מאיזה גיל אפשר להתחיל?

AlonPe

New member
מאיזה גיל אפשר להתחיל?

האמת שהתחלתי בזה בכלל "בגלל" הבן שלי.
כלומר כן, שמעתי וקיבלתי המלצות (וגם כמו שבפורום ספרים אוהבים להגיד: "דיסהמלצות")
אבל ממש התחלתי לקרוא, בגלל שהוא התחיל.
כאילו בקטע של "לפקח"
כמובן שאחרי שהתחלתי לקרוא חשבתי לאסור עליו לקרוא, אבל זה היה כבר מאוחר מדיי!

הוא בן 15, זה קרה לפני איזה שנה ומשהו.
(בינתיים עקפתי אותו. כאמור לאחרונה גמרתי את "ריקוד...". הוא עכשיו ב-"משתה..." הראשון)
את הסידרה הוא אפילו לא ביקש לראות. בעצמו הוא הבין שזה... "לא בשבילו".
האמת שנראה לי שהוא כן "בשל" לצפייה. הייתי שמח לצפות ביחד איתו.

ועכשיו הבא בתור מתעניין.
הוא בן 13.
בינתיים זו סקרנות כללית כזאתי,
אני חושב שזה מוקדם מדיי.

אגב הגדול (בן ה-15) קנה לאחרונה את המשחק קופסה של משחקי הכס.
זה ממש משחק חמוד, שמצליח לנתק אותנו, את כולנו לכמה שעות מהמסכים,
ולבלות "זמן איכות" ביחד!

zacharowicz

New member
הגילאים נראים לי בסדר . . .

אני התחלתי לקרוא בגיל 14. היית חושב שעד עכשיו כבר ייצאו כל הספרים אבל מרטין חשב אחרת...
בכל מקרה, אני לא חושב שנפגעתי באיזה אופן מקריאה בגיל מוקדם. יותר מזה, אני יכול דווקא להתייחס ליתרונות הרבים שיש בספר מבחינת הטקסט. באופן אישי, הכתיבה של מרטין מאוד השפיעה עליי בתור כותב בעצמי ומתוך עניין הולך וגובר בספרים למדתי כמה עובדות היסטוריות מאוד מעניינות.
אבל יותר מכל זה נקודות המבט השונות. הידיעה שהעולם לא מחולק לטובים ורעים אלא מחולק לאנשים שלכל אחד האמונות שלו, הרצונות שלו והפעולות שלו אינה מובנת מאליה. מתוך כל זה צומחת גם ההבנה אצל נער על ההשלכות שיש למעשים שלך על אחרים.
בכל מקרה, דווקא הגיוון שיש בספר הוא שממתן אותו אפילו יותר מיצירות שיכולות להתפש כפחות אלימות ופחות רוויות סקס.

מסכימה לחלוטין שגיל 13 הוא גיל צעיר מדי.

למעשה, גם גיל 15 הוא די גבולי ומאוד תלוי בבגרות של אותו ילד, וטוב שאתה מפקח על החומר שהילדים שלך קוראים.

אני מאלו שחושבים ש"גיל" זה לא מספר

אף אחד לא מכיר את הילדים שלך טוב ממך ורק אתה יכול לדעת אילו תכנים לדעתך יפגעו בהם ואילו לא.
כלומר, זה לא שפתאום ביום ההולדת ה-18 של הבן שלך יהיה מותר לו לעשות דברים שיום קודם לכן היה אסור לו (מבחינה מוסרית, כמובן)... אם אתה מוצא בבן שלך את הבגרות לקרוא את הספרים, תן לו. אם אתה חושב שזה יפגע בתמימות שלו, אל תתן לו. אם אתה לא בטוח, תן לו לקרוא ודבר איתו על זה.
בכללי, אני לא חושב שצריך לאסור על בני נוער לקרוא ספרים שיש בהם סקס. זה מסביבם בכל מקום ואתה לא יכול למנוע מהם לצרוך תכנים של זה, גם אם אתה חושב שאתה כן. לכן, כשאתה מודע לתכנים שהם צורכים, והם יודעים שזה בסדר מחינתך, הם יהיו פתוחים איתך יותר בעניין הזה ותהייה לך יכולת טובה יותר לדעת מתי לדעתך הם עוברים את הגבול.

agamkedem

New member
אני התחלתי לקרוא בגיל 11

וזה לא היה נורא במיוחד. לא אידיאלי, נכון, אבל הספר לא צילק אותי נפשית.

גם אני חושב שגיל הוא לא מספר

ואני חושב שגיל 13 יכול בהחלט להיות מתאים, או לא מתאים, תלוי באישיות. לא קראתי את משחקי הכס בגיל 13 (הספר יצא בעברית אחרי כן, ובגיל 13 לא הייתי מסוגל לקרוא באנגלית), אבלח קראתי את חולית בגיל 13. איכשהו לא תפסתי את הספר ככל כך בוטה מינית, זה פשוט עבר לי מעל לראש. אבל חולית היא חולית וששאו"ק היא ששאו"ק.

מה שלדעתי יותר מפריע בסדרה מהמיניות ומהאלימות הגראפית למדי זה העדר הצדק הפואטי. ובתקופה של עיצוב אישיות עדיף להטמיע שהטוב מנצח ושהרע יבוא על עונשו. כמו כן, אני חושב שיפה שאתה מפקח על התכנים שילדיך צורכים, אבל מה שחשוב הוא פחות הפיקוח ויותר המעורבות ההורית בחיים של הילדים. כלומר ייתכן בהחלט (ושוב זה תלוי באישיות שלו) שאם תדבר איתו מדי שבוע על מה שהוא קרא ועל מה שהוא חושב שזה אומר, תוכל להפוך את חוסר החינוכיות שבתוכן למשהו מכונן גם בקשר ביניכם וגם בבניית תפיסת העולם שלו ובבניה שלו כאדם טוב ולא כאדם שפל. כמובן, זה לא קל: אתה צריך סיבה טובה לשכנע בה את עצמך למה למרות הכל עדיף להיות נד ולא אצבעון, ואחרי שאתה משוכנע, לשכנע את הילד.

AlonPe

New member
אני קורא עכשיו

את האוטוביוגרפיה של גבריאל גרסייה מארקס, "לחיות כדי לספר".
'נתקלתי' שם במשפט הבא:
"רופא בית הספר אבחן אצלי מלריה, שקדת ומרה שחורה בשל קריאה יתרה ללא פיקוח..."

אני לא אומר שאין דבר כזה "תכנים לא ראויים", אבל אני כן חושב (מניסיון) שיש לנו נטייה קצת להפריז בהשפעה שיש לכלמני תכנים.
אנשי ווסטרוז (או לעמיתיהם ה-"אמיתיים", אבירי ימי הביניים, המרקיז דה סאד, קברניטי האס-אס במלחמת העולם השנייה, אנשי דאע"ש, חיילי אסד בסוריה וכו' וכו' וכו' וכו'... ) כנראה שלא ממש קראו כלמני ספרים אלימים בילדותם, לא נחשפו לסרטי אלימות, משחקי מחשב אלימים, ובכל זאת הם הגיעו לאן שהגיעו.

בקיצור, הוא התחיל לקרוא.
אמרתי לו, הזהרתי אותו, שהתוכן קשה. אמרתי לו שאם הוא מרגיש שזה יותר מדי בשבילו, שיעזוב.
וכן - אני סומך עליו. בעיקר סומך עליו שהוא יודע לשמור על עצמו.
רוצה לציין שהדבר שיותר מציק לי, יותר מציק לי מדאגה ל-נפשו הרכה,
זה דווקא מעין מנגנון הגנה, שגם אנחנו, המבוגרים מפעילים, כשאנחנו נתקלים בתכנים כאלו,
בין אם בספרות ובין אם בחדשות:
זה שאנחנו אומרים לעצמנו - אהה, מילא, זה - "רק סיפור", זה לא "על אמת".
הדרקונים, האחרים, הגרמניקים (או איך שקוראים להם) וכל הכשפים, הם (אולי
) דימיון פרוע.
אבל האכזריות, הציניות, חוסר הכבוד לחיים שיש בסיפור הזה,
הם אמיתיים מאוד.
גם אם... איך הולכת הרשימה של אריה?....
המלך ג'ופרי, סרסיי, סר גרגור, כלב השמירה, ראפ הדובשן, המדגדג וכו' וכו' (מתנצל בפני כל מי ששכחתי)
הם דמויות בידיוניות, הם או דומים להם, חיו ורצחו ואנסו, ועינו וחיבלו תחבולות,
במקום אחר, בזמן אחר, בעולם אחר, ב-עולם האמיתי שלנו פה.

אם נשליך מדירוגי הקולנוע אז זה NC-17

תכנים קשים מאוד, למשל כל הקטע של רמזי ותיאון.

גם לא. אבל אתה שואל אם לסגור את השער אחרי שהסוסים ברחו

אחרי שבן אחד כבר קרא, אין לך ממש דרך למנוע מהשני. (המקסימום שאפשר זה להגיד לו לחכות לגיל בו היה הגדול- ז"א להמתין שנה, שזה די קטנוני)
בכל מקרה, לדעתי לפני גיל 17-18 אסור להתקרב לספרים האלה בכלל, אבל אני שמרן.

אני אשאל את זה ככה:

אילו תכנים בדיוק לדעתך בעייתיים לפני גיל 17-18 והאם הילדים (ובעצם כבר בני נוער) לא נחשפים ממילא לדברים דומים?
ולא שאני נגד פיקוח - אבל כמו שאמרתי לטעמי הפיקוח הוא רק אמצעי למעורבות הורית ולא מטרה בפני עצמה.

אילו תכנים? אלימות קשה, מיניות בוטה וכו'

התכנים האלה בעייתיים בכל גיל, אלא שמגיל מסוים, הצעיר בוחר את התכנים שהוא צורך בעצמו, ואז אין יכולת להתערב.
כל עוד הילד איננו בגיל זה, ההורה חייב להתוות את הדרך החינוכית של הבית, שזה כולל אלו תכנים מקובלים על הבית ואלו לא. האם הילד לא יחשף לדברים אחרים בחוץ? ברור שכן, אבל הוא יידע מה הבסיס שלו, וזה העיקר.
באותה מידה אפשר לשאול מה לעשות כשילד מבקש לצפות בתוכן פורנוגרפי. הרי סביר שהוא ייחשף (או כבר נחשף) לזה בחוץ, אז למה שלא נאשר לו וזהו? אלא שברור לכל אדם שפוי שכשהילד בן ה13 (למשל) מבקש לצפות בפורנו, התשובה תהיה 'לא' ברור וחד.
&nbsp
&nbsp

למעלה