מאכלים טבעוניים לאחר זמן-מה - התייעצות

Ofericko

New member
מאכלים טבעוניים לאחר זמן-מה - התייעצות

אחד הדברים ששמתי לב לאחר המעבר לטבעונות זה שהרבה מדי מאכלים שאני מבשל הם טעימים לאחר הבישול אבל לאחר זמן מה, נניח לילה במקרר, הם כבר ממש לא מוצלחים. במיוחד מאכלים מטוגנים אבל לא רק. אאל"ט, המאכלים היחידים שהשביחו בטעמם לאחר זמן היה פשטידות.
- מישהו עוד מרגיש כמוני?
- האם יש איזו עצה לשמור על האוכל גם לאחר יום-יומיים?

נ.ב.
אני לא מתכוון שהאוכל מתקלקל אלא פשוט יורד מאד בטעמו ובמרקמו.

אכן וזה הגיוני

גם אם האוכל לא ממש "מתקלקל" עם הזמן הוא מאבד את האנרגיה שלו ואת טעמו. זה חלק מהתהליך של מה שנקרא בסוף "ריקבון" או "קלקול".
העצה היחידה שאני מכירה היא להקפיא את האוכל מיד לאחר הבישול. אבל האמת היא שלא ניסיתי ואני לא יודעת איך זה משפיע על הטעם.

אגב, לפעמים קורה לי מקרה הפוך שאני דווקא מרגישה שמשהו שהכנתי אתמול, היום הוא יותר טעים. זה קרה לי בימים האחרונים עם ממרח עדשים שחורות שהכנתי. זה משהו שעוד פחות יש לי הסבר עליו

RSPA

New member
לא חושב שזה קשור להיותם מאכלים טבעוניים

ישנם סוגים שונים של קומבינציות קולינריות שטעמן "דוהה" עם הזמן או לחילופין מתחזק עם הזמן. לא הייתי עושה הכללות בעניין.
נראה לי ששלושה גורמים קשורים לענין. ראשית, המרכיבים עצמם והאינטרקציות ביניהם. שנית, הקור/חום ושלישית, היובש או הלחות.
יצא לי להיתקל בכך שמאכל שבושל היה טעים כשהוא חם, אבל לאחר ששהה לילה במקרר הוא היה טעים פחות (או לפחות, שונה בטעמו). ברגע שהוא חומם, למשל במיקרו, הוא היה טעים מאוד מחדש. ישנם כמובן מקרים הפוכים בהם קור מטייב את טעמו של המאכל. בדר"כ אצלי זה קורה בממרחים שונים שאני מכין. כאילו שהשהיה במקרר עזרה למרכיבי הממרח להשתלב זה בזה טוב יותר וכך שופר הטעם הסופי "המשותף", גם בפשטידות, כפי שציינת, זה קורה. אני יכול לשער שגם מרכיב הייבוש (המקרר מייבש מאכלים) עושה את שלו במקרה זה.
אתה יכול לתת דוגמאות ספציפיות? איזה מאכלים בדיוק ומה מרכיביהם?

gs1234

New member
זה קורה מדי פעם

הטיפ שלי הוא להקפיא.

אני מבשל כמות, המשפחה אוכלת כמה שהיא אוכלת, ואת מה שנשאר אני מקפיא בקופסאות פלסטיק בגודל של מנה. את המנות הקפואות אני מפשיר אחרי שבועיים-שלושה, ואז זאת ארוחה טעימה בלי שום עבודות הכנה. או שאני לוקח איתי מנות כאלה לעבודה ואוכל אותן בצהריים, במקום לאכול בחדר האוכל. אחרי ההפשרה המנות נראות בסדר גמור.

ladybug6

New member
זה ממש תלוי במה מדובר

ככלל, הדברים שמשתבחים אחרי קירור הם פשטידות, תבשילים מבוססי רוטב, מרקים, ירקות ממולאים (כאלו שמתבשלים ברוטב).
דברים שלא משתבחים אבל הקירור לא גורע מהם כל כך: אורז ומג'דרה לסוגיהם, פסטות, מוקפצים (בהנחה שאין בהם ירקות טריים/פריכים), ירקות מאודים/מבושלים, סלטים על בסיס ירקות מבושלים/קלויים, אנטי פסטי. סלט כרוב בלימון וסלט גזר מגורר במיץ תפוזים נשמרים מצוין במקרר.
הדברים שמאבדים מהאיכות/מרקם בקירור: רוב הדברים המטוגנים ורוב הקציצות/לביבות, כולל חביתות חומוס, כל מה שיש לו ציפוי פריך, סלטים, פתיתים, מאפים למניהם, במיוחד בצקים ממולאים כמו בורקסים, אמפנדס, דברים עם פילו, בצק עלים, דפי אורז..
יש דברים שאין בעיה לאכול אחרי קירור, רק שעדיף בטמפ' החדר כמו סלטים על בסיס ירקות מבושלים/קלויים (סלט תפו"א, סלק וכו').

כל הנ"ל נכון בלי קשר לאם זה טבעוני או לא, זה פשוט סוג המאכלים.

הפתרון הוא או להכין בכמויות קטנות מה שלא טעים אחרי קירור (ובכמויות גדולות את מה שכן), או להכין כמות גדולה ואת העודפים שלא נאכלו במקום - להקפיא.
קציצות/לביבות אחרי מקרר דווקא טעימות יותר כשהן קרות או פושרות, ולא מחוממות שוב (הן מתמצקות עוד יותר, בדומה לפשטידות)

Ofericko

New member
קלעת בול! זה פחות או יותר מה שקורה אצלי.

תודה לכולכם. אנסה ליישם את עניין ההקפאה.

גם צורת החימום משנה

ירקות וקציצות בעלי ציפוי פריך חוזרים לעצמם אחרי שהות בטוסטר או קליה על מחבת חם

יש מהם שהוספת רוטב או טיגון כמו למוקפץ משיבים להם את חייהם וטעמם.
ויש מי שלא טוב לו הקרור ולא משנה מה

למעלה