וכמה זמרות טובות מאד. האם את עדיין מוסיקאית פעילה ?

דרו

New member
KOLHAZMAN היא בהחלט מוסיקאית פעילה.

היא אחת מזמרות הסופראן הטובות ביותר בארץ, מתמחה במוסיקה עתיקה - שרה באנסמבל קווינאד למוסיקה מימי הביניים ובאמתחתה רזומה מרשים ביותר.

עודד63

New member
כך שיערתי ובתור ירושלמי לשעבר אני א

בך הנחתי. אז מאחר ואני נגד אאוטינג רק אציין שתמיד אהבתי את זמרתה.יפה ונחמד. ושוב מדהים כמה זמרות טובות יצאו מאנקור.

Martinu

New member
הביאו תזמורת לדאבלין

סתם התבדחות... לא לקחת הכל ברצינות

למעלה