האין זה אותו הדבר?
אמונה במשהו נותנת לו קיום עבורינו, וזה בעצם מה שמשנה. האמונה שלנו משנה את כל עולמנו - כפי שאמר עזריאל: "חשבי על אדם וחווה כמו על מספר דמיוני, כמו על השורש הריבועי של מינוס אחד; לעולם לא תמצאי הוכחות ממשיות לקיומו, אבל אם תכללי אותו בחישובייך, תוכלי לחשב כל מיני דברים שאי אפשר לדמיין בלעדיו." אני מאמינה גדולה של אפקט הפרפר (לא הסרט - לא ראיתי; רק העניין עם משק כנפי הפרפר). כמו שכל מעשה קטן משפיע, כל שינוי קטן בזרם האמונה הכללי משפיע על מראה העולם. אם עדיין היינו מאמינים כי העולם הוא דיסק הנישא על צבים, העולם היה שונה לחלוטין. עזבו הוכחות מתמטיות: גם מתמטיקה היא בחירה שלנו להאמין בה. הוכח מתמטית כי לא ניתן להסביר את העולם במסגרת אותו עולם מושגים ותמיד יהיו סתירות (אין לי סבלנות לחלק הפרדוקסי שבעניין). על פי זאת יתכן כי אפשר להוכיח מתמטית כל דבר בעצם, כולל היות העולם תלתן כשירושלים במרכז. אמונה במשהו נותנת לו אמת בלתי ניתנת לערעור: לא ניתן להוכיח את הבטחת ה' לאברהם את ארץ ישראל, ובכל זאת אלפי אנשים נהרגים בגללה היום. אמונה משפיעה פי כמה מעובדות ואם נבחר להאמין בתיאורית היקומים המקבילים, יהא זאת כאילו שהוכחנו מעל לכל ספק כי הם קיימים. לפני כמה זמן דיברתי עם ימנית קיצונית (אני שמאלנית) על ארץ ישראל. אמרתי לה כי לערבים הארץ חשובה בדיוק כפי שהיא חשובה לנו. היא אמרה, "אבל ה' שלנו אמיתי." לא נכנסתי לחלקים האתאיסטיים ופשוט אמרתי לה כי הדת שלהם אמיתית עבורם בדיוק כפי ששלה אמיתית לה. "אבל שלנו באמת קיימת." מה יכולתי לעשות? היא חזרה לאותו טיעון. אמונה משפיעה על תפישת העולם ותפישת העולם משפיעה על העולם ומעצבת אותו.