מאמרים, רבותי. מאמרים

• פותח הנושא SHEX
  • פורסם בתאריך

SHEX

New member
מאמרים, רבותי. מאמרים../images/Emo70.gif../images/Emo95.gif

לכל אחד יש את התחום שבו הוא מבין קצת יותר מכולם, לכן חשבתי שיהיה נחמד אם כל אחד יכתוב לנו קצת על הנושא שבו הוא חזק, ונגדיל את המאמרים של הפורום.

SHEX

New member
כלי נשיפה ממתכת../images/Emo95.gif

כולם תמיד תוהים איך משתמשים בכלי נשיפה ממתכת. "הרי יש רק שלושה/ארבעה לחצנים, אז איך אפשר לעשות כל כך הרבה צלילים?" הרקע הבסיסי להבנת הנושא הוא שככל שהכלי יותר גדול, כך הצליל יותר נמוך, ככל שהכלי יותר קצר, כך הצליל גבוה יותר. הדוגמאות לכך הן הפיקולו - הכלי הכי קטן, והכי גבוה, ולעומתו, הטובה - הכלי הכי גדול והכי נמוך. לכלי הנשיפה ממתכת יש עמודי אוויר (אוברטונים). עמודי האוויר האלו, מהווים צלילים מסוימים. הצלילים האלו הם הצלילים הבסיסיים של הכלי, ואותם מנגנים ללא שימוש בלחצנים (או בסלייד, אצל הטרומבון). לפני המצאת הלחצנים, כל כלי הגיע עם מספר סטים של צינורות להחלפה, כל סט באורך שונה, דבר המשפיע על אורכו של הכלי, וכך קובע את הסולם שבו ינגן הכלי, בהתאם לצורכי היצירה המנוגנת. בנוסף לצינורות השונים, בכל כלי טבעי הייתה אפשרות לסתום חור מסוים או את הפעמון ממנו יוצא הצליל, וכך להשתמש בחצי טונים על מנת ליצור טון מוביל בסולם המתבקש ולנגן את הטרצה של הסולם מז'ורית או מינורית. עם התפתחות הטכנולוגיה, נוספו הלחצנים לכלי המתכת. מטרת הלחצנים היא להחליף את הסטים של הצינורות. כל לחצן מאריך את הכלי באורך מסוים, כך שיהיה אפשר לשנות את אורך הכלי בצורה הרבה יורת נוחה והרבה פחות מסורבלת, וכך להשתמש בסולמות רבים ומגוונים מבלי להחליף צינורות כל הזמן. בטרומבון, ישנו סלייד במקום לחצנים, המהווה את אותו תפקיד - להאריך ולקצר את הכלי. גל עם הלחצנים, יש שימוש בעמודי האוויר השונים - אלו משמשים לצלילים הבסיסיים של הכלי, ומכל אחד מהם ניתן לרדת בכרומטיקה עד לעמוד האוויר הבא, ע"י לחיצה בקומבינציות שונות על הלחצנים. בכלים בעלי לחצנים הלחצן הראשון מוריד את הצליל בטון, השני בחצי טון והשלישי בטון וחצי.

Molchansky

New member
נהניתי לקרוא../images/Emo45.gif

אני בדיוק לומד ספר תיאוריה של הינדמית', והוא מסביר שם על סדרת האוברטונים ועל כלי נשיפה והפעולה שלהם. אני אשמח לקרוא עוד על כלי נשיפה אם יעלה לך איזה רעיון לעוד מאמר.

SHEX

New member
אם אתה רוצה../images/Emo95.gif

אני יכול גם ממש לפרט לך על האוברטונים של חלק מהכלים בצורה יותר ספציפית אבל לא נראה לי שזה מתאים לפה, כי זה יהיה בצורה לא הכי מסודרת בעולם... מה איתך? אין איזה ידע שאתה רוצה לחלוק איתנו?

Molchansky

New member
על האוברטונים

יש לי בספר תיאוריה של הינדמית', עכשיו אני קורא על זה אפשר לעשות דברים נחמדים עם הרעיון של האוברטונים ואקורדים אמממ... אין לי כרגע על מה לכתוב

למעלה