מאניה דיפרסיה

מאניה דיפרסיה

טוב, נו, לא באמת חשבנו שיחזיק יותר מדי זמן מעמד, לא? פרץ האופטימיות פינה את מקומו למרה שחורה כהה כהה. כבר יומיים שאני נאחזת בשאריות האופטימיות ההיא והיום היא חמקה מאצבעותי סופית. הילד שלי במצב לא טוב. כבר כמה זמן שאני מרגישה את זה ולשמחתי התחלתי בהליך מציאת פסיכו' ילדים מבעוד מועד אבל ביומיים האחרונים הלב שלי כל כך מקומט וכואב שאני לא יודעת מה לעשות עם עצמי. האב המאוהב מתחפף והולך. כרגיל, הכל בדרכי נועם ובמסווה של איש חינוך ומשפחה למופת, הנ"ל זורע הרס בילד בעוצמות כאלה שאני לא יודעת במה לאחוז. כנראה שהקיום של הזוגיות החדשה בחייו מעניקה לו איזה כח שחסר לו קודם לכן ועכשיו הוא מארגן את חייו למצב אופטימלי (לדעתו). הוא מיישר את הילד כמו דיקט, מנסר את החלקים הבולטים ומשייף בעוצמה את החיספוס, והכל בחוסר רגישות ובטמטום שמשאירים אותי פעורת פה. לפני יומיים, אחרי שהילד ניסה לדבר עם הגננת שלו אבל לא ידע להגדיר מה מציק לו (היא דיווחה לי, הם ניסו למצוא ביחד ולא הצליחו אחרי שהוא פנה אליה עם מצוקה) הוא התפרק לי פה בערב באופן שעד עכשיו מקשה עלי לנשום. אי אפשר לתאר מה זה להביט בפנים של ילדך בן החמש כשהן מתעוותות, כולו מצוקה, לא מצליח אבל מנסה בכל כוחו לספר בלי לספר מה מציק לו. ילד קטן ורגיש שלא רוצה להלשין לאמא על אבא כי בחושיו המחודדים הוא יודע שיש פה בעצם שני מחנות. אבל בסוף אחרי פרץ בכי נוראי (נוראי, נוראי, נוראי) הכל יצא: העלבון, הדחייה, משפטים שנאמרו לו שהאזניים שלי כמעט נפלו ממקומן ואני ישבתי מולו ופשוט לא ידעתי מה לעשות. אמרתי לו את מה שאמרתי, ניסיתי לתת לו גיבוי ולחזק אותו מבפנים, ניסיתי ללמד אותו שיש דברים שהוא צריך להגיד ולא להכל הוא צריך להסכים ושמקומו כילד של אבא שלו הוא המקום הראשון וכו'... אבל מאז אני אובדת עיצות לחלוטין. לא מצליחה לדבר עם האב על עניינים שוטפים, פשוט רוצה לשחוט אותו, להרוג את האיש הזה, מתאפקת נורא לא להגיד לו הכל כי החלטתי להשאיר את זה לפסיכולוגית למרות שגם בנוגע להשפעתה שלה אני מפקפקת. יודעת כבר שהאיש המתנשא והטיפש הזה יהנהן מול כל דבר שיאמר לו, כאילו יסכים, אבל ימשיך בשלו. וזה עוד בלי לאזכר את השקרים שהוא מורח אותי בהם לאחרונה רק בשביל לצמצם את שעות הראייה (Zה לא בא לו טוב עם הבילויים הזוגיים) לבטל עוד לילה של לינה. בא לי להקיא עליו. אני מיואשת. אני מיואשת נורא. אני מרגישה שהחיים שוב ושוב עושים לי אצבע משולשת ושבלי להרגיש (או שאם אבל בלי יכולת להתנגד) אני אהפך להיות בסוף גרושה ממורמרת קלאסית. אין לי כוחות יותר. נמאס לי לחלץ את עצמי מהדיכאון כל פעם מחדש, נמאס לי למרוח על עצמי חיוך למרות שבפנים ריק לי כל כך ועם הדפיקות הבסיסית שלי אני גם מצליחה להרגיש האדם הרע בסיפור שהנה מקבל את העונש שמגיע לו... וזה הכי מבאס אותי מהכל.

noa128

New member
אהובה. תרשי לי להתחיל מהסוף

את חושבת שאם הילד או את הייתם מקבלים 100 או 50 אחוז מהזמן (ולא כמו היום) עם "האיש המתנשא והטיפש הזה" - לא היית מרגישה שקיבלת עונש, כי נישארת איתו לא דאגת לאושרך ולעיקר הזמן לטובת הילד? אני האחרונה לומר, אבל דרלינג אל ייאוש. כמה שמעתי כאן את ה"למעלה ולמטה ולצדדים" ורק ככה יוצאים מזה? הנה נפתח לך פתח אור לעתיד, הפתח עוד שם - חכי יום יומיים ושוב תראי אותו ותשאפי את האויר החופשי. עוד יש לך שנים הרבה לפני שתהפכי ל"גרושה ממורמרת קלאסית" ואני מהמרת שזה לא יקרה לעולם, כי את טיפוס שלוקח את חייו בידיו שיוצר לעצמו תקוה ועתיד. אותו פשוט השארת מאחור ואת מספיק נבונה ומפוכחת כדי להבין שהדרך שלך היא אולי לא קלה, אבל היא שלך ובידייך והנפילות הן חלק מחוקי המשחק, רק שהעצמאות הזו היא תמורה ששווה את הקשיים, שווה את הכל. את אבא של הילד שלך כבר הסכמנו שאי אפשר לשנות, ושכל שנותר הוא למזער נזקים. מרגיש לי הכי נכון כ ן להוציא עצמך ממשוואת הטיפול במצוקה הזו של הילד (מעבר לחיבוקו ואהבתו כמו שאת יודעת כל כך טוב) - כ ן לתת ולסמוך על הפסיכו' שתסדר לו את הכל במקום הנכון, וגם, כמו שאמרתי לעלמתנו - שהיא תזמן את אביו לשיחה, תספר לו כאשת מקצוע בדיוק מה הוא עושה לילד שלו ובדיוק (כמו לילד מפגר) מה ל א לעשות. אם כל 'אבחנה' שלך באוזניו נופלת על אוזניים ערלות, וזוכה להינהון והתעלמות - צריך לנקוט בדרך אחרת, כי טובת הילד דורשת ניטרול פצצת התקשורת הבלתי מתפקדת בינכם בשלב זה של הדברים. ובסוף, רוצה להאיר לך נקודה אחת למחשבה - לא רק שאת לא 'האיש הרע' וודאי שאת לא מקבלת על כך עונש. את יודעת מה עשית בכך שבחרת לסיים את נישואייך? נתת לעצמך תקווה לשינוי. אם היית נשארת זה לא היה קורה. היית נובלת ורואה את האיש הזה שאת לא אוהבת קובר אצלך את האור, ונובל בעצמו. בכך שהלכת בדרך ההיא נתת לך ולילדך סיכוי לעתיד אחר, עם רגעי אושר או ימי אושר או שנות אושר. נתת לילדך סיכוי להיות ביום מן הימים עד לזוגיות אחרת שלך, שיש בה אהבה כלפייך ומימך ביחד עם קבלה שלו, לא על חשבון. זה לא היה קורה אם היית נשארת. ואל תשכחי את זה. אוהבת אותך תמיד, נועה.

1הופ

New member
לא קל

אני יושבת מול הדברים שלך ולא יודעת מה להגיד. בגלל שאני לא אמא אני מרגישה שאין לי זכות להביע דעה במה נכון ומה לא, מה את מסוגלת לעשות כדי לעזור לילד ואיך מתמודדים עם אבא כזה. אבל אני חושבת עליו כאדם (קטן אמנם) ונראה לי שמה שהכי חשוב זה באמת לעזור לו להגדיר את מה שמציק לו, ולדבר איתו - אם זה איתך או עם מישהו מבחוץ. כי הדבר שהכי קשה להתמודד איתו זה מועקה וכאב ערטילאיים, או מחשבות שאתה לא בטוח שמותר לך לחשוב או להרגיש. יש משהו בלדבר על הדברים, בלתאר אותם, שעוזר לפורר אותם למשהו אפשר להתמודד איתו. וכן. התפקיד שלך כן נראה לי להעניק לו את המקום הבטוח והאוהב, שידע שיש מישהו שהוא שם בשבילו, מקום בו הוא לא צריך להיאבק. בילי אהובה, את אביו לא תשני, ואני מאמינה לך שהוא מספיק מתנשא וטיפש כדי שגם הפסיכולוגית לא ממש תצליח לשנות. אולי כשתרגע ההתאהבות שלו הוא יצליח לראות יותר את בנו. אבל בילי, עם כמה שכואב לראות את הילד שלך סובל, את לא תהפכי לגרושה ממורמרת. את הרי יודעת שמהנפילות האלה קמים טוב יותר. את הרי יודעת שהנפילה היא אף פעם לא סופית. והכי חשוב, ואת זה נועה כבר אמרה, זה לא עונש כי לא עשית טעות! להפך. פתחת לעצמך אופציה לתקווה ושינוי. כי הרי גם אם הייתם נשארים נשואים זה היה מגיע. אם הוא מתנשא וטיפש זה היה יוצא בכל מקרה, רק עם תפאורה אחרת. ואז היה לך הרבה יותר קשה להתמודד עם זה. איתך בחיבוק.

פילאטוס

New member
בילילי

בילי, קראתי שוב ושוב, וחשבתי, אם היא היתה לידי, מן הסתם קודם היינו מתחבקות בשקט והייתי שואלת אלף שאלות וברור לי שאפשר לעשות סדר בתמונה, לשים עניינים בפרופורציות, ואז אני קוראת שוב ומנסה להבין מה השורש של הרגשת חוסר האונים העצומה שעולה מהטקסט, וחושבת, השורש הוא ילד, וכמה שמוטי ידיים אפשר להיות מול המצוקה הענקית שלו, וכמה גדל חוסר האונים מול הרצון שכנראה מובנה בהורות לחסוך ממנו צערים קטנים, על אחת וכמה צער שאביו מסב לו. אבל את לא יכולה לחסוך, בילי. מה שאת יכולה זה להיות, בדיוק כמו שעשית, תזכרי את הילדה שהיית, תזכרי מה היה כוחה של נחמה מול העלבון הכי צורב. את אמא שלו, חמודה, ובצד הזה של ההגרלה לפחות הוא שיחק אותה מאוד מאוד, הילד שלך. אני חושבת על המשפט הזה שלך, "החיים שוב ושוב עושים לי אצבע משולשת ושבלי להרגיש (או שאם אבל בלי יכולת להתנגד) אני אהפך להיות בסוף גרושה ממורמרת קלאסית", ונזכרת באיזה משפט שקראתי על רחמים עצמיים, שנתקע לי בראש. כשאנחנו מרחמים על עצמנו, היה כתוב שם, אנחנו מתפצלים. זה מצב בסיסי של זרות פנימית. כאילו ניתקנו מעצמנו והסתכלנו מהצד בעין זרה. את מכירה את ההבדל שתמיד עומדים עליו, בין רחמים לחמלה, כלומר בין סוג של התנשאות (מה נורא מצבו של האחר לעומת מצבנו אנו, האישור האולטימטיבי למצבנו הטוב) ובין אמפתיה, היכולת להיות בנעליו של האחר, לחוות את הכאב שלו יחד עם הכרה עמוקה בכוחות שלו, דווקא ממקום של קרבה, הזדהות. אולי תקחי את כל זה פנימה, לדיאלוג הפנימי? ועוד משהו. לפני כמה ימים, כשחשבתי שהנה אני מתפוררת מרוב ייאוש, הלכתי למורה שלי להילינג. שוב שרטטתי באוזניו את התרשים הבלתי אפשרי שהוא החיים שלי, והוא אמר: את לא יכולה לפתור בעיה מתימטית אם תערערי על הנתונים שלה. את מותשת כל כך כי את מנהלת בית משפט 24 שעות ביממה. תפטרי אותו. תקבלי מה שקורה בשמחה. לשנוא את החיים שלך זה עבודה נורא קשה. תנוחי, תאהבי אותם. ככה, מלים שברגיל אני מחרחרת לעומתן בבוז, אבל אלוהים יודעת למה, השילוב האולטימטיבי של זמן, מקום, הטון הנכון, מידת הייאוש הנכונה, ומשהו טוב קרה. באותו ערב תפסתי שהניכור הפנימי הזה המפוצל הוא הדבר שמנטרל אותי. אני לא בתוכי. אני מספרת לך את זה בגלל שנדמה לי שאני מזהה בטקסט האחרון הזה שלך את המבט המרוחק. אז שבי בתוכך, בילילי. ומפה חיבוק הכי חם שעולה בדעתך, ילדונת.

מה אומר ומה אגיד

מוזר איך שיום אחד אתה מתעורר ומגלה שזה לא חלום ואלו הם אכן החיים שלך. יש מי שמרוצה ושמח בחלקו על חייו ויש מי שתופס את ראשו ביאוש. אני מוצאת את עצמי יותר ויותר תופסת את ראשי ביאוש, פשוט לא מבינה מה עשיתי רע ואיך זה שאלו הם חיי. אני יכולה להילחם ולנצח כל דיכאון, לשלוף את עצמי מכל מצב ולנער טוב טוב עד שאתאפס, אבל מול המצוקה הזו שהיא הורית והיא מול הילד שלי אני פשוט אבודה. אלוהים יודע שזו קריעת ים סוף בשבילי להיות אם ראויה. זה אחד הדברים הכי פחות מובנים מאליהם בשבילי. גם בגלל המקום ממנו באתי וגם בגלל חודשי האימהות הראשונים שלי שהיו איומים ונוראים (ואני משערת שבין השאר גם הם שהביאו אותי שנתיים אחר כך לקום ולפרק את המשפחה). אני יכולה לבלוע ולהתגבר על כל כעס, על כל זילזול, על כל טיזינג נמוך ומכוער שהאקס שלי עושה לי אבל מול הפצע שהוא פוער אצל הילד שלנו אני טייפון נוראי וזועם וזה לא מצליח להרגע לי או לא לכאוב לי. אני מנסה להיות עכשיו חכמה ואיטית. אני הרי מלכת ההחלטות שנלקחות בחופזה והפעם אני מנסה לשקול פסיקים, לנשום עמוק ולא לצייץ, זה עולה לי בחרדה כל כך איומה ובחוסר אונים משתק אבל זה מה שמרגיש לי נכון למקרה זה. וכן, למרות שאני משתפרת בתחום, אני עדיין גרה בבית משפט קטן של איש(ה) אחד. אני לא מכירה קיום אחר. למרות ניסיונות חוזרים ונשנים להיות אל עצמי טובה, לא לשפוט, לא לשנוא, לא לכעוס - זה לא מצליח להתנהל לי בפנים אחרת. ועכשיו זה קשה מתמיד. אתן בטח צודקות, בטח אם הייתי נשארת איתו הייתי אומללה כהוגן, אבל בינינו גם עכשיו אני אומללה, והתקווה שפעם היתה לי שתבוא אהבה אחרת הולכת ונמוגה אל מול חוסר ביטחון נוראי שגורמת לי ההכרה בבחירות הגבריות שבחרתי עד כה. זה כל כך מבהיל אותי לראות באיזה טיפוסים מסריחים בחרתי לי שכל גבר שעובר מולי ברחוב הוא בחזקת אגואיסט/נצלן/קמצן/פחדן/חדל אישים וכו'. אין לי אמון יותר, הלב שלי ריק, ובחיים בחיים בחיים שלי לא הייתי כל כך נזקקת לקשר, לאהבה ולתמיכה. וזה רק הולך ומסתבך. וואי, אלוהים, מדי פעם אני נזכרת איך חלמתי לי על תינוקת סמוקת לחיים בבגדי פרחים ענוגים. האימאג' השליו הזה שמוכרים לנו בפרסומות ושכל ישותי היתה נתונה להגשמתו. חחחח... כמה רחוק הכל מכל זה, ואיזה מחיר ארור אני משלמת ועוד אשלם על כך שאיבדתי את עצמי בדרך לחלום המטופש והנאיבי הזה. איך שאני בחרתי רע. ממש ממש רע. היזהרו מעצי באובב. בילי.

datnyc

New member
את יודעת בילי

אני מסתובב כבר הרבה שנים עם משפט מהנסיך הקטן "אין לראות אלא בלב בלבד כי החשוב נסתר", אז קודם כל רציתי להגיד לך את זה. עכשיו..... קראתי את ההודעה הראשונה ואחר כך קראתי את ההודעה השנייה ועוד פעם ועוד פעם, אז לפני הכל זו לא בעיה שלך ולא אשמתך!!!! כן אני יודע זה פשטני, שנייה אני אסביר. נתחיל מזה שכן אני מבין שזה קורע אותך כל פעם שאת שומעת ורואה את היחס שהפרח הקטן שלך מקבל מהאבא, אבל מה פתאום את לוקחת על עצמך את האחריות להתנהגות שלו? הבחירה שלך לעזוב אותו לא רק שלא תפגע בילד אלא בעתיד רק תועיל לו יותר, מה עדיף להמשיך לחיות עם אדם שהיום את יודעת שלא שווה את קרסול רגלך ולשמור על "משפחה שלמה", או להתמודד עם כל הברדק אבל לדעת שבחלק שלך בגידול הילד את שלמה לחלוטין ועושה את המקסימום שיהיה לו רק טוב? אל תקחי את מה שהוא עושה לך, לילד לחיים שלכם ותשליכי את זה הלאה, ברגעים הכי כבדים של הייאוש ברגעים הכי שחורים של אובדן התקווה, קחי לעצמך רגע, שנייה אחת ותמצאי את נקודת האור שהיא את. אני קורא בין השורות ורואה את הדאגה שלך, את האהבה העצומה שלך לילד הזה, עד כדי כך שכל צעד שאת עושה נשקל אלף אלפי פעמים, הכל כדי לא לפגוע בו, עם כזו אהבה ועם כזו דאגה אני בטוח שהילד יתגבר, ילמד ויצא חזק ומחוזק. יש לי אבא איום ונורא, הוא הכה וקילל והשפיל ועשה את כל מה שאסור לעשות, הייתה לי אמא אוהבת מגוננת וחכמה, היום השיחות שלי אם אבי הם רשמיות, הכרחיות ואם אין בי רגש כלפיו זה בגללו, אבל אני יכול להגיד לך שהאהבה שבה נעטפתי מצד אימי כסתה ורפאה את הפצעים שהוא גרם לי. וזה מה שאני מנסה להגיד לך, הטעות שעשית בבחירה של הגבר ההוא הייתה טעות, לא נכנס לזה, לא מכיר את הסיפור, אבל מכאן ועד לא לנסות לדרוך שוב על השביל הזה שיגרום לך להכיר גבר אחר המרחק גדול. גם הנסיך הקטן לא רוצה לעקור את העץ, הוא רק רוצה לשמור עליו בגודל הנכון, וגם הנסיך הקטן שמכיר את הסכנה של עצי הבאובב, דואג שהכבשה שלו לא תסתובב חופשי כדי לא לפגוע בשושנה שצומחת בכוכבו. אז קחי אויר, ממה שהכרתי אותך בהודעות שלך, זה לא שאיבדת את עצמך בדרך לחלום, זה פשוט שנקלעת לחלום רע ולוקח לך המון זמן להתעורר ממנו. זהו בינתיים, הייתי מעניק לך כדור של תקווה אם היה כזה בבית המרקחת, אז במקום קחי את השיר הזה. ושיעבור הכל ממול

תודה

לא תאמין כמה עוזר לי מה שכתבת. פתאום אני מבינה שמכיוון שאני גדלתי אצל "מקרה אמא" אני לא מצליחה להבין ולהפנים את העוצמה שבאהבה והגב שאמא מעניקה לילד שלה. בשבילי אמא זה הדבר הזה שמערער את החיים, הפונקציה הלא יציבה, הלא צפויה, זאת שגורמת לדמעות ולא זו שמחלימה את הכאב. כנראה שחלק מהחרדה והבלגן עכשיו זה שלא משנה מה אעשה לא ארגיש שאני יכולה להחלים אותו. איך מסובכים החיים, איך. והשיר לא עולה לי משום מה, איזה שיר זה? ושוב תודה. לכולם. עוד לא עליתי אבל הזיכרון שיוצאים גם מהנומך הזה שב ומחלחל בי. שבת שלום.

../images/Emo24.gifעשית את הדבר הנכון

היית אמיצה. כעת את עוברת תהליך כואב אבל ראי את האור שבקצה המנהרה ואני מקוה שתגיעי אליה מהר. אין כמו אהבת אם ואספי את כוחותייך וראי הלעה את טובת הילדה. את עוברת בדרך בה רבים עברו עם החלטות כמו שלך.לא שזה מנחם כרגע אבל לפחות עצם הידיעה שזה זמני תעזור

נגוהות

New member
בילי יקרה

אין כמו אמא. לילד שלך יש אותך וזה המון, וזה הרבה מאוד. גידלתי פעוטות שלא ראו את אביהם מספר שנים, ציפו לו בגינה כי הוא הבטיח להגיע, אבל היה עסוק מידי. או מאוהב מידי, או צץ לו משהו ככה פתאום, ללא הסבר, והוא לא בא. הכאב החותך הזה של הקטנים שלי מעלה בי דמעות עד עכשיו. הם גדלו, הם התחזקו, הם פרחו, בכל המובנים, הם רואים אותו כפי שהוא, עם המגבלות,עם היכולות המיוחדות שלו, הם לא שכחו, וזה עולה מידי פעם,אבל יש להם את הכוחות שלהם, וצלקות? כמו לכל אחד... בילינקה, הבן שלך איתך ותראי כמה אהבה יש בך, רק תאמיני. הוא יצמח לתפארת , מטופל ומושקה על ידך

פּרפרית

New member
../images/Emo24.gif../images/Emo24.gif../images/Emo24.gif

אין לי הרבה מה להוסיף על הדברים שנכתבו לך, רק מנסיון אישי עם הבנים שלי. היום 10-12שנים מאוחר מהמקום שאת נמצאת בו אני יכולה לאמר שכל ההתיעצויות, הפסיכולוגים שהלכתי אליהם ב"חוסר אונים" מול ה"יצור" שבחרתי להם כאבא ביולוגי. כלום לא עמד חוץ מהייציבות שלי כאמא תומכת ואוהבת. אז נכון שהיה לי יותר קל ממה שאת מתארת- התלבש עלי כמו כפפה תפקיד האמא. שני דברים החלטתי בזמנו והצלחתי ליישם- לא להגרר ליאוש ולא "ללכלך" עליו. ותאמיני לי כל פעם שחזרו ממנו היתה לי מפלצת אחרת להתמודד איתה לפעמים גדולת מימדים ולפעמים קטנה ותמיד עמדתי בזה (בכיתי ויללתי כל הלילה, אבל לבנים הייתי חזקה מחייכת ומסבירה, נותנת כלים שיהיה להם קל). כמו שדתניק כתב:"גם הנסיך הקטן לא רוצה לעקור את העץ, הוא רק רוצה לשמור עליו בגודל הנכון, וגם הנסיך הקטן שמכיר את הסכנה של עצי הבאובב, דואג שהכבשה שלו לא תסתובב חופשי כדי לא לפגוע בשושנה שצומחת בכוכבו" כל כך נכונה ההשוואה. היום שניהם בני טיפשעשרה- מקור גאוותי. שני "גברים" בעלי אופי מאוד יחודי (אולי אפשר לראות גם פלוס במצב, מכיוון שכל הזמן הייתי על המשמר, ראיתי/שוחחתי/הבהרתי כל הזמן על כל דבר, אולי..?) אם לא הייתי חוששת (מה לעשות) מעין הרע הייתי נותנת כאן ציטוט מעיתון מעריב על הבן שלי ועל מה שיצא ממנו על אף ה"אבא" הדפוק שלו. ובילי....בזמנו חשבתי גם הוא ידפוק להם כל חלקה טוב בהתנהגות שלו, היום אני יודעת אחרת! חזקי ואימצי, יקירתי.

סליחה שאני נדחפת...

אבל אחרי קריאת השורות ובין השורות (בענין הילד), עדין לא העזת להגיד לילד שיש לו אבא דפוק וזו זאת לא אשמתו!!! והוא יתקל בחייו בעוד אנשים דפוקים וגם שם הוא לא יהיה אשם, ככה זה בעולם לא צריך רשיון לעשות ילד וגם אם היה צריך, הדפוקים תמיד ידעו את מי לשחד ולקבל רשיון... והחשוב מכל, גם את לא אשמה בהתנהגות של בעלך...ואין סיבה שתסחבי את זה על גבך! בעוד זמן מה, כשתקראי את השרשור הזה, תחיכי ותחשבי לעצמך: כמה אני רחוקה מאותו יום שבת נובמבר 2003 ואיזה דרך ארוכה עשיתי להטיב את חיי וחיי ילדי.

למעלה