תומכי השמאל מודעים לכך שיתפשרו.
נניח שהבלתי צפוי יקרה ומיצנע יוכל להקים קואליציה. האופציות תהיינה קואליציית שמאל קיצונית עם מרצ והפלשתינים, או קואליציה עם הליכוד ושינוי, או קואליציית אינטרסים עם מר"צ, החרדים והפלשתינים. בכל מקרה תהיה פשרה!!!!! או פשרה עם המפלגות הפלשתיניות בעניין הביטחוני ("נכסח להם את הצורה") או פשרה עם הליכוד ושינוי בעניין המדיני. במילים אחרות: תומכי השמאל בעצם כבר השלימו עם כך שלא יהיה מצב על-פיו תתממשנה עמדות מפלגתם גם בחזית המדינית וגם בחזית האזרחית. באחת החזיתות, יצטרך מיצנע "להתפשר", כדי לממש את החזית השניה. כל הדברים האלו נכונים היה ויש סיכוי שמיצנע ירכיב קואליציה. כעת נדון על האפשרות השניה, האפשרות הריאלית שמיצנע לא יוכל להרכיב קואליציה, אלא שרון ירכיב אותה. אז ישנה האפשרות שתומכי השמאל כבר לא "יתפשרו", אלא יפסידו לחלוטין ב 2 החזיתות!!! גם בחזית המדינית וגם בחזית האזרחית. זה יקרה אם תהיה קואליציה עם החרדים. אבל מה אם תהיה קואליציה עם ליכוד + שינוי??? אז ירגישו תומכי השמאל "כאילו" שבחרו במיצנע, כי אז "כאילו" ש"התפשרו" עם מיצנע. תומכי השמאל לא "טיפשים" הם יודעים שעדיף "להתפשר", לוותר על חזית אחת ולנצח בחזית השניה! זה לבטח עדיף על להפסיד ב 2 החזיתות, נכון? ולכן ערב הבחירות, באם תתברר ההערכה הזאת, יעדיפו תומכי השמאל ה"לא טיפשים", "להתפשר" עם שרון באמצעות בחירה במפלגת שינוי. יש גם אופציה שלישית: מיצנע "מריח" את התבוסה ואז פונה אל תומכי השמאל: "רבותי, אני מודע לכך שאנו הולכים להפסיד, בבקשה אל תעזבו את המחנה! אני מתחייב להכנס לממשלת אחדות, אנו נצטרך את התמיכה שלכם כדי להוות משקל משמעותי יותר בקואליציה". אז הכל משתנה ואבין תומכי שמאל שלא ישנו את דרך הצבעתם. הגיע הזמן שנפסיק לראות במערכת הבחירות מעין "התמודדות ספורטיבית". מדובר בעתיד שלנו וחייבים אנו לבחור כך שהדרג הביצועי, הקואליציה, תהיה הטובה ביותר האפשרית, בהתאם להכרעה הדמוקרטית. טובת האזרחים וטובת המדינה, עדיפה בהרבה על טובת עסקני המפלגה. "להתפשר", משמעותו גם להצביע עבור מפלגה אחרת, מתאימה יותר לנסיבות הנובעות מרצונם של כל הבוחרים. לעניין מצע מפלגת שינוי: תוכל להכנס לאתר מפלגת שינוי ולראות שיש מצע. המצע בתחום האזרחי הוא די ותיק ולא נשתנה, המצע בתחום המדיני מותאם למציאות המשתנה. אבל יש מצע!!! ובהתאם למסורת מפלגת שינוי המוכחת, הציבור מאמין כי לא תהיה פשרה במצע מפלגת שינוי! מפלגת שינוי, להבדי ממפלגת מרצ, תעדיף לשבת באופוזיציה ולא להתפשר על הנכתב במצעה. מה לעשות? עסקני שינוי הם "טיפשים" (עפ"י הגדרתך), הציבור יקבע באם זה מתאים להם, או לא. אז נסכם עניין זה כך: שינוי השכילה לנסח מצע נוקשה בתחום האזרחי, כאשר בתחום המדיני העדיפה היא לנסח מצע גמיש. במילים אחרות: שינוי אומר לבוחר באלו המילים: "שינוי תקבל את ההכרעה הדמוקרטית של הבוחר בתחום המדיני במלואה. מי שרוצה אותנו בקואליציה, יצטרך לקבל את המצע האזרחי שלנו במלואו." אני לא רואה בכך פסול, רבים בציבור לא ראוים בכך פסול!!! אני אצביע בעד מפלגת שינוי אך ורק היה וערב הבחירות אשלים עם העובדה שהאיש שעליו יטיל נשיא המדינה להרכיב את הקואליציה, לא יהיה איש ממפלגת ימין, אלא איש שמאל. אז אבחר בעד מפלגת שינוי, כדי שזה שירכיב את הקואליציה יהיה מחוייב לשתף את שינוי ומחוייב יהיה לממש את המצע האזרחי של שינוי. אני מצפה גם מתומכי השמאל ה"לא טיפשים" להתנהל בזאת הדרך. מדובר ברעיון שהולך ותופס תאוצה בכל מקום בו אני נוכח לדיונים בנושאי הבחירות, כולי תקווה כי הגישה הזאת תמשיך ותתפוס תאוצה כדי: שנוכל סוף-סוף לבצע מהלכים אזרחיים לטובת המדינה!!!! לא לטובת מגזרים קטנים וטפיליים שניצלו במשך השנים את היותם לשון המאזניים אני משוכנע שכמוני, רובם המכריע של תומכי השמאל לא רוצים להיות לוזרים! לא רוצים להפסיד (שוב) לחרדים הטפילים שמעכבים את פיתוחה של המדינה.