מאמר מקומם על "המשחק של אנדר"

Britush

New member
מאמר מקומם על "המשחק של אנדר" ../images/Emo42.gif

במהלך שיטוטיי בוויקיפדיה (אתם מכירים? זו אנציקלופדיה אינטרנטית שנכתבת על-ידי הגולשים. מומלץ בהחלט), נתקלתי בערך הזה - "המשחק של אנדר". הערך היה מהנה ביותר לקריאה (כלומר, לא הייתם מאמינים שיהיה ממש ערך באנציקלופדיה על ספר, נכון?
), אבל בסופו נתקלתי בפיסקה הבאה:
Elaine Radford makes her case in the article Ender and Hitler: sympathy for the superman, published from Fantasy Review in 1987, that the character of Ender is based on Hitler, and the novel paralells the genocide of the Jews during World War II.​
והיה שם קישור מתאים למאמר, אלא שהוא לא עבד. אז קודם כל, אם מישהו מכם יצליח להיכנס למאמר - אנא הודיעו לי מה בדיוק כתוב בו. העתיקו לכאן חלקים, או משהו.
מעט ספוילרים בהמשך
אני מתארת לעצמי שהוא מתבסס על העובדה שאנדר, אחת הדמויות היותר-מעוררות-הזדהות שנכתבו, השמיד - כמעט לחלוטין - גזע שלם, ולפיכך ניתן להשוות אותו להיטלר ולהסיק מכך שגם היטלר היה דמות מיוסרת ומתוסבכת. אבל, בכנות. אנדר. היטלר. מישהו רואה קווי דמיון כלשהם? ובכלל, אנדר לא ידע, וכל זה. והוא העביר את כל חייו בניסיון לכפר על הרצח ולמנוע השמדות-גזע אחרות. והוא אדם טוב. סוף ספויילרים (אני זועמת, כפי שניתן להסיק.
אם הרעיון שהעליתי איננו הרעיון שמובע במאמר - אנא, כותבת-מאמר-שלעולם-לא-תקרא-את-זה, קבלי את התנצלותי. אתם יותר ממוזמנים להביע דעתכם, או לומר כל דבר אחר שתרצו בנידון.) |מעריצת אנדר גאה|

Britush

New member
אה, האתר עלה, ../images/Emo42.gif

אבל מתברר שצריך לשלם כדי לקרוא את המאמר. כמה טפשי.
ארמ. אם כך, פשוט התעלמו מכל השרשור הזה, בבקשה.

sagiberg

New member
ברוכה השבה בריטוש../images/Emo140.gif. לדעתי

(מבלי לקרוא את המאמר), אין כל דמיון בין אנדר להיטלר.

maore

New member
טוב, אז ככה...../images/Emo39.gif../images/Emo20.gif../images/Emo142.gif

גם אני מצאתי את המאמר הזה רק בתשלום כמה דולרים. מכיוון שמישהו כתב משהו שהוא בברור מעוות ומעצבן - למה לשלם ושהוא עוד ירוויח מזה? כעקרון אפשר היה למצוא את כתב העת ולצלם מממנו. בדקתי בקטלוג האוניברסיטאי המשולב, אין באף אוניברסיטה את כתב העת האמור. כלל לא קיים. טוב, פנטזיה לא ממש נחשבת בחוגים לספרות. בכלל הם מעדיפים סופרים מתים. קלאסיים ומתים זה עוד יותר טוב. בלי כשפים וחלליות או כל דבר שמזכיר אותם ולו בקצת - זה בכלל מצוין. ולענייננו - גם לי זה היה נשמע מופרך במקרה הטוב וחצוף במקרה הרע, חיפוש ברשת מצא ציטוטים פה ושם. אכן נראה לי שאין כל דימיון בכל המדדים החשובים. תיאורטית ניתן לומר ששניהם רצחו עם. אבל לא שמעתי עד היום שהשוו את היטלר לכל רוצח עם אחר בהיסטוריה. למה? כי בד"כ ישנם כמה הבדלים בולטים.
אז ראשית וחשובה מכל - העדרה של כוונה. לאנדר לא היתה כוונה לרצוח עם, אלא רק למלא אחר גחמותיהם של מפקדיו/מוריו. להיטלר היתה כוונה לרצוח עם.
היטלר הוא המוביל והיוזם, אנדר מובל ואף מביע התנגדות.
האחד בחר בעצמו את "האויב" ובנה חברה ותרבות שבה הוא נתפס ככזה, השני גדל בחברה שבה כבר היה קיים אויב ונדרש להשתתף במאבק כנגדו.
האחד מעולם לא חשב שטעה או שעליו להתנצל, בעוד השני הקדיש את חייו לכפר על מה שעשה שלא בידיעתו. הדמיון היחידי שאולי קיים לדעתי הוא - שניתן לראות את אנדר כמי שפעל בתקופת הרייך השלישי, וכפי שטענה הקצונה הבכירה הרי הוא רק היה בורג קטן במערכת....

Britush

New member
תגובה נהדרת. ../images/Emo13.gif ../images/Emo58.gif../images/Emo42.gif

מסכימה עם הכל.
ו, כמובן, אנדר לא ידע שהוא רוצח את הבאגים, עד שהיה מאוחר מדי. באופן לא לגמרי קשור - קראת את "קול למתים" וההמשכים? ואת סדרת "הצל"?

maore

New member
../images/Emo41.gifתודה ../images/Emo140.gif ../images/Emo112.gif

קראתי את קול למתים, אולי גם את הספר שאחריו (לא בטוחה, זה היה די מזמן).
ולפני כמה חודשים קראתי את הצל של אנדר, אחרי שרציתי לקרוא אותו כבר הרבה זמן. החלטתי לבקש אותו מתנה ליום ההולדת, ואז באופן מפתיע בדיוק קנו אותו בספריה כאן... אהבתי יותר את הצל מאשר את קול למתים
.

חוטהשני

New member
האמת שיש בזה באמת משהו.. וזאת התחושה הכבדה שהיתה לי כשקראתי את הספר - איך נותנים לילד להרוג ../images/Emo2.gif אבל מצד שני... החיילים הגרמנים כן היו מודעים שהם הורגים אנשים ולא סתם משחקים |מבולבל|

ברוכה השבה בריתוש ואכן מקומם!

עקרונית אני לא משלמת על כלום באינטרנט אבל מדבריכן גם אני מסכימה עם כל מילה- אין שום קשר בין אנדר לבין היטלר,פרט לעניין של השמדת עם (אגב- לא נכון- אנדר השמיד גזע שלם ולא עם, ובניגוד לתורת הגזע הנאצית היהודים הם עם אחד מתוך הגזע האנושי והבאגים היו גזע שלם). אני בהחלט קראתי את כל ספרי אנדר וספרי הצל ומשכימה שההשוואה מופרכת לגמרי.

maore

New member
לי דווקא אין בעיה לשלם באינטרנט.

אבל יש דברים שיש לי בעיה לשלם עליהם, וזה לא קשור אם הם באינטרנט או לא. לא מזמן רכשתי 2 ebooks שקשורים לחוגים שאני מפעילה. ספרים מחו"ל אני בד"כ קונה דרך מח' היבוא של אקדמון, כי כל פעם שבדקתי זה יצא יותר זול מאשר להזמין כולל המשלוח מחו"ל (אין אין מישהו שיביא לי את זה בדיוק), ויש להם שירות טוב ואמין.

למעלה