מבוא לשוקרוט א'
הכל התחיל בזה שחברים מהארץ התקשרו והודיעו שאנחנו יוצאים יחד לטיול. לא זו בלבד, אלא שהם גם קבעו את התאריך ואת המקום, ולי לא נותרה ברירה אלא לשתף פעולה. וככה מצאתי את עצמי על הרכבת מפריס לשטרסבורג, בואכה חבל אלזאס במזרח צרפת. אותו חבל ארץ שמדי כמה עשרות שנים עבר מידיים צרפתיות לידיים גרמניות הלוך ושוב, ואשר השפה הגרמנית בו נשמעת באותה תכיפות (אם לא יותר) מהשפה הצרפתית. עכשיו הוא חלק בלתי נפרד מצרפת, למרות שאופיו הגרמני עדיין ניכר בו בכל פינה. הימים ימי תחילת חודש ספטמבר, אחרי קיץ לוהט במיוחד, והציפיות אצל הכורמים ליבול ענבים משובח שיניב יין משובח עוד יותר מרקיעות שחקים. הכרמים הירוקים נמתחים על פני הגבעות מכל עבר, והענבים הבשלים מצפים לבוצרים שיגיעו לאסוף אותם ברגע הנכון. עולים למכונית ויוצאים מתחנת ההשכרה לדרך, בכיוון דרום. לא חולפות שתי דקות, ואנו חולפים בכפר קטן. כזה שלא הייתי טורח בכלל לעצור בו בטיול רגיל, אלמלא טור המכוניות החונות שהשתרך בצידי הכביש, ושלט גדול מאיר עיניים שקידם את פנינו: ברוכים הבאים ל- Fête de la Choucroute. אח... איזו הצטרפות מקרים. הרי תודו שאין בכם ציפיה גדולה יותר מלחגוג את חג השוקרוט, והנה – התמזל מזלי להגיע לכפר הנכון ביום הנכון ולהיות בין החוגגים. ואיך חוגגים שוקרוט? הממ... שאלה טובה. אולי בגלל שהגענו למקום רק לפנות ערב, הפסדנו את עיקר החגיגות. ממה שראינו, חלק מהמקומיים טרחו ללבוש את מחלצותיהם המסורתיות ולרקוד לצלילי תזמורות רחוב שניגנו מנגינות בעלות נופך גרמני ברור. לאורך הרחובות נפרשו דוכני מכירה שונים, ובכמה מקומות נפתחו תערוכות חקלאיות ובעלי חיים לקהל הרחב, ואפילו דוכן מיוחד של אגודת מגדלי הכרוב המשובח לשוקרוט (בכבודם ובעצמם!). השם שוקרוט מתייחס גם לכרוב הכבוש עצמו, וגם למנה המורכבת סביבו באופן מסורתי. לשוקרוט משתמשים בכרוב מזן גדול במיוחד (ראש כרוב כזה יכול לשקול עד 7 ק"ג). מסירים מהכרוב את העלים החיצוניים ואת הליבה, וקוצצים אותו דק דק. מניחים בכלי שניתן לאטימה מוחלטת שכבות של כרוב קצוץ דק ומלח לסירוגין (ואולי גם תיבול), מניחים מעל משקולת כבדה וסוגרים לתסיסה שנמשכת בין 3-8 שבועות, כתלות בטמפרטורה. הכרוב יאבד בתהליך כמחצית ממשקלו, ויקבל טעם חמצמץ אופייני. על בסיס הכרוב הכבוש עצמו מכינים את המנה המסורתית הנקראת שוקרוט: שילוב של כרוב כבוש מבושל, נתחים שונים של בשר חזיר, ותפוחי אדמה מבושלים. שיאו של יום החגיגות – בערב. כל אורח שיחפוץ יוכל לזכות למנה כפרית (assiette paysane) במחיר סימלי של 8 יורו באולם החגיגות של הכפר. אבל גם ההמתנה הנדרשת וגם עודפי הפרובינציאליות התחילו להציק לנו וגרמו לנו לאבד את הסבלנות. אצה לנו הדרך, ואת השוקרוט נפגוש בהזדמנויות נוספות במהלך הימים הקרובים. -- רן.
הכל התחיל בזה שחברים מהארץ התקשרו והודיעו שאנחנו יוצאים יחד לטיול. לא זו בלבד, אלא שהם גם קבעו את התאריך ואת המקום, ולי לא נותרה ברירה אלא לשתף פעולה. וככה מצאתי את עצמי על הרכבת מפריס לשטרסבורג, בואכה חבל אלזאס במזרח צרפת. אותו חבל ארץ שמדי כמה עשרות שנים עבר מידיים צרפתיות לידיים גרמניות הלוך ושוב, ואשר השפה הגרמנית בו נשמעת באותה תכיפות (אם לא יותר) מהשפה הצרפתית. עכשיו הוא חלק בלתי נפרד מצרפת, למרות שאופיו הגרמני עדיין ניכר בו בכל פינה. הימים ימי תחילת חודש ספטמבר, אחרי קיץ לוהט במיוחד, והציפיות אצל הכורמים ליבול ענבים משובח שיניב יין משובח עוד יותר מרקיעות שחקים. הכרמים הירוקים נמתחים על פני הגבעות מכל עבר, והענבים הבשלים מצפים לבוצרים שיגיעו לאסוף אותם ברגע הנכון. עולים למכונית ויוצאים מתחנת ההשכרה לדרך, בכיוון דרום. לא חולפות שתי דקות, ואנו חולפים בכפר קטן. כזה שלא הייתי טורח בכלל לעצור בו בטיול רגיל, אלמלא טור המכוניות החונות שהשתרך בצידי הכביש, ושלט גדול מאיר עיניים שקידם את פנינו: ברוכים הבאים ל- Fête de la Choucroute. אח... איזו הצטרפות מקרים. הרי תודו שאין בכם ציפיה גדולה יותר מלחגוג את חג השוקרוט, והנה – התמזל מזלי להגיע לכפר הנכון ביום הנכון ולהיות בין החוגגים. ואיך חוגגים שוקרוט? הממ... שאלה טובה. אולי בגלל שהגענו למקום רק לפנות ערב, הפסדנו את עיקר החגיגות. ממה שראינו, חלק מהמקומיים טרחו ללבוש את מחלצותיהם המסורתיות ולרקוד לצלילי תזמורות רחוב שניגנו מנגינות בעלות נופך גרמני ברור. לאורך הרחובות נפרשו דוכני מכירה שונים, ובכמה מקומות נפתחו תערוכות חקלאיות ובעלי חיים לקהל הרחב, ואפילו דוכן מיוחד של אגודת מגדלי הכרוב המשובח לשוקרוט (בכבודם ובעצמם!). השם שוקרוט מתייחס גם לכרוב הכבוש עצמו, וגם למנה המורכבת סביבו באופן מסורתי. לשוקרוט משתמשים בכרוב מזן גדול במיוחד (ראש כרוב כזה יכול לשקול עד 7 ק"ג). מסירים מהכרוב את העלים החיצוניים ואת הליבה, וקוצצים אותו דק דק. מניחים בכלי שניתן לאטימה מוחלטת שכבות של כרוב קצוץ דק ומלח לסירוגין (ואולי גם תיבול), מניחים מעל משקולת כבדה וסוגרים לתסיסה שנמשכת בין 3-8 שבועות, כתלות בטמפרטורה. הכרוב יאבד בתהליך כמחצית ממשקלו, ויקבל טעם חמצמץ אופייני. על בסיס הכרוב הכבוש עצמו מכינים את המנה המסורתית הנקראת שוקרוט: שילוב של כרוב כבוש מבושל, נתחים שונים של בשר חזיר, ותפוחי אדמה מבושלים. שיאו של יום החגיגות – בערב. כל אורח שיחפוץ יוכל לזכות למנה כפרית (assiette paysane) במחיר סימלי של 8 יורו באולם החגיגות של הכפר. אבל גם ההמתנה הנדרשת וגם עודפי הפרובינציאליות התחילו להציק לנו וגרמו לנו לאבד את הסבלנות. אצה לנו הדרך, ואת השוקרוט נפגוש בהזדמנויות נוספות במהלך הימים הקרובים. -- רן.