מאמר מעניין בנושא תערובות קפה ומסיסות

Lechoke Lames

New member
מאמר מעניין בנושא תערובות קפה ומסיסות

To Blend or Not to Blend

הרעיון הכללי של המאמר הוא שבקליית תערובות צריך להתאים את רמת הקלייה של כל זן שכלול בתערובת כך שזמן החליטה האופטימלי לכל הזנים (עבור דרגת טחינה קבועה) יהיה זהה או לפחות קרוב. בהעדר אפשרות לעשות התאמה כזו ההמלצה היא לקלות קפה חד זני.

זה נשמע לי הגיוני ודי תואם לכך שהתוצאות שלי עם קליות חד זניות נותנות תוצאות טובות יותר מהצפוי ולא נופלות (ואולי אפילו עולות) על אלה שאני מקבל עם תערובות שכוללות מספר זנים איכותיים.

לא ניסיתי עדיין לבצע התאמה של רמת הקלייה לרמת חליטה זהה. אולי זה ייקרה אם אצליח להתגבר על העצלנות...

dimab

Member
קודם כל, מאמר מעניין. תודה על הקישור.

אחרי שקראתי, אני חושב שיש הרבה במה שהוא כתב, אך זה לא ממש רלוונטי למיצוי מהיר של אספרסו. בפילטר, ארופרס, ודומיהם, כשתהליך המיצוי נמשך דקות ואף שאות (תהליך קר), באמת חשוב להתאים את מסיסות סוגי הקפה המרכיבים את התערובת. באספרסו לעומת זאת זה נראה לי הרבה פחות חשוב. מצד שני, אינני מומחה - זאת רק תחושת בטן.

Lechoke Lames

New member
גם באספרסו אני מצפה להבדל משמעותי

כשיש לי בבית פולים שונים התוצאה (מבחינת זמן חליטה עבור רמת טחינה נתונה) יכולה להיות מאוד מאוד שונה. לא בודדתי את ההשפעה של סוג הפולים ושל רמת הקליה, אבל ייתכן ששווה לעשות זאת.

knappertsbusch

New member
רעיון מעניין, אבל יש פה כשל לוגי

קודם הוא מתחיל עם אכסיומה על מסיסות שונה,
ואחר כך מוכיח את טענתו על סמך אותה אכסיומה ששכח לגמרי לבסס.

הדוגמה שהוא מביא על שני זני קפה עם טעם מסוים
שיוצרים ביחד קפה רע היא אמיתית, אבל המקור לבעיה
הוא לא המסיסות, אלא תגובה או שילוב של חומצות מסוימות,
דובי דבש הביא לכך מספר דוגמאות לאורך השנים בפורום.

Lechoke Lames

New member
אתה מסכים שזמן החליטה משתנה בין פולים שונים?

מה לדעתך הסיבה לכך אם לא מסיסות שונה?
&nbsp
אם זמן חליטה מסויים (נניח 25 שניות) נחשב אופטימלי, ובפולים שונים נדרשת טחינה ברמה שונה כדי לקבל אותו, אז בתערובת שמכילה את אותם פולים תתבצע חליטה לא אופטימלית עבור חלק מהם. כדי להבטיח שרוב הקפה ייחלט בצורה אופטימלית באותה רמת טחינה צריך לבצע התאמה של סוגי הפולים ו/או רמת הקלייה שלהם. זה לא נשמע לך הגיוני?

knappertsbusch

New member
שים לב, אנחנו חוזרים לאכסיומה

מכיוון שאף אחד לא הביא סימוכין לזמן חליטה אופטימלי
חוץ מאכסיומות ותחושות בטן, הרי שהכשל הלוגי נותר בעינו. טאוטולוגיה?

קיים הסבר אחר עם החומצות, מנומק ומדיד ואפילו עם דוגמאות,
של סוגי קפה שפשוט לא מתאימים אחד לשני,
בכל רמת קלייה שאיננה פחם.

זה שזה נשמע הגיוני זה נחמד אבל לא מקדם אותנו.

Lechoke Lames

New member
חומצות זה דיון אחר.

אני לא פוסל את הטענה, אבל לא מקבל את זה שחומצות הן הסיבה היחידה לחוסר התאמה בין זנים שונים. אם תקרא את המאמר בראש הדיון תראה שמדובר על סיבה אפשרית אחרת - הבדלים במסיסות. יהיה נחמד אם במקום לדבר על חומצות תתיחס לנושא הדיון ולשאלות שעלו:
&nbsp
- האם אתה מסכים שזמן החליטה משתנה בין פולים שונים? מנסיוני עבור אותה טחינה יכולים להיות הבדלים משמעותיים (פי 2 ויותר) בזמן שלוקח לחלוט כמות נתונה. נסיונך שונה?
- מה לדעתך הסיבה להבדלים האלה אם לא מסיסות שונה?
- האם אין בעיניך משמעות לזמן החליטה?
&nbsp
אם התשובות לשאלות הנ"ל הן שיש הבדל, שהסיבה הסבירה היא מסיסות ושיש משמעות לזמן החליטה אז אתה בעצם מסכים עם הקביעה, אבל נותן יותר משקל (אני מניח) לנושא החומצות. סבבה.

knappertsbusch

New member
יודע מה? זורם איתך. יש מצב.

אבל אם ניקח למשל את אותו קפה בדיוק בשתי דרגות קלייה שונות,
הרי שהסיבה המכרעת להבדל בין שתי האוצוות היא... דרגת הקלייה.
תזוזה פה ושם מזמן החליטה האופטימלי תשנה את הטעם,
אבל עדיין הסיבה המרכזית לשוני בטעם תהיה אחרת.
סליחה שאני לא ממש מצליח להסביר את עצמי.

למעלה